Frustrácie z materstva. Kde je rovnosť rodičovských povinností?
Neviem, ci mne uz s prepačenim *ebe z 3,5 roka stravenych doma kazdy večer, kde nemam uz vlastne “večer” . Neviem ci je to moja chyba alebo čo. Ale nenavidim na materstve to ako sa žene zmeni život od zakladov a otec si može robit čo chce a kedy chce a može ist “vypnut” od tohto rodičovskeho života. Mame 2 deti( 3,5 rocneho a 1 ročnu), starši bol od narodenia zavislak na mne proste mamičkyn ja som si ho tak nevychovala proste taky bol, vecerami som pri nom musela ležat lebo sa budil nonstop, samozrejme som nikam nechodila, uz som si zvykla, a mladšia tá spavala lepšie ale proste otec by ju neutišil ak by sa nahodou vecer prebrala, a tak to je do teraz stale potrebuje mna, syn uz ani tak nie on spi normalne jak človek … len ma vytača to ako my matky proste sa nemozeme zobrat a ist hocikde ako napriklad ist vecer na “pivo” ako muži chodia a prist v akomkoľvek stave, ak by toto urobila matka tak je najhorsia matka na svete ktora sa ide opiť a necha deti len tak s OTCOM. Mam v sebe najvacsi pocit viny ak by som mu nechala obidvoch vecer doma lebo čo ak sa zobudia a co ak budu plakat a neviem čo… to aj vy to takto mate ? Ze ste väzni vo vlastnom dome kvoli detom? Ja ich milujem a ano obetovala som im život doslova.. ja viem že vyrastu a neviem co , nic mi neutecie ani ma uz nelaka niekam chodit a ani neje skym, kazdy ma uz deti a su doma, teda okrem chlapov samozrejme tí možu chodit si jak za “slobodna”… a potom ja som nenormalna lebo ked ide chlap vonku a uz mu pisem ze kedy pride tak ze vzdy musim nieco si najst a hladat problem. Ale ked proste ja som nonstop kazdy vecer doma , 3,5 roka.. lebo si nemozem dovolit niekam “slobodne” ist… toto jedno nenavidim na materstve ako vam to vzalo cely spolocensky život… preco chlap ma na to narok? Chodi do prace, je s detmi ale ide potom vypnuť, raz za tyzden dva tri, ale ide .. a my ? Čo mam chodit od 15 do 18 vonku na vino, ked sa v tom časw da? To zas co by bolo ? Ja neviem povedzte mi vy ci som *ebnuta uz ze mi vadi totalne vsetko kam muz moze slobodne odist…
Tak osobne si myslím, že problém je v Tebe, nemáš to dobre nastavené ... však choď von, deti nechaj s mužom ... môj muž chodí tak dvakrát do roka na víkendy s kamarátmi na turistiku, sem-tam si ide s kamarátmi posedieť ... vždy ale príde v slušnom čase, v slušnom stave ... nerobí mi problémy, keď chcem ísť von s kamarátkami, áno aj večer, aj sa zabaviť atď. ... a to, že si mama proste nezmeníš, už naveky budeš mať v sebe takú tú väčšiu zodpovednosť, väčšie prepojenie s deťmi ako muž ... tak to proste je.
@autor myslím,že. Si vyhoreta. Tak daj deti mužovi a ty si choď odychnut niekde do kina wellnes atď. Potrebuješ to ako sol
Fuuuha, blbo si si to nastavila....
Nemala som to tak. Keď som mala deti v tomto veku, nechala som ich kľudne s ich otcom a išla som do sauny do fitka, alebo aj večer s kamoškami do mesta a kľudne som sa vrátila veľmi neskoro. Vrátila som sa ako znovuzrodena a šťastná a vôbec som nemala výčitky že som zlá matka.
@cyberk a ako som si mala nastavit system ked pri prvom dietati, co bol samozrejme zmena od nuly proste, prvomatka ktora s dietatom co nechcelo spat same musela s nim lezat od 8 do rana zeby spalo? Jak co som inak mala urobit? Myslis ze sme neskusali aby zaspaval s otcom? To ste mali vidiet tie revy, a jak som taky cas mala ist vonku vypnut a nechat dieta revat len zato ze ja som chcela ist vypustit paru?
Ak chces, napíš mi súkromne. Budeme si vedieť vymeniť pár správ 😊
Dieta je ako stroj, ako si ho nastavis, tak bude, a nie nemusi prerevat ten cas “nastavovania”, faila si, nepochopila si ako funguje a vybrala si si najjednoduchsiu cestu, ktora bola zaroven aj prekliatim. To ako ti dieta zaspava, za to moze vzdy len a len matka. Ta s nim travi najviac casu.
Nie si ziaden vazen. Toto vsetko je Tvoja volba. A poviem Ti tajomstvo. Aj otec by to dieta utisil v noci 😉 keby chcel a najma musel. Prisiel by na to rovnako, ako jeho maminka. Mrzi ma, co zazivas. Ale toto nie je o Tvojom materstve. Toto je o Tvojom manzelovi a o tom, ze tento vas "system" si tak nastavila a tolerujes.
PS: ano, mala som dieta pri ktorom som musela cele noci cele mesiace spavat lebo to inak neslo. Az kym sa viac tatinko nezapojil. A predstav si ze to islo, len treba tomu dat priestor a cas.
Pozri, to, čo tvrdis, že chlap môže a žena nie, to nie je pravda. Tak to mate vy. Ja rozumiem, že ste to mali ťažké, no deti sú oboch rodičov, obaja sa majú starať. Co bolo bolo, trénujete to teraz. Nechávaj deti s mužom a chod von. Len tak sama, na korčule, zabehať si, po obchodoch.
Nevravím, že hneď na 5 hodín odídeš, ale skúšajte pomaly. Matka potrebuje psychohygienu rovnako ako otec.
Ano, nastavila, aj ked sa hnevas. Zaspavanie sa normalne systematicky da naucit. Jasne, ze ked si prisla po placi ty, babatko sa to tak naucilo, vedelo, ze toto je nejaka maskarada, ktora ma ma nahnevat a AJ TAK pride mama. Nemala som ani s jednym dietatom problem, ale manzel uspaval od novorodencov, kedykolvek. 90% ja, ale nemal problem ani on.
A vonku.. Ja som vdacna za cas s kamaratkami aj od 15 do 18.. Bud chces byt s tou konkretnou osobou, a je ti jedno ci o 15, o 18 alebo o 22. Alebo, co vidim na tebe, chces si ist vypit a flakat sa.. To neviem poradit, toto nepotrebujem. Vztah by som taky ale nechcela, nemohla by som s takym muzom zit. Ked manzel chce ist von, ide, a ja ho podporim. A on zase podpori mna, ked idem na kavu s kamaratkou. Od 16 do 20.
No ale toto je naozaj tvoja chyba. Aj ty mozes povedat : v piatok idem s kamoskami sadnut na veceru a pojdes .
Len ty mas pocit nejakej imaginarnej viny ze ides od nich tak sedis doma na zadku. Reci neviem koho ze by si bola najhorsia matka na svete by som ani nepocuvala.
Ano, materstvo je obrovska obeta, jeden z dovodov preco mam len 1 dieta... ale milujem aj svoj zivot a ten si vziat nenecham.
Rokmi je lepsie a lepsie
Zmen to
@cyberk jaj tak toto moze napisat len matka ktora mala dieťa ze ho položilo do postielky a zaspalo a spalo do rana.. gratulujem , a blahozelam ak si to takto mala.. ja som bohuzial to takto nemala, lebo zaspal a do 30 minut bol hore aj 6x do polnoci. Cize moja moznost len lahnut k nemu aby spal.. neskusala som zeby isiel muz? Skusala, hykal az ho drelo z koze lebo chcel mamu. To som si prezila dost , a uz ked vedel spat celu noc, mala som ist do porodnice a som vedela ze idem tento kolobeh od znova a ze znova budem len vo vazeni doma, vsak nebolo to az tak lebo dcera spala lepsie ale stale som si nemohla dovolit nikam vecer odist lebo ked sa zobudila chcela len mna a tak to je zatial do teraz… neviem ako deti funguju pri spani ako stroj, to by si musela zazit na vlastnej kozi
Zajtra choď von.A nech si poradí.Dve malé deti po sebe je ťažké zosuladit
2-3x do mesiaca chodím prespať do hotela 🤷 ten večer je len môj, nezdvihla som ani urgent telefón keď mi o 23h volali - sme v BA, sú tu 3 nemocnice + 1 detská nemocnica, správy manžel vie písať... na druhý deň som sa dozvedela že hľadali obľúbené pyžamo 🙈 yeblo by ma keby to zdvihnem a toto sa dozviem. všetci sme prežili 😉 necítim sa ako horšia matka. JA SAMA sa však necítim na týždennú dovolenku bez syna, ale mám pocit že tento rok skúsim prvýkrát aj tú
PS: syn má 4 roky a spí doteraz s nami. od teba počuť len výhovorky prečo to nejde 🤭 dievčatá dobre napísali, že ako si si zariadila, tak máš. tak teda trp keď to chceš, určite si lepšia matka ako ostatné 😜
Preco ste sa rozhodli mat druhe, ked si uz pri prvom zjavne mala pocit, ze zijes ako vo vazeni? Teda, ak to bolo vase rozhodnutie..
Nie nemám to tak ako ty. Normálne idem raz ja von s kamoškami, a inokedy muž s chalanmi, q to teda máme deti ešte malinke. A súhlasím s babami že to máš nastavene zle.
@zuzanka.zuzu wau toto musí byť super😊
@hankab chceli sme druhe, bolo planovane , a prečo? No lebo som v zabehnutom kolobehu a o 3-4 roky by sa mi do toho uz teda nechcelo ist a znova to prezivat…
Neviem som matka a mozem robit presne to iste co moj manzel a aj robim 🙂
Dieta sme systematicky naucili, ze otec je rovnaky rodic a od narodenia sa pri vacsine aktivit striedame - jedlo, spanok, hygiena...ano obcas je "mama" obdobie a nebojujeme s tym a akceptujeme to ale vacsinou si pamata lepsie, ktory dnes uspava ako my, sam pride a povie dnes uspava mama, dnes uspava tatik.
Takze moj manzel je nastastie plnohodnotny rodic, u nas som ja ta, co chodi von castejsie, lebo moj muz introvert, je radsej doma a bud ideme spolu alebo on ide raz za cas. Rovnako chodim na wellness vikend s kamoskami a pod. a manzel ide s malym k rodicom na cely vikend, pripadne dieta ide k svokrovocom bez nas.
A nie moje dieta nebolo a nie je dieta, kde ho polozim tam je, prvy rok bol masaker a vstaval 1000x za noc. Systematicky sme ho naucili, ze dnes mama nebude a nie stylom vyplakat sa. Jednak sme to aplikovali od narodenia a ked bolo "mama" obdobie, tak sme postupne vytvarali rezim, v ktorom otec riesil to co mama. Napr. tym, ze som skratka nebola doma a ked vedel, ze doma nie som, tak si ma nevyzadoval.
Sudiac podla tvojich reakcii, skratka nechces pripustit, ze sa to dalo aj inak. Da sa a najvyssi cas to zmenit.
Za mňa zle nastavenie seba do role obete. Mňa tie chvíle s deťmi bavili a bavia. Áno, občas bola ich nespavosť o hubu, ale nikdy som nemala pocit, ze ich potrebujem nechať doma a ísť sa von baviť. Keď boli malé, robili sme si spoločne pekné chvíle. Nemala som potrebu utekať od nich. Je pravda, že som vždy popri deťoch par hodín týždenne pracovala a to bol pre mňa zasa iný relax a ešte i zaplatený. Ale neodchádza od rodiny áno manžel, aby sa večer zabavil
Proste sme ako rodina s malými deťmi trávili čas spoločne. Spoločné prechádzky, výlety, neskôr kina, múzea, dovolenky, všetko s deťmi ako pred deťmi.
Nemala som už rodičov, ktorým by sme deti nechali, čiže nám ani nenapadlo, že ich treba niekam odložiť. Proste sme sa nastavili, že sú tu teraz s nami, sú malé a potrebujú nás.
A všetko je to dočasné, deti rastú, tých príjemnejších chvíľ bude viac a viac. Mne sa rokmi osvedčilo bebojovat, prijať realitu, nájsť v nej niečo pekné a užívať si tie drobné radosti.
Tak ja nechodim chlastat ale mam 1 v týždni fix čas len pre seba, niekedy len 1 popoludnie a niekedy dokonca cely deň.. tak isto ako môj muž.. musíte si to inak nastaviť, neviem si ani predstaviť žiť taký život ako máš ty sorry, ako v stredoveku
Ako vidim tak sa tu stretlo veľa dokonalych matiek ktore si nastavili dokonaly system…
To nie je o dokonalych matkach, dokonalych systemoch... Ty si sa vzila do role obete a uz sa to s tebou vlecie 3.5 roka. Neviem si ani predstavit, ako na tom psychicky musis byt, ked travis dni a noci len s detmi. Mna osobne by porazilo.
Nuz, sice ste chceli 2 a odbit si to cim skor, ale teraz si z toho zufala a mas nervy na muza, ze on moze vypnut a odist a ty nie.
Tak sa nesťažuj a zmeň svoj život.. čakala si že baby budú písať že aj oni to majú hrozne nastavené?
Viacej zapoj chlapa, najdi si cas aj pre seba.
A ešte napisem, že ja nechcem ist von a chlastat kazdy druhy den a ist na party a neviem čo. Vobec ste ma nepochopili. Ja hovorim o čase pre seba s kamoskami, o case kde mozem vypnut z “rodičovskeho režimu”… a nie nieje to o tom že moj muz s detmi byt nechce, ved sme spolu niekedy kazdy den, a ja mam radsej ked podnikame spolu veci, ja by som najradswj s nim isla niekam vecer von, ale deti nechcu byt nikde na noc u starych rodicov, skusali sme a o 10 vecer sme pre nich boli lebo mali zachvaty revu. Ako toto mi za to nestoji pre to ze vyjdeme vonku na vino posediet …
Ja ti presne rozumiem,az nato ze sa doma necitim ako vo väzení..Vsetky tri deti spali na prd, ale teda posledny syn to bola topka, budil sa kazdu pol hodinu do roka a pol...to akoze ho mal uspavat muz, ktory rano vstava o piatej, cestuje autom, zivi nas? Tiez nechapem ako to myslela
@cyberk Dieta je ziva bytost nie stroj, neviem o tom ze by sa dalo nastavit. Ale taketo tvrdenia maju mamicky co im dietatko prespi pol dna, celu noc, ziadne koliky, refluxy, zdravotne problemy...
Druha vec je, ze ty mas vycitky...deti su uz vacsie a teda mohla by si na chvilu aj ty ist von sa zabavit, kolko situacia dovoli. A hadam ti nechyba spitie sa do nemoty?
@ivinkapink wau dakujem jeden normalny nazor .. a nie nie spit sa do nemoty, uz som vysvetlila ze to je o tom “vypnuti” psychickom a vyklznutie z dennodennej rutiny

Fuha.. nepotesim ta, ale toto je cele len a len tvoja chyba. Zle si si nastavila system a teraz trpis, si vo svojom vazeni, zmen myslenie a aj chod domacnosti.