Frustrácie z materstva. Kde je rovnosť rodičovských povinností?
Neviem, ci mne uz s prepačenim *ebe z 3,5 roka stravenych doma kazdy večer, kde nemam uz vlastne “večer” . Neviem ci je to moja chyba alebo čo. Ale nenavidim na materstve to ako sa žene zmeni život od zakladov a otec si može robit čo chce a kedy chce a može ist “vypnut” od tohto rodičovskeho života. Mame 2 deti( 3,5 rocneho a 1 ročnu), starši bol od narodenia zavislak na mne proste mamičkyn ja som si ho tak nevychovala proste taky bol, vecerami som pri nom musela ležat lebo sa budil nonstop, samozrejme som nikam nechodila, uz som si zvykla, a mladšia tá spavala lepšie ale proste otec by ju neutišil ak by sa nahodou vecer prebrala, a tak to je do teraz stale potrebuje mna, syn uz ani tak nie on spi normalne jak človek … len ma vytača to ako my matky proste sa nemozeme zobrat a ist hocikde ako napriklad ist vecer na “pivo” ako muži chodia a prist v akomkoľvek stave, ak by toto urobila matka tak je najhorsia matka na svete ktora sa ide opiť a necha deti len tak s OTCOM. Mam v sebe najvacsi pocit viny ak by som mu nechala obidvoch vecer doma lebo čo ak sa zobudia a co ak budu plakat a neviem čo… to aj vy to takto mate ? Ze ste väzni vo vlastnom dome kvoli detom? Ja ich milujem a ano obetovala som im život doslova.. ja viem že vyrastu a neviem co , nic mi neutecie ani ma uz nelaka niekam chodit a ani neje skym, kazdy ma uz deti a su doma, teda okrem chlapov samozrejme tí možu chodit si jak za “slobodna”… a potom ja som nenormalna lebo ked ide chlap vonku a uz mu pisem ze kedy pride tak ze vzdy musim nieco si najst a hladat problem. Ale ked proste ja som nonstop kazdy vecer doma , 3,5 roka.. lebo si nemozem dovolit niekam “slobodne” ist… toto jedno nenavidim na materstve ako vam to vzalo cely spolocensky život… preco chlap ma na to narok? Chodi do prace, je s detmi ale ide potom vypnuť, raz za tyzden dva tri, ale ide .. a my ? Čo mam chodit od 15 do 18 vonku na vino, ked sa v tom časw da? To zas co by bolo ? Ja neviem povedzte mi vy ci som *ebnuta uz ze mi vadi totalne vsetko kam muz moze slobodne odist…
@aurora33 ano rozne...
Nevieme preco ona toto ma doma... ci "si naucila".
Zial ma tiez situaciu kedy dieta preferuje viac matku.
Druhe dieta ako pise tiez ked sa zobudi potrebuje prave matku. Na tom nie je nic cudne. Potom pride obdobie kedy bude dieta chciet viac otca....
autorka je zrejme uz aj unavena a frustrovana z toho neustaleho kolotoca a pozornosti ktoru sustavne venuje detom...
Tak máš také deti musíš to prijať a večer s mužom budeš mať neskôr.Nic ti nepomôže sa teraz nad tým nervacit.Skusat, ale môžeš, aby deti neboli na tebe ako kliešte, alebo ísť sama poobede cez víkend s kamoškami, pokým nie je čas spánku.
Bude to lepšie ako podrastu.Niektore deti sú také, že je jedno kto ich ukladá idú ku každému.Ty také nemáš vydrž...
A vôbec to nemusí byť tak, že si ich to naučila jednoducho majú takú povahu su kontaktné atď...
Nie je to tvoja vina
@autor rozumiem ti, systém si si nenaatavila ty ale nastavili ho prvé dieťa. Áno chápem, prvomatka ide od nuly nič nevie, vsekto sa učí + také dieťa...systém nenaatavila, len prezijes. To sa dalo čakať že sa muž tomu prispôsobi...
Ale
Teraz je situácia iná.
Chlapec je väčší už ťa tak nepotrebuje.
Dcéra je iná, nepotrebuje ťa tak ako syn.
Je čas ten systém zmeniť, AKTIVNE ZMENIT ...konečne tak ako by to tebe vyhovovalo.
Ale musis to komunikovať a mužom. Stále a stále a stále...mesiac dopredu nech je pripravený. Vtedy idem večer prec, prosím postaraj sa o deti, večera, poriadok, uspi ich. A keď príde deň obleč sa a choď. Muž si môže myslieť že len blafujes, že to nedáš...ale bude vidieť že sa chystáš ten deň tak mu to dopne.
A ty...
Ty si aj manželka, aj matka aj žena.. samostatná žena. Jedinec ktorý potrebuje čas pre seba.
Proste musíš byť bezcitna ,,ľúbim svoje deti ale odtiaľ potial, potrebujem čas pre seba. Odchádzam.,,
Urob zmenu, teraz sa to dá nastaviť...držím palce.👍🏼👌🏼
Pocity sú v poriadku, ako 90% matiek, ale chybu robíš ty. Myslíš si, že bez teba by to nefungovalo. Neboj, ver viac svojmu mužovi a deťom a raz za čas choď von. Život neskončil deťmi,tvoj muž to dobre vie😉
@aurora33 jo, nám "krkavcim" matkám sa tu dobre "mudruje", ze? 🙈🤣 deti hádžeme na krk po celej rodine 😁😁😁
Ja svoje deti neskutočne milujem, ale neexistuje, aby som bola ich otrokom a taktiež aby so mnou "tocili" ako s rucickou na hodinkách... tiež som s prvou stvarala všelijaké "harakiri", až mi mama vravi, ze ci mi šibe 🤦♀️ a mala uplnu pravdu👌 niektorým to ale asi nemá kto povedať, resp.si myslia, ze su najmúdrejší na svete práve ony...
Ja som nonstop večer doma už vyše 7 rokov, ale keby som chcela, tak idem na "pivo" ... A vôbec by som nemala výčitku, že deti nechávam otcovi 🙄 myslím si, že problém máš skôr sama so sebou a v hlave ... To,že by tvoje dieťa plakalo, keď odídeš od neho, by som neriešila. Deti zvyknu plakať väčšinou kým mama nezatvori dvere 🤭
Takže si nájdi čas na seba, oznam mužovi, že dvakrát (koľkokrát chces) za týždeň ideš večer von a vyvetraj sa ...
"Dieta je ako stroj, ako si ho nastavis, tak bude, a nie nemusi prerevat ten cas “nastavovania”, faila si, nepochopila si ako funguje a vybrala si si najjednoduchsiu cestu, ktora bola zaroven aj prekliatim. To ako ti dieta zaspava, za to moze vzdy len a len matka. Ta s nim travi najviac casu."
Mam dieta s ADHD, a to, ako zaspava a dieta spi neriadi matka. Ja ked citam rady tvojho typu, tak sa len chytam za hlavu. Presne takychto rad som sa drzala a skoro z toho vyhorela, za vsetko som sa vinila, lebo VRAJ za vsetko moze MATKA...
NO NIE, NEMOZE! Snad si @autorka nebude brat tvoje slova k srdcu...
@autorka keď si mala prvé dieta takto náročné na tvoju prítomnosť, a už keď pri nom si videla ze muž ti pomôže zero (nula bodov), načo ste robili ďalšie?
Je to tvoja chyba, zle celkové nastavenie fungovania plus si precenila svoje schopnosti po všetkých stránkach...
A myslím ze máš v sebe uložený starodávny vzorec matiek ktorý ti hra na pozadí pri všetkom -ze matka musí cusat pri decku 24/7 lebo co povie okolie.. Je rok 2025, uz nieje 1970..
Milion krat som uz nad tym rozmyslala, k muzovi citim zast, lebo to ozaj nikdy nie je uplne vyrovnane. Uz len tym, ze sme tie deti museli vynosit, porodit, milion hodin som ich dojcila a este milion budem. A uspavala, zatial co moj manzel kuka telku a vklude veceria napriklad. Dceru som kazdy jeden vecer uspavala v nosici, uz desiaty mesiac. Ked skusal ocko, strasne revala a tak som to vzdala. No a nakoniec, uz 3,5 roka som nebola bez deti ani jeden cely den. A myslim, ze este ma minimalne rok dva cakaju, kym si to budem moct ako dojciaca matka dobolit. Zatial moj manzel bol bez deti uz nespocetne vela krat. Je to nefer, ale je to tak. A snazim sa to spracovat hlvne v sebe, aby som sa nelutovala tolko
@majlo1234 ano takto to mam aj ja..
@aurora33 vobec to nie je pravda. Je to uplne bezne, a takto to vyzera dovolim si povedat v mnohych rodinach. Ja nie som ziadna putka domaca, a nemam doma ani (totalneho) debila. Proste som dlho dojcila prveho syna, a nechcela som ho nasilu lamat na spanie s otcom, aj ked snaha bola. Potom som rovno vhupla do dalsieho decka. Dceru uz odstavim skor, ale dovtedy sa zas nikde na noc nedostanem. Je to proste pri dojcenych detich(hlavne) tak. To ale neznamena, ze necitim zast a hnev na muza.
@doriiis je to moja chyba, to je pravda. Som asi slaba, ze som to nildy nechcela robit cez rev mojich deti. A aj napriek tomu ma to sere. A je to dost validny pocit
Autorka, otazka asi nie je, ako to zmenit, ale ako sa s tym vyrovnat. Ja uz teraz planujem, ze ked mladsiu odstavim, pojdem na dofcu bez deti, aspon na tyzden, ked nie rovno na dva. A spocitam mu vsetky tie noci s nimi😀😀😀 Mam sen, chcem sa ist potapat s velrybami😀 lebo ja nemam deti s dwbilom, ako to tu bolo spominane. Ten moj debil zvlada starsieho syna s prehladom, boli spolu uz aj tyzdne osamote, ale to sa stalo az ked sa odstavil. Takze to bude podobne aj s druhym dietatom. A dovtedy som na noci k nej priputana
@majlo1234 ....urobila si zo seba otroka svojich detí dobrovoľne.Nie je normálne,že jedno dieťa nevie vydržať so svojím otcom,ak sa normálne stará a je normálny.Naucila si si vlastné dieťa na tebe visiet a používať ťa ako dudel.Toto s dojčením nemá už nič spoločné.Keby si odmalička nechávala dieťa samé s otcom,tak by si teraz takto netrpela.Na muža sa hneváš zbytočne.Sama si zato môžeš
@majlo1234 nikto nepíše, ze mas ísť preč na noc, ale na 2-3 hodky s kamoškami von, zaplávať si alebo do posilky, alebo len tak vyvetrať proste hlavu. Chapes to? Ze to je uplne normalne? Kojis kazde 2 hodiny novorodenca nebodaj? To, ze ty si sa dobrovoľne pasovala do roly matky-trptelky je len tvoja vec a hlúposť. A nie, nemusi dieta zaspávať iba s matkou. Naučí sa aj s otcom, len to treba chcieť. Ako tu už bolo napísané, keby si bola v nemocnici, alebo sa ti nebodaj niečo stalo, tak dieta do konca života nebude spat? Ale, prosím ta...
A nie, ver tomu, ze to nie je bezne vo všetkých rodinách. Všetky moje kamosky majú proste s mužmi aj "free days" pre ne a ich muži to uplne chápu a budeš sa asi diviť, ale aj podporujú.
Áno, keď nemôžeš ísť večer, chod kedy môžeš t.j. o 15-18h 2-3x do týždňa von, s kamoskou na kávu, zacvičiť si, na masáž, na nákup... Veľmi ti to pomôže a zmení tvoj pocit nespravodlivosti.
@majlo1234 a je nas niekolko. Ale aj ja som ostala nejaka nepochopena ked som napisala ze su rozne situacie. Vraj nie. Kazda mame nechat doma deti a ist si po svojom.... povie si to aj muz a mozu deti aj same ostat sak co. Ano same sme si doma urobili skolku a naucili deti takto... a nech... ja ucim v skolke a muz teda na prvom stupni. Lebo nema problem vziat vacsie deti ci uz na kupalisko, klzisko, lyzovat... na koncert ci do divadla...
@lienka.7 ja som nepovedala, ze od deti nechodim. Ja som povedala, ze som od deti uz 3,5 roka(odkedy sa narodil starsi) nebola na viac ako den. Pretoze v noci to nezvladali deti. A div sa svete, moj muz kludne na noc mohol ist, pretoze nikdy neriesil, ze by deti robili hysaky za nim. Maju ho radi, zvlada s nimi cele hodiny aj sam…ale bohuzial u nas to nie je 50 na 50. A vlastne nemam okolo seba ani jeden pripad, kedy by to v prvych dvoch rokoch bolo 50 na 50 v starostlivosti o deti. Chodim lyzovat, chodim na turistiku, plavat, s kamoskami na obed. Ale to je vzdy len na par hodin. A nikdy nie na noc, a uz vobec nie na viac dni, co by som ja urcite potrebovala😀 A teda celkovo proste zena obetuje viac(az na vynimky) a preto citim zast. Uz len svoje telo, a tu ti nikto na vyber nedava.
Nechcem sa hadat, vobec nie som typ zienky domacej, co sa nasla v tom, ze 18 rokov bude obskakovat deti a muza. A mslim ze kopec zien to nerobi dobrovolne, len su primarnymi opatrovatelmi a ich socialny zivot sa prvych par rokov krci niekde na konci potrieb vsetkych. A spanok ide uplne do riti

@aurora33 ano rozumiem. Pisem ze mam 4 deti. A bola situacia kedy raz nevedel utisit muz. A bola aj situacia kedy som nevedela utisit ani ja...
rozumies??
O tom pisem ze su rozne situacie. A zzo sa nemusim citit ci neschopna alebo ze som si naucila....