Frustrácie z materstva. Kde je rovnosť rodičovských povinností?
Neviem, ci mne uz s prepačenim *ebe z 3,5 roka stravenych doma kazdy večer, kde nemam uz vlastne “večer” . Neviem ci je to moja chyba alebo čo. Ale nenavidim na materstve to ako sa žene zmeni život od zakladov a otec si može robit čo chce a kedy chce a može ist “vypnut” od tohto rodičovskeho života. Mame 2 deti( 3,5 rocneho a 1 ročnu), starši bol od narodenia zavislak na mne proste mamičkyn ja som si ho tak nevychovala proste taky bol, vecerami som pri nom musela ležat lebo sa budil nonstop, samozrejme som nikam nechodila, uz som si zvykla, a mladšia tá spavala lepšie ale proste otec by ju neutišil ak by sa nahodou vecer prebrala, a tak to je do teraz stale potrebuje mna, syn uz ani tak nie on spi normalne jak človek … len ma vytača to ako my matky proste sa nemozeme zobrat a ist hocikde ako napriklad ist vecer na “pivo” ako muži chodia a prist v akomkoľvek stave, ak by toto urobila matka tak je najhorsia matka na svete ktora sa ide opiť a necha deti len tak s OTCOM. Mam v sebe najvacsi pocit viny ak by som mu nechala obidvoch vecer doma lebo čo ak sa zobudia a co ak budu plakat a neviem čo… to aj vy to takto mate ? Ze ste väzni vo vlastnom dome kvoli detom? Ja ich milujem a ano obetovala som im život doslova.. ja viem že vyrastu a neviem co , nic mi neutecie ani ma uz nelaka niekam chodit a ani neje skym, kazdy ma uz deti a su doma, teda okrem chlapov samozrejme tí možu chodit si jak za “slobodna”… a potom ja som nenormalna lebo ked ide chlap vonku a uz mu pisem ze kedy pride tak ze vzdy musim nieco si najst a hladat problem. Ale ked proste ja som nonstop kazdy vecer doma , 3,5 roka.. lebo si nemozem dovolit niekam “slobodne” ist… toto jedno nenavidim na materstve ako vam to vzalo cely spolocensky život… preco chlap ma na to narok? Chodi do prace, je s detmi ale ide potom vypnuť, raz za tyzden dva tri, ale ide .. a my ? Čo mam chodit od 15 do 18 vonku na vino, ked sa v tom časw da? To zas co by bolo ? Ja neviem povedzte mi vy ci som *ebnuta uz ze mi vadi totalne vsetko kam muz moze slobodne odist…
@majlo1234 vravíš mi z duše, zrovna som sestre vravela ze hneď ako odstavím mladšiu, pôjdeme spolu na dovču. Len my dve bez mužov a detí 😁
@petronellla87 haha, ja uz sa neviem dockat, uplne snivam o tom. Ale mne by stacilo aj ostat doma sama a muza vypravim k svokre na par dni. A budem sama srat, zrat aladkosti, a kukat netflix bez prerusenia. A spat devat hodin denne
Na otazku, ci to tak mam je odpoved nie, nemam.
Kazdy mame vlastne pravidelne aktivity a koordinujeme ich spolocne. A ano, aj vypite som uz mala a tak domov dosla. No a?
Moj muz je rovnaky rodic ako ja, ja som rovnaky rodic ako on.
@majlo1234 ooooooo áno, a ešte taký luxus by som doplnila že spať v posteli a zaberat vsetok priestor SAMA😁
@petronellla87 haha anoo, presne!! Ja napriklad casto chodim s detmi oboma prec z domu a muz si toto vsetko uziva. On na oplatku iba s jednym😀
@aurora33 tak ako som ja nikde nenapisala, ze som s detmi 24/7 🤗 som po dvoch cisaroch, mam jazvu cez cele brucho, 3,5 roka som sa nevyspala dlhsie ako tri hodiny vkuse, cicky mam po kolena vytahane, ale tu mi budu niektore zienky tvrdit, ze 2 hodiny na kavicke s kamoskou a mam sa citit super😫😀
@majlo1234 ty máš zrejme talent strašne preháňať 😃😃 predstav si, aj ja som rodila cisárskym a mám jazvu cez cele brucho. A čo teraz? Tiež som kojila. A? Je milion iných činnosti, ktoré môže robiť muž, aby boli deti zvyknuté byt s ním a žena si mohla ísť napríklad zacvicit, alebo sa prejsť, alebo na návštevu ku kamoske.
@majlo1234 aha, takže sa tu prišli potľapkať pp pleci frustrované matky s chlapmi, ktorí namiesto venovania sa deťom dajú prednosť kamarátom a pivu a matky sa tu teda idú navzájom utešiť, že len vydrž moja, keď budú mať deti 15 rokov, tak budeš mať na seba čas. Rozumiem. Gratulujem k výberu partnera.
@aurora33 nerozumies, mne to nevadi.
Chcem len normalizovat pindanie na materstvo, aj ked sme zeny a casto nemame na vyber. A nic nemeni fakt, ze sme to chceli. Ani fakt, ze sa v podobnych temach najde vzdy milion zien, ktore si empatiu a podporu vysvetluju po svojom.
@lienka.7 Mas uplnu pravdu, je vela aj takych zien. Ale nemam pocit, ze by tato tema bola o tom. Preto tu pisem a “obhajujem sa” Lebo vela krat sa musime uspokojit s malom, aj sa uspokojime popri detoch, ale nechcem sa tvarit, ake je to perfektne, ze si nozem ist zacvicit, alebo ist sama na nakup. It still sucks
@majlo1234 pozri, vždy je to o dohode... ja som 3 víkend sama s deťmi lebo muz robí. Ten budúci ale preberie "stafetu" on a my pôjdeme s babami niekam von. A vidíš, 9 mesačnú už síce nemám, ale aj tak vždy prídem na noc domov, aby ma ráno (a tým myslím naozaj ráno, lebo vstávajú okolo 6, 6,30) mohli prísť zobudiť jedna aj druhá. 🥰
A inak, vždy je na vyber😉
@lienka.7 a stale to za mna nie je u vas v rovnovahe, ked sa tri vikendy staras ty a jeden muz🫣 ja uz som to tu pisala, mam velke ego a stale na to pozereram cez prizmu toho, ze obetujem omnoho viac ako moj muz, a potesenie z deti mame rovnake😀
A to nebudem pisat, ze mam deti naucene na babky, sestry, tetky, na xy hodin od nich chodievam prec, rano ma strsi san ma zakazane ma budit…lebo ma tu zozeru, ze co vlastne este chcem😛 ja chcem ROVNOST a zaroven viem, ze tu nikdy mat nebudem, co sa materstva tyka
No jedujes sa ale ozaj si si to ty takto nastavila.. nikto nehovori ze sme dokonale matky, to vobec nie ale ty si si ocividne obe deti naucila ze ked sa zobudia chcu iba mamu.. ale teda uz ked je to takto tak muzovi by som urcite zatrhla pravidelne chodenie po vonku, nech pekne trpi so mnou, deti ste si robili dvaja, takze urcite si to nemas co odtrpiet len ty :D
@majlo1234 ale ja predsa nikde nepíšem, ze je to takto stále... Dostal ponuku, ktorá sa proste neodmieta 😉
Neboj, môj muž vie, čo je to sa starať o malé dieťa, keďže so staršou bol na materskej. A na reálnej materskej, keďže ja som sa po tej mojej hned vrátila do prace. Cize postarat sa vie uplne ze komplet. S druhou už ale nechcel, prečo asi? 🤔 🤣
@majlo1234 môj muž mi veľmi pomáhal so starostlivosťou o malú, fakt vedel a urobil všetko, no vždy dodal, že nadojčiť ju zial nikdy nedokáže 😂
Podľa mna by si mohla mat i rovnosť (resp.”výhodnejšie” postavenie), ak by si to veľmi chcela. Avšak naozaj by si chcela radšej chodit do prace než byt na MD/RD, radšej by si dávala dietatu umelé mlieko, alebo nechávala muža v noci vstávať k deťom, keď vieš, že ráno vstáva do prace? Ono ta rovnosť je asi utopia. V podstate by to bolo len na úkor potrieb niekoho druhého. Ale môžem povedať, že až keď som začala viac chodit sama von, veľmi mi to pomohlo nebyť na ten nerovnaký údel naštvaná.
@majlo1234 ja ťa uuuuplne chápem...rovnosť neexistuje.
Pri prvej náročnej dcére sa mi doslova zrútil môj pesrý spoločenský život, zrazu tma a nič, ticho, lebo naša dcéra nevedela ani v aute vydržať 30 minút. Koniec zeny. Bodka.
Tragi-svetlá stránka je že som si na to zvykla pri ďalších dvoch detoch 🙈🤦🏼
Inak mám tri sekcie, vyhravam zatiaľ 😅
A ženy, začiatkom roka som po vyše ôsmich rokoch nastúpila do práce. To je iný svet. Tam ti nikto neskáče do reči, rozprávaš sa a sleduješ iné informácie ako prdy, strava, bordel v dome, varenie a iné...a teším sa na deti po robote, škole, škole...síce je to o držku (zas nerovnosť) ale doklepeme to časom, verím.
Aaaa toto vyznie asi zle, ale...deti majú budúci týžden prázdniny a ostáva s nimi muž doma...mám ich rada, ale nech skúsi niečo aj ten môj 🤭😁...samozrejme ako citovať opora budem vždy po robote dostupná. Mala by som riešiť nejake prespavacky mimo dom a bolo by to parádne 👌🏼😝
Ked sa tak pytas, tak ano: si j*bnuta. 3.5rocny spi ako clovek? ...preco si chcela 2 deti po sebe, ked si uz pri prvom vedela, co to obnasa?
Ano, bola to zmena, ale ja som si to nastavila inak, pri prvom som chodila od roka na jazykový kurz 2x za tyzden, sama na nákupy od asi 3-4 mesiacov a keď som mala staré deti ako ty, chodila som po kavach casto (alkoholu neholdujem, takze v triezvom stave, v akom som odisla). V tomto bol muž na nezaplatenie.
Nuz je to tak casto. Máš malý vekový rozdiel preto to je o to narocnejsie. Ale povedz si, ze kazdym rokom to bude lepsie a lepsie. A aj ty sa budes casom realizovat. Najťažšie obdobie je do 5 rokoch co sa tyka starostlivoati nuz a potom kazde obdobie nesie svoje specificike starosti. Kazdy rodic to ma namiesane inac
@majlo1234 ...ty si sama odporujes vo svojich tvrdeniach.Musis byť veľmi frustrovana už.
Rovnosť v rodičovstve existuje.Vyspat sa pri deťoch existuje.Na jazve na bruchu nezáleží a prsia po kolená bola tvoja voľba
Všetko je o komunikáci,kompromisoch a dohodách,ktoré dvaja dospelí ľudia dokážu uzatvoriť.
Ty si taký samolutovaci,všetky oči na mne typ ženy,ktorá sa hádže do role obete a vykrikuje niečo o nerovnosti a na druhej strane tvrdí,že sama si to vybrala.Tak sa rozhodni.
@aurora33 lebo som deti chcela. A zaroven nie som zatial vyrovnana dusevne s tou obetou😋
@doriiis samozrejme, ze som frustrovana. O tom bola tato tema. Vybrala som si mat deti a zaroven sa mozem lutovat, vsetky moje pocity su validne, vobec si nemusim vyberat. Je to normalne a bezne, treba to len prezit. A v dalsom zivote sa narodit ako chlap🤣
@doriiis kazda sme iná a treba to prijať ❤️
Neexistuje jeden kľúč na materstvo, neexistuje univerzálna šablóna ako sa má matka správať a čo má alebo nemá robiť.
Každá žijeme naše vlastné materstvo inak, podľa našich pohľadov na svet, potrieb, charakteru a iných veci...netreba sa porovnávať ale prijať tú druhú ako seba. Hoci to má inak.
Mám kamarátku ktorá sa po 6 troch rokoch tešila do roboty z RD a pritom tri deti ľúbi ale mala až až...mám kamarátku ktorá čaká štvrté a do roboty si nevie predstaviť ísť lebo jej je dobre doma. Jej zmyslom je materstvo. Ja som niekde v strede nich.

@maryetta presne, moj ke tiez schopny sa normalne postarat, v lete boli sami so synom na dva tyzdne na dofcu. Ale 9 mesacnu dceru mu proste nenabalim, akokolvek by som chcela. 🫣 mne na pocit “vyhorenie” nestaci ist s kamoskami na obed. Ja potrebujem viac. A to viac dostanem o dva roky. Zatial co moj muz chodi na cele vikendy prec, v lete s kamosmi na lod, v noci sa vyspi…ja mam velke ego a neviem sa nad tp povzniest proste, niekedy by som ho prefackala, hlavne ked mi nechce uznat moje pocity…lebo tiez povie, ze ved chodis kde chces. No to je na dlhu debatu proste