icon

Inšpiratívni a pokojní rodičia

10. jún 2022

Ahojte, snažíme sa o dieťa a bojím sa ako to všetko zvládnem. To vypätie, nespanie či budem trpezlivá. Totiž nemám úplne pohodacku povahu, som dost nervak a rada by som to zmenila, ale je to pre mna veľmi ťažké, ale pracujem na tom. Páči sa mi a je mi sympaticka rešpektujúca výchova, ale neviem či mám na to to aspoň čiastočne zvládnuť. Rada by som sa vyhla fyzickým trestom a zbytočnému kričaniu. Keď vidím IG pre mma niektoré inšpirujúce ženy (ktoré sú matkami) je to pre mna neuveriteľne. Jasne nie je to len ružové a nevidím ich 24/7 ale s deťmi jednajú krásne. Niektoré stíhajú rôzne výlety/dovolenky aj s malými deťmi. Ja to obdivudujem a neviem či to dokážem s mojou povahou. Možno sa nad tym príliš zamýšľam si poviete, ale tiež Zrovna moji rodičia mi spravili svojou výchovou rôzne menšie traumy a ja by som rada bola pre svoje deti lepším rodičom. Ale niekedy mi to príde nadľudský výkon. A obdivujem všetky Maminy, ktoré len tak nič nerozhodí a deti im úplne zapadnú do života. Obávam sa či to tak bude aj u mňa. Len taká diskusia zo zaujmavosti ako to vnímate vy či ste sa nad tým tiež zamýšľali? Pripadne či vám čosi pomohlo. Ďakujem za vaše názory 😉

Strana
z2
luccckac
10. jún 2022

Zamýšľala som sa veru, no keď dieťa prišlo na svet, zrazu sa nebolo kedy zamýšľať a trebalo fungovať 😀 a čuduj sa svete, zvládame všetko, sú lepšie, i horšie dni, no ten malý človek za všetko stojí ♥️

elizabet173
10. jún 2022

nie, nikdy som sa nad tým nezamýšľala, IG vtedy nebol, keby aj bol, nesledovala by som tam nikoho, nesledujem ani teraz. Ja som ale flegmatik a vždy, keď dieťa prechádzalo nejakou ťažšou fázou, tak som si hovorila, že je to v poriadku, patrí to k vývinu, nebude to trvať večne. Mňa zaujalo montessori, nestotožňujem sa s ním úplne, ale čerpala by som z neho. Mala som na mysli len to, aby malo dieťa more lásky a pevné, nemenné hranice, to mi úplne stačilo. Nikdy som ho neudrela, snažila som sa nezvyšovať hlas, čo sa mi nie vždy podarilo, ale tak nie som stroj, som človek. Mali sme vždy a máme kamarátsky vzťah, panovala vždy ale medzi nami úcta.

melanta
10. jún 2022

Keď som vychovávala ja (dcéra je už dospelá), neexistoval IG ani nikde inde som nemala možnosť čítať o nejakých dokonalých matkách, či rešpektujúcej výchove. Proste som bola matka taká, aká som podľa mňa mala byť. S dieťaťom veľa komunikovať, venovať sa mu, nebiť nekričať, namiesto toho počúvať, vysvetľovať, rozprávať. Mať nastavené hranice, mať nastavené čo ak sa porušia, byť absolútne na 100% dôsledná v "trestoch", čiže ak bolo zaracha týždeň, tak týždeň, žiadne že o deň skôr. A veľa sme neboli doma, výlety, kúpaliská, príroda, dovolenky. A veľa lásky. Takto mňa vychovali rodičia, tak som vychovala aj ja jednu slušnú inteligentnú sebavedomú mladú ženu. Možno sa treba venovať viac deťom ako instagramových či iným mamičkám.

zuzahajdulka
10. jún 2022

Hlavne neber vazne instagramove,fb, mk mamicky co furt postuju obrazky svojho uzasneho rodicovstva. Bud to maju ako zarobkovu cinnost a posobit dokonalo je naplnou ich prace, alebo su to nevyrovnane osoby s potrebou nieco si dokazovat pred anonymnym davom. V skutocnosti byva za nastajlovanymi fotkami nervna mamicka furt cumiaca do mobilu a uplakane deti, ktore su na tretom mieste v poradi jej zaujmu. Starostlive a laskave matky sa nepotrebuju predvadzat a ukazovat sukromie vlastnych deti cudzim ludom. Z mojej skusenosti ti mozem poradit - snaz sa, aby si mala zabezpecene zakladne potreby - spanok, pitie, jedenie, aspon chvilu denne "me time" - staci aj 10 minut. Treba si s partnerom velmi jasne a nazorne vysvetlit, ze starostlivost o male dieta je vycerpavajuca a on musi pomoct. Nie ze pride z prace a jemu uz padla. Odporucam ti nacitat si aj inu literaturu podobnu respektujucemu rodicovstvu. Ak hovoris po anglicky, asi najlepsia je v tomto Rebecca Knost. Hlavne nemat nerealne ocakavania na usmievave dieta, co sa samo hra v postielke a dokonale vyzerajucu oddychnutu maminku. Uzit si dietatko take, ake normalne byva, s placom, kolikami, chorobami, vlastnymi tuzbami a nebrat to ako zlyhanie.

janetinka27
10. jún 2022

vobec nesleduj nejaky IG, budes deprimovana. jasne, ze tam nezavesia vsetko. je to umele, vobec sa s tym neporovnavaj, nie je to skutocnost. kazda rodina ma svoje trapenia, kazde dieta je ine, kazda matka ina, su ine okolnosti. ale nikde to nie je len ruzove. ved dnes nie je nic vynimocne vidiet nejaku zenu, ako sa stajluje s detmi do mobilu a potom sa kazde dieta rozbehne inym smerom a matka je z toho na prasky. ale na tej fotke to nevidno.

autor
10. jún 2022

@elizabet173 jasne však ina doba bola kedysi keď nefungovali sociálne siete…ja tiež nie som závislák že na tom visim nonstop , ale teda vďaka ním som objavila tu rešpektujúcu výchovu dovtedy nejak nepoznala a teda ani nemala dôvod sa zaujímať keďže som neplánovala ešte deti…ale presne ako si opísala svoju výchovu mi príde správna 🙂 myslím si že je to možno jednoduchšie pre ženy ktorých vychovali takto aj vlastní rodičia..ja som bola zvyknutá na krik na kritiku tak to je pre mna potom prirodzenejšie keďže som tak 20 rokov žila v takom prostredí..aj to je dôvod možno prečo to tak vlastne automaticky nemám a zamýšľam sa a príde mi to zložitejšie..keďže kopec veci si berieme z domu

autor
10. jún 2022

@melanta deťom sa zatiaľ nemám venovať akým..nevidím nič zle na to sa inšpirovať radami na instagrame..nie som na tom zavisla a príde mi že je tam aj veľa dôležitých zaujímavých názorov rad pohľadov..super že si mala to šťastie mat takú výchovu aj doma u mna to bolo o inom..

darkswan
10. jún 2022

nuz baby ti to pekne zhrnuli, nevyberaj si nejake skoly ako vychovavat deti...lebo je kopec deti respektujucej priatelskej vychovy, ktore akurat su v reale nevychovane a skacu rodicom a inym ludom po hlave

autor
10. jún 2022

@zuzahajdulka ja ani neriešim poriadok a všetko najstajlovane take účty vôbec nesledujem…skôr má zaujímajú účty ohľadne výchovy..pripadne Maminy ktoré ukazujú ich bežný život aj s neporiadkom..a taktiež nemám nereálne očakávania že dieťa kdesi položím a hotovo práveže očakávam že to nebude jednoduché a bojím sa ako to zvládnem..presne ako píšu baby vyššie ako vychovali svoje deti to by bolo aj mojim cieľom

melanta
10. jún 2022

Pozri, niektorí sme mali šťastie, že sme mali dobrú výchovu a potom sme ju mohli použiť aj keď sme sa rodičmi stali my. Svojim spôsobom sa môžeš inšpirovať výchovou svojich rodičov aj ty, tým opačným smerom. Vieš, akou mamou nechceš byť. Teraz si to nevieš predstaviť, lebo deti nemáš. Ale ver, že keď to dieťa príde, veľa vecí ti príde automaticky, intuitívne. A ak budeš chcieť byť dobrou mamou, tak budeš.

autor
10. jún 2022

@darkswan však respektujuca výchova je najmä aj o tom určiť hranice ale nie bitkou a krikom..

autor
10. jún 2022

@melanta no snáď to tak bude

mandzula
10. jún 2022

V casoch, ked som mala male dieta (teraz ma 15) som o pojme respektujuca vychova a komunikacia ani len netusila, internet som nemala, riadila som sa len sedliackym rozumom. A napriek tomu mam skvele decko. Mne paradoxne najviac pomohlo to, ze som si povedala, ze ho budem vychovavat inak ako mna moji rodicia. Citila som na sebe, ze ich pristup nebol dobry, nebili ma a ani na mna nekricali, no nezila som v laskyplnom prostredi. Videla som, kam ma to dostalo, preto som sama so sebou zabojovala (nebolo to lahke, trvalo to dlho, bolo to aj o rozchode s dcerinym otcom), no stalo to za to.

zuzahajdulka
10. jún 2022

Odporucila by som ti aj Nevýchovu ako inspirativny vychovny smer. Pozor, nie je to o nevychovanych detoch, ale naopak o laskyplnom respektovani potrieb aj rodicov aj deti a hladania vhodnych priesecnikov. Su tam pevne hranice, ale hlavne vela pochopenia a da sa to velmi dobre aplikovat aj na dospelych 🙂.
A ako hovori klasik, neexistuje zle dieta, ale iba vycerpana mamicka. To je podla mna alfa a omega. Ak si na konci svojich sil, dokaze ta aj rozliate kakao premenit na kriminalny zivel. Ak si oddychnuta, zasmejes sa na tom a spolu s dietatom poutierate obrus.

katkami123
10. jún 2022

Treba si uvedomiť, ze sociálne siete a Ig nie sú realitou. Človek tam dáva väčšinou veci s ktorymi sa chce pochváliť, pripadne ich vypichnúť a nie ako prebieha jeho bežný deň. Potom to dosť skresľuje.

enoula
10. jún 2022

Ja len že, nepozeraj na tie internetové mama a dieťa fotky a príspevky. Reality je iná. Zbytočne sa len "vystresujes"
A teda tá realita je fakt iná 😂 ale je pekne plánovať si to, citat o metódach a všetkom kým máš čas, lebo potom bude málo času. A aj tak budeš ináč reagovať. Podľa mňa treba nájsť zlatú strednú cestu. Ale fakt, nedá sa každý deň a je to normálne, aj nespat, aj nestihat, aj kričať, aj byť unavený, veď nie si stroj

stannkal
10. jún 2022

podobne myslienky som mala aj ja kedze z detsva som si odniesla tiez rozne mensie traumy (a to moji rodicia neboli ziadni despoti), tiez chcem veci pri dcere robit inak. Trpezlivosti sa pri dietati naucis, jednoducho budes rast spolu s vyzvami a casom toho budes zvladat ovela viac, toho sa vobec nemusis bat (neznamena to ale ze nikdy nestratis nervy). Ja by som ti poradila nesledovat moc influencerov, to nie je realny zivot co sa tam prezentuje, mozno niekedy ako inspiracia fajn ale nic viac. Co ti poradim je zaobstarat si par kvalitnych kniziek, napisanych doktormi alebo psychologmi, ktore vychadzaju z vyskumu. Ano vela zien tu hovori ze netreba nic citat, ze vsetko sa da robit intuitivne, ale z mojej skusenosti ti citanie kvalitnej literatury da vela. Pochopis ako sa dieta vyvija, preco sa v urcitych fazach sprava tak ako sa sprava, a potom si skor zachovas chladnu hlavu pretoze jeho spravanie nebudes brat ako utok na seba, plus bonus k tomu lahsie sa ti budu ignorovat "dobre rady" od starych rodicov ktori vedia vsetko najlepsie. Citat knihy ale samozrejme neznamena ze musis do bodky so vsetkym suhlasit, skor ide o to ze ta to donuti nad vecami rozmyslat a clovek ktory rozmysla sa skor vyhne reagovaniu na "autopilota" ked sa situacia vyhroti.

oblecenie99
10. jún 2022

Môj syn má dva a pol roka a stále sa nezamýšľam, ani nechcem. Dokonca si myslím, že nie som zrovna ten typický materský typ ženy a celkovo som dosť netrpezlivá povaha... ;) Ale robím všetko intuitívne, rešpektujúc aj povahu dieťaťa samozrejme, podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Nemám ani jednu knihu o výchove, nikoho nesledujem. Jasle a škôlku som vyberala aj (ale najmä) s prihliadnutím na cenu a vzdialenosť od nášho bydliska - podľa toho zúžila okruh a zisťovala skúsenosti a recenzie, napokon som rada, že ho vôbec niekam prijali. Že existuje nejaké montessori a waldorf a pod. evidujem, ale absolútne neriešim - bola som aj tehotná, aj mama som, ale tieto veci sú mi stále akoby "cudzie". Snažím sa z neho vychovať zdravého, spokojného, samostatného a poctivého človeka, aby vedel a cítil, že je rešpektovaný a milovaný, bez sledovania trendov a zbytočného zamýšľania sa nad vecami DOPREDU. Mám len jednu radu, podľa mňa veľmi dôležitý postreh už z tej našej skúsenosti: je to jedno, ako sa rozhodneš, či aké to bude, hlavné je, aby ste s partnerom boli vo výchove jednotní.

autor
10. jún 2022

Baby ja rozhodnete nehltam každé slovo z Instagramu lebo mám pocit že ste to zle pochopili..a vôbec nie nejakých influencerov ktorý dávajú kodiky a stajluju si deti..pozeram úctu typu rodinná lekárka,mamfilipa, elipredeti a pod. Keď sledujem konkrétne matky tak to skôr ako inšpiráciu ako cestujú s deťmi karavanom a turistikuju ale o výchove ich content primarne nie je..mna skôr presne ako @stannkal spomenula robím to aj preto aby som tomu ich správaniu/hnevu porozumela..vysvetlím na príklade ja absolútne neviem pracovať s emóciami a moji rodičia má to nenaučili čítam a študujem si to preto aby som to nejakým spôsobom sama naučila a aby som v tom potom vedela “pomôcť” aj ja svojim deťom..

andrea_82
10. jún 2022

pripomenulo mi to tento status

elizabet173
10. jún 2022

áno, aj my sme tak boli vychovávaní, nikdy nás rodičia nebili, nekričali po nás, ale vedeli sme odkiaľ, pokiaľ. Úcta a rešpekt bol samozrejmosťou. Na druhej strane sme vždy vedeli, že keď sa čokoľvek stane, keď čokoľvek vyparatíme, sú tu pre nás, vždy nám pomôžu, lebo nás milujú.
A na sociálne siete sa vykašli, tiež by si tam dávala to čo iní lajkujú a híkajú nad tým, keby si z toho mala euráče

autor
10. jún 2022

@andrea_82 a čo konkrétne ti to pripomenulo? 🤣 lebo teda buď vôbec nevieš citat s porozumenim alebo si necitala vôbec čo píšem?

andrea_82
10. jún 2022

to len taká asociácia, neboj, viem čítať, aj som čítala. Nemyslím to konkrétne na teba, len keď niekto spomenie, že chce byť ako tie mamičky z instagramu.

autor
10. jún 2022

@andrea_82 aha ale to v tejto diskusii nikto nespomínal že chce byt niekto ako mamičky z instagramu

salamistka
10. jún 2022

Poviem ti pravdu, keďže si nervák, tak budeš mať so sebou veľa práce a budeš sa to učiť za pochodu popri výchove, ako správne zareagovať, ako ovládať výbuchy a nekričať za každú maličkosť, ale cieľom je nevzdávať sa a prekonať svoje traumy z detstva...ani ja nie som typ mamičky, ktorá zvláda všetko ľavou zadnou, možno preto mám len jedno dieťa...ale snažila som sa, aby moja dcéra mala normálne detstvo, riadila som sa svojou intuíciou, lúskala som časopisy pre mamičky, veľa som sa radila s pediatričkou, vďaka bohu dcéra je kľudnej a vyrovnanej povahy, samozrejme, čo to sa na ňu nalepilo zo mňa, ale bojujeme ďalej 🙂

katulienkax
10. jún 2022

@luccckac ved pockaj ked ti ten maly mily cloviecik povie v 12 ze si najhorsia matka a najhnusnejsi rodicia na svete 😂

nykkushka
10. jún 2022

Mne sa sa napríklad na IG páčia tieto dva účty ohľadom výchovy a vnímania deti - elipredeti a mam filipa
https://instagram.com/elipredeti?igshid=YmMyMTA...
https://instagram.com/mam_filipa?igshid=YmMyMTA...

Človek sa tam dočíta zaujímavé veci ☺️

luccckac
10. jún 2022

@katulienkax to jej strach nedovolí 🤣🤣🤣

iwesska
10. jún 2022

Z mojej skusenosti - niektore deti svojimi neuveritelnymi napadmi a temperamentnou povahou dokazu rozkricat aj totalneho flegmatika😂 Lebo su take tie dobrucke,ktorym povies,vysvetlis,dohovoris a pekne pocuvnu a potom tie,ktorym to 10x zopakujes aj kazdy den a oni si just budu robit po svojom. Tak to by som chcela vediet,ako sa da takymto detom milo prihovarat😂☝️

cecilia29
10. jún 2022

Ja som od prírody pohodak. Ale ako sa viem poriadne nas...ť som zistila až pri deťoch 😁 Skutočne. Ig,MK, FB logicky každý dá peknú fotku . Aj ja sa neodfotim s mastnými vlasmi,zničená zo života ,unavená. ..nebudem takto nikoho strašiť na sociálnej sieti 😑😂 ani si to necapnem do albumu. Jednoducho pri deťoch je.to náročné lebo zrazu ťa niekto potrebuje na 100%,nepočúva tá a ty ani nemáš čas na seba . Stým všetkým sa jednoducho treba zmieriť, zmieriť sa aj sama so svojou povahou a nemať vysoké nároky na deti i na seba. A myslím že takto sa to dá prezit

Strana
z2