icon

Je druhé dieťa finančne zvládnuteľné?

22. nov 2024

Viem, že má každý inú situáciu, popíšem našu. Začali sme uvažovať nad druhým dieťaťom, prve bude mat rok. Neviem ale, či si môžeme druhé bezproblémov dovoliť. Netuším, ako rastú náklady, keď bude prvé dieťa v škôlke- čo by som bola stále na RD. Alebo teraz ako začnem kupovať topánky, odrážadlá, pieskovisko, väčšiu postel, viac zje…Viem, že mi dáte zrejme odlišné odpovede, preto si rada vypočujem rozličné názory.
Prejdime ku príjmom a výdavkom. Som na RD a nemám popri tom žiadnu brigádu, neplánujem. Chcem byť cca 3r doma. Možno 2r- to uvidim podla okolnosti. Nechcem ale ročné šupnúť do jaslí.
Náš čistý príjem domácnosti je momentálne cca 2800€. Mesačné výdavky sú v priemere na úrovni 2200€. Do toho zratavam aj kupu oblečenia, sem tam niečo do domácnosti, výlety, sem tam predĺžený víkend atď. Proste okay štandard a nie extra uskromňovanie sa. Vieme ísť s výdavkami nižšie, keby je treba. Sú ale aj lepšie mesiace, kedy máme príjem domácnosti aj 3200€. A naopak mesiace, kedy sú výdavky vyššie. Rezervu máme vo výške 5-tisíc eur. Bude ale rásť. Minulý rok sme dokončili dom, kde išli všetky naše úspory. Boli sme takmer na nule a toto sme našetrili za 3/4 roka. Mužovi tiež pravidelne príjem rastie. Je mi jasne ze 2 deti nebudu hladné, len chcem deťom dopriať bicykel, kvalitnu obuv, knihy a zdravé jedlo.
Čo myslíte?

autor
22. nov 2024

@glade22 tak my dlh teda rozhodne máme, bývanie bez hypotéky je dnes sci-fi. Koľko mladých rodín, kde je žena na RD dnes majú vlastné splatené bývanie? Keby nemáme dlh tak máme mesačne cca 1000€ navyše, vtedy by som túto tému nezakladala. A môj štandard nie je si kupovať každý rok nový Iphone, ale aby som nemusela čakať kedy pípne rodičák nech majú deti čo jesť a z toho štandardu upustiť odmietame.

glade22
22. nov 2024

ja som tymi prikladmi, ako nechceme upustit z nasho pohodlia nenarazala priamo na teba...ale vela tu vidim na MK, ze mladi nechcu mat deti, lebo si ich "nemozu dovolit", pritom su to vacsinou dvaja pracujuci dobre zabezpeceni ludia..ale nemohla by byt kazdy rok dovolenka, nemohlo by byt milion kruzkov pre deti, znackove oblecenie....z toho som velmi smutna niekedy..ale tak nech ma kazdy tolko deti, na kolko sa citi...vsetci sme zodpovedni za vlastny zivot....iba sa snazim priniest taky pohlad..ze staci aj jednoduchsi zivot, ak je plny lasky....lebo ak nemame dat komu lasku, tak to je velmi smutny zivot 🙂
To je vsetko 🙂

glade22
22. nov 2024

@laurita285 aha...a ti stari budu z coho zit, ked ziadne potomstvo na nich nebude robit? kto ich bude liecit, kto bude vyrabat, pestovat a dovazat potraviny, ked ziadna nova generacia nebude? Si myslis, ze sa len tak rozhodnes, ze zomries a hotovo?

lucia147852
22. nov 2024

Autorka preháňaš to kvalitne. Keby zarábate minimálnu mzdu tak chápem. Ale vy máte dom, dobrý príjem a uvažuješ či uzivis dve deti? Poviem ti tajomstvo. Ľudia majú po dve aj tri deti s menším prijímom a nečakajú kedy im pípne rodicak. Ak si vy nemôžete dovoliť ďalšie dieťa, tak asi už nikto

autor
22. nov 2024

@lucia147852 ale ľudia nemajú bežne tak vysoké výdavky ako my lebo bývanie je momentálne strašne drahé. Možno žije veľa ľudí z nižších platov ale kúpili si bývanie 10r nazad a splátku majú 300€- my máme 1000€. Preto som napísala aj naše príjmy aj výdavky. Ale ďakujem za prezradenia tajomstva.

hefo
22. nov 2024

V žiadnom prípade nemajte druhé dieťa, čo snáď chcete, aby vyrastalo v chudobe a hlade? To by ste mu fakt urobili?!?

Kto nepochopil, bol to sarkazmus. Ak by si "nemohli dovoliť" druhé dieťa ľudia s takými príjmami ako vy (chápem to tak, že to sú príjmy, keď ty dostávaš len rodičovský), tak kto vôbec? Pozri si film Idiocracy (stačí prvá tretina, potom je to sračka), dnes to vyzerá podobne - inteligentní a zaistení ľudia roky váhajú s deťmi, zatiaľ čo debili ich plodia ako na bežiacom páse.

A len tak BTW, my máme s podobnými príjmami deti štyri a nemám pocit, že by nejako strádali. Koniec koncov, v dospelosti si budú viac ceniť to, že sa im rodičia venovali, než ľutovať, že na dovolenku chodili "len" autom do Chorvátska a nie letecky do 5* hotela na Maledivách (neplatí v prípade skutočnej chudoby a hladu, čo nie je váš prípad .

suzy2508
22. nov 2024

Autorka, ja ťa úplne chápem. Dnešná doba nepraje mladým viac-detným rodinám a práve riešim to isté. Druhé by sme mali radi, avšak som názoru, že treba mať toľko detí, koľko dokážeš uživiť. Tiež budem prepočítavať.

autor
22. nov 2024

@hefo a aké máte fixné výdavky ako hypotéka, energie, poistky atď? Lebo toto my máme strašne vysoké, nemáme ísť kde nižšie.
Ja som čakala, že mi napíšu ľudia ako oni vyžijú z oveľa menej, no platia násobne menej za bývanie. Preto prosim vychádzajte z mojej situácie, nie vašej. Tak isto som napísala, že viem, že deti nebudú hladné. Aj keby máme 5. No ja chcem dať svojim deťom trochu viac ako len plné brucho. A podotýkam žiadny luxus nepožadujem, len nech moje dieťa môže dostať nový bicykel, ísť na školský výlet, mať kvalitné topánky a nemusí jesť lacné párky z lidla.
Živiť dokážeme, otázka bola či bez problémov.

lossless
23. nov 2024

Mame momentalne nizsi cisty prijem ako vy a o nieco vyssiu rezervu, som na RD, 2 deti pod 4 roky. Ono ten prvy rok nejake vyssie vydavky nebolo citit, novorodenecke oblecenie a hracky, kocik, nosic a podobne, v podstate vsetko mala mladsia po starsom, ja som kojila takze mlieko zdarma. Po prvom roku tu financnu “zataz”ale uz vnimas, napr teraz zima - kvalitne topanky obom, bundy tiez, lebo malej bunda po starsom este velkostne nesadla no jemu uz bola mala, malemu zas zateplene nohavice este boli dobre, takze nove pre nu. Nakopi sa to a nesuhlasim ze kde sa “naje” jeden tak aj druhy, my by sme s tretim uz mali problem. V podstate si zober ze cokolvek kupis jednemu tak musis aj druhemu. Od malickosti typu rozok do ruky na cestu z obchodu cez zmrzlinu v lete po nove topanky a k tomu aj napr poplatky v skolke a neskor kruzky. Vsetko si daj krat dva. Ale ja myslim ze to date, hoci splacate vysoku hypo urcite mate aj prijem, inak by vam ju neschvalili.

autor
23. nov 2024

@lossless ďakujem pekne, presne takýto pohľad som potrebovala

7lenka11
23. nov 2024

Autorka - ak si rozhodnutá mať dve deti, tak zbytočne tu riešiš “čo ak sa stane to a to”.. jednoducho pri dvoch deťoch budeš mať skôr alebo neskôr väčšie výdavky.. skôr uvažuj o tom, či ti má kto pomôcť s deťmi, ako budete fungovať, ak budú často choré, či si môžeš dovoliť ostať dlho doma bez príjmu a pod.. ako mama dvoch deti ti hovorím, že materiálnu stránku si vies prispôsobiť svojim možnostiam.. deti kopec veci dostanú aj do daru a kvalitné veci vieš kúpiť za pár šupiek.. uvediem len malý príklad - moje baby nosia Lindex pyžama na zips.. mama aj svokra sa vždy na mňa pozerali, na čo sú im pyžama za 25 eur, na čo sú dvojročnej Adidas botasky za 40 eur.. a vies aka je realita? Áno, všetko si kupujem sama, ja nemám po kom dediť veci.. ale v skutočnosti som tie veci kúpila v obrovských zľavách a výpredajoch.. pyžamo ma vyšlo 7-8eur/kus, značkové botasky stali v akcii 17 eur.. podľa mňa značkové a kvalitné oblečenie je v pohode cenovo dostupné, len treba vedieť, kedy sú aké zľavy a kedy čo kupovať.. ceny potravín neovplyvnis, ale mne napríklad pomohlo robiť si plán na celý týždeň.. zbytočne neplytvame jedlom a deťom kupujem kvalitne výrobky, mäso nikdy pre ne nekupujem v supermarketoch.. a kto tvrdí, že prvý rok s deťmi je finančná pohoda a potom nastupuje tvrdá realita, je na omyle.. z môjho pohľadu najhoršie výdavky sú pri deťoch, keď sú malinké.. nakupujem dvojmo plienky, obe deti mi vyrástli na UM, od príkrmov kupujem potraviny od lokálnych dodávateľov, oblečenie si nakupujem výlučne sama, nemám vôbec nič zdedené., ja sa práveže tesim, keď budú baby starsie a odpadnú mi výdavky okolo plienok, masticiek, detských liekov a vitamínov, keď budem nakupovať potraviny menej striktne a baby mi budú jesť všetko..

autor
24. nov 2024

@7lenka11 ďakujem za pohľad, u nás to ale bude si myslím iné. Oblečenia máme kopu zdedeného alebo som to riešila tiež akciami prípadne bazárom. Naštastie kojím aj som vždy kojila, tak mi výdavok za UM odpadol. No a plienky nekupujem, lebo som po kamarátke zdedila komplet výbavu na látkovanie, tak využívam tú. Čiže mňa tie výdavky teraz práve čakajú ako bude treba topánky, odrážadlá, pieskovisko, hojdačku, knižky, kvalitné nepremokavé overály na zimu…

aurora33
24. nov 2024

Ale nemáš istotu že aj pri druhom budeš kojiť. Napríklad.

mama_
Autor odpoveď zmazal
7lenka11
24. nov 2024

@mama_ to aj absolútny nezmysel, čo píšeš.. ja som nekojila ani jedno dieťa napriek obrovskej snahe.. prvá mala silnú zltacku ešte dva mesiace po narodení, nonstop spala, neprisávala sa, mlieko sa netvorili dostatočne.. po dvoch hospitalizáciach s malou a obrovskom strese som o mlieko prišla uplne.. pri druhej dcére nastal problém s laktaciou a kojenie išlo cez obrovskú bolesť s krvou..

7lenka11
24. nov 2024

Autorka - to, čo píšeš, zvládnete.. riešime to isté.. máte starých rodičov, krstných rodičov, ktorí vedia pomôcť? Lebo veľa veci, čo píšeš, dostali moje deti do daru - odrazadla, smyklavku, kolobezku.. moja mamina mi pomáha aj s nákupom oblečenia

aurora33
24. nov 2024

@mama_ ja dojčeniu rozumiem. Ale spoliehať sa na to? Že isto budem dojčiť tak nemusím rátať s tým že budem musieť kupovat UM je podla mňa somarina. Treba rátať so všetkým.

samik88
24. nov 2024

@mama_ Tak zjavne tomu dojčeniu nerozumieš ty. Prvého som dojčila dva roky a druhého sa mi bohužiaľ nepodarilo. Ale nechce sa mi tu rozpisovať prečo lebo je to na dlho. UM je veru drahé ak sa ešte k tomu pridružia problémy ako teraz u nás. Človek nikdy nevie aké zdravotné problémy bude mať dieťatko a do liekov aj rôznej kozmetiky ide tiež veľa peňazí. A samozrejme pozdejšie keď budú deti vačšie sa tie náklady budú zvyšovať. Tým nechcem autorku odradiť ,my sme si druhé dieťatko spravili lebo ja som jedináčik a vždy som chcela viac detí. Určite sa to dá zvládnuť. Aj keď si určite nebudeme môcť dovoliť ísť 3x za rok k moru. Ale ešte chcem podotknúť,že veľa pomôže aj rodina. Starké naozaj nakúpia veľa oblečenia a teda vždy sa pýtajú či niečo nepotrebujeme. Je to jednoduchšie keď máte ešte aj rodičov,ktorí vám pomôžu.

aurora33
24. nov 2024

@mama_ ale takú stupiditu, že pri každom dieťati sa zvyšuje množstvo materského mlieka som teda ešte necitala. Ty ,,odborníčka” 😅😀🙄

autor
24. nov 2024

@aurora33 no veď práve preto že nemám, zvažujem, či si to vieme dovoliť. Lebo teraz do roka tých výdavkov nebolo moc.
@7lenka11 áno, máme, no nechcem sa spoliehať na to, že dostanú potrebné veci deti ako dar, ale už to teraz robím, že starí rodičia kupujú veci, ktoré treba a nie blbosti, tak v tom budeme isto pokračovať.

mama_
Autor odpoveď zmazal
lenka188
24. nov 2024

Uvazujes rozumne. Ostava vam cca 600eur bokom a chapem, ze mas strach, ze vek prveho dietata+druhe dieta urobi z tychto 600eur 100eur. Myslim si, ze niektore mesiace sa vam to stane, najma tie kriticke ako september (ten je ked su deti v skolke/skole) total masaker alebo sezony kedy treba nove topanky, zimne oblecenie, dovolenky... My mame 2 deti, uz vacsie 9 a 5 rokov a musim povedat, ze ten zaciatok nebol az tak financne narocny. Vela oblecenia podedila, jedlo pre dieta nie je nejaka extra polozka, co by zatazovala financny rozpocet. Co zatazi je napr. sukromna skolka, to je hned plus 500eur. A potom take tie sezony ked naozaj treba ponakupovat nove veci, nove topanky a kvalitne zimne boty su hned 80e a mas deti 2 a nechces asi aby kazde malo iba jedny topanky. A potom su to este neocakavane vydavky. Dam priklad nasho jedneho mesiaca, zistili sme, ze nasa mladsia musi nosit okuliare, museli sme na vysetrenie k sukromnemu ocnemu - 100eur, museli sme jej dat robit okuliare - 500eur (preco sukromny ocny a preco tak vela za okuliare tu nebudem rozpisovat, bola to proste nutnost a nie nejaka modna zalezitost) a boli sme tam v novembri, co je mesiac kedy kupujeme zimne overaly/bundy a topanky. Ak nemas rezervu, tak v priebehu 1 mesiaca ta taketo vydavky daju dole. Ale v principe si myslim, ze si druhe dieta mozete dovolit. Ale treba ratat a tym, ze niektore mesiace sa vam moze stat, ze pojdete na 0.

aurora33
24. nov 2024

@mama_ no pani študovana, zhodila si sa tu jediná. Každý dobre vie, že stat sa môže čokoľvek. A to že dojčiacich jedno dieťa neznamená, že mozes dojčiť aj druhé. Uvedomuješ si, že môže byt aj chyba na strane dieťaťa? A žena sa môže aj rozkrájať a dojčiť nebude.

mama_
Autor odpoveď zmazal
glade22
24. nov 2024

@mama_ to nie je celkom pravda...kojila som bez problémov 2.,3. 4. dieta a 1. a 5. len chvíľku. Mlieko proste nebolo. To piate ma fakt prekvapilo, lebo som šla do toho uplne sebavedomo a na istotu 😀

ukulela
24. nov 2024

Druhé dieťa zvládnete. Ste finančne zodpovední. Tvorte rezervu najmä na bývanie, ak vám na čas kvôli PN vypadne príjem. Ale v takom čase uberiete aj na výletoch a pod. Vieš šetriť aj na oblečení, nekúpis nový bicykel, ale z druhej ruky, atď. Pokiaľ ich od 3 rokov oboch nepostavia na hokej a do medzinárodnej jazykovej škôlky, dáte to. Plus po čase pribudne aj tvoj príjem.

mama_
Autor odpoveď zmazal
mama_
Autor odpoveď zmazal
aurora33
24. nov 2024

@mama_ áno doplnila, aby som to nemusela rozpisovať do druhého. To nebolo nenapadne omg 😀 keď je teda tak ľahké dojčiť, prečo toľko žien nedojčí a umelé mlieko sa predáva jedna radosť?

glade22
24. nov 2024

@mama_ dakujem za radu 😀 Keby si vedela, komu radis! Teoria je jedna nadherna vec 🙂