Je druhé dieťa finančne zvládnuteľné?
Viem, že má každý inú situáciu, popíšem našu. Začali sme uvažovať nad druhým dieťaťom, prve bude mat rok. Neviem ale, či si môžeme druhé bezproblémov dovoliť. Netuším, ako rastú náklady, keď bude prvé dieťa v škôlke- čo by som bola stále na RD. Alebo teraz ako začnem kupovať topánky, odrážadlá, pieskovisko, väčšiu postel, viac zje…Viem, že mi dáte zrejme odlišné odpovede, preto si rada vypočujem rozličné názory.
Prejdime ku príjmom a výdavkom. Som na RD a nemám popri tom žiadnu brigádu, neplánujem. Chcem byť cca 3r doma. Možno 2r- to uvidim podla okolnosti. Nechcem ale ročné šupnúť do jaslí.
Náš čistý príjem domácnosti je momentálne cca 2800€. Mesačné výdavky sú v priemere na úrovni 2200€. Do toho zratavam aj kupu oblečenia, sem tam niečo do domácnosti, výlety, sem tam predĺžený víkend atď. Proste okay štandard a nie extra uskromňovanie sa. Vieme ísť s výdavkami nižšie, keby je treba. Sú ale aj lepšie mesiace, kedy máme príjem domácnosti aj 3200€. A naopak mesiace, kedy sú výdavky vyššie. Rezervu máme vo výške 5-tisíc eur. Bude ale rásť. Minulý rok sme dokončili dom, kde išli všetky naše úspory. Boli sme takmer na nule a toto sme našetrili za 3/4 roka. Mužovi tiež pravidelne príjem rastie. Je mi jasne ze 2 deti nebudu hladné, len chcem deťom dopriať bicykel, kvalitnu obuv, knihy a zdravé jedlo.
Čo myslíte?
Autorka:
Ospravedlňujem sa, že som v prvom rade moralizovala a vobec neradila. Vies, ja zijem v regione, ked je to, mať viac deti uplne prirodzene a bezne. Moje deti nemaju v triede ziadneho jedinacika, dokonca 1 surodenec je rarita. Napriek tomu tu deti nechodia ani hladne, ani otrhane a dokonca su aj stastne. Rodicia tiez nechodia strhani a vyflusnuti, ani nie su po usi zadlzeni. Samozrejme, najdu sa aj taki, najdu sa aj rodiny, kde chlapi chodia do zahranicia a rodinu si pomaly nevidia....ale nie je to tak, ze v kazdom druhom dome. Preto pre mna je to vec prirodzena a cudujem sa, ako niekto uvazuje nad tym, ci mat alebo nemat DRUHE dieta 🙂 To len tak na vysvetlenie mojho pohladu.
Chcem vas ale sucasne pochvalit, ze k tomu pristupujete zodpovedne, lebo vsetci vieme, ze naozaj sa najdu aj rodiny, ktore sa spoliehaju na pomoc statu a okolia. Chvalim vas, ze rozmyslate aj nad financnou rezervou, lebo nad tou rozmysla len malokto. My sme ju mali odkedy sme sa vzali..neminali sme hned po svadbe veci na zbytocnosti, ale radsej sme si peniaze nechali, lebo sme vedeli, (kedze manzel este studoval), ze to moze byt narocnejsie. 1 dieta sme mali ešte počas jeho školy a zvladli sme to..do 3 rokov sme mali 3 deti a rozostavany dom.
Rozmyslam nad vyskou tej vasej hypoteky...lebo suma 1000 eur za mesiac je sialena. Nedala by sa refinancovat na nizsiu splatku a na viac rokov?
Ak by ta to viac ukludnilo, tak rok este prisetrite a potom chodte do toho 🙂
@mama_ s tebou sa nedá normalne diskutovať. Ženy ti tu už napísali xy dôvodov, ktoré podkopávajú tvoje tvrdenia. A ty si aj tak ideš svoje ako pokazený verklik. Kebyže je kojenie také jednoduche ako tvrdíš, tak by kojila každá (keď teda podla teba neexistujú dôvody prečo sa kojiť nedá).
Ak si aj v praxi takato nepríjemná, tak musí byt s tebou radosť pracovať. Lutujem tvoje klientky, ak nejaké máš.
@glade22 v poriadku ;)
nie žiaľ, nemáme žiadny luxusny domček, úplne obyčajný, len úroky sú strašne vysoké- teraz nám to mierne kleslo ako sa znižujú ale stále sa to nedá porovnať s tým, keď si niekto bral hypo 10-15r nazad. To ja keď počujem, že niekto spláca 400€ tak ticho závidím.
Popísala som, z akých pomerov pochádza muž, myslím, že zarába slušne, preto chce deťom dopriať čo on nemal. Nie luxus, ale napr on vždy chcel lego, bicykel a podobne a vidím tú jeho radosť v očiach, keď to môže synovi kúpiť, čo si on ako dieťa nemohol dovoliť. Preto sa na to pozerá inak- vie, že má potenciál veľa dopriať tak chce. Chce nech sa jeho rodina má dobre. Nech nemusíme na konci mesiaca riešiť, či nám niečo zostane, že máme rezervu, ktorú chceme isto vyššiu, pre prípad. Detičky isto 2 chceme, len sa proste nechceme dostať do ťažkej situácie. Ako spomína pani vyššie, napr bude dieťatko potrebovať okuliare alebo nejakú inú zdravotnícku pomôcku. Proste takéto výdavky, chcem vždy na ne mať. Nechodíme 3x do roka k moru. 2 roky sme neboli. Ani neplánujeme.
@mama_ ja len pevne dufam, že nie si laktačná z mamily.. lebo tam som žiadala o pomoc, aj o rozkojenie a všetky pokusy boli neúspešné.. samozrejme, nemyslím to v zlom, ale v niektorých prípadoch sú aj odborníci prikrátky.. skôr si myslim, že si z tých mamičiek, ktoré stavajú kojenie na olympijský piedestál a UM je pre ne peklo na zemi
❤️
Mne to nedá,ale pokiaľ máš nejaký ten finančný základ v hlave,tak si naozaj nie schopná sama s mužom,ktorý by mal mať aspoň aké také základy tej gramotnosti vypočítať,či zvládnete uživiť ďalší krk? Vážne nie? Tak do toho nechoďte. Vážne radšej nie.
@maciatkolulu nie, pretože netuším koľko dieťa stojí napr v roku, v troch rokoch atď. Pretože som dieťa v tomto veku ešte nemala. Každý má situáciu inú, preto som si chcela vypočuť názory iných.
Nakoľko nemám základy gramotnosti tak mi to teda prepočítaj ty, koľko ma dve deti budú stáť.
Akože to vážne? Nevieš si predstaviť,čo bude stáť dieťa? Vieš o Tom,že jednu rodinu stojí dieťa 2000mesacne a druhú ani 200stovky? Veď každý ako si zariadi. Podľa mňa dosť zvláštna otázka. Kebyže sa pýtaš na domáce zviera,tak by to človek pochopil,ale dieťa? Daj si nejaký priemer 500eur. A máš. 😂Zmestí sa ešte jedno? Ako prepáč,ale pobavila som sa.
@maciatkolulu bingo! Pochopila si konečne moju pointu a celú túto diskusiu. Každého stojí inak, a každé dieťa stojí inak. Ja totiž netuším či mi dieťa vezmú do štátnej škôlky a či budem musieť platiť súkromnú, či budem môcť kojiť alebo budem platiť za UM, či moje dieťa nebude mať nejakú intoleranciu a hneď výdavky stúpnu. Chápeš? Pri tomto som mala úplne smiešne výdavky do roka. Miesto toho sa nad niekoho vyvyšovať ako je finančne negramotný by stačilo normálne poradiť. Keby sme finančne negramotní obaja tak si natrieskame 4 deti pri minimálke a nariekame že je 7h ráno a ešte neprišiel rodičák.
Jasné,že to nemá byť celé o financiách,ale áno,z lásky sa účty nezaplatia.Ťažko takto posúdiť,lebo nikdy nevieš čo sa môže stať.Úraz,smrť.To je život.Ale páči sa mi,že uvažujete,či to zvládnete,lebo niekto najprv koná a potom no ,,nevychádza".Ale človek nikdy nevie čo ho čaká.Na vašom mieste by som do toho šla.
Ale tak máš už dieťa,nie? Vieš si predstaviť koľko asi stojí dieťa,či? A aj v mliekach a cenách máš rozdiely. Niekto už ročnému dáva "normálne mlieka"iný dáva do päť aptamil a tak. Rovnako intolerancie,môžu prísť až neskôr,teraz čo? To druhé vrátite? Veď myslím,že každý človek si vie predstaviť(tobôž osoba ,ktorá už dieťa má) ,čo to asi stojí a budúce náklady ťažko odhadnúť,môže prísť k rozvodu,úmrtiu,vážnej chorobe.... To ako fakt idete rátať a kalkulovať teraz si všetkým týmto,to nie je len o umelom mlieko a bezlepkových diétach a súkromných škôlkach,život vie rozdať rôzne karty. Úplne vážne.
Kľudne aj 5. Je to o nastavení v hlave. Ide o to co považuješ za dôležité aby si deťom dopriala. Lebo tie deti až tak veľa skutočne nestoja. Ale stojí veľa ten štandard ktorý mnohý považujú za dôležitý. Mame 3 deti vo veku 6,4,a 2r. Radšej chceme mať väčšiu rodinu aj za cenu nižšieho štandardu. Deťom pritom nič nechýba. Napr staršia nechce ani nič na Vianoce. A mladší jedno autíčko.
@maciatkolulu takže je finančne negramotné myslieť do budúcna? Momentalne ma stabilne stoji tak 50€ mesačne. Bola by som asi pekne hlúpa keby si myslim že ma 3 ročné bude stáť 50€ za mesiac, nie? A súkromná škôlka je úplne reálna vec čo sa môže stať. V našom okolí sa to deje bežne. A ano, druhé nevrátim, ale asi mi ľahko na srdci nebude ak pôjdem od výplaty k vyplate. To by bolo riadne finančne gramotné.
Ono zas ked to mladsie pojde do skolky, pojdes aj ty do prace, tak sa vam aj prijem zvysi a budete mat viac nez len tych €600, ktore vam teraz zostavaju. Ci sa bojis tych prvych rokov?
@glade22 1000e za splatku hypoteky nie je vobec sialena suma. To je cca 220 000eur na 4% urok. Ak chces dom v satelite pri Bratislave, tak cena ide okolo 300 000 a vyssie. A nie kazdy ma na byvanie nasetrene, podedene peniaze a proste ak chce pekne byvat, tak musi ist do vysokej hypoteky.
@carolynka bojim sa keď pôjde starší do škôlky a s mladším budem ešte doma, čiže nebudeme mať ešte môj príjem. Najmä ak nám tá súkromná škôlka vyskočí ako výdavok. Jasne že môžem potom s obomi zostať doma ale to by som sa išla zblázniť. Nebojim sa úplne vydavkov do roka, ako tie čo pridu neskor. Napr maleho detska izba nie je vôbec zariadná lebo spí s nami. Tam dať nejaku skriňu, postel a podobne to hneď aj 1000€ bude.
A samozrejme vec na ktorú sa ťažko pripravuje- ak by muž stratil robotu.
Chapem ;)
Neboj sa, nezbláznila by si sa s dvoma deťmi. Druhé dieťa môže byť uplne pokojne, flegmatické. Ja mam dve deti do 2 rokov, rodičia žijú 300km, muž na materskej nie je, chodí normálne do prace. 2x do týždňa mam na 3hodiny platenú výpomoc v domácnosti, inak som s deťmi sama.. stačí si nájsť systém a vytvoriť režim a ide to.. často viac strašia reči a realita je uplne iná 🙂🙂
Ale to nikdy nevieš,čo sa v živote stane. Poznáš to známe.... "Človek mieni,pán Boh mení". Ale je fajn vedieť,že ta ročné dieťa vyjde 50 eur mesačne,to by mali vidieť ten mamičky,čo žiadajú Výživné 500 eur🙃😂.
A inak bojíš sa,čo bude,keď pôjde malý do škôlky a ty by si s imaginárny bábätkom bola doma🙃. No dobre.
@maciatkolulu ??? Ano mam obavy nakoľko v okolí sa rad radom deti nedostavaju do štátnej škôlky. Čiže je dosť pravdepodobné že sa nedostane ani naše dieťa a pochopiteľné že uvažujem aký nápor na rozpočet by bolo platiť súkromnú. Či ako nemám vôbec uvažovať čo bude o 2 roky? To by bolo rozumné? A potom tu vyplakávať ako sa máme zle?
Ja stále nerozumiem. Veď dobre vieš,čo ťa stojí dieťa teraz,tak si k tomu prirataj náklady na súkromnú škôlku ,to dáte s mužom🙃. Daj si tu najdrahšiu. A vyjde ti výsledok,skús si dať rôzne varianty. Napríklad,manžel si nájde milenku. Bum. Výživné na ročné dieťa ti dá 50eur,bum. 🙃. Príjem o hovne,lebo roducak,hypo vysoká,predaj domu,delenie,nervy.,Nechápeš stále,že dopredu sa dá akurát tak rezerva spraviť.... A naozaj človek nepozná vaše nároky,možnosti,štýl. Jednému stačí tých 50 eur aj naďalej až do škôlky. Druhý kupuje dieťaťu topánky za 100eur. Chápeš? U nás by bol príjem 3000na knap pre troch ľudí. Veľmi na knap. Bez hypo🤷a žiadne súkromné školy. Iný by mal na sk,na dedine na východe z 3000pri štyroch deťoch ruky hore. Viem tu vyčísliť psa na mesiac,pri bežnej starostlivosti,kvalitné krmivo,ale na dieťa všeobecné je to veľmi,ale veľmi individuálne. Ono už aj pri Tom psovi🙃.
A inak,ani tehotná ešte nie si, takže kľudne po večeroch si urobte plány koľko viete odložiť. Keď budete mať vysokú rezervu,pri vašom prijme,môžete ísť do druhého dieťaťa. Len bacha,aby tie prostriedky boli na spoločnom účte.
Autorka a máš aj zo živote niečo iné, či len obavy? Lebo s týmto tvojim prístupom….. no neviem. Nechcela by som tak žiť. Ty sa len bojíš, plus premyslas nad hlúposťami. Akože riešiť zimné veci a topanky? Za mňa je toto strašne zvláštne zmyslanie. Rátaš napríklad aj že v lete bude chciet dieťa zmrzlinu?
@aurora33 ano, zmrzlinu tak drahú ako zimné topánky krát 2🤦♀️
@maciatkolulu pleť sem ešte aj volajaku milenku. Peniaze samozrejme mame na spoločnom účte, môj muž nie je blb.
Samozrejme že nemam len obavy, kriste pane, len sa človek chce poradiť, o koľko viac ich stálo staršie dieťa ale niekto zatrpknutý si musí dvihnúť ego tým, že si kopne do človeka.
Myslim že je koník plný príbehov ako si ženy narobili bez uváženia deti pri minimalke, s blbcom, ktorého ani nie su manželky, ony maju rodičák ale idú 50/50, to je úplne v pohode, však? Ale nechcieť v dnešnej dobe živoriť je finančne negramotné. Nie, nemam tu po večeroch depky že ako uživim dve deti, len sa zamyslam nad tym, lebo ako som napísala, muž mal doma veľmi odstrašujúci príklad, že urobme si deti lebo ich lubime ale mame 0 rezervu a minimalnu mzdu.
A ako som napisala- odložiť vieme cca 600€, mužovi ale mzda rastie každú chvílu, tipujem že aj bude, tak verim že ušetrime viac a dokedy by sa potencialne dieťa narodilo aj keby sa teraz začneme snažiť tak 10tis mať budeme. Vtedy by som sa už tak nebála, ale istá si byť nemôžem.
Ja ale vážne nerozuniem,čo vlastne chces vedieť? Koľko stojí trojročné dieťa,päť,desať,pätnásť? Akože vážne? Veď už po 100000x,u každého inak a život sa ti môže zmeniť jedna radost,od milenky,milenca,po vyhadzov jedného,druhého,cez chorobu,po úmrtie. Náklady sa vedia meniť ako plesknutim prutika. Ani teba nemusia čakať s otvorenou náručou 6rokov v práci. Rozumieš? A zrazu ti nebude stačiť príjem 4000,napríklad. Vieš teda ako to chodí u vas so školkami,tak sa skus tých,čo majú v súkromných škôlkach tie deti,čo sa nepodostavali do štátnych popýtať.

@lenka188 ďakujem. Veľmi rozumný pohľad, presne tak uvažujem. Preto mám trochu obavy. Na druhej strane mužovi príjem celkom pekne rastie, predpokladám, že stále bude, ale spoliehať sa na to nemôžem. Myslím, že by sme to zvládli, prikláňame sa obaja že to druhého v najbližšej dobre pôjdeme. Len sú tam tie obavy v pozadí, že čo ak…