Je druhé dieťa finančne zvládnuteľné?
Viem, že má každý inú situáciu, popíšem našu. Začali sme uvažovať nad druhým dieťaťom, prve bude mat rok. Neviem ale, či si môžeme druhé bezproblémov dovoliť. Netuším, ako rastú náklady, keď bude prvé dieťa v škôlke- čo by som bola stále na RD. Alebo teraz ako začnem kupovať topánky, odrážadlá, pieskovisko, väčšiu postel, viac zje…Viem, že mi dáte zrejme odlišné odpovede, preto si rada vypočujem rozličné názory.
Prejdime ku príjmom a výdavkom. Som na RD a nemám popri tom žiadnu brigádu, neplánujem. Chcem byť cca 3r doma. Možno 2r- to uvidim podla okolnosti. Nechcem ale ročné šupnúť do jaslí.
Náš čistý príjem domácnosti je momentálne cca 2800€. Mesačné výdavky sú v priemere na úrovni 2200€. Do toho zratavam aj kupu oblečenia, sem tam niečo do domácnosti, výlety, sem tam predĺžený víkend atď. Proste okay štandard a nie extra uskromňovanie sa. Vieme ísť s výdavkami nižšie, keby je treba. Sú ale aj lepšie mesiace, kedy máme príjem domácnosti aj 3200€. A naopak mesiace, kedy sú výdavky vyššie. Rezervu máme vo výške 5-tisíc eur. Bude ale rásť. Minulý rok sme dokončili dom, kde išli všetky naše úspory. Boli sme takmer na nule a toto sme našetrili za 3/4 roka. Mužovi tiež pravidelne príjem rastie. Je mi jasne ze 2 deti nebudu hladné, len chcem deťom dopriať bicykel, kvalitnu obuv, knihy a zdravé jedlo.
Čo myslíte?
Tak ti poviem… Prilis prepocitavas. A klobuk dolu teda, ze ta rocne dieta stoji 50,-. Nad cez 60,- stalo len umele mlieko. Nase bude mat tri roky a vela veci sme podedili, ale napriek tomu su to riadne palky v dnesnej dobe. Az stale nechapem, ze ako dokazu ludia uzivit viac deti. Urcite sa da uskromnit, ale potom nech mi nikto nevravi, ze maju kvalitne jedlo, oblecenie, vitaminy a pod. Ano, da sa aj z druhej ruky, len musis zhanat ako kde co splasit. Do buducnosti nevidis, ale zena by mala ratat aj s vypadnut partnerovho prijmu, co ak… yUz teraz musis mat z vasho sicasneho zivota nejaky pocit, ak mas pocit, ze vas dalsie vydavky nezruinuju a chyba vam este jedno dieta, chod do toho. Ale zas ak prepocitavas zariadenie detskej izby, nuz je to na tebe. Ale vydavky s dvomi a s jednym dietatom su logicky vyssie. Uz len ked pojdu do skoly, bude vsetko 2x a budes musiet inak prepocitavat.

Vsak ale keď budeš kupovat cele leto zmrzlinu tak mozno by ti za to vyšli aj dva pary topánok. Keď si už taký počtár.