Je muž povinný "živiť" matku svojich detí počas rodičovskej, aj keď nie sú zobratí?
Ahojte.
Zaujíma ma či bude môj priateľ povinný živiť aj mňa počas rodičovskej dovolenky keď budeme mať spoločné dieťa a nie sme zobrati. Živiť myslím v takom slova zmysle ze samozrejme RP dam do spoločnej kasy ale to na polovicu našich výdavkov nestačí (teraz platíme všetko 50/50). Existuje na to nejaký zákon alebo to bude len na ňom? Samozrejme si rozumieme len sa do toho nevyznám tak sa spýtam
Ked potrebujes zakon, ktory partnerovi "prikaze" prebrat naklady na partnerku a dieta, tak to okolo "rozumieme si" ani neslo :( Toto je o normalnom rozhovore a ked to nefunguje, tak o urceni vyzivneho (na dieta a aj na seba...)
Povinny nie je. Ak mas taketo otazky, nerozumiem naco si s blbcom robis deti?
Povinný je prispievať na deti, na frajerku nie.
Nie si jeho manželka, prečo by mal na teba prispievať? Daj si určiť výživné, ak sa bojíš o €.
Určite nie. Na rodičovskej dovolenke si predsa dobrovoľne, nie na silu.
Keď si tak rozumiete, tak sa ho normálne opýtaj, ako budete fungovať počas tvojej RD. Pokiaľ spolu bývate, tak normálny chlap sa postará o to, aby jeho žene a dieťaťu nič nechýbalo. Ale bohužiaľ sú všelijaké exempláre. Predsa len ten "papier" je na niečo dobrý, ale teraz je v mode žiť len tak nadivoko.
Toto ste mali mat vyriešené, nie ze pred porodom, ale uz pred tehotenstvom. Nie je povinný ta živiť, ale vela chlapov to berie ako samozrejmosť.
Ak by ste si naozaj rozumeli, tak toto sa nepytas. Ale by si to mala davno s priatelom prebrate.
@janickacrazy ani "papier" nie je zárukou, že manžel sa finančne, aj inak, stará o rodinu. Viď tisíce ten o tom.
ano, je povinny sa o Teba starat a zivit Ta - do dvoch rokov veku dietata.
Rovnako je povinny Ti prispievat na vyzivu a naklady s tehotenstvom.
Ak nebude platit dobrovolne, mas pravo ziadat vyzivne.
Len teda velmi smutne, ze si este neporodila a toto riesis. ;(
pre vsetky, ktore pisu ze nie, nema povinnost Ta zivit, tak je to upravene prismo v zakone o rodine https://anovcinova.sk/blog/výživné-pre-slobodnú...
Nie, ak by ste boli manželia tak by si mala právo na “rovnaku životnú úroveň” ako muž, poprípade riesit výživné od neho súdnou cestou ale ako partnery žiaľ bohu nič
Čo to je za blbca, ktorému toto potrebuješ vyargumentovat zákonmi?Normálny otec, bez ohľadu na to ci ma alebo nemá status manžela financuje chod domácnosti, výživu matky, jeho dieťaťa aj všetky ostatné potreby dieťaťa v plnom rozsahu, keď matka jeho dieťaťa nemá príjem, pretože sa stará o jeho dieťa.
@viestta ďalšia ktorá asi "zostala" tehotná s debilom.
@kaktusik007 dobre vedieť, že to platí aj na slobodné mamičky
Ale do riti nie som tehotná len som chcela vedieť ako to funguje.... Položila som normálnu otázku, nic ine. Prebraté to mame, mame sa fajn a aj sa budeme mat. Takže ďakujem za komentáre k veci a komentáre typu s kym som si nechajte láskavo pre seba. Ďakujem 😊
@stanulienkat a v tomto prípade by asi ani sobášny list nič nevyriešil.🤔
Ja sa síce zakaždým zamýšľam, kde takých rozdávajú, ale podstata je niekde inde. Kto takého zmrda vychoval? Ako je možné, že nevie, nechápe, že ma psiu povinnosť postarať sa o deti, rodinu keď už ich ma? Keď sa starať nechce, nech rodinu nezakladá. Síce mu nikto neuprace, nenavari, neoperie, ani fuňu nebude mať k dispozícii kedy sa mu zachce, ale čo zarobí to minie na seba.
Ten kto robi pocas rodicovskej, ten aj plati bezne zivotne naklady, ktore predtym platili dvaja. Mozte sa prestriedat na materskej, ak by bol niekto ukrivdeny. Aby ten co robi, ci ten co je doma, si vyskusali topanky toho druheho.
Na druhej strane netreba zabudat, ze pocas rodicovskej sa zije z jedneho platu, tak si vyskakovat a oplieskat tu jednu vyplatu na blbosti kazdy mesiac do nuly neda.
@elizabet173
@seli970 Ved jasne, ale to si myslim, ze väčšina zien aj ma, aspon teda podla mna normalne zeny si nerobia dieta, ked ho nemaju ako uživiť. Ale podla mna sa ma dieta priviesť na svet vtedy, ked chceme zit ako rodina, ked sa mozem na partnera spoľahnúť, ze ked sa dostanem do finančných ťažkosti pomoze mi.
keby ste to mali prebrate, tak by si sa takuto hlupost nepytala. AK si slobodna, nerob si s nim deti ak sa nevies sama postarat, ak ides z mesiaca na mesiac a v pripade MD/RD nebudes vediet vyzit tak duplom. To je pravidlo jedna, a s dnesnym rozumom, by som si uz o chlapa ani bicykel bez svadby neoprela a nie to este mu deti rodila a isla s nim 50/50. Rodina je rodina. Ja v dnesnej dobe nechapem vydelovanie penazi doma, rperatavanie 50/50 a lamentovanie kto koho ziví, kto v koho byte byva atd... a hlavne ked to okolie riesi to ma max. pobavi :DD Ja som isla do dietata s usporami na ROKY, ak by nebodaj som ostala sama, tak aj celu RD by som iba z uspor v klude zatiahla. Ale aj tak otazka financii atd u nas vobec nebola otazka, moj chlap je este ten z tych "ozajsnych ", ktory sa o rodinu postara, aj ked posomre a ja som tiez este z tych rozumnych, co nemina na hluposti ako nahle vidi vyssi zostatok na ucte. Dovera a starostlivost musi byt.
Ak by som sa musela zamýšľať nad touto otázkou s nejakým mužom , tak by dany chlap nebol otcom mojich deti...

Ak by som sa mala zamýšľať nad touto témou a nebolo by to automatické že však sme rodina pomáhame si, všetko riešime spolu nie kto čo kedy zaplatil tak by som od takého človeka dieťa mať nechcela. Môj názor