icon

Je naozaj čudné, keď nechcem druhé dieťa?

izabela181
21. apr 2022

Asi sa len potrebujem vyrozprávať ale strašne mi vadí to, že keď niekomu poviem že ďalšie dieťa neplánujem, pozerá na mna ako na debila🤦‍♀️
Syn má 9 mesiacov, takze z každej strany pomaly prichádzajú otázky: A kedy bude druhé? Už by ste mali začať nech máte maly vekový rozdiel a podobne.
Ja teda absolútne nepociťujem túžbu mat ďalšie dieťa, ani v budúcnosti, malého si užívam a teším sa z každého pokroku a čím je väčší tým je to pre mna lepšie.
Nemám problém na rovinu na takéto otázky odpovedať že proste druhé neplánujem nikdy, takto som spokojná aj ja aj muž. Už som dostala aj pripomienku že mat jedno doeta je sebecké, že každé dieťa potrebuje súrodenca 🤦‍♀️
Máte to niekto podobne že máte jedno dieťa a ďalšie neplánujete? 😊 alebo máte už jedno a je staršie a ste s tým v pohode 😊

janinah
22. apr 2022

@annav dieťa nepotrebuje súrodenca píšeš z vlastnej skúsenosti? Z akej prosím ťa keď si z 5 deti?... Za mňa je súrodenec najviac čo môžeš dieťaťu dať.ale ak nie je.tak to to dieťa prežije...len so súrodencom je lepšie v každom veku.

vilma7
22. apr 2022

@tramtada31 ja zas mám opačnú skúsenosť, aspoň dopodnes...nikdy sme neolutovali, že sme chceli a máme dve deti a vzhľadom na náš vek (teraz 46) sme aj radi, že to klaplo pomerne rýchlo a podľa nášho želania.
Autorka-nie, nie je to čudné, tak ako nie je čudné keď chce niekto 4. Len dvom je podľa mňa "veselšie", či už v bežnom živote, na výletoch, všade. Vidím to často v okolí v rodinách s jedným dieťaťom.

brisingr
22. apr 2022

Ja ta uplne chapem 🙂 ja som mala tiez take okolie, ze po narodeni dcerky sa pytali a kedy bude druhe. Nech sa ma s kym hrat a blaa bla bla. Dlho sme boli v tom, ze budeme mat len dcerku.Ale potom sa to vo mne zlomilo a ked mala skoro 2,5 roka,tak sme isli na druhe. To som zial potratila.Ale aj tak hned po potrate zase prisli otazky, kedy zacneme riesit druhe a tak. Proste ludia su chmulovia. Po case sme si zobrali do pestunstva dievcatko, medzi babami je rok rozdiel a poviem ti, tolko skriepok, natahovaciek kazdy den, ze som z toho uz unavena. A co okolie? Pyta sa, ci neskusime este jedno vlastne alebo ci si nevezmeme do pestunstva este jedno :D :D :D

lubka261
Autor odpoveď zmazal
keyla38
Odpoveď bola odstránená
deninka233
22. apr 2022

Mňa veľmi zaujíma, kde na tých ľudí chodíte, čo majú také impertinentné otázky. V živote sa ma nikto nespýtal, či kedy už bude dieťa, či bude druhé, či ešte nemáme dosť detí alebo čo sa to zvyknú pýtavať a čítam tu na fórach. Ani z rodiny mojej/mužovej/bývalého, ani kamošky ani náhodné tetky v obchode. Tak ja neviem, či vyzerám tak odstrašujúco, alebo čo…

lujza123
22. apr 2022

@izabela181 to poznám. Od cudzích mi to nevadí, tím stačí povedať ze som spokojná s jedným ale horšie je to s mojou mamou, ta túto tému vyťahovala pravidelne.
Celkom pomáha priama odpoveď, nie nechcem ďalšie dieťa, niesom bábätkovsky typ, po pravde čím som staršia tím viac mi malé upistane deti idú na nervy. Asi budem jedna z tých dôchodkyn ktoré budú chodiť do hotelov kde sú deti zakázané a dcerine deti budem strážiť tak od 4 rokov.
Iné je popestovať si babenko na návšteve ale doma to už nechcem.
To sú také sladké reči ze je fajn mať viac deti ale reálne u nás nemá moc žien podmienky na viacdetnu rodinu. Na to treba v prvom rade vhodného partnera, otca deti a to si stačí obcas prečítať toto fórum ze takých chlapov je malo. Nezáujem o ženu, o deti, len prísť z prace a vyvalit sa pred TV, žena doma len slúžka co nemá ani chvíľu voľna. Bývanie pre mladých nedostupné, do nájmu ta s deťmi nikto nezoberie. Pracovné príležitosti pre matky s deťmi nula bodov, nájsť normálne platenú prácu s normálnou pracovnou dobou a zamestnávateľa ktorému matky nevadia je takmer nemožné. Co je horšie i náš je absolútny nedostatok miesta v jasliach ci škôlkach a nikto to roky nerieši. Žiadna politická vôľa, vytiahnuť potraty 3 x do roka to áno, ale ze v Bratislave každoročne odmietnu cez 9 000 žiadosti ignoracia. Ze nemožnosť ísť koli tomu do práce každoročne dostane tisíce rodín na Slovensku do ťažkej existenčnej krízy nikoho netrápi.
Ale jasne treba súrodenca, tak co postarate sa mi o dieťa?
Nie ďakujem, ja som ostala s malou dcérkou sama a to boli najhoršie roky môjho života, absolútna chudoba a zúfalstvo. Každý mesiac 500 euro na súkromnú škôlku (a to som mala šťastie, teraz moje kamarátky s malými deťmi ani tam miesto nedostali).

Takže podľa mňa stačí zvedavcom a mudrlantom ktorý otravujú so súrodencom odpovedať uprimne a je po vypytovani.

tramtada31
22. apr 2022

@h2 Ano, jedno dieťa, žiadne dieťa. My dosť trávime cas aj separé, aby staršie dieťa nemalo pocit, že sa prichodom druhého odsunuli jeho potreby a je to uplna lahoda, pohoda. Rovnako, keď je staršie dieťa v škôlke, tak s tým mladsim je doma klud a je kľudne, ako vymenene. Po škôlke to je úplný bordel, každé chce niečo iné, neprehraju sa spolu, keď s nimi idem sama na vylet, tak sa to uzit nedá, lebo behám za jednym, alebo druhym a riesime kopec šarvátok. Zároveň od seba preberajú všetko zle, vymrncavanie, sceny. Obe moje deti sú narocne a tak aj čas strávený s nimi, keď sú spolu.

nastasyk
22. apr 2022

@chatte007 áno je to ľahšie... Dvaja sa spolu po hrajú, nepotrebujú nonstop pozornosť rodiča, naučia sa deliť, robiť kompromisy. Ja mam teraz 4.dieta v priebehu 9 rokov a zdá sa mi to ľahšie ako keď som mala jedno. Staršie deti pomôžu, po strážia, je nám veselo.
Ale logistika je náročnejšia, aj choroby, ak sú chorí naraz, ale zatiaľ to zvladame😀

h2
22. apr 2022

@tramtada31 Prepáč, ale blbosť. Možno tebe sa zdá, že je veľký rozdiel mať jedno a mať dve. Ale určite je väčší rozdiel nemať žiadne a mať jedno. Príchodom dieťaťa sa mení všetko.

denden77
22. apr 2022

ja mam tiez len jedno a staci 😁

tinda5261
22. apr 2022

Naša ma 3 roky. Tiež dostavame otázky typu a druhe nebude. Nie nebude. Necítim sa na druhe a nechcem mať druhe. Mam zdravotne problémy ledva sme mali jedno. Manžel to chápe a súhlasi so mnou (aj ked ano chcel by druhe). Vie však čo všetko by sme museli podstupiť a tiež aj to,že sa to nemusi podariť. Takže padlo rozhodnutie druhe nie. A čo si mysli okolie mi je úplne ukradnute. Dôležite je,aby partneri mali v tom jasne. A ved už mame jednu krasnu holubičku,ktora nam sprijemnuje nase dni. Tešime sa z nej a sme za nu vdacny ❤️ to je doležite

daja07
22. apr 2022

@izabela181 malo by to byt zalozene na rozhodnuti teba a tvojho partnera. Ak ste s tym obaja ok tak ti moze byt jedno co chcu ini.
Poznam 2 pary kde maju 1 dieta. V oboch paroch chcel jeden z partnerov aj druhe dieta, ale casom sa prisposobil. Deti su uz vacsie.
V jednom z tych parov to vobec nefunguje ale kto ich blizsie nepozna si mysli aka su harmonicka rodina. Otec je jedinacik, presadzoval len jedno dieta, druhe v ziadnom pripade (netusim co by spravil, keby sa nahodou podarilo, kedze o sebe vyhlasuje ako je veriaci). Pritom obaja dobra praca, velky byt bez hypoteky, auto kupovali nove bez pozicky/lizingu. A otec rodiny povie par tyzdnov po narodeni dietata, ze jedno staci. Dovody - stoji to kopu penazi, maju len 3i byt a kazde dieta potrebuje jednu izbu, treba sa venovat kazdemu dietatu (pri dvoch je to asi nemozne?), on si potrebuje oddychnut, lebo pracuje. Ked som toto vsetko pocula, tak som nechapala. Respektujem, ale teda taketo dovody mi pridu odveci (rovnako ako ked ma niekto veriaci kopu deti a ospravedlnuje to vierou). Jeho zena si dlho myslela, ze ho to casom prejde. V skutocnosti ona casom zistila, ze si svoje nepresadi a nie len v tejto oblasti.
Mame znameho, ktory je jedinacik a ma 3 deti s malym vekovym rozdielom, narocnu pracu a je s nimi stastny, snazi sa im venovat a uzit si cas s detmi. Tak to obaja s manzelkou chceli.
My mame 2 deti, obaja sme s tym ok. Rozpravali sme sa o tom spolu aj pred detmi a nase maximum je 3. Teda dalsie neplanujeme, ale ak by prislo, nebola by to pre nas katastrofa, viac uz je na zvazenie, kedze uz nemame 20 🙂
Ak ste obaja chceli 1 dieta a nepocitujete tuzbu po dalsom, je to v poriadku. Voci blbym otazkam sa len obrnit, alebo mat pripravenu odpoved.

sszuzu8
22. apr 2022

V dnešnej dobe je normálne ze. Dieťa nechceš.. Sú zlé časy

petamich
22. apr 2022

@izabela181 nie nie je to cudne, maly ma 9M, uz pred tymto tehotenstvom sme s manzelom boli dohodnuti, ze bude iba jedno a stale chceme iba jedno a nad ludmi, co ma presviedcaju, ze si to isto rozmyslim, sa iba usmejem ;) vsak aj tak maju svoju pravdu

darkswan
22. apr 2022

@janinah to je tvoj pohlad🙂 ja si tiez myslim, ze zly surodenec je katastrofa a nie dar

tramtada31
22. apr 2022

@h2 ale furt ste dvaja na jedného, alebo jedna matka na jedno dieťa. Keď sme boli na výlete s jednym dietatom, buď sme sa prestriedali s mužom pri dietati, alebo sme kecali pri dietati. Druhym dietatom u nás manželský zivot skončil. Teraz vylet vyzerá tak(sú to male deti, takze žiadna Tura, ale ist niekam sa pozriet na zvierata, ihrisko, zábavný park, divadielko), je o tom, že s mužom neprehodime ani slovo, lebo každý behá za vlastným dietatom, ani si jeden neoddychne, v restike jeden naháňa jedno dieťa, druhé krmime, v klude sa nenajeme, lebo kým zacneme jest, tak majú dojedene a vystrájajú. Uspavanie prebieha tak, že každý uspava svoje dieťa v zvlast izbe, lebo sa vzajomne rusia(najprv stiskaju, potom si zacnu robit zle, jeden rusi druheho a nedá mu zaspat), keby sme si nerozdelili uspavanie, tak staršie dieťa je hore do polnoci, lebo mladší syn zaspava dve hodiny a ešte by sa v nespati stengrovali. Kým ho muž uspi, to už väčšinou ja zaspim, čiže fakt partnerský zivot skončil. Aj keď muž vraví, že to musíme vydrzat, nevidim možnosť zlepšenia v najbližšom roku-dvoch. Staršie dieťa spalo same od polroka v svojej izbe o 18tej, neskôr o 19tej. My sme naozaj pri prvom dietati žili kľudnejší a spokojnejsi zivot, pozrela som si vecer v klude telku, upratala, pokecala na kave s kamoskou…

majkabambulik
22. apr 2022

@izabela181 Manzelia maju pravo rozhodnut o pocte deti, no je vela pripadov, ked sa jedinacik vypomsti. Moja znama mala naj naj kamaratku, ktora obhajovala system jedinacika krasnych 20 rokov, vtedy prisla nehoda a ona ostala na cintorine stat nad hrobom sama ako prst! Potom si buchala hlavu o stenu, brala antidepresiva a vrieskala PRECO! No a vsetci jej odpovedali- PRETO! Bolo to tvoje rozhodnutie! Kde bolo napisane, ze sa ti to nemohlo stat???

h2
22. apr 2022

@tramtada31 Ja chápem, že s dvoma je oveľa viac práce, než s jedným. Napriek tomu považujem formuláciu "jedno dieťa, žiadne dieťa" za veľmi nevhodnú. (Veď skús pochopiť nás, matky jediného dieťaťa, ako sa cítime, keď si niečo také prečítame.)

nikola81
22. apr 2022

Ja mam tiez len jedno, ma 5 rokov a tak isto som vedela ze druhe uz nebude. Velmi dlho a tazko sme sa aspon k tomuto mojmu jednemu dopracovavali - nakoniec po IVF, takze viem co by ma cakalo ak by som chcela druhe. A dakujem uz neprosim. Mam 40 rokov a skratka necitim sa na to ani fyzicky ani psychicky. To co ostatni vravia uz ani neregistrujem, je to len moja a manzelova vec. Hoci pridu take chvile ze mi je synceka velmi luto ze sa nema s kym pohrat, ze nema surodenca. Ale nie je jediny jedinacik na svete a o to viac mu davame a venujeme sa mu.

hederamonstera
22. apr 2022

@tramtada31 neboj, je to len obdobie☺️

katarinka89
22. apr 2022

@amelie2017 a ešte si zabudla ze pokiaľ máš len dievcence- pýtajú sa kedy bude chlapec 😆

ariannazara
22. apr 2022

Som natom podobne. Mam jedno dieťa a po ďalšom netúžim i keď manžel áno.

amelie2017
22. apr 2022

@katarinka89 to ano. My mame parik, ked sme cakali druhe- chlapca, vsetci, aky musi byt muz stastny, ze bude mat po dievcati chlapca. A on 2 tyzdne rozdychaval pindura 😀

izabela181
autor
22. apr 2022

@majkabambulik no tak toto mi príde trochu cudne mat viac deti len preto ak by náhodou nejaké zomrelo 🤦‍♀️ Ale kazdopadne ďakujem všetkým za názory 😊 je super si prečítať rôzne pohľady na toto 😊

majkabambulik
22. apr 2022

@izabela181 uplne suhlasim, ak tam nie je tuzba a radost z darovania zivota, tak potom radsej taketo geny nerozmnozovat.

saxana000
22. apr 2022

Nasa ma 5 a pol a vobec mi nikto dalsi nechyba..

lelluska
22. apr 2022

Otazky a narážky ktoré opisuje autorka sú podľa mna netaktné u mna hraničiace s neslušnosťou. Správny vzorec rodiny neexistuje, ale respekt a porozumenie by sme mali ovladat všetci.

hrasocek12
20. feb 2024

Ahoj viem ako sa cítiš ,mňa tiež už otravujú s takými kecami,že kedy bude 2hé dieťa . Ja sa na tom už len smejem ,lebo to sú len hlúpe otázky od hlúpych ľudí,čo cítia potrebu sa starať druhému človeku do života. Mne už dokonca veľa ľudí povedalo aj ,že a prečo len jedno chceš mať a čo keď ti umrie? 🤮🤮 Zvraciam z takých názorov a najlepšie tým ľuďom do očí povedať nech sa starajú sami do seba ,lebo nemajú dokonalý život aj keď si to myslia a už vôbec nemajú právo pýtať sa také otázky 🤮 ja som si to dala aj poistiť ,že už nikdy druhé mať nebudeme ,proste som sa rozhodla že budem mať len 1no a názor nemienim vziať späť ,takto to cítim a vek ide len hore. A dieťa malé v 40tke rozhodne nechcem. Chcem si užiť život a aj cestovať a užívať si svoju prvorodenú a venovať jej čas ☺️

wewuliatko174
20. feb 2024

@hrasocek12 inak toto je strašne..ze ked ti to jednio umrie..to co je za nazor..ludia sa vypytuju..furt ich zaujima tvoj život...ale napriek tomu ze my sme po druhom babatku túžili,fakt si myslim ze je to tak osobna otázka,ze by ai niekto uz mal zakusnut do jazyka..ci ma niekto 1 alebo 4 deti je to dost osobna vec..