icon

Je naozaj taký super pocit mať dieťa?

14. aug 2025

Je naozaj taký super pocit mať dieťa? Strašne chcem dieťa, ale keď vidím rodičov ako sa stále sťažujú, tak začínam premyskat o Tom či nie je lepšie ostať sama.. neodcudzujte má za to, normálne sa pýtam, deti prirodzene mať nemôžem , viem že je to náročné a nie len radosť..

Strana
z3
helenbozka
15. aug 2025

@anonym_autor nerozumiem, prečo sa tu ženy skriepia. Mať dieťa je fakt záhul, hlavne prvé mesiace. Ja mám 2 deti a tá "obrovská láska" hneď od prvého okamihu sa teda nekonala ani pri 1 z nich. Vieš, ako sa vraví "the hottest love Has the coldest end". Časom si však k sebe dieťa a matka nájdu cestu. Veď sa ešte len spoznávajú. Aj s partnerom sa nezasnúbiš okamžite ako ho stretneš, ale vzťah sa prehlbuje postupne.

Čím viac času trávim so svojimi deťmi, tým viac sa ľúbime. Pozorujem ich pokroky, mám z toho radosť.
A neustále sa pusinkujeme, hladkáme a prejavujeme lásku. To je to, čo tu mnoho ďalších žien píše -: tieto láskavé prejavy nezažiješ takto s nikým na svete.

Tiež som svoju staršiu dala do jaslí, keď mala 2 roky, absolútne to neľutujem, jej to prospelo aj nám rodičom.
To že máš dieťa, neznamená, že musíš všetko položiť na oltár a dá doživotne len obetovať.

Aj matky sú ľudia a potrebujú sa realizovať, rozdiel je v tom, že ako matka toho zvládneš viac - aj ľúbiť a starať sa o rodinu aj starať sa o seba ( no už nie však v takej miere ako predtým).

A že sa rodičia sťažujú... ? No jasné! Aj sa budú, to je normálne. Niekto sa neustále sťažuje na svoju prácu a šéfa, ale aj tak tam chodí roky a je v podstate spokojný 🤷🏼‍♀️🙂

Že deti idú do peňazí ? A čo dnes máš zadarmo? 😁 Ale rozdiel je ten, že dieťa ti tu investíciu (pokiaľ ho manażuješ správne) vráti v rôznych podobách.

Napríklad moja skoro 8 ročná dcéra mi uvarí kávu, naservíruje ako v kaviarni, sama od seba poutiera prach alebo dá masáž chrbta keď vidí, že som uťahaná ♥️🙂

Mať dieťa je záhul... Ale svoj život si už neviem predstaviť bez detí... Za mňa by bol fádny... A mnoho vecí som sa naučila práve vďaka tomu, že som sa stala matkou.

yoginka231
15. aug 2025
@anonym_a04d8b

@anonym_autor Ja som 40tnička, sama, bez detí, a vôbec neľutujem. Tú slobodu a voľnosť, ktorú mi takýto život dáva, by som nevymenila za nič. Veď s deťmi sú samé starosti, problémy, je to finančne náročné. Budú ti tu písať, že takú lásku, ako od detí, inak nezažiješ, a podobné bláboly. Aj tak má väčšina žien deti len preto, aby si udržali muža a mnohé si ešte aj dnes myslia, že žena bez detí je akási "vadná". Ten spoločenský tlak je veľký, ale nepodľahni tomu. Keď píšeš, že ich aj tak prirodzene mať nemôžeš, vykašli sa na to a ži spokojne svoj život. Ver mi, ušetríš si kopu starostí, problémov a zachováš si zdravie.

@anonym_a04d8b prečo všetky ženy čo hovoria že nechcu deti, čo som stretla tak sú nešťastné a depresivne? Keď tak rozprávate ako ste šťastné a slobodné a veselé a matky sú vlastne smutné a neštastné a uveznene...

Tak veľmi ste šťastné že nechcete mať deti, že to musíte každému okolo tlačiť ako keby to niekoho zaujimalo že je to tvoje rozhodnutie. A pri tom vždy zopakujete desaťkrát aké je to skvelé a za nič by ste nevymenili. Snažiš sa presvedčiť nás alebo seba?

A potom keď spadne maska, tak sú nenaplnené, nešťastné, často sa hnali za karierou o ktorú sa nemajú s kým podeliť a často sú to ženy čo vymenili konzum za lásku. Ďalšia kabelka, cestovná destinácia ale nič jasné, čisté

anonym_a04d8b
15. aug 2025
@yoginka231

@anonym_a04d8b prečo všetky ženy čo hovoria že nechcu deti, čo som stretla tak sú nešťastné a depresivne? Keď tak rozprávate ako ste šťastné a slobodné a veselé a matky sú vlastne smutné a neštastné a uveznene...

Tak veľmi ste šťastné že nechcete mať deti, že to musíte každému okolo tlačiť ako keby to niekoho zaujimalo že je to tvoje rozhodnutie. A pri tom vždy zopakujete desaťkrát aké je to skvelé a za nič by ste nevymenili. Snažiš sa presvedčiť nás alebo seba?

A potom keď spadne maska, tak sú nenaplnené, nešťastné, často sa hnali za karierou o ktorú sa nemajú s kým podeliť a často sú to ženy čo vymenili konzum za lásku. Ďalšia kabelka, cestovná destinácia ale nič jasné, čisté

@yoginka231 Tak neviem, kto je tu "nešťastný a depresívny", ale podľa mňa to budú tie matky, ktoré napísali do tejto diskusie. Vybrala som na ukážku pár viet z ich príspevkov - takto sa podľa teba vyjadrujú šťastné ženy ??
"bez detí by bol život omnoho jednoduchší"
"môj život sa vo všetkých smeroch ubral k horšiemu"
"negatíva prevyšujú pozitíva"
"už by som do toho znovu nešla, keby som vedela, čo ma bude čakať"
"ak môžem ešte raz tak sa rozhodnem ostať bezdetná"
"závidím slobodným ženám, že sa môžu vyspať, venovať sa čomu chcú kedy chcú, ísť kam chcú bez stresu"
Ale oceňujem, že to aspoň takto anonymne v diskusii priznali, že keby vedeli, čo ich čaká, a ako sa im zhorší kvalita života, rozhodli by sa deti nemať. Len žiaľ, prišli na to, až keď je už neskoro.

rebekabeka14
15. aug 2025
@anonym_a04d8b

@hopatko Jasné, ty "existencia naplnená láskou", a keď už to decko máte, tak ho čím skôr strčíte do jaslí a vrátite sa do práce, lebo vám chýba práve tá sebarealizácia, voľnosť a čas pre seba, a tohto všetkého ja mám dostatok, a áno, som šťastná, a je mi jedno, či tomu veríš alebo nie.

@anonym_a04d8b veď ale na tom nie je nič zle že je dieťa ide jasiel. Kde je napísané ,ze matka nemôže byt úspešná? Či ženy čo sú matky už prestali žiť? Jasne ja netvrdím,že každá žena ma byt matka ale keď ňou chce byt a chce si aj život užívať ,tak sa to nevylučuje .

13uzivatelka11
15. aug 2025
@anonym_a04d8b

@yoginka231 Tak neviem, kto je tu "nešťastný a depresívny", ale podľa mňa to budú tie matky, ktoré napísali do tejto diskusie. Vybrala som na ukážku pár viet z ich príspevkov - takto sa podľa teba vyjadrujú šťastné ženy ??
"závidím slobodným ženám, že sa môžu vyspať, venovať sa čomu chcú kedy chcú, ísť kam chcú bez stresu"
Ale oceňujem, že to aspoň takto anonymne v diskusii priznali, že keby vedeli, čo ich čaká, a ako sa im zhorší kvalita života, rozhodli by sa deti nemať. Len žiaľ, prišli na to, až keď je už neskoro.

@anonym_a04d8b zas sa pozeráš len na tých pár, ktoré to tu napísali, ale podľa mňa tu písalo oveľa viacej presný opak 😉 a predsav si že aj bezdetné ženy sú nešťastne. 🤷‍♀️ Tak isto ako aj žena s dieťaťom môže byť šťastná aj nešťastná, aj žena bez dieťaťa môže byť šťastná aj nešťastná.. ty chces mať stále len tu svoju pravdu, ale veríš jej len ty, lebo mi ostatné vieme ako to je 🤷‍♀️ Naozaj nemôže človek porovnať veci, ktoré sám nezažil..

ivik4
15. aug 2025

3x som presla uvodny prispevok ci dobre citam a ano citam dobre. Otazka bola smerovana na MATKY. Lebo predsa len ONY vedia odpovedat na tuto otazku. Keby bola otazka smerovana na bezdetne zeny, vyjadrit RELEVANTNE sa vieme predsa vsetky, vsak aj my sme kedysi boli bezdetne. Takze to vieme dokonca aj porovnat.
Chapem diskusie kde sa autor pyta na pre a proti alebo na zivot predtym/potom. Ale toto nieje diskusia kde sa dokaze zapojit zena bez deti. Vsak ona nikdy zivot ako matka nezila 🤔. Ako naco... pohonkat si ego ze juj ako dobre som sa rozhodla a musim o tom vsetky utrapene matky presvedcit?
Naco sa treba pchat a este aj tak nechutne ( samozrejme anonymne lebo sa bojim) aj tam kde netreba.
To ako keby som sa ja pchala do diskusie zien s 2mi a viac detmi a sla by som pisat o ich vztahu hoci ziadne 2 deti nemam takze viem osobne prd.

oceanahory
15. aug 2025
@anonym_a04d8b

@anonym_a04d8b Som rada, ze som vyrovnana a stastna v mojom zivote s dietatom natolko, ze nemam myslienky, potrebu, ani nutkanie odsudzovat a tvrdit, ze KAZDA bezdetna zena je nestastna a nenaplnena vo svojom zivote. Ty mas tuto potrebu, len z opacnej strany a jednoznacne to svedci iba o tom, ze si stale potrebujes dokazovat svoju pravdu, kedze tvoje podvedomie ti dava jasne signaly, ze s tymto rozhodnutim nie si uplne stotoznena. Ak by to tak bolo, tak tvoj komentar by bol nieco v zmysle "Ja som sa rozhodla deti nemat, ja som takto stastna, ale plne chapem ine zeny, ktore sa rozhodli dieta mat a ich zivot je tymto krajsi." Odporucam vyhladat terapeuta, kedze z teba ide nenavist a opovrhovanie kazdou, ktora sa rozhodla dieta mat, takto zdravi clovek neuvazuje. Drzim palce a snad najdes svoje stastie!

siska53
15. aug 2025

@anonym_autor Jasne, ze sa postazujeme ( obzvlast, ked uz mame pubertakov), ale lubime ich ako kone a nevymenili by sme ich za nic na svete!!

kristiii
15. aug 2025

@anonym_autor áno, je to naozaj taký super pocit. A to, že sa rodičia sťažujú, to máš tak ako napríklad s recenziami. Dobrú ti napíše málokto, lebo dobrý výsledok čaká automaticky každý, ale keď niekto niečo dovrže, tak máš potrebu o tom napísať. A tak je to aj s deťmi. Denne s nimi zazijes milión krásnych chvíľ, ale keď ťa občas niečím najedujú, máš potrebu sa o to podeliť. Toto sa samozrejme netýka extra náročných detí, tam verím, že si maminy zvyknú vravieť, prečo práve ja a že by čas niekedy rady vrátili. A potom príde puberta a takých chvíľ začne pribúdať aj u tých kedysi dobrých detí 🤣🤣🤣. Ale aj tak by si za toho drzého lajdáka život položila, lebo ho miluješ najviac v živote.

spenat9
15. aug 2025

@anonym_autor materstvo je obcas narocne ale ten maly cloviecik je uzasny a nevymenila by som ho za nic.. ak tuzis po svojej slobode, po svojom zivote, v ktorom sa rozhodujes podla toho co ty chces tak si dieta nerob.. ak si ochotna toto vsetko na dalsich xy rokov obetovat lebo tuzba po dietatku je vacsia tak si dieta urob.. ani jedno rozhodnutie nie je nespravne, je to len a len na tebe 🙂

stvorenie
16. aug 2025
@anonym_dd3173

Mam 2 deti, jedno náročnejšie ako druhé, a každý deň sa pýtam seba prečo som si myslela ze to zvládnem...ako som mohla byť taká naivná...neznášam ze sa môžem aj roztrhať, čo sa aj každý deň snažím a aj tak stále od rána niekto reve, mrnci, je nespokojný,zúrivý, proste peklo...je par chvíľ keď sú zlatí a pochyti ma také ze wau ďakujem ze ich mám, ale to je minúta do dňa a zvyšok len trpím a proste už nevládzem...a závidím slobodným ženám ze sa môžu vyspať, venovať sa čomu chcú kedy chcú, ísť kam chcú bez stresu...pre mňa negatíva prevyšujú pozitíva a to som matka už skoro 11 rokov...

@anonym_dd3173 neviem, ako staré sú tvoje deti, ale vo všeobecnosti, ak budeš ty v pokoji, tak k nemu prídu aj deti. Často deti kopírujú matku a to vo všetkom. Aj v nervóznych reakciách aj v hneve na hocičo aj v pokojnom prístupe k hocičomu, či v hľadaní správnych postupov a prejavoch láskavosti a lásky. Samozrejme sa prejavujú ich individuálne danosti, no tie sa týkajú skôr temperamentu. Ja som sa napríklad s deťmi nevedela hrať (ani neviem) ale vždy, keď som mohla, sedela som pri nich, chválila ich výtvory (lego, obrázky…) počúvala básničky, ktoré vedeli naspamäť… a im to stačilo.

anonym_89a438
16. aug 2025

@anonym_autor Ano je to krasne mat deti. 🙂

marca12
16. aug 2025
@anonym_a04d8b

@anonym_autor Ja som 40tnička, sama, bez detí, a vôbec neľutujem. Tú slobodu a voľnosť, ktorú mi takýto život dáva, by som nevymenila za nič. Veď s deťmi sú samé starosti, problémy, je to finančne náročné. Budú ti tu písať, že takú lásku, ako od detí, inak nezažiješ, a podobné bláboly. Aj tak má väčšina žien deti len preto, aby si udržali muža a mnohé si ešte aj dnes myslia, že žena bez detí je akási "vadná". Ten spoločenský tlak je veľký, ale nepodľahni tomu. Keď píšeš, že ich aj tak prirodzene mať nemôžeš, vykašli sa na to a ži spokojne svoj život. Ver mi, ušetríš si kopu starostí, problémov a zachováš si zdravie.

@anonym_a04d8b Je to kazdeho vec,ci sa rozhodne mat deti alebo nie. Ale tvrdit,ze si zeny robia deti len preto,aby si udrzali chlapa,je blbost. Mozno zopar je takych,ale vacsina zien sa v materstve najde. Ja deti nemam,ale mam uzasne krsniatka a taku lasku,aku pocitujem k nim od ich narodenia,to nezazijes. To je bezhranicna laska,ale aj strach o ne. Ak tebe vyhovuje nemat deti,je to v poriadku. Ale nie je v poriadku tvoj nazor. Poslanim zivota je aj obetovat sa,mat problemy a nevyhybat sa im. A co ze je to s detmi tazke. Je,ale je to aj krasne. Vidiet ako maly cloviecik napreduje,ake pokroky robi a to vdaka tebe,ze ho vedies zivotom,venujes sa mu,nieco mu odovzdas...

maryetta
16. aug 2025

Ako dieta som nevedela cim chcem byt ked budem dospela. Jedinu odpoved som mala-chcem byt mama.
A tato tuzba bola stale. Mame 4 deticky. Je to radosť i starosť. Ale istotne by som nemenila. Ani za nejake dovolenky ci drahe auta alebo šperky....
chapem ale ze sa niekto rozhodne pre svoje "pohodlie" a deti nema lebo je to ozaj zavazok na "par" rokov.

rorino
16. aug 2025

@anonym_autor najkrajší na svete

dora281
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3