icon

Je normálne nechcieť viac detí?

claudaia
19. jún 2025

Ahoj.... téma materstvo..asi sa potrebujem trochu vyrozprávať aj... momentálne som tehotná a na drobca sa tešíme velmi, verim ze vaetko v poriadku dopadne aj ked mam oaniku z pôrodu...., ale som rozhodnutá, že viac detí nechcem... je váš viac takých, alebo som iba ja nejaká vadná v tomto? Vytáčajú ma aj reakcie okolia, lebo skoro každý automaticky ako je jedno dieťa malo a ako musím mať viac deti.. ja sa tým netajím ako to cítim len okolie a aj poniektorí najbližší, že ako tak nesmiem rozprávať a uvažovať atď..
Potom mam akurát ták výčitky, či som nejaká "pokazená" ak som tak rozhodnutá alebo ste to mala niektorá rovnako...

sticker
martyzpp
19. jún 2025

@claudaia tak to nikomu nevesaj na nos. Povedz, ze “uvidime” a mas pokoj.

ivik4
19. jún 2025

Ja som uz ako mala vedela ze chcem 1 dieta a tak aj je . Syn ma uz 10 buduci mesiac a ani na sekundu som o dalsom dietati nepremyslala. Najblizsie Okolie sa nestara vobec , skor minule ma zarazilo ked sa muza spytal nejaky chlap ktoreho uplne nahodne stretol asi po 5tich rokoch ze : a druhe ? Hned som dosla a povedala len jedno slovo, NEBUDE. A bolo dorozpravane, videl moj ksicht 😃. Ja sa tiez nepytam cudzich naco maju 4 deti alebo ci sa vedia o ne postarat. Ved chceli, maju. Nonsens

mdse
19. jún 2025

@claudaia každý to nejako má, niekto ako Ty, iný inak. Ja som rokmi zistila, že na takéto vážne veci nepotrebujem názory iných a odpovede dávam neutrálne "uvidíme, čo život prinesie", a pod. Inak sa človek musí pripraviť na spŕšku názorov a to je strata času.

martina1985ba
19. jún 2025

Sak si neporodila este ani to jedno 🤦 Sa ich spytaj ,,a ty uz mas premyslene za koho sa vydas/ozenis ked sa rozvediete,,?

viestta
19. jún 2025

Na co to vykladas tym, co ich do toho nic? Vsak im nahravas na smec. Pocet deti je len rozhodnutie teba a partnera, ostatnych nemusis s nicim oboznamovat a ani im nic vysvetlovat.

petamich
19. jún 2025

Chceli sme jedno, mame jedno a jediny kto mal pravo sa k tomu vyjadrit je moj manzel a ja 🙂 tak asi tak

A ked mi niekto hodi komentar, ze treba druhe, tak poviem, ze nech sa paci ale nech ma s inou zenou

parvinka0001
19. jún 2025

Ja som vždy vravela buď bude jedno alebo dvojky .sú dvojky a viac detí nechcem ,ak by bolo jedno viac už by čom nechcela .aj keď otázky typu .bude dievča ? Vždy odpoviem nie každý chce 3-4 deti a dovi .

banalu
19. jún 2025

Nemusis nikomu nic vysvetlovat, ani sa obhajobat a uz vobec sa "priznavat", ze nechces viac deti.
Ja pocuvam stale - a druhe kde, a kedy druhe, a uz nacase druhe.. a podobne... usmejem sa pokyvam hlavou a neodpovedam. Rodina sa nepyta, kamosky vedia. A cudzich ludi mam na salame. Minule ked mi suseda pohladkala brucho so slovami: tak co, nebodaj predsalen druhe, som jej s usmevom povedala: nie len som pribrala. A necitila som voci nej ani zlobu ani nic podobme... proste ludi neprerobis, len ty sa musis nastvit tak, aby si taketo situacie brala s nadlhadom.

zuzu11166
19. jún 2025

@claudaia
Hlasim sa! Ja som dlho nechcela dieta vobec a tak som aj mladost prezila.no potom som stretla toho skutočne praveho muža a rozhodla som sa ze s tymto chlapom by to za to stalo.a tak mame jednu dceru,ktora sa mi narodila a nasledne o mesiac som mala 37 rokov.cize bolo jasné ze to je prve aj posledne moje dieťa.no nelutujem,ze uz druhe nestiham,lebo by som ani nechcela.ta jedna mi uplne staci-milujem ju samozrejme ked ju uz mam,ale keby som aj nemala dieťa,viem ze by som s tym bola v pohode.
Takze to ze ty chces tiez iba jedno je uplne v poriadku a si uplne "normalna"
Mozno pred druhymi to radsej nevrav,nech mas pokoj od nich.
Ked sa neskor budu pytat,tak ak ti na tom tak zalezi,nieco si vymysli.no ja s mojou povahou by som vyprskla ze skratka nechcem viac a hotovo.
Ja sa nestaram do nikoho a je mi uplne jedno,co by si o mne kto myslel.

spanielka44
19. jún 2025

Vždy som chcela 2 alebo 3 deti a veru keď som bola tehotna som si povedala že mi jedno stačí 😄 pri pôrode som povedala že už v živote nechcem žiadne deti a trvalo to tak ešte pár tyzdnov 😆 dcérka ma už 5 mesiacov a do budúcnosti by som chcela pre nu súrodenca určite

lenkakoc444
19. jún 2025

@claudaia este nemas ani jedno a uz riesis, ze nechces dve 🙂 mozno sa Ti materstvo zapaci a budes chciet v buducnosti viac deti, mozno budes chciet pre dieta surodenca a mozno nie. Je to cisto Tvoja vec a tak snad si vies upratat ludi okolo seba. Ja mam jedno dieta a obcas sa ma spyta nejaka kamoska ci planujeme druhe ja poviem ,ze nie a vec vybavena. Nikto ma nikdy neprehovaral,nespochybnoval ani nic podobne.

lucia13022023
19. jún 2025

Nie je povinnosť mať dieta. A nie je povinnosť mat deti dve, tri, štyri, päť.. Rob ako chceš ty a muž, nie okolie.

sara07
19. jún 2025

odpovedz ako ti tu píšu baby, nerozoberaj to
a ano už nechcem / nechceme dalšie dieta
rodič si ty a ostatných teoretikov nech sa staraju o seba a o to kolko maju deti

marianarem
19. jún 2025

@claudaia Ja som kvoli veku a zdravotnym problemom vedela, ze jedno je moje maximum, viac nechcem a jedno aj mam. Po porode sa mi to len potvrdilo, ze je to naozaj moj strop. Ale ked mal maly rok, tak som ostala sokovana, ze som zrazu zacala chciet druhe. Ale tak, ze sa mi o tom snivalo, vkuse som na to myslela, manzel sa mi zdal mimoriadne atraktivny 🙂 Doslova akoby priroda ma zacala tlacit do druheho. Pred prvym som nikdy tieto stavy nemala. Rozumom som sa nakoniec zastavila a teda nemam druhe. Ale odvtedy viem, ze nic ohladom deti nemusi byt tak, ako si zena povodne mysli.

andrejka1974
19. jún 2025

@claudaia však je to tvoja vec a možno časom zmeníš alebo nezmeníš názor je to by tebe ja som mala tri deti 15, 11najmladší mal 8 a vtedy sme sa s mužom rozhodli mať ešte dieťa a pribudli ešte 2 dievky teraz majú deti 32,28,25 chalani s dievky 17,13

kiki68
19. jún 2025

Nemusis mat, uvidis, nie je to povinnost

rikarika
19. jún 2025

@claudaia noo v sedemdesiatych rokoch sa rodilo na SVK 100.000 deti ročne, ja som nastúpila do prvej triedy ZŠ začiatkom osemdesiatych rokov a nikto z mojich spolužiakov nebol jedináčik....minulý rok sa na SVK narodilo tuším len okolo 47.000 deti a veru ja poznám v mojom okolí v súčasnosti veeelmi veľa žien čo porodili jedno dieťa a koniec, takže vlastne úplne normálne dnes.

denden77
19. jún 2025

tiez som pokazena 😁
1 a dost, viac si neprosim, dakujem 🤷‍♀️😊

cukroska
19. jún 2025

@claudaia NIKDY NEHOVOR NIKDY. Povedz,že uvidíme, čas ukáže. Poznám veľa takých, čo chceli len jedno a tak sz ím to zapáčilo, že majú aj tri ,štyri.
Veľa krát ako žena dozrie zmení sa aj rebríček hodnôt .Ale áno, je to úplne normálne a v poriadku mať jedno.

svetlonos
19. jún 2025

@claudaia
neries iných ries seba. Nikdy nebudú spokojní 😂 Nam uz pri druhom tehu hovorili, ze stačí! Načo by vám bolo tretie. No na to aby ste sa blbo pýtali. A tak aj u teba. Nech ma/nema kazdy koľko chce, co koho do toho- teda pokiaľ sa starajú ridicia a nie babky a rodina.

mimikarol
20. jún 2025

Je to normálne. Každý nech chce a má toľko detí o ktoré sa dokáže postarať. Môže ti byť jedno čo si kto pomyslí.

biglovemom
20. jún 2025

Preco vadná ?
Mam 1 dieta ,jedno som chcela a mam 🥰
Mozem mat aj 5, ale naco? To treba aj živiť 😂

Na blbe otazky normalne odpovedz , chceli sme jedno viac nebude .

dia219
20. jún 2025
@martina1985ba

Sak si neporodila este ani to jedno 🤦 Sa ich spytaj ,,a ty uz mas premyslene za koho sa vydas/ozenis ked sa rozvediete,,?

@martina1985ba tak toto je pecka odpoveď 😂😂

ja_bb
20. jún 2025

@claudaia ja som nechcela žiadne, nikdy, rezolutne nie. zrazu okamih ,presne viem kedy a ze viem si to predstaviť. Nechcela som ale viac, mame 6,5 ročný rozdiel a druhe zrazu prišlo tak prirodzene,že chcem. Že to cítim,že áno. Kamoška deti nechce,ani nema. Keď musíš vysvetlovat,je to ich problém,ty si s tým ok, nevysvetluj,budeš unavena z toho :D

galadriel90
20. jún 2025

Ja som vždy chcela dve. Aby to jedno malo partaka do života a nebolo same. Mam jedného chlapca. Pri nom zostávam. Materstvo je strasne náročné, na čas, financie, nervy, psychiku, osobnú slobodu. Spoznala som svoje limity vo všetkých týchto ohľadoch. Ani za nič do toho nejdem znova a ďakujem, ze už mám dávno za sebou newborn+batola obdobie. Lebo to bolo (poviem pravdu) otrasne. Ani neviem, ako som to prežila..

luba98
20. jún 2025

Ja som nechcela, aby na tomto svete ostalo po našej smrti naše dieťa samo a tak sú dvaja.

7lenka11
23. jún 2025

Autorka vôbec sa tou otázkou teraz nezaoberaj. Sustred sa na to, čo príde a na ostatné teraz kašli. Rokmi možno zistíš, že si sa rozhodla správne. A možno ta materstvo chytí a o pár rokov tu napíšeš, že čakáš tretie 🙃 užívaj si tehotenstvo a všetko ostatné nechaj tak… ani by som sa o tom s nikym nebavila