icon

Je vám ľúto, že ste boli jedináčik?

mamamasama
1. jún 2021

Ahojte. S manželom sa rozhodujeme o druhom bábätku. Zaujíma ma pohľad jedináčikov na takýto život.

buba24
1. jún 2021

Som jedináčik a nie je to dobré!!! Ja mám dvojičky a teším sa s nimi, že majú parťáka rovesníka, kamoša a všetko v jednom 🙂

kitta
1. jún 2021

@mamamasama ja mam sestru a teda mali sme stastie, ze sme spolu casto, uz aj s detmi, sme tu jedna pre druhu. A pomahame si ci uz su to blbosti alebo tazke situacie. Riesime vazne problemy s rodicmi a nemali sme to s nimi lahke od detstva a som nesmierne vdacna, ze sme to cele ustali spolocne. Malo by to cele na mna uplne iny dopad si myslim, kebyze sestru nemam.

lucia147852
1. jún 2021

Teraz mi je to jednot. V detstve mi trocha chýbal, hlsvne keď neboli k dispozícii kamaráti

luuubik
1. jún 2021

Ja jedinacik nie som, ale poznam osobu, ktora uz ma svoje roky a je jedinacikom. Nema uz partnera, ani deti (nie umyselne, skratka sa zo zdr. dovodov nedalo), rodicia uz zomreli (tiez smutili, ze nemaju vnucata)... Cize ano, ten clovek je de facto sam a naozaj velmi preto smuti, nema sestru, brata, nema neter, synovca... Kamarat, bratranec, sesternica, sirsia rodina...To nie je ono a nikdy nebude. Ver tomu, ze nie. Z kazdeho pravidla existuju vynimky, ale v zasade plati, ze surodenecky vztah je jedinecny, neopakovatelny, uzasny... V detskom veku aj v starsom. Ako tu niekto pise, ze sa ani surodenci nemaju radi. To je skor take chlacholenie jedinacikov a ich rodicov, ale za mna - vsetci ludia, o ktorych viem, ze maju surodencov, maju s nimi vztahy bud vynikajuce, alebo aspon take fajn, v pohode - ked nepomozu, iste neublizia. A dost je to aj o tom, ako tie deti vychovas, ako ich budes viest, ci budes robit medzi nimi rozdiely, ci im zavdas dovod uz od detstva, aby sa citili jeden voci druhemu ukrivdene. Ak budu deti spravne vychovane a vedene k rodinnym hodnotam, musel by v tom byt cert a ine "spotvorene"geny, aby sa brat bratovi otocil chrbtom. Ja mam tiez sestru - zdaleka nemame rovnake povahy, nazory. Kebyze je "len" mojou kamaratkou, uz by som ju asi zo svojho zivota vylucila, nie v zlom, ale kamaratov si proste vyberas. Ale tym, ze je sestra ju "musim" milovat, pomahat jej, komunikovat, hladat si k nej cestu vzdy. Ona ku mne detto. Svedomie, vnutorny pocit spolupatricnosti by mi nedali urobit to inak. Krv nie je voda, nie nadarmo sa to vravi.

alexandra2010
1. jún 2021

necitam vsetky ae jednoznacne ANO! bola som nestastna a velmi mi chybal partak v detskej izbe. Doteraz si tie city neviem vybavit. Rodicov som mala super, sesternice tiez casto pri sebe, aj spoluziakov. Ale ta samota doma.....to bola velmi bolestiva. Mam dve dcery, tesim sa ze sa mi podarilo.

marsmykkok
1. jún 2021

@luuubik A takých osudov ako tá staršia osoba čo píšeš bude čím dalej tým viac. Lebo deti nemôže mať čím dalej tým viac ľudí, partnerstvá už nevydržia väčšinou celý život ani desiatky rokov a takýchto osamelých nešťastných jedináčikov bude veľmi veľa. Preto dupľom v tejto dobe je súrodenec veľký dar.

zuzana1688
1. jún 2021

@mamamasama Ahoj ja som vyrastala ako jedináčik no čím som bola staršia bolo mi hrozne smutno...Teraz rozumiem že rodičia raz odídu a súrodenci zostanú!? Ale to je individuálne pretože poznám rodiny kde sa hlavne kvôli majetku súrodenci znenavideli ale naopak našli oporu v kamaratoch.Ja osobne čakám tretie dieťa nikdy som nad tým nerozmýšľala či na silu budú mať súrodenca ale život je ťažký a toto sú také otázky... Nezáleží či budeš mať druhé dieťatko dvolezite aby všetci boli šťastní a spokojný...Všetkých zabezpečiť vychovať...to nieje jednoduché, niekedy ti život sám ukáže cestu...Ale na to treba dvoch🙂Pekný deň a veľa šťastia v živote 🙏☘️

elizabet173
1. jún 2021

@marsmykkok prečo by jedináčik mal byť osamelý a nešťastný? V dnešnej dobe, keď sú súrodenci často rozlezení po svete. Veď má priateľov, ktorí sú často oveľa viac, ako súrodenci. A naopak, aj človek, ktorý súrodencov má, sa môže cítiť osamelý a nešťastný. To, že má človek súrodenca alebo súrodencov, neznamená automaticky, že celý život stoja pri sebe, že si pomáhajú a spoločne doopatrujú rodičov. Podľa toho, čo vidím okolo seba a čátam aj tu an MK, je to skôr naopak.

marsmykkok
1. jún 2021

@elizabet173 ako je písané krv nie je voda a rodina je rodina na celý život. Možno niekedy je menej intenzívny kontakt, ale stále vie človek že má niekde niekoho s kým vyrastal, má možno aj netere, synovcov atd. Priateľstvá sú fajn, ale často sa časom skončia alebo postupne sa preruší kontakt vplyvom rôznych okolností. Rodinné väzby sú z dlhodobého hľadiska určite silnejšie.

elizabet173
1. jún 2021

@marsmykkok neviem, ja mám opačnú skúsenosť, priateľstvá pretrvávajú desaťročia, no to, že viem, že niekde je niekto, s kým som vyrastala a ten niekto o mňa už roky nezavadil, to mi je na dve veci. Nemyslím seba konkrétne, ale pred chvíľou som volala s priateľom môjho otca, ktorý už nežije. Toto priateľstvo trvalo vyše 70 rokov a nerozdelil ho ani oceán, za ktorý odišiel jeden z nich žiť, ani zriadenie, ani nič. Celý život si volali, písali, navštevovali sa, vedeli o sebe všetko, aj dobré aj zlé, pomáhali si. Tiež mám pár priateľov, na ktorých sa môžem vždy a za každých okolností obrátiť a samozrejme aj oni na mňa. Mať sestru, alebo brata, s ktorým si sa nevidela roky a delí vás pár desiatok km, nereaguje na listy, maily ti nie je na nič. Je to v každej rodine iné.

miadi
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl Jasne niektori ani nechcu surodeneca . Moja mala rada deti od 2r este nez som bola teho zacala v parku cudzie babatka hojdat pomahat im atd. Ona to mà v sebe. Aj ked niekde Ideme ma kontroluje ci som zabalila plienky snack pre maleho a este nejaku hracku prenho vzdy najde. Moj brat tiez ocakaval partaka v jeho veku bol dost sklamany zo mna a ostalo mu to 🤣. Ja som malej vysvetlila ake to bude s babom. A zalubila sa donho na prvy pohlad. Uz jej dal 5 pusiniek dnes. 😍Mne len 3 ale nežiarlim😇

luccija
1. jún 2021

@mamamasama som jedinacik a nikdy mi surodenec nechybal mala som kamaratky, ktore u nas prespavali nemala som pocit samoty.Tak isto mam jedinacika.Nikde nie je zaruka, ze by si so surodencom rozumeli, alebo by mne surodenec pomohol raz s rodicmi, ked budu starsi.Ved kolkoudi zije tisicky km od seba moji rodicia maju po jednom surodencovi, ale uplne rozdielne povahy a vztahy takmer chladne

luccija
1. jún 2021

@miadi je to strasne individualne a si stastna zena, ze dcera ma taky materinsky pristup.Nie je pre mamu nic horsie ako, ked surodenci si nerozumeju az nenavidia a kolko ich je.

miadi
1. jún 2021

Ten surodenecky vztah ked je dobry je to len bonus. Ty by si mala mat druhe dieta pre seba Lebo ty chces. Ak nechces tak nemaj tvoje dieta ti to nebude mat za zle. Je to len vasa vec- tvoja a mužova kolko deti chcete mat. Kolko zvladate viete uzivit kolko energie chcete dat. ( aj ked jedno dieta extra rozdiel v tomto nie je ., to skor ked su 3+ je citit) 2 deti nie su financne ani inak zaberak. Niekedy je tazsie s 1. Musis ho zabavit dat mu smerovanie ked su dve ani nevies ako sa zabavia spolu. Ucia sa od seba. Idealne je ked zena chce mat dieta .. koli svojmu pocitu ze ho mat chce a moze ze mà vsetko co dieta potrebuje. Nie pre niekoho druheho pre surodenca ci Lebo muz alebo svokra ci mama chce aby si mala dalsie. Mama -ty sa staras vychovavas najviac -ty by si ho mala najviac chciet. A ked nechces tak nemaj druhe nasilu. Je uplne ok mat len 1 Alebo aj 0 deti😉kazda sa v tomto musi riadit svojim ❤️.

queen_el
1. jún 2021

Je to velmi individualne, vidim ze tu vacsine nevadi, tak napisem za seba: ano, je mi to trosku luto, ale co uz narobim, clovek si zvykne. Isty cas som aj ja rozmyslala tak, ze dobre ze nemam surodenca. Teraz to vidim trosku inak. Aj by som chcela min.2 deti. Ale ako vidis je to u kazdeho inak. Nikto nepovie ako to bude vnimat tvoje dieta. Na druhej strane je to rozhodnutie rodicov ci chcu dalsie dieta, nie surodenca.

katrinka8
1. jún 2021

@marsmykkok - no áno, lebo na fórach väčšinou ľudia píšu, keď sú sklamaní. Preto to vyzerá, že veľa ľudí má problémy - napríklad teda keď hovoríme o téme súrodenci. V mojom okolí napríklad ja osobne nepoznám nikoho, kto by mal problémy so súrodencami a bol s ním/s nimi rozhádaný. Samozrejme, nájde sa občas nejaký problém, žiaden vzťah nie je ideálny asi, ale iba jedna kamarátka mi rozprávala o rozhádaní sa súrodencov - jej mamy so sestrou, kvôli alkoholu tej sestry - avšak boli viacerí súrodenci a len táto sestra sa dohádala s celou ostatnou rodinou. Inak naozaj všetci v mojom okolí majú so súrodencami úplne normálne vzťahy. Niekto bližšie, niekto nie až tak vrúcne, ale proste žiadne rozhádanie sa na život a na smrť. Iste, určite to niekde je, avšak myslím si, že v porovnaní s normálnymi vzťahmi je toho oveľa, oveľa menej a pravdepodobnosť zlých vzťahov medzi súrodencami je nízka, pokiaľ dieťa vyrastá v norálnej, zdravej rodine.

dominika_sk
1. jún 2021

@elizabet173 bože ty čo si za pesimistu. Aspon som sa posnažila dať im surodenca aby tu neostali sami.

tessa04
1. jún 2021

@mamamasama mam kamaratku, ktora je jedinacik. Vzdy chcela surodenca, avsak rodicom sa nedalo mat dalsie dieta. Mne je ona ako sestra, vidim sa s nou niekedy castejsie ako s vlastnym bratom, volame si a vlastne uz sme aj rodina, sme kmotrovci😊 mojho brata mam velmi rada, ale pre nedostatok casu sa vidime fakt malo..takze aj ked je clovek jedinacik, vzdy moze mat priatelov, ktori su mu ako rodina...

miadi
1. jún 2021

@luccija som stastna ze sa maju tak radi. Ale nic nie je len tak same sebou . Za vsetkym je praca. Ja som sa malej mega venovala aj cele teho brala ju na vylety aj mi bolo zle.. boli sme na Svk mesiac denne program nabity este aj z Ba do KE sme sa trepali kuknut neterku. V 8m na poslednej dovci tiez detske muzea atrakcie. Este som ju 20kg aj kus nosila v Miami zoo na rukach ked bola unavena. Lebo je to velka zmena surodenec a dieta treba este nez pride na svet ale aj potom uistovat ze nic sa nemeni na tom vztahu mama a ja. A velka snaha aby deti videli ze sa nerobia rozdieli. Vela vztahov surodencov stroskotalo prave na tom ze rodicia robili rozdieli mali svojich oblubencou. A potom mali cely zivot pocit ze ten surodenec je kukučie mlada co ich vytlacalo z hniezda. Kamoska ked bola teho zatvorila sa cez den v izbe a spala lebo v noci bola hore a malej dala laptop a nechala ju samu.. až jej suseda vravela ze mala jej aj v pohode dvere otvorila., a prvy rok bola fixovana len na to babo tak jej mala tak škaredo nanho ganila ked sme ich boli kuknut. A ona este aj pred nou povedala ze si nevie pomoct ze ten chlapcek je nieco ine nove ze jemu sa radsej venuje. . Ziadne dieta by takto nemalo novym surodencom drasticky stratit ten cas a vztah zaujem mami. Moji su stale soolu okrem casu ked mà maly Denny spanok a venujem sa obom. Ja by som aj tretie prijala 😀ale muz by zinfarktoval 😀

kuko55
1. jún 2021

Ja tiež váham či mať dve deti, osobne musím povedať že som v produktívnom veku a neprejde týždeň čo by sme niekomu v rodine nešli vinsovat, je to drahé na čas a peniaze, hoci mám tých ľudí rada padlo by vhod mať viac času na seba a svoje koníčky....čo sa týka pomoci s dieťaťom aj tak si musíme poradiť sami s manželom....okrem toho som si všimla že my sa na to pozeráme z pohľadu generácie detí rodičov ktorí sa brali mladí a žijú spolu celý život (väčšina ok)...žijú prorodinne, teraz naša generácia sú mnohí rozvedení od seba nevlastni súrodenci, ktovie ako tento fenomén ovplyvní spomínané skutočnosti že je fajn mať súrodenca keď tí rodičia nebudú, veď pre mnohé deti už jeden z rodičov nie je prítomný už teraz a vidia sa občas....myslím že je lepšie mať jedno dieťa a spokojný vzťah ako 2 a mať nervy lebo nie je na nič čas nie sú korunky atď....čo si o Tom myslíte?to mi len tak napadlo

tami2014
1. jún 2021

@mamamasama ja som jedinacik. Cely svoj zivot mi chybal surodenec. Bola som vysnivane dieta, ktore sa,, zadarilo" az po 17 rokoch. Rodicia sa mi venovali na 200%, mala som vela kamaratiek.
Ale som introvert, vzdy som bola. Bala som sa ist do skakacieho hradu, do detskeho bazena, na ihrisko, atd. Vzdy som potrebovala niekoho, kto by ma,, postrcil". Nie rodica.
Bratranci, sesternice su odo mna o 15/20/30rokov starsi.
Doteraz mi niekto chyba.

littlebubble
1. jún 2021

@aduskatt Odíde ti syn z domu a už mu to bude jedno.Snáď nečakáš, že 17 ročný chalan zatúži po malom bábätku v domácnosti.To si môže rovno urobiť vlastné za pár rokov :D

elizabet173
1. jún 2021

@dominika_sk ja nie som pesimista, píšem zo života, môže to tak byť aj nemusí, či sa to to páči alebo nie. Môj partner je tu sám napriek súrodencovi, nevideli sa asi 15 rokov, napriek tomu, že hp pozýval, napísal mail, čo s tým urobíš? Rodičia ich vychovávali inak, oni sa stretávali s rodinou a súrodencami pravidelne.

luccija
1. jún 2021

@tami2014 zaujimave introvertom vacsinou nechyba partak vystacia si sami

marsmykkok
1. jún 2021

@elizabet173 možno nejaká krivda z detstva, možno vplyv manželky, možno len sa odstrihol len tak. Ale takých prípadov kde sú vzťahy zlé alebo žiadne poznám minimum, hoci existujú. Veľká väčšina má bud vzťahy veľmi vrúcne (intenzívny kontakt a pomahanie si) alebo taký priemerný (občas sa stretnú, občas si zavolajú, ale keď treba vedia si pomôcť)

angelinja
1. jún 2021

ano mne je a vycitam to aj rodicom casto ,prave teraz mi najviac chyba v dospelosti, ano aj ona sa to snazi presviedcat ze ostatni sa nemusia so surodencami co pocuva v robote a podobne chlopotiny ok dobre..ale jedinacik nema ani tu sancu..je to uz na nich ci sa budu neznasat alebo nebudu ale ked tam neni sanca tak proste je tam nic nula.

angelinja
1. jún 2021

@buba24 moja rec, som jedinacik a je to trest a nie vyhoda

sixas
1. jún 2021

Ja som jedinacik a vzdy som chcela surodenca.. Preto mam teraz 2 deti s vekovým rozdielom 2 roky.. (viac uz nechcem, vzdy som chcela len 2)

dominika_sk
1. jún 2021

@elizabet173 ale ja tak deti nevychovavam

aduskatt
1. jún 2021

@littlebubble nechápem súvislosť🙂)))prečo by mal túžiť?