Kedy je najvhodnejší čas na druhé dieťa?
Ako by ste riesili našu situáciu? Dvaja 40tnici, pol ročne dieťa a teraz stojíme pred dilemou či ísť do druhého dieťaťa. Radi by sme mu dopriali surodenca, ale lekári hovoria, že čo najskôr, keďže máme vek a ja aj diagnózy spojené s chorou štítnou žľazou (ovplyvňuje mi to cyklus aj hormonálny profil). Zázemie máme, našetrené máme. Vieme si vyčleniť nejaké peniaze aj na pomoc v domácnosti. Dá sa to zvládnuť?
Najvhodnejšie sú veľké vekové rozdiely. Vraj 7r. Mnohé ženy však dávajú práve takéto minimálne rozdiely a potom sup do prace. ;D A niekto zas ako ja, je šialený, … ;D rozdiely medzi deťmi mám 13,17,19 a 12m. Dá sa to. Všelijak sa dá žiť. 🙂
@pohodacka03 dakujem za svetlo🙂 inak toto ani ja nemam pocit, ze by som sa nestihala venovat obom, suhlasim s tebou, kazdy ma nepotrebuje stale(neratam prve mesiace babatka, ale to je mikro obdobie toho starsieho). Iba raz sa stalo, ze si obaja naraz ublizili (jeden si o dvere rozbil pusu zatial co druhemu urval tymi dverami necht na palci😂, nastastie bol muz doma a tak sme kazdy ratovali jedneho😀).
Ak chcete druhé dieťa a ste si istý, tak by som neváhala. Ja som veľmi proti malému rozostúpila medzi deťmi, ale v tvojom veku by som neváhala. Teda ak určite chcete mať druhé dieťa - pre seba, nie súrodenca pre prvé dieťa, slebo preto, že sa to patrí. A zachytila som, že si môžeš dovoliť zaplatiť pomoc, to je ďalšie plus. Vek neoklameš, ten sa nedá odobrať, čím ďalej tým to pôjde horšie
Autorka ja si dovolim tvrdit ze ta vypomoc ti nepomoze zvladnut to najtazsie. Tu nevyspatost, tu frustraciu ze kasles na druheho, tu dilemu ked obaja zacnu kricat mama a ty sa nerozpolis. Resp toto bolo pre mna to najtazsie.
Ja by som.uz v tomto veku do toho nesla. Ak ale chcete silou mocou druhe tak asi cim skor. Mam v okoli zeny co mali deti po 40tke. Dokonca aj sesternica a zial uz je na ne sama..🥲
@autorka no bohužiaľ, ale celkovo ste na tento vlak nastúpili dooost pozde... Ako ano, dnes je taky trend, ale prvé dieťa v 40tke? Keď už 35rocni majú bolesti chrbtice atď... Nedáte to. Nebudete vládať. Uspokojte sa stym, co mate. Hlavne vrámci teba, kazdy den sa ti niečo môže skomplikovať, v tehotenstve sa ti možno pritazi budeš riziková, ohrozis seba a nenarodené dieťa... Načo si to kazit a načo takto hazardovat? Bud plnohodnotnou mamou pre to jedno, to úplne stačí..
zvazila by som na tvojom mieste fyzicky zdravotny stav, ci nie je tendencia k zhorseniu, predsa vek nepusti, financie mate, ak sa na to citis preco nie, ale bude to viac ako narocne
Ísť do toho a je. Ja mam rozdiel s bratom 1 rok a 5 dní a bolo všetko ok mama nás zvládla keď to zvládli naše mamy vtedy prečo by to moderné ženy nezvládli. Áno každé dieťa je iné. Kým jedne píšu ze to bol teror, peklo tak ibe to mali v pohode . Musíte si len potom nájsť ako tak systém aby ste vedeli fungovať
@mariska1989 no len nase mamy uz boli v styridsiatke pomaly babky a nie ze 40+ rodit dalsie dieta 🙂
@mariska1989 ty nemas tak deti ze? Inak si prave celkom zhodila nas vsetky co tak "zijeme".
Autorka aj dnes pridavala diskusiu jedna mamicka, ma tiez maly vekovy rozdiel a zvazuje ze prestane kojit svoju 2m lebo to nedava, nestiha, nema cas kojit kolko potrebuje a zaroven nechce odsuvat to druhe dieta. Prve mesiace je toto to najtazsie. Vyrovnat sa s vlastnymi pocitmi. Jasne mohla som dat mladsieho do jasliciek alebo si najst opatrovatelku. Ale nechcela som ho odsunut. Stale to bolo malicke dietatko. Ale to som ja. Mozno ty na to budes pozerat menej citovo. Ja ta v ziadnom pripade nechcem odhovarat od druheho. Ale fakt je to zahul ktory si nevies predstavit. A to nejdem hovorit o tom ked boli obaja chori
ak túžiš po druhom dieťati chod do toho, lebo si to budes vyčítať… a kedy? podľa mna je to jedno, lebo vo Vašom veku si 5-6 ročný rozdiel dovoliť nemôžeš a či bude medzi deťmi 1,5 roka alebo 2 už je jedno.. my sme tiež vahali, či druhé áno, nie, dohodli sme sa, že to necháme na náhodu, dali sme si pol roka ako deadline a druhé sa podarilo na prvý sup 😀 má 2 týždne, dcéra 2,5 roka a zatiaľ sa dá (ale muža mám doma, inak by má asi porazilo).. Ak môže ísť muž na otcovsku, pripadne ako píšeš, že nejaká pomoc v domácnosti tak tých pár mesiacov vydrzis 🙂
@belllinka áno máš pravdu ale zas koľko bolo práve takých co v takom veku porodila 6/7 či dokonca 10 dieťa
Keďže si si sama odpovedala ze vzhľadom k času, možné zdravotné komplikácie v budúcnosti, nemáte veľa času, čiže otázka nieje kedy ale či vôbec... My tvoje deti vychovávať ani pomáhať ti nebudeme, takže naše názory sú skôr bud osobná skúsenosť alebo len domnienky. Ja mam rozdiel medzi deťmi 6 rokov, za mňa to bol ideál...syn išiel akurát do školy, mal aj rôzne krúžky, takže som mala dosť času sa venovať malej.
Za mňa malý vekový rozdiel je psychická a fyzická samovražda, nie, nešla by som do toho. A vzhľadom k veku, už vôbec nie ...mam po 40 tke a konečne začínam aj žiť 🙂
@really8 za prve nechodila som žiadnu z vás co mate krátky rozdiel medzi deťmi. Proste to tak je . Koľko vyplaxuju jazyk od únavy ze kým jedno spalo tak sa uspavalo druhe a keď konečne zaspala zobudila to vyspate . Jedno chcelo ist tam druhe inde ale takto žijú také co majú dvojičky. Ale kolke sú čo si dokážu nájsť smer cesty a fungujú ako hodinky .
Ja v takom rozdieli nemám ale mam presne 3 roky tiež to nebola sranda . Tiež kým som uspavala miminko mi staršia zdrhla z dvora lebo poštárka zabudla zavrieť bránku. Nehovorím o tom že keď som prišla z nákupu domov nechala ešte mesačne babo vo vajíčku a dobehla som vyložiť nákup ze mi ju 3 ročná odopla z vajíčka, vytiahla z neho a aj vyzliekla to boli infarktove staví. A bola som na deti úplne sama bez pomoci rodičov, manžela, kamarátov a bola som mesiac aj dca sama na ne kým manžel bol mimo sk .
@hederamonstera naozaj bude lepsie. Resp.uz je to fajn. Chodia do skolky, vedia uz spravit zakladne veci okolo seba, su uz taki velkaci 😁👍. Aj ked sa hadaju, dokazu si to vyriesit niekedy aj sami. Ked ma potrebovali naraz, sedeli mi obaja na kolenach 🤦
Ďakujem. Ešte upresnim jednu vec, ktorá sa tu často spomína. Môj muž by bol s nami doma. Určite by ma v tom nenechal samu. Išiel by buď na neplatené voľno (podľa toho, kedy by sa babo narodilo) alebo by časom nastúpil na materskú s druhým.
Práveže my to druhé dieťa chceme. Keďže máme svoj vek, rovnako aj stari rodičia, cítime, že by sme ešte druhé chceli (prvý je uplne bezproblémový), aby prvý mal surodenca, parťáka, nakoľko rovesník by mu v nasej rodine a okoli chýbal. Väčšina našich známych má už odrastené deti.
Tak potom chodte do toho🙂
@really8 jezis choroby….
@mariska1989 vies preco by to mozno moderne zeny nemuseli zvladnut?(zvladne to kazda, skor je otazka ake psychicke problemy jej z toho ostanu). Lebo dnesne matky su emocnejsie, neriesia vsetko bitkou alebo kaslanim na pocity druheho a toto je podla mna to najtazsie na tom, z toho som najviac unavena, ze neustale sa musim ovladat, aby som dietatu nesposobila nejaku traumu (ako to robila starsia generacia), deti sli do jasli a tak mali od nich matky aj psychicky oddych, dnes sme na vsetko uuuuplne same. Neznasam toto argumentovanie starsou generaciou, ktora svoje deti mala na studenom odchove
@hederamonstera ja som starou generáciu myslela že dnes máme všelijaké moderné pomôcky môžeme dat jedno dieťa spať von v kočíku s pestúnka alebo nechať spať v izbe v postieľke na poschodí a s druhým byť inde . Hojdace kresielko. Ale áno psychicky to je iné ale toto musi už každá sama vedieť že či to zvládne alebo nie do nejakej miery či bude mat pomoc atď. Ja by som šla do ďalšieho dieťaťa úplne v pohode aj keď by som vedela že by som bola zas na to sama aj keď mam doma pubertiačku a ďalšia do puberty ide a ďalšie dieťa čo sa v 5 rokoch rado necha odniesť z bodu A do bodu B na rukách
@hederamonstera pred chvilou som si na tuto temu tak s povzdychom spomenula. Isli sme od babky, obaja zaspali v aute. Este som naivne 20 minut jazdila po meste nech trochu potiahnu. Zastavilo auto, zobudili sa a rev. Obaja. Jeden urevany za ruku vliekla som ho hore schodmi, na druhej ruke zavesene 15kilove vajicko s druhym spevakom a na pleci taska (plienky, nahradne oblecko a pod). Akoze doma to uz slo ale ta cesta od auta do bytu. Hotovy mordor. Jeden si isiel lahnut a druhy dostal mlieko a hra sa. Takze uz je klud. Ale riadne som sa spotila😂
A presne ako pises, manzela supli do jasliciek, nasi zili u babky, ta postrazila alebo strcili do ohradky a tam som sa mohla aj na hlavu postavit. Zahrada na prvom mieste. Ziadny kruzok, baby plavanie, hernicky...a s tymi traumami uplne suhlasim. Dnes chcu rodicia vychovavat (vacsinou) inak. Bez bitky a ziapania, davaju si ovela vacsi pozor co hovoria. Po celom dni som najviac unavena z toho obkecavania. Ze sa snazim po dobrom. Ano mozem nahucat ze oblec sa do minuty lebo ti dam po riti alebo si mozem cupnut, pozriet sa mu do oci a klude mu povedat ze sa musi obliect. Mozem ho zavret do izbys tym ze ma prist az prestane revat alebo ho objat a pomoct mu sa upokojit...atd atd vsak vies
@mariska1989 chapem, ale radsej budem drhnut plienky v potoku na cerstvom vzduchu ako zvladat emocne vybuchy mojich deti😀
Susedia majú 4 deti, všetky po cca roku (aktuálne všetky 4 chodia do skolky) a zvládajú, obaja pracujú. Občas pomôžu babičky ale väčšinou zvládajú sami. Ak chcete choďte do toho, neskôr budete ľutovať.
Ahoj, po tom čo som si precitala, čo si písala a v akej ste situácii,tak ja by som do toho asi išla..
Príde mi, že vy po tom druhom dieťati túžite a to bude tvoja silná vnútorná motivácia to zvládať. Ja mám dvoch chlapcov do dvoch rokov a všade tvrdím, že to absolútne neodporúčam a môcť sa rozhodnúť druhýkrát tak určite ešte počkám, lenže ja som mala ten "luxus" času, kľudne som mohla počkať aj 10 rokov... Keby som vo vašej situácii a bola by to otázka či druhé dieťa teraz alebo nikdy.. bola by som asi predsa len naklonená tomu "teraz".. lebo ak je tam tá túžba, tak neskôr môže prísť tá ľútosť, že ste to aspoň neskúsili a tá len tak nezmizne...
@hederamonstera inak toto je riadna pravda. Mamina mi hovorila, že veď až bude starší, bude lepšie, to ho šupneš do chodítka a zabaví sa sám 😌 aj sestra si pamätám, že trávila veľa času v ohrádke. Ale udržať sa v kľude a nevybuchnúť je najväčšia výzva 😀😀
Ahoj, my 2 deti s rozdielom 2r a 2 mes., nelutujeme. Mladsia ma 9 mes, starsia bude mat 3r a perfektne. Obe su doma, starsia len pojde do skolky mozno. Nemame babky a nechcela som ziadnu pomoc s detmi. Manzel ma 41, ja 40, planujeme tretie. Nemam pocit, ze by som sa rucala ani stratila zivot. Ale kazdy sme iny.

Autorka: nemala by som dalsie dieta, len aby prve malo surodenca. Ak mate vy rodicia predstavu o rodine, ze chcete 2 deticky, tak ano. Ja mam medzi starsimi dvoma 14 mesiacov. Chceli sme 2 deti, manzel ze za prvym sme cakali dlho, tak skusme hned, my sme chceli rozdiel okolo 2 rokov. Dokoncovali sme aj kopu veci okolo domu a zvladli sme to. Je to narocne, na to sa treba pripravit. Ak budes mat niekoho na pomoc, zvladnete to. Mne by najviac pomohlo, aby mi niekto navaril a upratal a dal mi cas na psychohygienu. No a mam aj tretie dieta, medzi druhym a tretim su 2 roky, cize vlastna materska skolka 😃. A nelutujem, ze mame take male rozdiely aj napriek narocnosti, je uzasne ako sa lubia a dokazu sa pohrat ❤️. Kazdy stale pise pri takom malom vekovom rozdiele, ze mamka nema poriadne cas na deti, ale ja nemam ten pocit. Normalne chodia na kruzok starsi, hrame sa spolu, citame, tvorime, robia si knihy s ulohami, hrame spolocenske hry, ideme do divadla, ucime sa anglictinu, chodime na ihriska aj vylety... Mozno druhe dieta bude zlaticko a mozno bude narocne. Nikto nenuti zenu byt 3 roky na rodicovskej, su aj jasle, skrateny uvazok pripadne, ak by tebe bolo dlho doma.
@hederamonstera @really8 dievcata, mam doma: 5, 4 a 2 rocne deti. A co sa tyka starsich, je to uz "pohoda". Je tam svetlo na konci tunela 😉