Kedy sa starostlivosť o dieťa stáva ľahšou?
Ahojte, som vycerpana mama takmer 2-rocneho batolata. Mam pocit, ze uz meliem z posledneho a toto tazke obdobie uz trva dlho. Prosim, poviete mi, kedy to pre Vas zacalo byt lahsie? Kedy ste si uz mohli slobodne vydychnut - myslim tym napr. ze dieta si kresli a Vy pri nom sedite a citate si? V akom veku zacalo byt Vase dieta samostatnejsie? Zlepsilo sa u Vas nieco tym, ze dieta zacalo chodit do skolky? Dakujem 🙏 pomoze mi cokolvek, co ma uisti, ze raz bude lepsie.
ja si pamatam tie obdobia, ktore mi prisli fakt ze nekonecne (mam 6r syna), okolo 1r a okolo 2r som mala ten pocit, este aj prve mesiace...jasne ze dieta vyrastie, to je istota, ono sa to tak striedavo zlepsuje-zasa zhorsi (v niecom inom), ale od skolky urcite ty budes mat viac casu uz len tym ze dieta bude v skolke (mimo chorob) a postupne sa bude osamostatnovat celkovo...od 4r to bola u nas velka zmena
Ako u vás vyzerajú dni? Ja mam dve malé deti. A poviem ti, ze do tých 2 rokov bolo najlepšie, čím staršie, tým ulietanejsie, hlucnejsie, papulnatejsie, viac chcú pozornosti, viac rozprávať, vysvetľovať, treba viac dávať pozor 😄 asi som ti nepomohla. Ale keď je starší v škôlke, tak menšia je ako anjelik.
Ja si najviac oddýchnem keď spia, alebo sme vonku.
mš... úplne vážne. najmä najst. dcéra bola veľmi neposedná, stále niečo vymýšľala.... kým som kojila mladšiu.... ona sa čľapotala v toal. mise, alebo pila jar, jedla prášok na pranie, ....
@deti95060810 😳 a také, že dat na miesto, kde sa k tomu nedostane? Ešte to WC pochopím, ale piť jar, jesť prášok... Och môj bože.
mám dve deti s menej ako 2 ročným rozdielom a teda tiež padam na hubu a čakám kedy príde to obdobie, že si budem knizku citat. momentalne mi to príde ako science-fiction
@kavasmliekom ono toho bolo omnoho viac.... teraz to už nie je aktuálne - slečna už vyrástla... inak sa dostala všade...
Vies co,sorry,mas len jedno dieta.Verim ze je zdrave a zrejme vyzaduje cas a pizotnost
Ked budes mat 2,AK budes mat dve,budes vediet ako mega super si na tom bola.Lutovat zenu vyceroanu matku s 1 zdravym dietatom?Ako halo.
Ja ta úplne chápem,sucitim s tebou...zazivam rovnaké obdobie.A to moja malá ešte nerozpráva,iba celý den piští, kričí, hučí....🥹🥴🙄Na zblaznenie.Castokrat od vyčerpania placem po večeroch.
@maminkadeticiek Prečo by nemohla byť matka jedného dieťaťa vyčerpaná??? Čo my o nej vieme? Čo tak trošku empatie, preboha???
Podla mna to zavisi od dietata. mam 2 dcery, viem to porovnat. starsia bola taka, ze jej stacila plastova flasa, varecha a penove puzzle a zahrala sa s tym sama hodinu. mladsia, aktualne 2r.a 9mes.je od batolata taka, ze sa sama nepohra ani 5 minut. a je fuk, ci je to uplne nova hracka, ci okukana hracka. ona potrebuje ku akejkolvek hre niekoho. do skolky chodi tyzden a zmeny nebadam. aj v skolke mi ucitelky povedali, ze je to presne ten typ dietata, ktory sa sam hrat nebude, ze ona aj v skolke sa vzdy k niekomu "prikmotri", alebo nieho "poprosi", aby sa s nou hral. a ucitelky mi na to povedali, ze je to sucast povahy a co maju odpozorovane, nemeni sa to. ale zas, ked ti dieta nastupi do skolky, ty za ten cas, co bude v skolke, mozes trebars citat. moja chodi len na pol dna a pre mna je to az sci-fi ten cas bez nej, lebo je doma strasne ticho.
@maminkadeticiek to uz nema pravo byt zena s jednym dietatom unavena? lebo ved pockaj keby si mala dve/tri/osem?
co je toto za argument
@maminkadeticiek prepáč,ale toto mi príde ako drsný komentár.Nevies podrobne aké má ta žena ešte starosti, problémy, bremená atd.... niekedy aj to jedno dieťa vie dať zabrať.Ty si možno šikovná super mama,ktora ma vždy poriadok a vyzerá ako z katalógu, upravené nechty vlasy, navarené, vyžehlené.....Ale to si ty a ja ako vyčerpaná matka sklanam pred tebou klobúk.Kazdy však nemôže byť dokonalý.Ja chapem autorku a myslim ze tvoj komentár nebol v jej stave vyčerpanosti pre ňu vhodný.Nechcela som ťa uraziť,len pisem svoj názor.
U nas cca od 2 a 3/4 roka co si vravím ze uz je to aká pohodka oproti tomu "peklu"predtym 😅
Autorka, úplne ťa chápem. Bola som na tom podobne (s dvojičkami). Naozaj to raz prejde. Dvakrát žmurkneš a už sa budete učiť vybrané slová (dieťa učiť, ty opakovať 😉). Čo si pamätám, od škôlky to už boli parťáci, škôlka pomôže.
Mám tri deti ...minimálny vekový rozdiel a som spokojná ... Ja som deti chcela .vedela som že sa im treba aj venovať .
@kristinapetronela super si sa nam pochvalila aka si uzasna a este si zabudla napisat tu radu ostatnym,ktori deti mat nechceli a nasilu sa rozmnozovali a naaaahodou si dovolili mat pocity vycerpania a unavy a netusili ze detom sa treba aj venovat.
Moj starsi ma 2,5 a je to uz ze fakt super, mne naopak absolutne nevadi, ze chce vykecavat, ja sa uz praveze tesim, ze konecne vidim svetlo na konci tunela, ze s nim nieco budem vediet aj robit alebo sa normalne hrat, neuteka mi vonku, vie uz aj sam behat po preliezkat a ja mozem sediet. Mam este skoro 1,5r a teda….uz nech ma 2,5😀😀😀 furt len vrieska, ma silne NIE obdobie, nevie sa normalne hrat (len bura veci a tak), uteka mi…des tie deti bez mozgu😀😀
Drzim palce, zvladnete to
Ja mám dve 3,5r a 1,8r. Poviem ti ,že starší teraz nastúpil do škôlky a prvýkrát cítim konečne ,že sa nachvíľu zastavím. Moji aj v noci katastrofálne spia. Tak je to o to horšie. U syna som prvé zmeny cca v 2,5r.spozorovala. kúpili sme mu smetiarské auto, lego vláčik a s tým sa dosť vyhral a nechal mi čas aspoň vypiť kávu. Niekedy v Tom čase začal vnímať aj pesničky,tak aj pri Tom mi cca 10min obsedel. Neunavila som ich ani keď sme boli nonstop vonku 🤷 Každé dieťa je iné,ale neboj aj toto obdobie raz pominie. Skús zapojiť muža a rodinu a nájsť si na seba denne aspoň trocha času inak to tebou aj vzťahom veľmi otrasie. Držím prsty ✊
Ja s nostalgiou spominam ake to bolo jednoduche a lahke, ked som mala 1 dieta v tom veku 🙈 teraz mam 4,5r a skoro 1,5 rocne a ak su obaja doma a som s nimi sama, tak mam presne 0 casu pre seba. Kazdeho este babi trosku nieco ine, ine hracky, ine potreby, ale vedia sa aj spolu zabavit. Ja ich ale neposadim pred telku, nemaju tablety ani nic podobne.
Myslím ze tak okolo 4-5 rokov to zacalo byt viac v pohode, konečne sa začala hrať s hračkami, bola samostatnejšia, prestala vrieskat za každú hlupost.
Úplne najhoršie obdobie bolo 1,5 do 2,5 roka, presne ako píše vyššie @hederamonstera , obdobie bez mozgu 😂😂😂 Moja mala k tomu ešte aj samovražedné sklony a nutkavu potrebu všade vyliezť a padnúť odtiaľ, pripadne skočiť do každej vody a potom vrešťat ze je jej zima
Tiez som bola maximálne vyčerpaná. Ešte ze som už chodila do prace 2 dni v tyzdni, to bol taký relax, ticho, klud, kávu som stihla vypiť ešte teplu
A potom interiérové ihriska, detské kútiky, herne prvky v nákupných centrách, to bola doslova záchrana pre mňa lebo som si oddýchla a pre malé tornado lebo tam mala podnety a bezpečne prostredie na kaskadérske kúsky.
Ak ti môžem poradiť, skús svoje dieťa (a aj otecka) učiť na “mama time”
Ono to ide pre dvojrocakoch hrozne ťažko, ale začni takými minútovými prestávkami kedy skratka pijes kávu a dietko musí minútku počkať až ju dopijes. Aj keby ma pozerať tých 15 min rozprávku na tablete za co ta niektoré spolumatky roznesú v zuboch, ale oddych je hrozne dôležitý pre tvoju duševnú pohodu
Dosť pomôže aj ukladanie na spánok, aspoň skúsiť to cele skrátiť. Ja som moju uspavala večnosť, potom som ju naučila zaspávať samu, proste všetky tie večerné rituály ako kúpanie, rozprávka, mojkanie v posteli ale potom som ju už nechala zaspať samu pri otvorených dverách a svetle. Nečakane to slo celkom hladko, teda pár dni boli protesty ale naučila sa a mne to neskutočne pomohlo ta hodina, dve volna navyše.
Tiez využi obedny spánok, proste si naordinuj 15-20 min volna iba pre seba, kašli na domácnosť, špinavé riady, to všetko počká až po tvojej prestávke
Zapoj chlapa, môže večer kúpať dieťa, cez víkend ho vziat na hodinku von. Pripadne cez týždeň po práci nech stráži, aj hodina tyzdenne kedy môžeš ist niekam sama mimo dom je super, zacvičiť si, do obchodu či sa len tak prejsť ..
Ja som teda dosť využívala tie interiérové ihriska a materské centra, ale sama si poznáš dieťa, moja ma v takýchto priestoroch vôbec nepotrebovala stacilo dávať pozor. A množstvo nových podnetov jej robilo dobre, najneznesiténejsia bývala ked bola celý deň v byte.
Hlavne si pripomínaj ze je to iba obdobie, za chvilu prejde
Vies co na mna ked toto pride nabalime ruksak, desiaty, loptu, nejake hracky a ideme aj na 5 hodin von, do parku hocikde,
Normalne kaslem ci mam ako z casopisu, ja sa na to mozem prdet, 7 dni v tyzdni sa to neda, alebo da ale na ukor nervov,
No teraz ked prsi je to horsie,
ale tak kutiky, herne v mestach byvaju otvorene, vymyslame nejake hry,
napriklad nalepky lepime podla nakreslenych kolaji
U nás škôlka veľmi pomohla, máme jedináčika a rodila som skoro v 40ke…nemáme šancu nahradiť tú aktivitu ďalších 10 vrstevníkov. Do škôlky šla ako 2r4m a bol to najlepší krok. V škôlke sa vybláznila, našla kamošov. Doma sme sa už skôr kľudnejšie hrali, dosť potrebovala aj samostatne sa hrať, stráviť všetky nové skúsenosti. My sme sa ale od začiatku snažili nerobiť jej nonstop animátorov. Teraz má skoro 3,5 roka, je veľmi spoločenská, ale zároveň sa vie pekne prehrať aj sama, to som sa naučila využiť ako chvíľku pre seba 🙂. Plus zapojiť ocka a nerobiť domáce práce a podobne na úkor vlastného času…
@kavasmliekom no ja len, že by si neverila čoho sú tie batoľatá schopné.. my máme všetko takéhoto charakteru zabarikádované a veru už mi je niekedy do plaču kam všade sa aj napriek tomu dostane.. proste furt tomu dieťaťu za zadkom a keď si dovolím ísť na záchod stihne aj napriek všetkej mojej snahe dačo vyviesť
Ja som sice vycerpana nebola, dve deti s 2 rocnym rozdielom, ja som s nimi rada robila aktivity a to sa starsi dlllho sam nevedel zahrat, ale zistila som, ze ked sa im rano venujem, tak potom mam priestor na domace prace napr. Ale take, ze citat, to bolo v tych vzacnych chvilach, kedy poobede zaspal aj starsi, co bolo po 2.roku coraz sporadickejsie a navyse malokedy zaspali naraz. Cize citavala som, ak vobec, az vecer, ked zaspali, aj to zas sme sa chceli venovat aj s muzom spolu. Skolka to nevyriesila, ani skola, lebo zas sa treba ucit, stale je to za mna hekticke, zvlast ked clovek chodi aj do prace. Teraz zas dcera rada so mnou travi cas, uzivam si to ale, lebo uz ma 12 a pocitam, ze coskoro budu ine zaujmy, nie cas s mamou. Plus ked nie dcera, tak si pozornost vyzaduje muz alebo domacnost.. no prosto furt daco 😅.
No, u nas to tak zacalo byt asi od 3.5roka veku. A mam neskolkarky, takze vplyv skolky neviem do toho zahrnut
@angeli121212 ja lieky, čistiace prostriedky mam tak, aby sa nedostali ani zo stoličky. Iné veci, ako v sypané kvetináče, rozobratý vysávač atď, to sa stalo. Tiež na okná štverali, ale tam mam poistky, čiže môžu spadnúť, ale dnu. Ja mam pred takými rešpekt, nočné mory z toho.
Pred druhymi narodeninami som vedela, ze o pol roka nastupuje do skolky, pre moje dusevne zdravie. O mesiac ma 5 rokov a v sobotu som citala knihu presne 5 min 😂😂. Myslim, že realne samostatne bude od 10 rokov, ked ma už bude mať na salame 😂.

Ano, skolka je záchrana. My sme nase dieťa po prvom dni v skolke nespoznavali.