Kedy začne byť starostlivosť o deti jednoduchšia?
Mam 2,5r a 1,5r chlapcov a teda ja vobec neviem co mam s nimi robit cez den, myslim tym nieco edukacne. Toho mladsieho este chapem, lenze ani ten starsi nechce robit nic dlhsie ako pol minuty. Jedine co ich bavi je lietat po dome a len rozhadzovat vsetko. Tolko krasnych aktivit je na nete, aj ked nieco prichystam, tak to bud rozbije alebo uplne odignoruje. Von chodime ale teda mna nebavi cely den behat po vonku, najma ked jeden mi bezi tam, druhy na druhu stranu🥲 normalne som vyhoreta, neznasam cele materstvo…
Ja som nemala taketo zive deti nastastie, toto ja by som nedala. Ale napadlo mi tancovat a spievat s nimi, to by ich nebavilo?
Tak podľa mna je to preto lebo máš 1(!) rok medzi detmi.. to je extrém.. si unavena z tehotenstiev, pôrodoch.. a život s takými malými detmi je veľmi stresujúci.. nechápem tento trend mat deti tak blízko po sebe ako je len možné
Od 5 rokov druheho to uz bude pohoda a potom pride ucenie, take narocnejsie od 3 ročníka, bude to vrcholiť v 4 ročníku.To bude druha skuska materstva a trpezlivosti. 🤣🤣🤣 a od 5 ročníka sa to zase tak ukludni…to je taky oddychový cas pred pubertou 🤣🤣
Daj do jasli obidvoch na 2 dni v tyzdni a mas trochu relax, ked budu dvaja tak nebude problem. Na 3 dni nieco vymyslis
Inak, moja švagriná má dvojičky. Chlapcov. To bol iný level psychiatrie, keď boli maličkí. Ako krpcov ich mala na vodítkach, lebo by sa niekde zabili. Furt len von, behať, nič iné ich nezaujímalo. Dnes majú 14 rokov a sú to fakt super zlatí chalani 😉.
@lenka567899
No, lebo budú PARŤÁCI … 🤦♀️. Ja keď toto počujem, mrem. Všetky ženy, ktoré poznám a majú deti takto blizko seba sú na prášky!!! Na instagrame je to zlaté, ale mať to doma … to je čosi iné.
Je to normálne. Moja rada je , Čím menej sa snažíš, tým menej budeš frustrovana. Áno je to normálne ..u chlapcov viac ako u dievčat. Var to co im chuti. Choďte do detskwho kútika
Za dva roky...
@yoxinka @lenka567899 náhodou moje deti majú 3,5 a 4,5 a už pociťujem výhody. A to mám pocit, že som vyplakávala najviac na celom modrom koníku. Vedia sa pekne hrať aj niekoľko hodín, sú to kamošky, naučili sa "riešiť" konflikty a ja mám za chvíľu "pokoj". Ale musí mať mladšie dieťa aspoň 3 roky, dovtedy je masaker....
chapem ta, ale nesnaz sa byt premotivovana, na internete je naozaj vela krasnych aktivit, ale v tomto veku ti mnoho deti naozaj nezaujima. rob jednoduche veci - nasyp im do velkej nadoby suchu fazulu (cestoviny, kineticky piesok...) a nech si presypuju, a hned mas "montesori" senzoricku aktivitu, ano, bude z toho neporiadok. daj im farebne papiere natrhat ba male kusky, opat nic narocne, precvicia si jemnu motoriku a potom to mozu naliepat tycinkovym lepidlom, ano aj z toho bude neporiadok. nic narocnejsie by som asi nerobila. a uz len vydrzat tak aspon rok.
@dominikamacakova
Ok, ozvi sa potom, keď pôjdu do školy a daj update aj v puberte 🤪.
@yoxinka hovoríš z vlastných skúseností? Potom sa majú zabiť, alebo?
Nasi byli stejni. Ten starsi u niceho nevydrzel dyl jak 4 min. Zlepsili se to az mezi 5-6 rokem. Mladsi ma ted skoro 5 a nekdy vydrzi nekdy ne
@dominikamacakova
Nie, nikto sa nezabije. Už som to tu písala. Každý vek má svoje trable a výzvy, ktorým musíme ako rodičia čeliť. Nič ťa na to nepripraví a skúsenosť je neprenosná.
@yoxinka
@hylary zienky, ja tu nechcem rozoberat maly vekovy rozdiel, proste to takto u nas vystrelilo. Prvy sa nam veeeeelmi dlho nedaril a vzdy sme chceli min.2 deti, mame uz vek a teda no neratali sme, ze druhy pride tak skoro po skusenosti s prvym. Kebyze mame velky vekovy rozdiel, ja do druheho dietata po skusenosti s prvym nikdy nejdem, takze dobre to je ako to je (a ani to uz nezmenim). Tak prosim, neosocujte, ja tiez nerozumiem, ze niekomu sa chce ist do dalsieho dietata, ked ma uz dieta vacsie…nechajme to tak.
Ja som len chcela pocut, ze je tato psychiatria normalna a ze raz budu aj trochu spolupracovat 😀
Ani je to bežné lebo majú malý vekový rozdiel... Je to obdobie ktoré treba prežiť... Rátam ešte také 2 roky... Minimalne
@yoxinka a čo to má spoločné s vekovým rozdielom?
Ale ja nikoho neosočujem, normálne konštatujem fakty. Plus, 2x som ťa podporila a povzbudila. Napísala som to, že si úplne v pohode a deti v tom veku s malým rozdielom sú proste také, a že švagriná má chlapcov dvojičky, musela ich mať na vodítku, lebo konec a sú to už 14 roční v pohode chalani, pričom švagriná žije a je bez psychickej ujmy 🤷♀️.
Ja by som si nedavala take vysoke ciele ako edukacne hry z internetu a podobne. To mozno niektore dievcata na toto nalakas (aj ked v tom veku aj o tom pochybujem) ale chalani potrebuju pohyb, vybit energiu.
Ja by som varila tak aby to zjedli a robila nejake jednoduche aktivity primerane veku a aby ich to hlavne bavilo. Ambicie z tvojej strany v tomto veku su podla mna zbytocne.
@yoxinka jasne, vsimla som si, dakujem 🙂 to som len napisala na margo uz rozvijajucej sa debaty o malom vekovom rozdiele, ktora tu na MK dost casto byva osocujuca😊
@dominikamacakova
Prosím ťa, PREČO do mňa rýpeš???? Kopec žien tu poukázalo na to, že malý vekový rozdiel je masaker v ranom detskom štádiu, no ty si sa z nejakého dôvodu upla na mňa a ideš mi tu vkuse nejaké rýpačky písať. Keď som ti napísala, že daj update keď pôjdu tvoje deti do školy a potom v puberte, všimla si si tam toho smajlíka?????? To bolo tak položartom humorne myslené, čo si zrejme nepochopila, lebo inak si tientocje príspevky neviem nijako vysvetliť.
@lauriik asi mas pravdu, len potom mam pocit, ze robim nieco zle, ked nieco s nimi aktivne nerobim
😂😂
prosim ta, co moze 1,5r a 2,5r dieta nudit na dvore.. urob im tam ohradeny priestor na hranie, hracky, tatrovka a co ja viem co a nech sa hraju a vymyslia si nieco. myslim, ze bude to trvat s takymto malym rozdielom, vidim to u kamosky, ze aj ked napr. mame starsie deti rovesnikov, jej je poblaznena = proste trochu opakuje po mladsom. Proste prisnejsia musis byt = primerane, pretoze su proste este mali. Ale prejde to.. tak napr. ked pojdu do predskolskej triedy, do skoly.. uz budu trosku ukludneni (zalezi ale naozaj aj na tom, co si nechate so sebou robit... su deti co sa nikdy neskludnia, rodic nie je autorita, takze ze klud doma nemoze byt...:DD) A nahoodou kamosky si ten vekovy rozdiel chvalia... ano je to zabijak prve napr. 3r, ale ich deti aj choroby spolu preskakali :DDD a potom su to fakt partaci a vacsinu veci robia spolu = rovnaky vek atd.
A ako tu uz pisu.. na edukacne neiem co, z netu zabudni... to naozaj zacni lahkymi vecami, ukludnujucimi, vecer rozpravka pred spanim, pozriet knizku, mame teraz pokoj a klud.. nebehaj Matko/Kubko... alebo mozno aj pred obednym spankom, ze precitam vam nieco.. alebo u nas isli opus rozpravky a to mala pocuvala furt :DD prost ezacat s tym, ze chvilu sa dokazuj na nieco sustredit a ukludnit.. potom si zacnite robit.. mozno ak ti zacnes vyrabat, pridaju sa.. len niekedy to chce trpezlivost a prisnost trochu (ze nie.. nenicime veci), ak si neda povedat, treba to odlozit zase na neskor...
Ty si musíš uvedomiť, že jedinú vec, ktorú potrebujú, je to lietanie a šalenie. Mám syna, ten v živote nemal v ruke farbičku, keď mal 2-3-5 rokov. Furt len von, behať, kosačky, náradie … Dcéry mi 4 ročné kreslili také obrázky, aké nedával môj syn teraz v 12tich. Chalani proste potrebujú iné veci ako baby a na internet sa vykašli, ten toho znesie veľa a zbytočne frustruje mamičky ako si ty.
Mam tri deti: 1,5 a 3,5 a 4,5. A keby som nemala najmladsieho tak uz pohodicka 🙂 so starsimi sa viem dohodnut ci ideme na dvor, na ihrisko, na nakup... Chodia uz do skolky obaja starsi. Teraz su vsetci 3 doma, lebo su chori, ale je to ovela ovela jednoduchsie ako to bolo pred rokom. Jedine co je este masaker pri 2 starsich su tie skolkarske choroby. Ale inak mam v zivej pamati ako som jedneho obliekla a kym som obliekla starsiu, tak sa prvy vyzliekol 😄🙈. Utekacky kazdy iny smerom a ked ame sli inde ako chceli... Ale vyrastu z toho. Tak o rok a pol bude lepsie 🙂
Nemaj tak vysoke naroky 😉 rob s nimi jednoduche veci, Nase decka tocili v tom veku dookola piesok, presypanie cestovin, fazule, bublifuk, voda, bahno bola topka 🙈, velke skatule na stavanie, malovanie, pesnicky, tancovanie, stare madrace na zem a mali z toho "trampolinu" na skakanie, valanie.
Milovali vodove farby , ale samozrejme nie na papier 🤣 malovali sme cestu, kamene, dreva. Kriedy, plastelina, k tomu vykrajovatka.
Chodili sme do lesa, k vode hadzat kamene, mozete skusat uz odrazadla,
A ja som teda s mojimi chodila aj pravidelne plavat, unavili sa, lepsie pospali.
Ano, bol to niekedy masaker, ale snazila som sa o pravidelnost, rezim a aj doslednost, deti si nato rychlo zvykli .... posluchas, sme na ihrisku, pri vode, na plavarni a pod, utekate/robite zlobu tak sa ide hned domov.

@beky223 😀 prepac, ale som fakt rada, ze nie som v tom sama😀 co sme si to spravili…