icon

Kedy začne byť starostlivosť o deti jednoduchšia?

9. okt 2024

Mam 2,5r a 1,5r chlapcov a teda ja vobec neviem co mam s nimi robit cez den, myslim tym nieco edukacne. Toho mladsieho este chapem, lenze ani ten starsi nechce robit nic dlhsie ako pol minuty. Jedine co ich bavi je lietat po dome a len rozhadzovat vsetko. Tolko krasnych aktivit je na nete, aj ked nieco prichystam, tak to bud rozbije alebo uplne odignoruje. Von chodime ale teda mna nebavi cely den behat po vonku, najma ked jeden mi bezi tam, druhy na druhu stranu🥲 normalne som vyhoreta, neznasam cele materstvo…

autor
9. okt 2024

@simca06022011 myslela som to tak, ze na dvore mi neostanu😀 kedze nie je este plot, ohradit nejaky usek neviem ako by sme ohradili.

Tak teda uz len vyckat a prezit to.

simca06022011
9. okt 2024

napriklad drevenym plotom okolo terasy, cast dvora atd.. to nech sa ocko potrapi uz.. dve deti za sebou, uz pomaly im mal "mini ihrisko" na dvore robit.

autor
9. okt 2024

@simca06022011 trapi sa teraz s plotom okolo pozemku😊 to uz nejako vydrzime😊

jaskolka
9. okt 2024

@yoxinka tak napríklad u nás to bola otázka veku,mám 42.Keby som nebola mala tak rýchlo po sebe dve deti, uz by sme viac ako jedno nemali. Niekedy si nemôžu ľudia dovoliť čakať viac rokov,hlavne tetaz je to tak
Keby som mala napríklad 30,tak počkám aj 4-5 rokov, ale nebolo možné tak čakať

mimikarol
9. okt 2024

Ťažký vek. Pud sebazáchovy ešte žiadny a mať to x 2 😬 Okolo 4-5 rokov to už bude super.

viktoria_88
9. okt 2024

Lepsie to bude, ked zacnu chodit do jasli a skolky. S aktivitami sa netrap, v skolke budu mat aktivit az az, o mojom aj tak hovorili, ze im na vsetky aktivity kasle a tesi sa len vonku a na futbal (v jasliach). Nosil mi domov kresby typu 2 ciarky cez vykres, este aj ked mal len nalepit oci na zabu, tak to vlepil kde prislo, hned som vedela, ktora je jeho tvorba na nastenke...ale vraj chlapci su vacsinou takí 🤷‍♀️ Skus im hodit vacsie krabice do izby, u nas to bola "aktivita" top 1, polhodina kludu na kavu... (inak mam doma kopec Montessori hraciek a edukacnych aktivit atd., vzdala som to 🙂

yoxinka
9. okt 2024

@jaskolka
Ale ja neriešim, PREČO má niekto deti hneď po sebe, ja riešim, že je to masaker!!! Jasné, že si to človek niekedy nevyberie. Nechápem, čo som tie príspevky napísala nejake debilne, že tu máte niektoré pocit, že vám ten vekový rozdiel vyčítam??? Ja som to vôbec nepísala s tým úmyslom 🤷‍♀️.

jaskolka
9. okt 2024

@yoxinka nie, bola to reakcia na ten komentár, kde si písala ze si deti s malým vekovým rozdielom "robia"ľudia preto, aby boli to partaci. Tak preto som si dovolila vysvetliť, ze nie vždy sú to také dôvody.

autor
9. okt 2024

@viktoria_88 no tak asi aj ja to "vzdam" na nejaku dobu, ten starsi je vyslovene pohybovy, on co mi doma robi, to len kukam, ja si len nohy vylozim a robi cez ne salta a kotrmelce :D mladsi je umeleckejsi, miluje hudbu (viem to porovnat, starsi hudbu ani neregistruje, mladsi od mala sa na nu kolise) . Tak uvidime, ked mna to mrzi, lebo ja zasa rada malujem a tvorim a no...pan boh mi nadelil opak :D :D

dakujem vsetkym za povzbudenie, je mi hned lepsie, ako keby zo mna opadol tlak, ze nemusime teda nic tvorit, ked o to nie je zaujem 🙂

jaskolka
9. okt 2024

@viktoria_88 môj to isté v škôlke, absolútne nemá talent na kreslenie, minule maľovali ježkov a on pichliace namaľoval úplne všade, ešte aj z hlavy trčali, takže to bol asi nejaký zmutovany dikobraz 😆😆

yoxinka
9. okt 2024

@jaskolka
Ja si uvedomujem, že ľudia majú deti po sebe z rôznych dôvodov, ani moja švagriná si nevybrala mať dvojičky, ale stalo sa. Každopádne, mám v okolí veľa matiek, ktoré boli straaašne múdre a všetkých presviedčali, že mať deti po sebe je totál super terno a mega skvelé. No realita v ich prípade vyzerá dosť inak. A sú to aj ženy, ktoré majú staršie deti, nie len škôlkarov. Preto tá moja reakcia. Ale ozaj to nemyslím nejako v zlom. Nech si má každý deti koľko chce s odstupom aký chce 😉.

viktoria_88
9. okt 2024

🙂 no, mame to podobne, ja som introvert, sportove drievko, rada tvorim, kreslim, citam knihy, mam rada pokojne aktivity a mam hyperaktivnych extrovertov, sportovo vraj nadanych, ale potrebuju sa vybit vonku aspon 2x denne, inak behaju v byte ako tigre v klietke... teraz uz jedno chodi do skoly, ma kruzky, ale mladsie ma aj tak vie dorazit fyzicky psychicky.
A ked sa snazim, napr.citat knihu, tak to vyzera nejak takto: 😄 (Ale neboj, bude lepsie.)

luccija
9. okt 2024

Nerobis nič zle a možno nebudú parťáci a spolupracovať nikdy🙂radšej rataj s horšou variantou
Tak len udržiavať nech prežijete deň bez ujmy.
Staršieho, keď bavia nejaké skladačky Lego, puzzle, auta, kresliť, plastelínu, knižky a von von.Ja vidím na ulici, že toho menšieho majú na takom obojku a úplne ju chápem tiež má dve mini deti a každé si robí čo chce.Starsie už ide na odrážadle.
Ja ti držím palce nebuď na seba náročná

hablko2
9. okt 2024

@hylary ja mám zas 14 mesačný rozdiel a neviem si vynachváliť. Ja si zas neviem predstaviť mať úmyselne väčší vekový rozdiel..

colsami
9. okt 2024

Ahoj:
1) proste zatial nemaju vek ani chut na nic edukacne a prichystane atd... Ako hovoris, chcu len lietat behat (a mozno demolovat? 😃 ). Deti by som obula obliekla a isla ich vybehat tam kde ich to bavi. Nech sa riadne unavia.
2) "vyvaram vypekam"... Naco? Takym malym staci par uplne najjednoduchsich oblubenych jedal a hotovo. Ine nic neocenia a robis to uplne zbytocne. Ved si vyvaramie vypekanie nechaj ked budu starsi. Neboj, mladi chlapci zjedia vsetko co nezje ich 😃
3) ako bolo spomenute, ak sa chces niecomu venovat s nimi, tak ich rozdel. Velakrat (najma mali chlapci) su strasni ked su spolu, nevydrzatelni... A ked ich rozdelis, su lepsi a lepsie sa s nimi da popracovat. Keby aj polhodinky raz za cas na jedneho. Skor sa povenujes a uputas.

To zbehne, a bude lepsie. Len sa proste musis prisposobit ich moznostiam a potrebam momentalne.

dominikamacakova
9. okt 2024

@yoxinka čo si taká precitlivela, ja som sa len pýtala

stanulienkat
9. okt 2024

Kedy to začne byť v pohode? Keď odídu z domu.🙄

mamickalisticka
9. okt 2024

Ja mam rovnaky rozdiel medzi chlapcami, ale druhe su dvojičky. A je to presne rovnako, doma ich máločo baví, len lietať dupať skakat a vymýšľať hovadiny, tiež som z nich na nervy.. a to už majú 5 a tri a pol.. ale ty ich máš ešte maličkých, našich bavi už celkom maľovanie/ kreslenie, strihanie a niekedy sa zavru do izby a vydržia polhodinu sa hrať (ako -neriešim, hlavne ze su ticho a nepotrebujú ma) inak furt pri mne a naši zas furt pýtajú jesť, ja som z toho na nervy, nestiham vyvarat a vypekat co furt pýtajú 🫨🫨🫨

jankadanka654321
11. okt 2024

Aj moji len to iste stale chcu tak striedam 3 jedla (obedy/vecere). Ovocie papaju vsetko co dam nastastie, na zeleninu musim motivovat. Ulahci si to kym su taki malicki a var len to co vies ze spapaju. Prejde tato faza. Su deti co naozaj nechcu ine len oblubene jedla, pocula som kadejake pribehy. Inak mladsi surodenec opakuje vela alebo vsetko po starsom surodencovi. Cize mladsi by mozno aj zjedol co mu das ale vidi ze starsi vymysla tak bude aj mensi - aspon u nas je to tak :D

jankadanka654321
11. okt 2024

Aj to behanie po vonku sa obmedzi. Aj moji chceli len behat vonku, zakazdym som mala depku ako ich oboch udrzim pod kontrolou aby sa nezranili (nemame siroko daleko ziaden plot). Bolo to vzdy na prasky lietala som za nimi ako blazon. Mladsi ani nevedel chodit iba bezat. A dnes po roku nechce ist ani z kocika dole, lebo pocuje od starsieho ze nechce ist von, nikdy nikam :D to je zmena co ? O 100% po roku

4_veronika_4
12. okt 2024

@beky223 ja mám 10rocneho a 2rocneho a tiež pri tomto počasí je v byte len beh, krik a bijú sa o hračky, každý deň ( niekoľkokrát) ich hreším že buďte už ticho...myslím si že susedia majú radosť aj keď máme koberce kvôli tlmeniu behania a padania hračiek. Podotýkam len že to nie je len pri deťoch za sebou ale aj s väčším rozdielom vo veku.

juliet86
12. okt 2024

pozri. nemas plot. deti male s malym rozdielom su t9 chlapci a zijete kde nic nie je.
ja mam deti dievcata s 3rok rozdielom mladsia ma ako tvoj mladsi. zijeme na mieste s bili9n hrtnami kutikmi ohradenymi ihrani starsia je poldna v skolkr a aj tak to je intenzivne a miestami narocne. cize nie nerobis nic zle.

zuzkapap
12. okt 2024

Mám kus väčší rozdiel, ale je medzi nimi menej ako 2r.. a moja rada je daj staršieho do jasli na každý deň v týždni aspoň na pol deň aj keď sa mu to nepaci ;) zvykne si, už ma na to vek byť v kolektíve a ty budeš mať trochu oddych - pretože ty tiež potrebuješ byť ok psychicky aby si to dlhodobo s nimi zvládala 🙂

mon8060
12. okt 2024

Ja mám podobný rozdiel a úplne ťa chápem.teraz kašli na niečo edukačné, tvoje deti v tomto veku ešte nevydržia sedieť za stolíkom. Takže jediná vec ktorú pre nich môžeš urobiť je byt s nimi maximum vonku. Oni sa postupne už čoskoro ak to už nerobia začnú aj spolu hrať.

luciferka93
12. okt 2024

Je to psycho mam síce iba skoro 3 ročného a druhe čoskoro, no stačí mi niekedy aj jeden, takže verím ze je to náročné.... Ú nás to až teraz pred dovŕšení 3 rokov je lepšie že sa zahrá aj sam a zaujíma ho aj niečo pri čom vydrží.... Ale keď som potrebovala niečo porobiť a bol menší tak najlepšie zaberala krabica kartónova...posafila som ho tam dala mu voskovky a proste v tej krabici sedel kreslil nachádzala som mu tam potom hračky alebo guličky keď už nechcel kresliť a mala som na nejakú dobrú ozaj vystarane a aspoň som navarila a on bol pri mne 😁😁 vyskúšaj možno pomôže 🤞😁

kikuska_wedge
12. okt 2024

O rok si uz sadnes s kavou von a nebudes musiet byt non stop na nohach. Mladsi uz zvladne smyklavku a pod. bez teba. Doma zaved pravidlo, co si rozhadzu, musia si aj upratat. To mozes aj teraz. Zatial to budete robit spolu, casom to zvladnu samostatne. A neboj este pride cas, kedy sa ti maly vekovy rozdiel v dobrom vrati, lebo sa ti spolu zahraju.

veronka523
12. okt 2024

Ja mám tiež toto isté, chlapci majú 3 a takmer 2 roky a k tomu ešte dve dievčatá, 8 a čoskoro 7, takže z vlastných dvojnásobných skúsenosti viem povedať len, že všetko prejde :D u nás sa z edukačných aktivit dá máločo robiť, momentálne som rada, ak sa nebijú hneď po 5 minútach.... Ale starší už prestal spávať na obed, takže je somnou stále, vari som ňou a keď mladší spí, tak si čítame knihy (ak zrovna neprídu baby zo školy, vtedy sa už musím učiť s nimi). Ale vďaka Bohu máme oplotený pozemok, pieskovisko, tam sa hrajú relatívne v kľude - dvaja. Keď sa hrajú všetci štyria, musím tam byť ako rozhodca, každú chvíľku treba niečo riešiť. Môžem ti potvrdiť, je to mega náročné prvá polka deti psychicky, druhá fyzicky :D ale neboj sa, prejde to. Vždy si spomen, že niekto má ešte horšiu situáciu, teraz som pozerala o rodine, čo má 4 deti a jedno z toho vážne postihnuté. To mi pomáha uvedomiť si, že niekto je na Tom omnoho horšie.

dzejsik
12. okt 2024

nasi maju rozdiel 3 roky, ked mal starsi 4 roky, po roku skolky uz bol taky samostatnejsi, aj sa dost vedel dnu prehrat s legom, kreslit, naradim a pod a tym ze chodil ten cas uz do skolky tak napodobnoval ucitelky a mensieho vzdy stiahol co sa ide robit … inak velmi decka vedeli prebavit domace prace - mensi od roka a pol aj kazdy den vysaval pol az tristvrte hodku - mozes skusit 😁 a vela presedeli s kuzelnym citanim s albi perom, to ich bavi stale

petrofka
12. okt 2024

ked ti nastúpia do škôlky, vtedy z teba vsetko opadne. Dovtedy len vydržať. Chlapci nie sú dievčatá. Máloktorý ti bude robiť nejaké aktivity na jednom mieste. Potrebujú behať. Určite ich daj na krúžok, aspoň na hodinku ťa to odľahčí. Bývate v byte, či v dome?

tilly
12. okt 2024

V pohode to nebude nikdy. Teraz ta trápi jedno, keď to prejde, prídu iné problémy 🤷‍♀️. Jediná moja rada, užívaj každý okamih, ide to brutálne rýchlo, ani nevieš ako. Pár krát sa vyspíš a budeš s láskou spomínať na toto obdobie... ver mi 😉
Prídu horšie časy.