Kedy začne byť starostlivosť o deti jednoduchšia?
Mam 2,5r a 1,5r chlapcov a teda ja vobec neviem co mam s nimi robit cez den, myslim tym nieco edukacne. Toho mladsieho este chapem, lenze ani ten starsi nechce robit nic dlhsie ako pol minuty. Jedine co ich bavi je lietat po dome a len rozhadzovat vsetko. Tolko krasnych aktivit je na nete, aj ked nieco prichystam, tak to bud rozbije alebo uplne odignoruje. Von chodime ale teda mna nebavi cely den behat po vonku, najma ked jeden mi bezi tam, druhy na druhu stranu🥲 normalne som vyhoreta, neznasam cele materstvo…
Sadni do auta a niekam choďte kútik alebo sa s niekym stretni.
Detičky máte ešte maličké. Tak okolo 4 rokov to bolo u nás, že okej, aj si sadnem na tom ihrisku. Všetko je len obdobie 🙂
Ja mam tri deti po sebe, medzi prvymi dvomi bol rozdiel 16 mesiacov a medzi druhym a tretim 23mesiacov. Tieto prve roky sa s nimi velmi nic edukacne nedalo robit, proste nebavilo ich to, neobsedeli. A pre mna to bolo narocne ustriehnut co robi jeden a co druhy ked to jedneho prestalo bavit. Ked robite plot tak potom to uz bude lepsie, pre taketo deti je ozaj nieco uzavrete (ci vonku alebo vnutri) najlepsie riesenie. Nemaj ale velke naroky na seba ani co sa tyka nicoho edukativneho, to potom budu mat neskor v skolke/jasliach. Teraz je dolezite ich nejak ustriehnut nech si neublizia a prezit 🙂 okolo tych 4 rokov u posledneho to zacalo byt lepsie, ale teda my sme si pomahali jaslami. Najstarsia sla ked mala nieco cez 2 roky (chodila rada, mozno skuste ine jasle) a chalani ked mali kazdy 1,5 roka lebo uz ked videli ze starsia ide tak aj oni chceli jak rastli. A ja som na to tiez nemala nervy, doma som bola dokopy 5,5roka a potom som sla do prace 🙂 je to blazinec s takymi malickymi…
Neporadim ti ale odpoviem na tvoju otazku, tak ked budu mat 4-5 rokov, tak to zacne byt lepsie
Ja by som teda nediskutovala, či chce alebo nechce. Veď keď už teraz si plačom vynúti, že nechce, tak potom ako bude chodiť do školy? Je to naozaj náročné obdobie, ale treba ten prvý škôlkový mesiac prežiť aj s plačom a potom to bude lepšie. Ty si vydýchneš a dieťa sa naučí, že niektoré veci sa skrátka robiť musia.
@bambulka711 snáď je rozdiel 2,5 r a 6-7
Nedávala by som ho do kolektívu, keď to zle znáša aj, keď chápem, že mame by to pomohlo.
@autorka Ja mam iba jednu dcéru, bude mať dva v novembri a teda nedávam si také vysoké ciele ze niečo edukačné z internetu alebo vyvarat od výmyslu sveta. Je to šidlo, ale veľa sa zahrá už sama, dosť ju baví lego duplo - zvieratká, traktor, vláčik. Potom jasne čítame. V prvom rade by som dúfala na manžela ze plot musí byť. V druhom rade Ja som sa teda muža nepýtala ci môžem chodiť na krúžok 🙈 chodíme na jeden až dva (plavanie v lete vynechávame lebo to sa dá kúpať hoc kde). Ale s dvomi jasne ze aj ten krúžok je narocnejsi. Na dvor som kúpila domček, smyklavku, pieskovisko, najviac sa výhra v domčeku. Ale "park" musí byť. Mam pocit ze deň sa jej ani neráta keď nejdeme do parku, ako klasické detské ihrisko. Také v dedine nemáte? Aspoň pri škôlke? Véd 1,5 ročný už tiež vie dobre chodiť, nepozabija sa všade. Naša je teda o trosku len staršia a minule som si všimla ze už ma nepotrebuje na ihrisku, zahrá sa sama, vylezie kam potrebuje, akurat na hupanie. Keď nemáte v dedine tak si dajte ze raz do týždňa si napríklad spravíte niekam výlet kde je. Ja sa tak tiež snažím obzvlášť niť si materskú ze chodíme na "vylety", rozumej za ihriskami 😅. Alebo proste niekam.
Ďalšia vec vytváranie. Naša je dobre, ale ja fakt nerada varím je to pre mňa strata času, tak sa snažím robiť ľahké rýchle jedla, niekedy sa najeme aj inde pripadne si objednáme sem tam co chápem ze u vás je horšie, ale napríklad my si kľudne dáme na obed aj ryžu s vajcom lebo vajce a ryžu miluje a tak prečo nie 😅 proste snažiť sa co najmenej si komplikovať život vo všetkom. Nie sa za každu cenu byť najlepšia. To vedie len k vyhorenia, hlavne pri dvoch deťoch.
Fu, čítam aké je to teraz cele pre teba náročné.
Oki, ja by som šla von, no niekde na kopec, luku, do lesa, záhrady, parku, ku vode… kde si fakt oddýchnem a väčšinu času nevadi, kde, kto a kam lieta.
Za dostatočnú edukácia považujem - utieranie prachu, dávanie veci do pračky, vysávanie, zametanie, polievanie kvetov…
Aktivity by som chystala až po poriadnom odpozorovani toho, čo deti pri bežnom fungovaní počas dňa najviac baví - hádzanie, trhanie, búchanie, rôzne zvuky, materiály, naberanie, vylievanie..?
Ja ti asi neporadím, možno nejaké vitamíny na nervy. 🤷 Ani si nedokážem predstaviť aké náročné to musíš mať s 2 takto malými deťmi po sebe. 😱 S jedným som to mala náročné, takže masaker ak si si toto vybrala dobrovoľne. Máme teda jedného a od 3 rokov kedy začal chodiť do škôlky úplná pohoda. Cez víkend spolu pospíme, žiadne skoré vstávanie. Tak držím palce aby si bola z toho kolotoča skoro von. ☺️
Dakujem za velku podporu a vela rad❤️ ani som to tu necakala. 🥲
99% veci s nimi robime ale super napad, hladat oplotene ihrisko v okoli, tento tyzden budeme lietat kadetade, len ked je uz mokro a na tych preliezkach to teraz nie je nic moc nie?
@1ryba Zle som sa vyjadrila, nemyslela som to v zmysle, ze sa musia nieco ucit, len skor nieco pri com chvilu posedia a nieco vytvorime😂 ale teda s nimi dvomi to nie je mozne no. Vonku sme stale ale teda musim spustit z narokov, lebo asi je to len moj pocit, ze nic nerobime, ked sa len motame po vonku. Vdaka
Ach jooo... internet a jeho návody ako ukočírovať dieťa 😂😂😂 Budeš rada ak v predškolskom veku vydržia obsedieť pol hodinu pri týchto aktivitách.
Tiež mám chalanov a medzi 1 a 2 sú dva roky.
Boli všade a tá energia ktorou si žili 🙈🙈🙈
Ale vieš malé deti malé starosti,aj keď to teraz berieš inak.Netreba mať extra navarene a vyluxované 😉
Ihriská sú aj na dedine,my sme veľa chodili do prírody a na roľu.Na tých hrudách ďaleko neujdú,pár krát padnú a budú opatrnejší.Mali sme v izbe malú bránku,basket koš a loptu. Stan v ktorom sa hrali na "schovky".Jedného dňa to prejde,ale teraz ti nik nepovie kedy.Je to podľa povahy a natury dieťa, každé je iné.Držím palce nech to "rýchlo" prejde,pretože ono sa to nezdá ale prejde to rýchlo 😏😏😏
Máš zdravé živé deti,jedného dňa príde tá "symbióza" a bude to lepšie ✊️😘
Tak naše dvojičky budu mať koncom roka 4,5 roka a je to čim ďalej tým horšie, sú ale celkovo nároční od narodenia. Takže na nejaký vek sa nespoliehaj aby si nebola sklamaná. Ja viem, že u nás to ešte ani z ďaleka nekončí...
Dychaj,dychaj....uplne ťa chapem. Ja som neni vyhoreta ale už "zhoreta" nič ma nebavi na nič nemam už energiu, a to kvôli mojim dvom krasnym detičkam 😁.... Dcera 6r. Syn 3r. Už od mala su veeeeeľmi naročne deti,stale hukaju doslova ziapu, syn je od 1,5r. agresivny do všetkeho kope,(ľudia vonku len otvaraju hubu keď ho vidia vrieskať) vkuse musi byť pojeho,stale ma zlu naladu a dcera ta je veľmi pojašena a nesustredena a teraz keď začala chodiť do školy akoby ju puberta plieskala aka je drza! Ide ma poraziť 😩 Takže si natom ešte veeľmi dobre....Prajem ti hlavne veľa nervov. Nezabudaj! ☝️ Musiš si hlavne odnich aj niekedy oddychnuť. Zaves ich mužovy,babke raz za čas na krk 😁 A radim ti dobre,ja som mala naročnu pracu 9r. pred materskou a potom prišli tyto diablici a boom dostala som Tetaniu,nechci to zažiť!
Ja mám to iste akurát prvé je dievca ale je to jedno 😄😄😄 ale chodi do škôlky už je to veľká úľava .. akože doma to ešte dávam aj keď sú dni že sú nonstop v sebe pretože staršia sa chce hrať mladší jej do toho zasahuje furt bitka krik a jedine čo vedia s láskou spoločne robiť je naháňať sa ako besní 😄 u nás je problém chodiť von keďže nemáme dvor a ihriska sú masaker oplotenie nemáme vôbec a preliezku sú nebezpečne aj pre 2,5 ročnú akože už môže čo to ísť sama ale stačí mala nepozornosť a zleti z hocijakej strany takze tak kľudne napis správu 😃
@4_veronika_4 Moji sú každý úplne inej povahy, staršieho by už aj práveže bavili edukačné aktivity, rád by tvoril, čítal, ale so mnou... Lenže ja musím večne behať za malým, lebo ten je vkuse v nebezpečenstve, neriadená strela. A starší to zle znáša, vynucuje si moju pozornosť tými najhoršími spôsobmi. Pravda je taká, že každého zvlášť si viem veľmi užívať, aj sú zlatí, ale spolu v trojici len prežívame, nič viac... Som z toho dosť smutná, ale čo sa stalo, už sa neodstane 😅 ale tak to si ma celkom potešila, že toto môže byť aj pri väčšom vekovom rozostupe...
Začne to byť lepsie ked budu mať 3 😁Moja dcerka ma 2roky a tiež ju edu hracky bavia tak asi 3 min a dosť. Tiez len výťahu hracky a roznasa po celom byte, uz som z toho tiež na prášky. Uz to pokazde ani neupratujem az poobede ked ide spať a potom az večer 😁A uz ked fakt neviem co s ňou a potrebujem navariť obed ,ktorý tiež potom jesť nebude 🤦♀️😄Zapnem jej pesnicky a tancuje skáče aj 30minut aj kreslenie ju bavi (vid foto 🙈😄)a to som jej len išla urobit večeru 4min bola sama. Našťastie to išlo pekne dole.Treba to len nejako vydržať 😄🙈
Chodte spolu do nejakej detskej hernicky, budes s nimi, zaroven ale bude aktivity vymyslat niekto iny. Taketo male deticky pri jednej cinnosti nevydrzia dlho. Mam medzi detmi 19m, chodievali sme do detskych centier - ale take tie organizovane stretnutia. To bolo fajn. Na ihrisku to bolo az okolo 4r lepsie. Ale chodievali sme aj skor samozrejme. Teraz maju 11 a 13r a spominam, ake to bolo suepr, ked boli malinki 🤣 puberta je hold tazsia. A je to tak ako vravi otrepana fraza " male deti, male problemy, velke deti, velke problemy" 😁 ale to asi musime zistit kazda na vlastnej kozi. A neboj, vsetky maminy su na tom skoro rovnako, nie je to nikde tak ako to vidis na krasnych FB fotkach 😉
No zahul dve také malé deti...na mňa je jedno také dosť a to už má 4. Obrn sa voči tomu bordelu, nemusíš mať doma všetko ako z návrhov dizajnérov. Jedenie strašne, to každý mesiac si hovorím keď platím v škôlke stravu a vyhadzujem do koša papierik zo škôlky že to akoby som tam hádzala 40 eur
Ahoj, za mna mas dobry rozdiel,aj ked mensi. Esre mozno 2-3r vydrz a uz sa ti krasne prehraju aj sami a ty budes pit kavu pred telkou s vylozenymi nohami na gauci. Ver mi. Ja mam rozdiel 15m, od nejakych 5r starsieho je to super. Aj ked pride obdobie vzdoru a robia si prieky atd, ale uz sa vedia zahrat spolu a aj tie aktivity ich zaujimaju skoro rovnake. Predtym som chystala ine pre mladsiu,ine pre starsieho. Teraz je starsi druhak, mladsia predskolacka, on ju uci citat,hraju sa na skolu, dohovara jej atd. Su proste kamarati,partaci. Nech im to vydrzi cely zivot 🙂
@viktoria_88 U nás je to podobné 🙂
Nečítala som celú diskusiu, ale mám kamošku ktorá presne tak isto prišla k malému vekovému rozdielu - prvé sa nedarilo a druhé na ten šup 😃 ja to chápem, proste človek počíta s tým, že nejakú skúsenosť už má a zrazu je všetko úplne inak.
A čo sa týka detí, tak rozumieť a trochu sa dohodnúť si s nimi budeš vedieť od 3-4rokov. Vtedy už začnú trochu viac spracovať a regulovať vlastné emócie, chápať nejakú naslednosť času atď... ale fakt len trochu a postupne...
Ja mám 2,5r a takmer 5r dcéru a poviem ti že najhorší čas je ten, keď som s nimi mimo domu a každá chce niečo iné. A to úplne zákonite, naschvál 🤦♀️🫣 už som k tomu mala dohovory, vystúpi, všetko možné, ale fakt je to zložité. Tá staršia síce už chápe, ale to, ako sa vie odut a zatať 🫣 a nečudujem sa jej, lebo veľa musíme prispôsobiť mladšej, ale proste je to na palicu keď sa človek snaží a nakoniec je jedna zduta a druhá reve 🫣
Doma sa vedia spolu pojašiť, 5rocna sa už vie slušne zabaviť kadečim, ale mladšia len roznáša hračky s ktorými sa dve minúty pohrá a potom len behá za mnou, motá sa mi pri nohách keď niečo potrebujem spraviť atd... Najradšej skáče po posteli, gauči, kope do lopty, mojka sa s niekým a vyjeda sladké 🫣 edukatívne hry nehrozia ... Stačí aby som jej prišla hovoriť aké zvieratko je v knižke, zavelre ju a odchádza 😃 nie si neschopná, je to obdobie, ktoré žiaľ, treba prežiť. Ja mám našťastie pomoc od rodiny a tak si viem baby často manažovať tak, aby sme si ich vystriedali... Ty to musíš zvládnuť kým vám dorobia plot, alebo kým starší začne trochu lepšie chápať a vnímať.
Držím palce 👍🙂

Velka kopa piesku von, nakladiaky, lopatky a formicky. Ty si len sadni pri nich a oddychuj.