icon

Mali by ste v mojej situácii 4. dieťa?

24. júl 2022

Ahojte. V podstate toto nie je momentalne najpalcivejsia otazka, ale obcas sa nam tym zamyslam. A kedze mi vynimocne tretie dieta - babatko spi a obed hotovy, rozhodla som sa zalozit diskusiu 😁
K veci - mam 2 pubertiakov z 1.manzelstva, som 2.krat vydata, s 2.manzelom mame spolu cca rocne babatko. Vsetko klape, vychadzame spolu vsetci vyborne (hoci zaciatky s babatkom neboli vzdy ruzove, jednak je to velmi narocne dietatko a objavila sa aj ziarlivost zo strany starsich surodencov). Vekovo nam rodicom taha na 40, ale este mame par rockov.
Obcas sa ale zamyslam nad tym, ze starsie deti sa nam o chvilu rozprchnu a toto nase najmensie zostane akoby jedinacik. Tehotenstvo som znasala super, aj porod, aj teraz vsetko. S manzelom mame dom, pracu, vzdelanie...dali by ste sa v tejto situacii este na 4.dieta? Alebo uz nemam vymyslat a mam byt vdacna za 3 zdrave deti?
Inak manzel nie je rozhodnuty ani tak, ani tak, je otvoreny dalsiemu dietatku, ale nemal by problem ani ukoncit "plodenie" 😁. Dakujem za dalsie rady, nazory, pohlady na vec.

luccija
24. júl 2022

Chapem...40 tka je taky zlom bud ano, alebo nie.Presla som si tym🙂ved nechaj to na prirodu, osud.Nemusis byt v ziadnom pripade otrok len si neviem predstavit pri takom malom dietati zase tehotensvo vsetko odznova je este dost male, ked mas dobre dieta nevies ake bude to dalsie...ale to v podstate nevie nikto🤣

elizabet173
24. júl 2022

@silvike ak ostanú s manželom, ak sú všetky deti zdravé, tiež neviem, prečo by mali byť nešťastné, no vždy to tak žiaľ nevypáli. Bola tu už spomenutá téma, kde je mamička štyroch detí na pokraji psychického zrútenia, lebo štvrté sa narodilo postihnuté a manžel to nezvládol a odišiel. Môžeš kľudne argumentovať, že keby takto rozmýšľal každý, deti by sa nerodili. Len si treba uvedomiť, že žena bude tou, na ktorej bude väčšia váha čo sa týka starostlivosti, zodpovednosti a pod. Kým má muža, ok, ak ostane bez neho? Potom založí tému na MK? Nemusí sa a ani narodiť dieťa postihnuté, stačí, ak prídu an svet dvojčatá, ktoré budú kolikové, nespavé, na dlho to naruší chod celej rodiny a nie každý to ustojí

zmrzlinka2021
24. júl 2022

@mirage sorrac, to je ina postava z nasej rodiny zase 😀

derdia
24. júl 2022

Ked to ty citis, ze ano tak uuuurcite... Tvoje dieta bude neskutocne stastne, ze ma surodenca.. Nebude same, nebudete mu musiet suplovat kamratov. Ja mam tak sice dve, deti 4 a 14 rocne, ale ja do dalsieho nejdem ani keby co... Lebo pre mna to bol len stres....od zaciatku tehotenestva az do 3 rokov mozno..
Ale ty do toho ucite chod.

maranta_leuconeura
24. júl 2022

Tych dvoch pubertiakov co sa podla teba coskoro rozprchnu musis este zivit a mozu u teba byvat pokojne este 10 rokov, ked sa rozhodnu ist na vysoku a kym si potom najdu pracu a osamostatnia sa... Ci po 18ke ich vyhodis ako z decaku?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
24. júl 2022

@elizabet173 "Nemusí sa a ani narodiť dieťa postihnuté, stačí, ak prídu an svet dvojčatá, ktoré budú kolikové, nespavé, na dlho to naruší chod celej rodiny a nie každý to ustojí" toto sa týka ktorejkoľvek ženy, bez ohľadu na poradie dieťaťa.. ak by naozaj každý na to pozeral takto deti by sa vážne uz nerodili, to je prostý fakt.. nikto nevie čo ho čaká, nikto nevie ako bude zvládať stresové a ťažké situácie či už čaká prvé, alebo 5te dieťa.. človek sa o tom či bude alebo nebude mať deti (kolkokolvek, nehovorim teraz o počte) môže rozhodovať len podľa jeho aktuálnej situácie, nie podľa toho čo ho môže v budúcnosti všetko čakať..

zmrzlinka2021
24. júl 2022

@silvike
To nepisem, ze lutuju, ani nepisem, ze vyslovne su nestastne, ale pisem, ze ich zivot sa toci len okolo rodiny, deti + mnohe su donutene aj pracovat a mnohe z nich su na tom zdravotne aj psychicky zle. Varit, starat sa o domacnost, kde je dajme tomu 7 deti a vsetko je takmer na zene je extremne narocne. A ano, starsi mozu pomoct, ale tiez sa neraz od nich ocakava, ze v podstate zastupia rodicov v niektorych veciach, napr. sa budu ucit s mladsimi a voči tomu sa buria, lebo ta miera nie je adekvatna.

Ono vela veci vyzera pekne a romatncky, ale cim viac clovek vidi do vnutra, vidi aj tu odvratenu stranku veci. Vacsinou ta zena je na najblizsich 15-20 rokov otrokom v rodine a mnohe to zial riesia jedlom.

Netvrdim, ze sa to tyka kazdej rodiny, ale je to velmi casty jav co ja vidim. Je to extremny napor na tu zenu. Urcite je lepsie, ked ma rodina lady na upratovanie, co pride 2x tyzdenne na 5 hodin gruntovat, sem tam au pair, a 2 babky na dochodku, co su ciperne a miluju cas s vnucatmi, lenze velka cast tych rodin je na vsetko sama

elizabet173
24. júl 2022

@jana_eyre_2 súhlasím, iba je dosť podstatný rozdiel, či má žena iba dvojčatá, alebo dvojčatá a jedno, k tomu, alebo tri k tomu. Najmä keď zostane sama. Písala som to nedávno do podobnej témy, ktorú založila zrejme táto istá autorka, len v tejto niektoré veci zámerne nespomenula. Chce asi čítať, len odpovede, že má to štvrté dieťa mať, tak nech ho má, na to nepotrebuje požehnanie MK. Len na tom MK aj v reálnom živote pribúdajú témy nešťastných žien, ktoré nevedia, ako majú danú situáciu riešiť. Mne ich je veľmi ľúto, ale to im nijako nepomôže. Mohla by som písať majte aj štvrté, aj piate, je to úžasné mať veľkú rodinu a v duchu si myslieť, bude mať kto robiť na naše dôchodky, ale bolo by to odo mňa hlúpe. Zakladateľka témy sa pýtala, ja som odpovedala, ona si tak či tak rozhodne podľa seba

mimikarol
24. júl 2022

Ja by som už 4te nechcela. Ja som s 3 deti. Rodičia mi nedovolili ísť na takú VS na akú som chcela, lebo neboli na to peniaze. Nakoniec som išla na inú, externe popri robote. Radšej budem mať jedno dieťa ktoremu doprajeme kvalitný štart do zivota

jana_eyre_2
24. júl 2022

@elizabet173 ja som sa len vyjadrovala k tomu, čo píšeš, "čo keby" podľa toho sa človek proste rozhodovať nemôže.. nepíšem o tejto konkrétnej žene a neviem ani čo zámerne nespomenula, píšem všeobecne - každý sa môže rozhodnúť podla aktuálnej situácie čo práve prežíva (alebo blízkej buducnosti).. lebo keby človek žil v strachu čo všetko sa môže stať tak nemá ani jedno dieťa..

mamula20
Odpoveď bola odstránená
monika1308
24. júl 2022

Ja ti dam len jednu radu , nepýtaj sa to tu na modrom koniku 😁😁😁😁 lebo budeš ešte vo väčšej neistote ako si bola pred tým lebo tieto tu ženské pohodlí všetku múdrosť sveta väčšinou a všetko vedia najlepšie a hlavne katastrofické scenáre ako môžeš skončiť sama so štyrmi deťmi a nedajbože nebude zdravé 😁 ako sorry ale portál pre mamičky je len kurnik pre sliepky;) pracujem so ženami a veľmi dobre viem že kde sa ich nakopí veľa nič dobre z toho nevzíde . 100 ľudí 100 názorov dôležitý je ten tvoj a manželov 😉

raffaella
24. júl 2022

@mirage tiež mi Keith odpálilo dekel 🙈

elizabet173
24. júl 2022

@jana_eyre_2 no ja sa podľa toho rozhodujem, vždy sa predvídať to horšie (samozrejme že to vždy nejde) a potom ma môže iba prekvapiť to lepšie. Život občas prinesie veľmi zložité situácie, ktoré sa ovplyvniť nedajú, ale väčšinu ovplyvniť môžeš, či už svojím správnym alebo nesprávnym rozhodnutím. Do tej predošlej témy som písala, že to je asi pod vplyvom toho, že mi zomrel ani nie 40 ročný bratranec, mali so ženou štyri deti. Ona to psychicky nedáva, deti to bohužiaľ zneužívajú. Pomáhame jej, ale to nestačí, je to veľmi veľmi ťažké.

elizabet173
24. júl 2022

@raffaella mne až teraz docvaklo, že je to Kate, vojvodkyňa z Cambridge

mamula20
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
24. júl 2022

@elizabet173 to mi je ľúto čo sa stalo vo vašej rodine..ja som ako dieťa zažila niečo podobné, som 4te dieťa, keď som bola malá otec dostal silnú mozgovú porážku a ostal ležiaci a neskôr sa síce na nohy postavil ale už to nikdy nebol on.. všetko ostalo na mame.. život bol od toho dňa náročný, pre všetkých, najviac pre ňu a ano jej psychika veľmi utrpela, tak aj utrpela psychika mňa a súrodencov . avšak si nemyslím že sa mali rozhodnúť nás nemať, alebo sa mali rozhodovať podľa najhorších scenárov, lebo keď sa o nás deťoch rozhodovali, boli obaja zdraví a mladí a šťastní.. aj ja som veľký pesimista, očakávam vždy najhoršie a poteší ma ak veci idú ľahšie.. ale nemyslím si že to je dobrý prístup k životu, pretože to veľmi zaťažuje dušu..

nevenka
24. júl 2022

My mame skoro 9 a 7 4ocne, 19 mesacne a cakame stvrte babatko, rozdiel bude medzi nimi cca 2 rocky ako medzi prvymi dvoma. Mame to trosku komplikovanejsie s domom, ale to sa podda. Nam sa stvrte postastilo "vdaka covidu", ten mi rozhodil cyklus a stalo sa. Mam 39 rokov a uz aj iste zdravotne problemy, ale dufam, ze to zvladneme. Manzel je o 2 roky mladsi odo mna.
Takze ja za tychto okolnosti, ako mate, tak by som do toho sla.

elizabet173
24. júl 2022

@mamula20 potrebovala by pomoc, aj keby mala len jedno, len so štyrmi, kde je puberta, je to ťažké aj v úplnej rodine a nikto sa predsa nemôže nasťahovať k nim, takto to len plátame ako sa dá.

majlo1234
24. júl 2022

Ja som zo styroch deti, a chcela by som to dopriat aj synovi, ale uz len druhy surodenec bude zazrak, vonec sa na to znova necitim a to mam 30😀 cize za tvojich okolnosti by som do toho sla. Nam doma nikdy nic nechybalo, ano, ja ako najstarsia som si odkrutila starostlivost o mladsich, ale nevnimam to nijak tragicky. Skor teraz, ked uz ja mam dieta, mi surodenci pridu povarovat, pomoct upratat. Vzdy sa na nich mozem spolahnut

elizabet173
24. júl 2022

@jana_eyre_2 mne to nezaťažuje dušu, ja sa nezaoberám katastrofickými scenármi, len vždy rozmýšľam na dôsledkami toho, čo urobím. Mne to naopak dáva pocit istoty a vždy som mala zásadu, že sa o seba za každých okolností dokážem postarať sama a o seba a štyri deti by som to sama nezvládla.

autor
24. júl 2022

@maranta_leuconeura jasne, ze ich po 18-ke nevyhodim prepanajana 🤦‍♀️ rozprchnu bolo myslene skor tak, ze nebudu uz tak casto byvat doma, pojdu si za svojimi zaujmami a tento nas najmladsi potomok bude vyrastat prakticky sam. Ratam s tym, ze im budem zabezpecovat studium, financne podporovat a starat sa o nich, vsak su to moje deti. V podstate, ak by sa niektore z nich rozhodlo ostat byvat s nami aj v dospelosti, budeme len radi, priestor na to mame.

autor
24. júl 2022

@elizabet173 neviem, aka bola predosla tema, ani co si v nej radila.

kamagma
24. júl 2022

Nie

autor
24. júl 2022

Este teda k otazke veku starsich - bavime sa o veku 14,15 rokov. Nie su uz "mali", ale este ani dospeli. V kazdom pripade, zatial sa nesnazime. Keby som sa rozhodovala cisto emocionalne, uz na tom pracujeme 🤣, ale snazim sa do toho vniest aj racio, uz by sa patrilo, vzhladom na vek 😉 takze nie, nie je to tak, ze chcem citat len suhlasne nazory (ako to tu niekde odznelo), naopak, ocenim siroke spektrum slusne vyjadrenych nazorov, o tom diskusia je 🙂
Inak sa povazujem za zodpovednu zenu, od strednej brigadujem, popri VS pracujem, nikdy v zivote som nebola nezamestnana. Ale faktom je, ze byt otrokom domacnosti ma prilis nenaplna 🤪a teda, sama si casto vravim, ze mam byt vdacna za to, co mam a venovat sa tymto mojim trom ratolestiam...ale stale mam v kutiku duse tu tuzbu...

elizabet173
24. júl 2022

to isté, čo v tejto

zmrzlinka2021
24. júl 2022

@autorka
Pozri, ty najlepsie poznas seba, manzela, svoju rodinu a hodnoty ktore mas - dolezite je konat v sulade s tym, s cim si sama stotoznena.
Toto su vsetko len take "nezavisle" nazory na zaklade tvojho uvodneho prispevku. Ale my sme ine, mame mozno inu povahu, ine priority, ine zmyslanie

yoxinka
24. júl 2022

Nie, nemala, mám 37 rokov a moje tri deti sú pre mňa fyzicky aj psychický strop, rovnako to cíti môj manžel.

autor
24. júl 2022

@zmrzlinka2021 ja viem, cenim si vsetky nazory.

@yoxinka sme v podstate rovesnicky 😇

Tuto diskusiu som zalozila len tak hypoteticky, vo chvilke volna, je fajn mat viac nazorov a pohladov na vec, mozno sa k tomu este vratim 🙂
Cenim si vsetky prispievatelky, ze ste si takto v nedelu nasli na mna cas. Dakujem 😊