icon

Mali by ste viac detí?

31. aug 2023

Podľa prognostikov sa počet obyvateľov Slovenska do roku 2050 zníži na 4,7 milióna, máme nízky prírastok obyvateľstva, starneme.

Prispela by ústretovejšia prorodinná politika štátu (ikeď v porovnaní s inými štátmi je už teraz nadštandardná) k tomu, aby ste sa rozhodli mať viac detí?

Čo by vás podnietilo mať viac detí?

Strana
z3
denkabemommy
31. aug 2023

@lilizzachy ale ľudia v zahraničí si dovolia aj 2-3 deti, lebo majú iný sociálny systém. Keby mali ženy napr v DE, sedieť doma 3r, tak by mali tiež existenčné problémy 😅🙈.

ailiba
31. aug 2023

Nic, mame tolko deti na kolko sa citime. Myslim, ze podmienky na Slovensku su oproti ostatnym statom nadstandartne.
Na druhej strane nechapem, preco by nas malo byt stale viac? To ma pocet ludi neustale stupat donekonecna? Uz teraz sme ako kobylky.

biibiana
31. aug 2023

My mame deti 3. Manzel by chcel este jedno. Sme relativne mladi, ale.. financie. Nemame v rodine podmienky take, ze sme podedili pozemky, majetky a pod. Nemame nic. Takze 3izb.byt mame na hypoteku. Sme obyc.zarabajuci ludia, nie sme lekari ani podnikatelia. Takze pre mna je strop 3 deti. Keby boli nehnutelnosti lacnejsie, alebo platy lepsie. Nebol by problem aj 4.dieta. Ale takto nie.

lilizzachy
31. aug 2023

@denkabemommy v de môžu byť doma 2 roky...u nás tiež nemusíš byť doma 3 roky, nikto tá nenúti môžeš ísť do práce skôr.

denkabemommy
31. aug 2023

@lilizzachy napísala som to na margo tvojich známych, ktorí si nemohli dovoliť ďalšie dieťa 🙂

vevesh
1. sep 2023

@lilizzachy prepac, a videla si kolko v takom de stoji najom ci nehnutelnost alebo poistka auta ci zdravotka. Ako s 3000 tisickami su na tom doooost zle, ak nebyvaju v nejakom zapadakove. A ak ano, tak tych 3000e nezarabaju...🤫🤫🤫🤫

basska_b
1. sep 2023

Tie polovicne a 6h uvazky su dvojsecna zbran, kolegyne s detmi si dali 6hodinovy a roboty maju jak na 8hodinovom a nadcasy im nikto nepreplati... moja firma, kde bol pred koronou home office veeeelkou vynimkou, presla na zdielane stoly, tzn. ze sa ani nerata, ze dojdes do officu kazdy den 👍🏻 mna by motivovali napr. prispevky na auto, sukromnu skolku alebo ked mas 4 deti, odpustime ti zvysok hypoteky.

ajko2011
1. sep 2023

Mám 2 deti a nič ma nepresvedčí o tom aby som ich mala viac

slniecko5
1. sep 2023

@basska_b presne z toho dôvodu ja osobne už záujem o skrátený úväzok nemám, pri HO je fulltime lepšia voľba .
Ale jasne , že pri práci mimo domov je táto možnosť namieste.

katkami123
1. sep 2023

Problém je s pediatrami, celkovo lekari a odborníci, kľudne by sa nejaké veci ako kožné problémy atď. mohli riešiť on-line teda zaslať foto Mudr., teda urobiť program pre Mudr, cez ktorý by komunikovali s pacientmi, predpísali lieky, bolo by to jednoduchšie ako sa zakaždým trepať s deťmi, keď stačí zaslať foto v niektorých prípadoch…

je veľký nedostatok voľných miest v škôlkach, v niektorých okresoch sa mali už dávno rozšíriť, urobiť nadstavby, uvítala by som aj triedy v škôlke od 2. rokov ako už niekde sú.

Polovičný úväzok, 3/4, možnosť kombinácie ak to práca dovoľuje, zobrať home office, myslím, že to by namiesto skrátených úväzkov matky viac ocenili, väčšiu flexibilitu home office.

Mám 3 deti, potešilo by hlavne v prvých rokoch škôlky a chorôb viac OČR, dní dovolenky.

akvi
1. sep 2023

V otázke počtu detí (a nielen detí), ma absolútne nezaujíma žiadna politika. Od štátu nečakám nič. Ba priam mi vadí to bezhlavé rozdávanie peňazí. Tu taký príspevok, tu hentaky, to je cesta do pekla. Btw. stačí sa pozrieť na najchudobnejšie krajiny, tam s pôrodnosťou problém nemajú. Len západná spoločnosť sa mylne domnieva, že nejaká prorodinna politika ju spasí. No nespasi, chvalabohu. Celé je to o niečom úplne inom.

ivana11155
1. sep 2023

Mali sme dve deti v čase keď rodičovský príspevok bol 150eur. Deti sme chceli, neriešili sme výšku príspevku. Myslím, že by som to teraz mala rovnako, nemotivovalo by ma nejaké zvýšenie akéhokoľvek príspevku mať ďalšie dieťa.

Pre PRO-rodinnú politiku by bolo najlepšie nastavenie 3/4 uvazkov pre matky, vtedy by konfortne stíhali zaviesť /vybrať deti zo škôlky/družiny, pretože odchod do dôchodku sa stále predlžuje a starí rodicia už nemôžu byť toľko k dispozícii ako kedysi. Škôlky zavieraju skoro, u nás (malé mesto západ SK) roky-rokuce o 16.15 zavreté. Keď som prišla tesne pred, dcéra má už čakala komplet oblečená pred školkou a učiteľka naznačila, že kde toľko trcim.

Ďalej miesto v škôlke sa dá vytvoriť aj tak, že deti mamiciek na materskej nemajú nárok, pokiaľ nie sú umiestnené všetky deti pracujúcich matiek vrátane malych deti. Ú nás je to teraz tak, ze stále staršie dieťa (aj s matkou doma) má nárok na miesto prv.

dominikamacakova
1. sep 2023

Určite nie. Keď som sa rozhodla mať deti, tak som ani nevedela koľko je rodičák, materská atď... Neodradilo by ma ani kebyže je 0,00€ a naopak

lilizzachy
1. sep 2023

@vevesh odpovedas mimo témy úplne ak máš potrebu baviť sa o poistkach a nákladoch v zahraničí nespamuj, a zaloz si novú tému.

scila
1. sep 2023

Mám 3. A už som prišla o prácu, dostať sa k nejakému lekárovi je často zázrak. Problém so skolkami a aj školami u nás... Často sa cítim na slučku...

vevesh
1. sep 2023

@lilizzachy ale vsak ty tu vykladas, ake male platy su na sk vs take nemecko. Tak treba porovnat aj naklady, nielen plat. Pretoze pri slovenskom zarobku 1500e a najme 150e na sk je trocha rozdiel ako zarobit 3000e a dat na najom 2500e a este si nejedla a ani elektriku nezaplatila, aj ked podla teba tie potraviny stoja "rovnako"....

maranta_leuconeura
4. sep 2023

Peniaze ma nepresvedcia, kedze za tie peniaze co? Zaplatim si opatrovatelky pre kazde dieta jednu jak Angelina Jolie? Ja by som sa chcela detom venovat osobne a to popri kariere, takze mi to vychadza na max 2.

lilizzachy
4. sep 2023

@vevesh taký nájom platis ak máš šťastie a zdedila si byt alebo ti ho kúpili rodičia...aj to neviem kde žiješ keďže 3 izbový byt vo väčšom meste sa platí cca 250€ + elektrika...to máš už 300€ prirataj si k tomu hypotéku 500-700€ + nejaký mobil a internet , poistky a úcty čisto stoja cca 1000€ . Plus ti treba tankovať čo je cca 100 mesačne a zaplatiť 70 škôlku a z 1500 e ti ostáva 330€ na oblečenie lieky a potraviny. A to polka národa nemá ani tých 1500 čo spomínaš , mnoho ľudí robí aj za mzdy 700-1000 eur.

maranta_leuconeura
4. sep 2023

@vevesh plat 1500 a najom 150 na Slovensku? Neviem kde robis, drz si to miesto. Byvas zrejme na intraku na trojposteli.

miskakyska
4. sep 2023

Nedávno sa tu niesla téma v opačnom duchu.. že zem je preľudnená a autorka ju nebude zaťažovať rodením deti,chce ostať bezdetná a ostatným to má byť šumafuk...jej stačí, že tu niektoré rodia ako čerešne...
🙄
🤷

kvetinka75
4. sep 2023

@miskakyska ja neviem či sa niektoré tak nudia, že riešia takéto kraviny

miskakyska
4. sep 2023

@kvetinka75 aspoň je čo čítať ku ☕

pimpa12
5. sep 2023

Tak Boris Kollár tú pôrodnosť zachráni. Sorry... Nedalo mi to...😁

Strana