icon

Mali by ste znovu deti?

7. sep 2025

Ahojte je to taká kontroverznejšia téma ale keďže tu konečne máme možnosť anonymného komentovania zaujímali by ma vaše pohľady. Keby ste sa s dnešným vedomím o tom čo rodičovstvo obnáša mohli rozhodnúť tak ruku na srdce: mali by ste deti znovu? Mali by ste ich aj tak toľko koľko ich máte? Urobili by ste niečo inak? Ďakujem vám za úprimné odpovede

ravehami
10. sep 2025

@anonym_autor jasne, nemam pocit ze rodicovstvo nieco extra obnasa 🙂 ale mam zatial len deti 5 a 3, ked budu v puberte mozno zmenim odpoved :D

autor
10. sep 2025

Tak vám poviem aj za seba. Aby som vás nenechala bez odpovede. Moja úprimná odpoveď či by som mala znovu deti je že neviem. Ja som ostala sama na dieťa v mladom veku. Na jednej strane mi to vo veľa veciach otvorilo oči a je to aj krásne. Na druhej strane to beriem tak že som mohla ešte s tým počkať a mať dieťa keď už budem mať stabilný život a partnera a keď už budú mlade roky a čas na užívanie zamnou. Keď už však viem že čo to obnáša byť rodičom a predstavím si že by som dieťa nemala asi by som vedela žiť aj tak. Len predpokladám že by moj život nebol kompletný lebo by som prišla o to poznanie čo mi dieťa dalo. Takže naozaj neviem.

tesari
10. sep 2025

Áno mala. Mám jedno, ale mala by som ich radšej viac.

blackcat8885
10. sep 2025

Áno mala. Neľutujem ani 1 deň s nimi

wella47
10. sep 2025

@anonym_autor jasné,že by som ich mala🙂.Dve, ako mám: prvú dcéru a druhého syna.Už na ZŠ som si ich tak vysnívala. Zmyslom života je rodina,posunúť gény ďalej. Dnešný svet je čudný,ľudia sú sebeckí a materialistickí. Rodina je na prvom mieste.

anonym_5bdb6c
10. sep 2025
autor
10. sep 2025

Ešte napíšem že chvalabohu je moje dieťa zdravé. Nikdy som nechcela jedináčika ale ostanem asi pri ňom. Tá predstava že sa mi narodí choré dieťa no poviem vám nezvládla by som to absolútne obetovať celý život starostlivosti oň. Ja som mala viac šťastia ako rozumu keby som bola takto ostala s chorým dieťaťom to by bolo teda peklo

anonym_d79f8c
10. sep 2025

Nemala by som a ked tak len jedno, druhe ma uz ubija.

anonym_5bdb6c
10. sep 2025
anonym_5bdb6c
10. sep 2025
anonym_5bdb6c
10. sep 2025
anonym_5bdb6c
10. sep 2025
ivanakal
10. sep 2025

Este som nekomentovala anonymne, nehanbim sa za nic. Ano mala by som ich znova. Jedno ale lutujem, ze ich nemam viac. Mame 2, tretie som potratila, prestali sme sa snazit, toto lutujem.

luizina
10. sep 2025

@anonym_autor ja mam jedno dieťa, aj to bolo neplanovane, ale milujem ju najviac na svete a som za nu neskutočne stastna. Je moje vsetko. Nic by som nemenila, tak to malo byt a je to spravne. Po dalsom som nikdy netúžila, dcera ma uplne naplna.

subartic
10. sep 2025

neľutujem jediného dňa svojej výchovy 6 detí . Ak by som si to mala zopakovať, zopakujem . Deti beriem ako súčasť svojho života, ktorá mi viac dala ako vzala, takže som v pozitívnom salde voči sebe. Možno by som niektoré veci urobila inak a možno by ma daná situácia presvedčila že som to aj vtedy urobila správne. Mám veľmi rada, keď moje dospelé deti prídu ku mne domov , kecáme , smejeme sa a do toho sa pletú ešte deti doma.

anonym_796ab6
10. sep 2025

Mam dve deti a neľutujem to. Nemenila by som ani vek v akom som ich mala (prvé v 26 a druhe v 29). Ľutujem, že som nemala ešte jedno dieťa. A manžela by som si vyberala dôslednejšie, aby sme mali spoločné nejaké záujmy a koníčky.

autor
10. sep 2025

Ja napríklad trochu ľutujem že mám len jedno keď už ho mám. Pripadá mi že ho ochudobňujem. Mne súrodenec dal do života veľmi veľa stále sme spolu pomáhame si neviem si predstaviť život bez neho. Keď jedinacikovi umrú rodičia tak už mu taký z najbližšej rodiny neostane nikto. Momentálne som presvedčená napriek tomu že druhé dieťa už nechcem. Ale možno sa mi úplne zmení pohľad na to a za 10 rokov sa ešte rozhodnem pre ďalšie. Nič nezavrhujem.

mira0611
10. sep 2025

@anonym_autor ano, znovu by som mala dieta a chcela by som toto iste dieta, ktore mam teraz.
Zmenila by som nejake veci, ale hlavne v sebe nie v nom, aby som mu bola lepsou mamou.
Moje dieta ma vela naucilo a spravilo zo mna lepsieho cloveka.

anonym_b28d0c
10. sep 2025

Tí čo píšete že máte deti, ale v ďalšom živote by ste ich už nechceli, ako viete, či by ste nemali depresie z toho že ste zostali na staré kolená sami, máte ticho v byte atď? Možno by ste boli neplodny pár a celý život by vás práve zozieralo že nemáte dieťa. Takže ťažko povedať. Ja neviem ako by som si užívala život sama iba s partnerom, možno by nám práve chýbal ten chaos, smiech, stres atď...😁 Proste niečo za niečo, teraz si extrémne vážime ten drahocenný čas pre seba...

jana_eyre_2
10. sep 2025

Áno mala by som ich opäť.. ja som asi divny človek, mám tri deti, dve už v puberte, nie je všetko ľahké ale pred deťmi to rozhodne nebolo nič easy aby som to pokladala za ľahšie ako život s deťmi..

Ja som mala celkom na prd detstvo, ani skorý dospely život nebol ľahký a až pri deťoch mi začalo dobre obdobie života.. ich nervy, nespokojnosť, hádky či iné starosti pokladám stále lepšie ako to, že môj chorý otec nás psychicky týral niekoľko rokov, že mama bola nešťastná a zomrela mladá, že som bola sama ako prst rok svojho života..

Takže ci by som ešte raz chcela všetky tri svoje deti? V každom živote.. milujem ich a priniesli mi do života šťastie.. nehovorím, že ma aj nenaseru, že nebývam unavená.. ale to nie je nič čo by som videla ako reálny problém.. ak to niekto vidí inak, nechcem sa ho dotknúť - každý má právo na iné vnímanie svojho života, ja ten svoj však vnímam takto..

anonym_5bdb6c
10. sep 2025
@anonym_autor

Ja napríklad trochu ľutujem že mám len jedno keď už ho mám. Pripadá mi že ho ochudobňujem. Mne súrodenec dal do života veľmi veľa stále sme spolu pomáhame si neviem si predstaviť život bez neho. Keď jedinacikovi umrú rodičia tak už mu taký z najbližšej rodiny neostane nikto. Momentálne som presvedčená napriek tomu že druhé dieťa už nechcem. Ale možno sa mi úplne zmení pohľad na to a za 10 rokov sa ešte rozhodnem pre ďalšie. Nič nezavrhujem.

@anonym_autor na druhej strane nemas zaruku, aky by ten druhy surodenec bol a ci by si rozumeli. nie kazdy surodenecky vztah je idealny, a niekedy to nie je nutne nikoho vina. Lepsie mat deti ked naozaj vies, ze chces, nez dufat, ze splnia nejaku rolu, ako napriklad, ze druhy surodenec bude ta spravna partia a vztah pre prveho.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
autor
10. sep 2025
@anonym_5bdb6c

@anonym_autor na druhej strane nemas zaruku, aky by ten druhy surodenec bol a ci by si rozumeli. nie kazdy surodenecky vztah je idealny, a niekedy to nie je nutne nikoho vina. Lepsie mat deti ked naozaj vies, ze chces, nez dufat, ze splnia nejaku rolu, ako napriklad, ze druhy surodenec bude ta spravna partia a vztah pre prveho.

@anonym_5bdb6c áno toto tiež beriem do úvahy že nemuseli by si rozumieť ale napríklad nemám v okolí súrodencov čo sa neznášajú nikde... Tak asi je to aj raritné

anonym_5bdb6c
10. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_5bdb6c áno toto tiež beriem do úvahy že nemuseli by si rozumieť ale napríklad nemám v okolí súrodencov čo sa neznášajú nikde... Tak asi je to aj raritné

@anonym_autor ja zase poznam a vidim casto skor surodencov ktori maju bud v dospelosti uplne zle vztahy, alebo to proste skripe, a vidim to aj tak celkovo vselikde:
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/co-s-tym-suro...

https://www.postoj.sk/22461/psychologicka-pozor...

https://eduworld.sk/cd/martina-matejova/4142/su...

https://najmama.aktuality.sk/clanok/ayha7D7/ako...

mimir22
10. sep 2025

Keby si môžem vybrať tak opäť mam môjho syna,neľutujem a to je náročné dieta a som slobodná matka.

anonym_5bdb6c
10. sep 2025
eskop
10. sep 2025

@anonym_autor neľutujem,. Mam síce len jednu dcérku, ma autizmus ale keďže to s nou je velmi náročné jedno dieťa stačí. Aj to je niekedy vela si hovorim🙂🙈

anonym_5bdb6c
Autor odpoveď zmazal
anonym_5bdb6c
10. sep 2025
@anonym_b28d0c

Tí čo píšete že máte deti, ale v ďalšom živote by ste ich už nechceli, ako viete, či by ste nemali depresie z toho že ste zostali na staré kolená sami, máte ticho v byte atď? Možno by ste boli neplodny pár a celý život by vás práve zozieralo že nemáte dieťa. Takže ťažko povedať. Ja neviem ako by som si užívala život sama iba s partnerom, možno by nám práve chýbal ten chaos, smiech, stres atď...😁 Proste niečo za niečo, teraz si extrémne vážime ten drahocenný čas pre seba...

@anonym_b28d0c