Mám 22 rokov a rozmýšľam nad dieťatkom. Aké sú výhody a nevýhody mať dieťa v tomto veku?
Ahojte kocky a maminky, už dlhšie rozmýšľam nad temou tehotenstvo. Mám 22 super manžela, sme spolu 7 rokov. Nedávno sme si kúpili aj domček takže máme zazemie aj fajn prácu. Chcela by som sa opýtať, urobiť si prieskum. Kedy ste mali vaše prvé bábätko? Výhody a nevyhody mať bábätko v skoršom/neskoršom veku? Jasne že reakcie okolia že je to skoro treba si užiť atd... Ja osobne by som si nikdy nedovolila niekomu povedať čo je skoro a neskoro. Aká je vaša skúsenosť a ako sa na to pozeráte s odstupom času? Ste spokojné či by ste niečo zmenili?
Ja som mala 21 pri prvom a 24 pri druhom. Teraz ma maly 5, mala skoro 3. Je to super, nemenila by som. Ked si zoberiem ze v 30tich budu deti uz celkom velke a ja stale pomerne mlada 😂 vsetko sme zvladli jednoducho. Jediny problem ktory nastal, ze ak potrebujeme postrazit nutne nema kto pretoze nasi rodicia nas tiez mali pomerne mlady, cize vsetci este pracuju. Nie ze by sme nejako extra potrebovali strazit, vsade berieme deti zo sebou, ale niekedy sa stane. A este rada. Ak este nie ste svoji bud si spravte svadbu pred detmi (este predtym nez budes tehotna) alebo sz ked budu mat deti aspon 5.
@paulina_1 malu som cakala ako 21 rocna narodila sa ked som mala čerstvých 22 a za mna záleží na tom ako si "vyspela" pripravená na výchovu dieťatka.. Najskôr ked sa mala narodila som casto rozmyslala ci som nemala počkať pretože to bolo náročné dostať sa do toho (nová úloha - byť mamou, dobrou mamou) ale po polroku som sa s touto úlohou veľmi vzila a musím povedať ze to bolo to najlepšie rozhodnutie.. Robí ma šťastnou, ma uz 1 rok a rozmýšľame nad súrodencom.. ♥️ Ak máte zazemie, financie, máte sa radi tak neváhaj.. Lepsie skôr kym si mladá 😘
@paulina_1 ...dcéra sa mi narodila ,keď som mala 21,dnes je mojou parťáčkou na turistike-neľutujem❤
@anickalieskovska krasne😍 presne toto je výhoda byť mladou mamou.. Partacka do života 😍
@lienka353535 ...keby len do prírody🥂🙈
@anickalieskovska presne nato sa teším, ze si budeme rozumieť viac keďže mam čerstvých 23 a ona 1 rok.. 😊
@paulina_1 Ja som mala dietatko hned rok po vystudovani vysky a rok po svadbe. Bolo to to najkrajsie v mojom zivote co sa mi mohlo stat. 😊 Zena vie kedy je jej cas na matersto, a podla mna cim skor tym lepsie. Ked hovoris,ze zazemie dom aj peniazky mate,lasku mate tak na co cakat? 😊😇 Po 40 si uz dietatko neviem osobne presatavit, prebdene noci,pobehovanie po styroch, 100% ist kazdy den.. Moj nazor je taky,ze materstvo je udel kazdej zeny,musi dozriet a skutocne to tak citit,ze sa chce pohnut dalej so svojim partnerom..
@lienka353535 ...prajem Vám to,my chodime spolu na hory,zlaňovať,lyžovať,kúpať sa....a občas🥂❤🙈
Prve 22 rokov a to som bohužial potratila.
Ďalšie ako 24 ročná.
O par dni mam 26 a chcem ďalšie.Dufam že do 28ky porodím 3tie 😁
Ahoj. Komentáre som nečítala nakolko viem ze kazda ma potrebu mat dieťa v inom veku. Ja som bola ovplivnena tym ze som sa narodilo ako dieťa starším rodičom, mama mala tusim 36r a uz v puberte som vedela ze ja chcem a ked budem môcť po zdravotnej aj finančnej stranke tak budem mat dieťa v mladom veku. Navyse som vzdy túžila potom aby som v 40tke este ako stale mlada žena mala uz dieťa kvazi dospele. Splnilo sa mi to, syn sa mi narodil ked som mala 22rokov. S manželom deti uz nechceme,od začiatku sme boli rozhodnutý mat len jedno dieťa . Som neskutočne šťastná ze sa mi to splnilo a svoje rozhodnutie by som nemenila. Osobne by som nechcela v 40tke mat za zadkom dajme tomu 6-7 ročné dieťa s ktorym sa treba ucit,pripadne este mladšie, škôlka a tak, ako je to teraz bezne( aj porod v 40tke)chcem mat uz takí ten svoj pokoj na to co ja chcem, kam chceme s mužom ist, ničomu sa neprisposobovat ako teraz pri krpcovi.
Rozhodne máj dieťa vtedy keď to cítiš! A tvoj Mlady vek je len plus. Ja som rodila 34 ročná a dnes už viem, že som tak mala urobiť desať rokov skôr!
@paulina_1 my sme to mali presne tak isto, práca, bývanie, svadba a deti😃 brali sme sa keď som mala 22 a deti keď som mala 23 a 25. Neľutujem nič, a rozmýšľame aj nad tretím 🙈 . Veď život si užívame tak či tak. A nás nejako nebavilo chodiť po diskotékach a panbohvie kde po dovolenkách. Chceli sme rodinný život čo najskôr a môžeme aj s deťmi chodiť kam chceme keď sú už väčší 😍
@paulina_1 ja by som povedala, ze ak mate este nejake ciele, sny a plany, co by ste chceli pred založením rodiny, napriklad zarobiť prvy milion, tak si dajte na to 3-4-5 rokov a potom majte deti. Ak nemate ziadne plany a uz len cakate co dalej, tak nezabijajte cas a majte deti hned. A ked trošku podrastu, potom sa s nimi bude dat dalej zase lahsie fungovat
Ja som sa vydala v 23, dieta sa narodilo v mojich 27.
@paulina_1 mne sa narodila dcerka pred tromi mesiacmi v 26tke, keby som svojho manzela stretla skor tak by som nevahala ani v 22jke 🙂
ja si myslim cim skor tym lepsie zvlast ked mas dobreho muza zazemie nie je na co cakat s detmi je zivot krajsi a vsetko si viac uzijete.
samozrejme ked sa narodi je to tazke vsetko sa toci okolo babatka ale aj popri malom babatku sa vsetko da robit co clovek ma rad 🙂🙂
@paulina_1 Ja odporúčam najprv doprerábať dom/byt, až potom plánovať dieťa. My rekonštruujeme s 3,5r a 4mesačnou a teda keď sa niečo prerába a je z toho bordel a prach, tak je to blbé = nemôžem to nechať len tak, lebo syn to poroznáša 😀 Ihneď všetko pratať. Bez detí sa rekonštruuje pohodovejšie 🙂
@lenkakravcova áno hlavnu prerabku máme za sebou ale ešte čo to treba, chcela by som to stihnúť pred tým ako si založíme rodinu aby sme to nemali potom o to náročnejšie aj čo sa týka času aj peňazí. A Vám sklanam obdiv, prerabka je fuska sama o sebe, s dvoma krpcami to musi byť zábava 🤣
@tatiana1329 áno svadbu sme mali už minulý rok. Ďakujem za postreh 🤗
Ja som mala 21 ked som cakala a 22 ked som porodila svoju dcerku. Potom za 2 roky a 10 mesiacov sa nam narodil syn. Teraz mame s manzelom 27 rokov, mame dve deti (5r a 2r), domcek a sme velmi stastni a spokojni ❤️
@paulina_1 ja som sa tiež cítila na bábätko tak skoro a mrzí ma, že som dala na tlak z okolia, že najskôr si treba užiť, vidieť svet, pracovať. Keby som na to nedala, dnes som mohla mať už dospelé deti a užívať si teraz 😀 Ale nie, sranda bokom. Keby som sa mala rozhodovať dnes, tak idem do toho skôr. Mladšia som mala viac trpezlivosti a hlavne veľa nevyčerpateľnej energie Teraz si prídem niekedy dosť nervózna a už o 21h by som najradšej spala 🙂 Hlasná hudba je nafigu, bordel po nich ma vytáča. Neviem, bola som ozaj viac v pohode ako 22 ročná. O nič neprídeš ak ich budeš mať teraz - práve naopak. Môj názor je, že aj s deťmi sa dá chodiť kam chceš, len si to musíš zariadiť. No a bude z Teba ešte kosť keď budú deti maturovať 🙂
podla mna presne ako baby pisu hlavne ci ty si pripravena
-ja som mala 34, 35 a nedala by som ich za nic na svete , dlhoocakavane a milovane babulky , kedze sportujem tak mam aj casu , ale hlavne ide o to ci mas na nich trpezlivost
- vyhodami ked mas deti skoro ze skoro budes aj babkou, ze v 40 uz budes mat zase svoj zivot, ze si akoby dlhsie mlada :D
- nevyhodami je ze ked budes mat teraz nemozes az tak cestovat najblizsie 5 roky, nemozes chodit s rovesnickami vonku na disko a na party , musis uz si potom stale rozvrhnut cas aby ste to davali aj s detmi , neriesis len seba , ale dalsie malicke ,
praca ze nemozes sa jej tak venovat karierne rast , ale ked byvas niekde v mensom meste tak mat deti je super skoro ...pre mna prichod malych v takom skapatom malom meste bolo uzasna zmena a je to super...
Sama pises, ze by si si nedovolila niekomu povedať co je skoro a co je neskoro. Tak sa tím aj riad. Je to na tebe a tvojom partnerovi, kedy spravite dieta.
@barus26 aj ja som vždy chcela skoro manžela a rodinu. Len v okoli mám skôr zastancov názoru ,,uzivaj si a cestuj,, tak ma čím ďalej tým viac nahlodavaju pochybnosti. Je fajn že si to môžem naplánovať ale v mojom prípade by bolo najlepšie keby sa to stalo neplánovane 🤣 bolo by a hotovo
Priemerný vek prvého pôrodu je tuším 28 rokov, ako som aj ja mala a podľa mňa je to fajn z toho hľadiska, že som si 10+ rokov pocestovala po svete štýlom, aký s deťmi už nie je a mala som pocit, že som videla všetko, čo som chcela a bolo treba novú, inú výzvu. Teraz z týchto spomienok čerpám pozitívnu energiu. Takže som rada, že to nebolo hneď na začiatku dospelosti, za mňa. Takze orientačne medzi 20-40 je pre mňa ideál okolo tej 30. Každý má však iný kontext, a všetko je ok 🙂
Z teba cítiť, že sa dieťa chces, tak ho maj 😉

@sasitimi17 vďaka za tvoje svedectvo ❤️