icon

Mám mať výčitky, že nechcem druhé dieťa?

15. nov 2023

Ahojte, nezvyknem sem prispievat ale potrebujem sa vyrozpravat. Uz neviem ani kolkaty clovek mi vravel, aby sme si spravili co najskor druhe, nech su partaci. Ja uz som na to slovo alergicka. Pritom vacsina vie, ze o prve sme sa dlho snazili, navyse prvy rok bol narocny koli spankovemu deficitu, zrejme miernej poporodnej depresii, ledva som sa z toho spamatala. To mam mat vycitky, ze jej nedoprajem surodenca? Myslela som, ze na toto je este cas, ci s 3 rocnym rozdielom sa mi uz nepohraju? Ja som prekvapena kolko ludi ma 2 deti do 2 rokov, to je nejaky novy trend? Hlavne vsetci hovoria aky je to zaberak, tak to ta zena musi uplne obetovat psychicke aj fyzicke zdravie, aby malo dieta kamosa? Ved si treba trochu aj vydychnut. A ked ma niekto kludne spave dieta doma, nech si spravi aj 4 ale nie kazdy a nie pri kazdom dietati sa toto da zvladat. Normalne by som nadtym mavla rukov, ale tym ze sme sa roky borili s IVF mam stale pocit, ze nieco nestiham, nepadne mi to dobre.

amelia89
15. nov 2023

akoze neviem preco mi stale odpisujes ze to nemam citat: ja ti davam navod aj riesenie.

danyelia
15. nov 2023

Ahoj, strašne to prežívaš, veď keď Ti ,,každý,, hovorí, aby si mala druhé dieťa, tak povedz jednoducho ,,uvidíme,, a hotovo. Zmeň tému, nereaguj na to. Ty musíš sama vedieť, či dieťa chceš, či nie, či o 3 roky, o rok. Netreba tak prežívať otázky iných ľudí, mňa sa občas aj niekto z rodiny opýtal, kedy a či budem mať 5-dieťa, aj keď vedeli, že som po chemoliečbe, zvedavé boli aj susedky, ktorým som odpovedala jednou vetou a hotovo. Ale žeby ma to nejako malo trápiť, to nie. Ak sa pýtaš na ideálny vekový rozdiel, tiež sme to nejako neriešili, deti majú 12, 9, 5 a 3 a v pohode, zvládli sme všetci, kamoška má jedno a zlostí ju tak, že o druhom nechce ani počuť, chce sa venovať už len sebe, každá to máme nejako inak nastavené...

ivangeline
15. nov 2023

Ludia vzdy budu hovorit...;D Malo deti. Vela deti. Velky rozdiel. Maly rozdiel. Naj je...majte chlapca alevo majte dievca! Ako keby ste to vedeli ovplyvnit.. :D

alickapusinka
15. nov 2023

Tu nie je dôležite čo povedia ľudia sú zvedavý do všetkého sa starajú .Tu je dôležitý zdravotný stav tvoj a či to dovolí peňaženka a nie čo hovoria ľudia.

majlo1234
15. nov 2023

Tak urcite je to citliva tema pre teba. Neviem, preco sa ludia neucia v skole aj to, ako byt taktny a nepytat sa *ujoviny.
K veci, pokial som dieta este nechcela, hovorila som ako je-necitim sa pripravena, momentalne ma materstvo s jednym deprimuje viac nez dost😀 ja teraz cakam deuhe, chvalabohu sa podarilo hned, cize nemam ziadne negativne pocity v sebe, ale ako zvladnem prve dva roky, neviem ani ja. Tiez som chcela druhe z viacerych dovodov, takze som s tym nejako uzrozumena.
Co sa tyka trendu 2 under 2, hovori sa, ze je lepsie si to odbit naraz co najblizsie za sebou, vraj je to tak pre zenu najlepsie. Na deuhej strane som uz citala, ze lovci a zberaci mavali deti s rozdielmi cca 4 roky, aby to starsie uz bolo viac samostatne🤗 vyber si

katkaba1
18. nov 2023

Máme dvojičky a teda nie, rozhodne to nie je pravidlom. Nezahrajú sa spolu v podstate takmer vôbec, sú úplne rozdielni, majú 3,5 roka. Ja, ak by mi dal život na výber tak mám len jedno dieťa.

vlucifuk
18. nov 2023

@katkaba1 Aj my máme dvojičky, a teda mňa najskôr tešilo, že všetci mi hovorili, že ako super to máme, že sa nám spolu vyhrajú. A ja naivná som im verila...Spolu sa začali hrať a byť parťákmi asi až keď mali päť. Dovtedy to bol boj.

andykras
18. nov 2023

My mame 9 rokov a cista katastrofa obcas premyslam ci mi to bolo treba. Kazdy ma ineho otca

eliskas3detmi
18. nov 2023

Mam 3 deti za 3,5roka.
Sú perfekti partaci, hlavne tí dvaja, ktorý majú len 1rocny rozdiel. Medzi 2 a 3 máme 2,5rocny rozdiel a to už je "velky" rozdiel, niesu takí partaci....len 1 z 3 deti mi spalo dobre a nároční sú všetci 3....
Ja som.tiez názoru, že čím.mensi rozdiel, tým lepšie. A tiež som.nazoru, že dieťa by malo mať surodenca...
ALE, každý môže mať iný názor, ak má niekto opacny názor ako ja, je to jeho/tvoja vec.

katkaba1
18. nov 2023

@vlucifuk tak ja len dúfam, že to ešte príde ale už tomu prestávam veriť. Máme ešte k tomu párik takže to je naozaj "nebe a dudy". Proste zle.. nuž, človek si ale nevyberie. Tak si aspoň hovorim, že aspoň, že zdraví sú🤦‍♀️

jaja23
18. nov 2023

Ja mam jedno....vždy som chcela 2...veľmi veľmi...mam úžasnú sestru,ktorú milujem a veľa sme spolu prežili.Su medzi nami 3 roky.Ale aj ona ma len jedno dieťa.Proste ako matka som to mala na začiatku ťažké.Tiez asi poporodna depresia trochu.Vzdy som vedela,že mat súrodenca a rozumieť si sním je najviac na svete.Ale druhé už mať nebudem.Necitim sa na to,aj keď to stále veľmi chcem.Proste by som to nedala.A keďže to mam ujasnene v sebe,na takúto otázku odpovedám,že druhé nebude.Proste nebude.Je mi to síce veľmi ľúto,ale užívam si momentálne svojho syna a teda poviem ti,ze pokiaľ to zvládneme,kým bude mať aspoň 25 a odstahuje sa,tak si budem gratulovať.A pritom je to úžasné dieťa.Cize hoci to hol vždy môj sen a stále bude,druhé dieťa viem,že mať nebudem..treba si to len ujasniť v sebe a potom bude úplne fuk,čo vravia druhí ľudia.. mrzieť to môže,ale je to tvoje rozhodnutie kedy a ci bobec budeš mat druhé.

zacharovi
18. nov 2023

My mame vek 5,5 a 4 a 2 roky a vsetci su partaci, lubia sa...my ich ale ucime, aby sa mali radi, ze surodenec je viac ako hracka a pod. Jasne, su to deti a treba im ro pripominat, ze je odveci trepnut brata kvoli hlupemu auticku 😅 Ale ked ideme na dvor, von na preliezky, do deckeho centra su vtedy velka banda a jasia sa spolu ako divi ❤️ Urcite lepsie nez dietatu samemu, mam dva kamosky co naju jedinacikov...no smutne deti a stale nahanaju sa za kamosmi, a slzy ked nezapadnu...

klodyka76
18. nov 2023

Ľudia hľadajú problém vždy a všade.....keď je jedno dieťa, tak je málo a treba mu hneď súrodenca.....keď žena otehotnie rýchlo, tak zase načo tak skoro, mala si užiť prvé.....jednoducho nič nie je dobré. A preto mám na hlave dve uši....jedným dnu a druhým von ....riadim sa sebou, ako to cítim, čo chcem ja a nie druhí...

dixitka
18. nov 2023

Chápem ťa, môj syn nemá ešte ani 7 mesiacov a mužova rodina už vkuse rýpe, kedy bude druhé dieťa a už mi s tým pekne idú na nervy 🙄 a to ja druhé určite chcem, aj som im to povedala, ale zas nie som blázon, aby som ich mala až takto tesne po sebe, keď sa telo ešte ani len nedostalo z prvého tehotenstva, nehovoriac o tom, že ani cyklus ešte nemám, tak by to zrejme ani nešlo. Ale niektorí ľudia proste radi riešia veci, do ktorých ich nič. Asi im len treba na rovinu povedať, že to nie je ich vec, alebo to púšťať jedným uchom dnu a druhým von…

denithestrange1993
18. nov 2023

Ludia toho nataraju,hadam sa nebudes riadit podla toho ci ti kto rozprava. Musis si prehodnotit co si pustas k srdcu a co nie.

hendikep
18. nov 2023

@denisah6 vidis to je presne priklad toho ze ludom sa nikdy nezavdacis.. Teba sa pytali preco chlapec dievca, mne zas kazdy ze preco dve dievcata, ze nevadi treti bude chlapec 🤯 … niekto riesi ze preco velky rozdiel, niekto ze preco tak skoro po sebe … to su take tie reci aby rec nestala …netreba si to vobec brat k srdcu ..
autorka maj deti ked pride chtíč mať deti, ak nepríde tak nemaj … veď to nerobíš pre ostatných … veci rob z vlastných pohnútok

luizina
18. nov 2023

Ja mam sestru o rok a dva dni starsiu, ale ako deti a ako pubertandy sme teda vobec neboli kamosky 😅. Ja by som nikdy nechcela deti hned po sebe, sestra tak ma druhu a tretiu a este stale je v jednom kole a to je druhacka a stvrtacka jedna. Mne teda bohate staci jedno dieta a aj dcera sama mi povedala teraz ako je uz dospela, ze jej nechýbal surodenec, ze sa aspon nemusela o mna delit 😃. Mala vela kamosov z bytovky (vtedy sa deti este hrali spolu vonka, aj dnu stale), tak ze ani jedna z nas sa neciti nejako ukratena. Maj/nemaj dalsie dieta, je to cisto len tvoja vec. Reci inych ta vobec nemusia zaujimat.

senta_sofia
18. nov 2023

Mat dieta je moznost, nie povinnost a ani tu moznost nema kazdy. Ak sa na dalsie necitis, je to uplne v poriadku. To, ci si budu surodenci rozumiet, nezavisi od veku, skor sa vychadza z toho, ze ak su si vekovo blizsie, skor sa prehraju, ale urcite to nie je pravidlo. Ked nemas ziadne dieta, kazdy sa pyta, kedy budes mat, zacnes kocikovat, zas riesia kedy druhe, potom riesia, ci bude parik, ked cakas tretie, tak sa pytaju, ci sa smyklo alebo ste chceli. Proste filtruj.

bubinkaaa
18. nov 2023

Nerieš to čo hovoria a radia iní....dôležité je to ako to cítiš Ty....

dudart
18. nov 2023

Skôr to je o tom, že naraz vyrastú a budeš mať pokoj od oboch detí naraz... Nikdy som to nechápala ...do 5-6 r. sa budú biť a hádať o všetko...videla som to na susedoch, švagrine.. Ja mám 10 a 4 a hrajú sa spolu ... Mladší je od staršej závislí ... Chce spať, len pri nej... Hrať sa, len s ňou, je do nej zamilovaný😍🤩... Ona sa cíti dôležitá 😎 aj keď niekedy by ho zadusila 😅🤦 ... Ja by som to nedala

Kašli na okolie. Tvoje telo, tvoja rodina tvoje rozhodnutie...

ada12345
18. nov 2023

Vies co, nie, nie su to nejake nove zavody. My mame 3 deti vzdy s ca 2r odstupom a rozhodli sme sa tak preto, lebo v nasom okoli sme si vsimli, ze surodenci s malym vekovym odstupom spolu v dospelosti lepsie vychadzaju ako surodenci s vacsim vekovym odstupom. Nepisem, ze to plati vseobecne, ale v nasom okoli to tak je. A skutocne nase deti spolu skvele vychadzaju, su velki partaci. A to nasa prvorodena bola extra narocne dieta.
Tiez si myslim, ze treba brat do uvahy aj vek rodicov.
Ale v konecnom dosledku si sprav ako tebe vyhovuje a nornalne na rovinu odpovedaj na tebe neprijemne otazky. Vsak to nie je hanba povedat, ze zatial sa na to necitim a chcem si dopriat trochu pauzu.

1bubino2
18. nov 2023

V prvom rade, je to o tvojom a partnerovom rozhodnutí. Ja som počúvala ešte pred prvým, že kedy už konečne budem mať dieťa. A keďže som bola staršia prvorodička, bola som vďačná, že všetko dobre dopadlo a do druhého sme nešli. Je, ale fakt, že teraz časom, kedy už nie je vek riešiť bábo, ľutujem, že sme druhé neskúsili. Ale asi to takto malo byť 🫠

zuzi0911
18. nov 2023

Rob ako cítiš ....
Ja sama mám síce deti do 2 rokov (14 r a 12r) čiže nový trend to asi nie je ,😅,ale mám aj 7m synčeka a úprimne mne je ľúto ,že nebude mať parťáka . Dievčatá majú krásny vzťah ,a naozaj sa takto malé deti spolu vyhrajú ,lebo sú blízko k sebe s rovnakým záujmom. A aký budú mať vzťah ,závisí hlavne od rodičov ....
Ak sa na dieťatko necítis tak to nerieš.

zojeva
18. nov 2023

Načo to vôbec riešiš, to je váš život a mužom a vaše rozhodnutie, či chcete alebo nechcete a kedy chcete druhé dieťa…ľudia ? Tí budú mať pri všetkom reči…nemáš deti ? Prečo ? Máš jedno ? Prečo nie dve ? Máš dve dievčatá ? Ešte sa ti bude hodiť chlapček, čakáte tretie ? To je aj dosť deti 😀🙈 proste furt dačo…Váš život, vaše deti, vaše rozhodnutie a nie tu riešiť kto ti čo hovorí, s prepacenim vysrat na nich 😀

ivik4
18. nov 2023

Taka este nehrala aby mne niekto ustavicne hovoril kolko mam mat deti. U mna kazdy jasne strucne vedel ze dalsie dieta uz nechcem a nik mi sprostosti a ani svoje nazory nerozprava/l .
Co to mas za ludi okolo seba prosim ta

ivana1256
18. nov 2023

Ahoj, my máme 6 rovný rozdiel medzi deťmi. Malý ma teraz 5 mesiacov a až teraz zaujal staršieho brata, už ho viacej vníma. Podľa mňa je hlavne na matke ako sa na ďalšie bábätko cíti. 😉

mamusa123456789
18. nov 2023

Možno to bude trosku dlhšie na čítanie, ale teda idem z vlastnej skúsenosti... Ja som jedináčik od malička ma to neskutočne trápilo, ze nemám žiadneho partaka a teda bola som rozhodnutá už ako pubetacka, ze ja budem mat deti aspoň 2...moj muž má staršiu sestru, takmer na deň presne o 2 roky staršia, ale videli sa naposledy asi 2,5 roka dozadu, nemajú absulotne žiaden vzťah (ale podľa nás je to neskutočná trúba, ktorá sa vo svojich 35 rokoch správa ako 12 ročne decko)... Naše deti majú 8a pol roka, 3,5 roka a najmenšia čoskoro 2...pre mňa ideálny rozdiel je ten 5 ročný, dcéra my so synčekom pomáhala, ale aj, keď ju to veľmi bavilo nemajú taký vzťah ako majú ti menší medzi sebou, ale bol to pre mňa riadny masaker mat 2 deti s rozdielom 1,5 roka... Napríklad, keď veziem najstaršiu do školy, tak najmenšej to jedno, keď odvádzame syna do škôlky, tak mala za ním pisti... Keď ide najstaršia k jednej starkej a najmensia k druhej, tak syn je schopný celý čas, co je malá preč, revat za ňou, ze on bez nej nikam nechce ísť... Ale na záver dodám, ze každé dieťa je iné a môžeš mať malý vekový rozdiel medzi deťmi a nemusia si sadnúť povahovo, ale môžeš mať väčší vekový rozdiel a môžu byť neskutočný partaci

lucia147852
18. nov 2023

Ja mám rozdiel 6,5 roka. A super. Staršia mladšiu zbožňuje. Je viacmenej samostatná. Mám čas na bábätko. Pokiaľ sa ty na to necitis, tak sa musíš dať do kopy, ináč z toho môže byt horšia depresia.

lunademonica
18. nov 2023

Musis sa naucit tieto reci ignorovat a odpalkovat, ti ludia nebudu tvoje deti denne prebalovat a v noci ich nosit na rukach s bolavymi zubkami. Rob ako to ty citis.
Surodenci su vacsinou rivaly, nie je ziadna zaruka, ze by boli partaci, mozu sa kludne nenavidiet ako psy....
Mladsie dieta nie je hracka pre to starsie a to starsie nie je opatrovatelka ani hracka pre to mladsie. Tiez preferujem vacsi rozostup, aby aj zena mala trochu volny cas a psychohygienu. Inak pred par dnami tu vyplakavala jedna mamicka ze ma doma deti s cca rocnym rozdielom a je z toho nestastna, zufala, dve deti jej revu a ona kuka do steny a place tiez...takze nech si kazdy robi deti, ako to sam citi.

dzinka777
18. nov 2023

Ja mám 3 a 8 (dievča, chlapec).Nedajú na seba dopustiť.Maju sa veľmi radi,veľa sa nasmeju.A keď bola dcéra malá,syn mi pomáhal so všetkým okolo nej.Jasne,že nie každý deň je ružový,ale vedia sa spolu pekne hrať