Mám mať výčitky, že nechcem druhé dieťa?
Ahojte, nezvyknem sem prispievat ale potrebujem sa vyrozpravat. Uz neviem ani kolkaty clovek mi vravel, aby sme si spravili co najskor druhe, nech su partaci. Ja uz som na to slovo alergicka. Pritom vacsina vie, ze o prve sme sa dlho snazili, navyse prvy rok bol narocny koli spankovemu deficitu, zrejme miernej poporodnej depresii, ledva som sa z toho spamatala. To mam mat vycitky, ze jej nedoprajem surodenca? Myslela som, ze na toto je este cas, ci s 3 rocnym rozdielom sa mi uz nepohraju? Ja som prekvapena kolko ludi ma 2 deti do 2 rokov, to je nejaky novy trend? Hlavne vsetci hovoria aky je to zaberak, tak to ta zena musi uplne obetovat psychicke aj fyzicke zdravie, aby malo dieta kamosa? Ved si treba trochu aj vydychnut. A ked ma niekto kludne spave dieta doma, nech si spravi aj 4 ale nie kazdy a nie pri kazdom dietati sa toto da zvladat. Normalne by som nadtym mavla rukov, ale tym ze sme sa roky borili s IVF mam stale pocit, ze nieco nestiham, nepadne mi to dobre.
Netreba sa hneď ponáhľať.treba si vychutnať prvé.My máme vekový rozdiel 3 a pol roka a hrajú sa spolu.Tiež som si nechcela "nasekať" deti hneď po sebe.😉A tiež pri malom vekovom odstupe býva väčšia žiarlivosť medzi súrodencami.
Take reci od ludi si nevsimaj. Jedno dieta je rovnako plnohodnotny pocet ako 2, 3 deti atd. Surodenec nemusi byt len pozehnanie, moze to byt aj prekliatie, nie vsetci ludia su dobri ludia a moze sa stat ze toho zleho cloveka mas niekedy za surodenca. Ludom nikdy nevyhovies, ked nemas dieta pytaju sa kedy bude, ked uz mas tak sa pytaju na surodenca a ked mas nahodou 3 alebo 4 tak maju zas poznamky ze ci nemate doma televizor...jedina prijatelna moznost su dve deti, a aj to len dievcatko a chlapcek, a max.3 roky od seba...neviem preco sa tym ludia riadia ale ty sa na tie reci vykasli.
Ja ti poradím 😀posli ich vsetakých do p....če a keď nepomôže tak ešte raz to urob
Keby si mala druhé dieťa zas by si počúvala nejaké iné narážky..okolie nikdy "uspokojené" nebude tak sa vykašli na to a ži si podľa seba, nie si povinná nikomu nič vysvetľovať.
Ja napr mam dieta jedno a ďalšie už určite nechcem a je mi uplne jedno kto čo hovorí😀ty musíš vediet čo chceš a hlavne čo zvládneš a ostatným to naozaj môže byť jedno aký vekový rozdiel budú mať TVOJE deti
Mame 6r vekovy rozdiel (7r a 1r) a krasne sa jej starsia povenuje , nemenila by som.
Prosím vás to su len reči, ja mam rozdiel 4.5 roka a aj tak sa mlatia a v kuse provokujú,tak čo by robili s 2 ročným rozdielom?? Keď sa na to necítite a nie ste pripravená v žiadnom prípade sa nad tým ani len nepozastsvujte, užite si krásne chvíle s vaším dieťaťom a raz keď to tak budete cítiť môžete sa začať zaoberať tým co by bolo keby,ale nie kvôli rečiam ludi
Mám 2 detičky vekovy rozdiel 3 roky a staršia ľúbi sestričku ale aj ju trochu nudí chce ju zobrať za ruku aby išla s ňou hrala tak jej musí vysvetľovať,že ona ešte nechodí a musí počkať keď vyrastie potom sa dúfam spolu pohrajú.Prvorodená dcérka je veľmi živá a chodí málo do škôlky v kuse chorá.Tak som doma s malým bábätkom a hyperaktívnym dieťaťom je to náročné a priateľ robí 12-stky a z rodiny mi nemá veľmi kto pomôcť.Budem úprimná som z toho psychicky aj fyzicky unavená a ešte tie blbé otázky ľudí máme 2 dievčatka tak ešte jedno aby bol chlapec 🤦♀️ Rob ako to ty cítiš keď nechceš druhé netlač nato a ono to príde samo.Alebo budete mať iba to jedno dieťa ale dáte mu všetko na svete 😊
Ano, z casti sú to nejaké novodobe zavody,ci ako si to pomenovala. Ale nepretekame sa ako matky medzi sebou, ale zavodime s casom. V dnesnej dobe musíš 5 rokov studovat VS, hneď po skole mat nejaký korporatny job, v ktorom zarobis (na dieta si treba nasetrit, idealne vybudovat nejaku poziciu, ktoru ti budu drzat, kym sa vratis z rodicovskej), kym robis karieru, "zostarnes" (cize 1.dieta prichadza do uvahy az po 30)rychlo jedno dieťa za druhym, aby si sa neprepadla na uplne karierne dno. Skolka tiež niečo stoji, takže kto chce mat viac ako jedno dieťa a nechce s nimi byt roky rokuce doma, musí sa ponahlat. Po troch rokoch doma sa ledva v praci rozkukas, a potom čo? zase materska? Tak to sa potom už nemusis ani vracat spat,lebo budeš po dalsich 2-3 rokoch a s dvoma malymi deťmi nezaujimava a zrusia tvoju poziciu a si nahrata (príliš veľa deti a príliš malo odrobene za posledných 6 rokov). Okrem casu ber do uvahy aj financie. Veľa zien ma druhé,kým pre prvé ešte nemusia platit sukromne jasle a vychovavaju si ho pri druhom. A s jednym je to dlhoooo narocne, ak by si sa medzitym chcela ešte "zregenerovat", tak to mozes znovu otehotniet až keď bude mat prvé 4 roky a to si veľa zien nemôže dovolit, mat taky velky odstup medzi deťmi, keďže už maju po tridsiatke,keď s tehotenstvami zacinaju. Kto ma prvé v dvadsiatke,môže mat každých 5 rokov ďalšie a stihne aj 4 deti. Ak to druhé nechces teraz,kým si tak či tak v "mamickovskej faze zivota" a nie si najmladsia, tak to už radšej zostan rovno pri jednom. To fakt nebudes mat ľahšie, keď budeš o pár rokov ešte staršia a dve male deti (ano, aj kombinacia 5 rocny a novorodenec je tazka a 12 so 7 rocnym sa naozaj nezahraju, obzvlast, ak budu opacne pohlavie).
(Je to tu anonymne, tak ti pisem na rovinu. Do oci by som ti povedala tiež len "maj tolko deti a vtedy,kedy ty chces"...ale to, čo maju dve a viac a videli, ako to je, ti chcú len dobre, ked ta cim skor tlacia do druheho)
Kks.. úplne ako keby si mi z duše hovorila ja to počúvam uz par mesiacov. Je to blbosť a.psychicke vydieranie. Je iba tvoja vec ak tvojho manžela ci budete.chxiet ďalšie dieta a hlavne to závisí od teba každý nech sa stara o svoje. Ja uz mam na to tiez alergiu. Nikto nema pravo ti diktovať kolko mas mat deti. Je to vaša vec. Ak to tak necitiš tak neries ďalej.
Moji maju 2r rozdiely, mame 3 chlapcov, ale prvi dvaja od mala rivalita. Ale my sme tak chceli, po roku to uz bolo s jednym pohoda a chceli sme nech sa hraju...odvtedy uz nuda u nas nebola 😁
Kazdy ma ako chce, ako vladze, ako mu je dopriate. Kasli na take reci, oni ich vychovavat nebudu, tak nech sa nestaraju. Nechapem, preco niektori ludia maju potrebu riadit zivoty druhych...jedno je malo, 4 uz zase vela...koho co do toho!
V zivote nepochopim, preco tieto premudrele matky maju pocit, ze musia druhym kazat nejake svoje pravdy a urcovat, ako ma kto zit svoj zivot. Pokojne uz nikdy dalsie dieta nemaj. Je to tvoja rodina, tvoj zivot, tvoje rozhodnutia, a jediny, kto sa k tomu moze vyjadrovat, je tvoj muz.
Ja neviem, to ako keby už "pol národa" riešilo niekedy v minulosti aj vaše prvé dieťa, ale nevylučujem túto možnosť, ľudia na Slovensku sú zlí a pichľaví, bohužiaľ. . Sú dve možnosti, 1. niekto to povie, myslím tým "majte druhé dieťa nech sú partaci" len z takej zdvorilosti voči vam, dotyčný to nemusí myslieť ako náražku, chápeš, stretneš niekoho, vidí tvoje dieťatko, prehodite pár viet aj o deťoch, tak ti svojim spôsobom dáva najavo ten človek, že neriešil nikdy, že ste dlho predtým dieťa nemali, vyhrkne to zo seba automaticky, s tým druhým dieťatkom. . Ta druha možnosť je, že máš v okolí dobrých primitivov, tak ako mala kedysi moja sestra, keď už bola tehotná s dcérkou / prvý chlapček, rozdiel 2,5 roka / tak ti primitivi viedli "pindy", že načo druhé dieťa, riešila to najmä matka a promiskuitny brat jej bohužiaľ ešte promiskuitnejsieho partnera. No ale im sa neveľmi páčilo, že sestra chce aj druhé, vždy chcela rodinu, ale stará - matka jej "partnera" , to mala zrátané, keby sa jej synacik opäť urval z reťaze, že by mal 1 dieťa = mini alimenty. Fuj, banda jedna, ešte teraz mi je z nich zle. Takže, nerieš, zi si svoj život, je len tvoj!!! neboj sa, keby si potrebovala pomoc od druhých, vtedy by ta nikto nezastavil, neriešili by ta vôbec, tak to je. Mohla by som ti rozpravat.
V našej spoločnosti sa plánuje, kedy budú mat rodičia deti. Každý asi dospeje k inému názoru, rozhodnutiu, čiže toto je normálne a da sa to v diskusiách medzi mamičkami očakávať.
Viem len toľko, že sa druhé dieťa odporúča vtedy, keď ma to prvé aspoň tri roky, lebo vtedy je fyzicky a emočne už trochu vyzretejšie, samostatnejšie, nie je to taký záber na matku, už ju potrebuje menej a menej by mu malo vadiť, že nemá celú jej pozornosť.
S vekom samozrejme klesá plodnosť ženy. Ak si mala problém otehotnieť s prvým dieťatkom, tak už je len na vás, ako veľmi by ste chceli druhé a ako sa vyrovnáte s tým, pokial by sa nepodarilo. V tomto prípade ozaj platí, cim skôr, tým lepšie.
Bože každý má pocit že môže diktovať ľuďom kedy rýchlo narobiť deti a keď niekto náhodou nechces tak koniec sveta 😁moja sesternica včera bola u nás slobodná po 30tke proste nechce chlapa ani deti a naši do nej sa pustili a ja ju spoľahlivo obranovala akoze toto počúvať stále je choré. Nechceš nemaj ľuďom sa stále bude niečo nepáčiť a nevyhovovat úplne s kľudom
Ja mám 6.5r rozdiel dve dievčatá a je to super
Rob ako chceš ty. Nie okolie
Jaaaj toto je u mňa tiež veta, ktorú neskutocne zbožňujem a počúvam ju už len keď idem na návštevu k rodičom, na návštevu k sestre a tak 😀😀 takže ja už to tiež beriem jedným uchom dnu a druhým von .
Ja vždy poviem ,že malý ostávala jedináčik tak vždy na mňa hrozne každý vyhrkne ,že som sebec a nedoprajem mu surodenca. Ale ja netuším po druhom(zatiaľ neviem čo bude o pár rokov ) ... Áno je pravda ja mám ešte sestruba brata .
Sestra na 3 deti najmladsia má polroka. Staršie baby majú 13 a 9 rokov a som sa jej čudovala ,že sa dala nahovoriť na ďalšie dieťa keď baby má už veľké. Povedala ,že túžila tak to je iné.
Ja proste netúžim chcem ísť do práce... Takže keď tu tému niekto otvorí tak ja sa už k nej nevyjadrujem a nech si každý hovorí čo chce ... Každého to je osobná vec ,či bude mať 1 dieťa , 3 deti, 5 , deti alebo 10 deti . Každá to má a túži inak .
Ja som rada za malého a užívam si ho...
Ale vždy keď prídem k rodičom tak vždy mi to mama vyhodí na oči ,že malý ostane sám .
(Áno mám na to dôvody prečo ostane sám , u mňa zle tehotenstvo, zvracala som do konca , stále ležanie v nemocnici , gynekológ mi stále vravel ,že ten plod nevynosim , 3 dní som sa strapila a nakoniec akútna sekcia a čo nastalo po sekcii bol jeden veľký zlý sen . Ďalšie operácie ) tak ďakujem som asi sebec ale nechcem ísť do tohto znova ....
Prilis si precitlivela a riesis kraviny. Tiez mam IVF na x ty pokus, z toho 2 potraty, nikto mi sice nic nehovoril, ale keby ano, absolutne by ma nezaujimalo. Takze jedine, co ti poradim, zmen postoj ty a ignoruj to.
Je to o tebe a tvojom pohľade. Keď sme chceli dieťa všade som videla kočíky🧐. Predtým som si ani nevšimla. Teraz si všimla dve deti do dvoch rokov, len ich máš možno viac v merku lebo ihrisko lebo si v takom prostredí.
Kašli na to.
Ja sa nepýtam, nikdy či chce niekto aj druhé.
Skús na otočku, či oni tretie? Alebo niečo podobne sproste osobno intimné.
Vyjasni si to v sebe aby ta taketo reči neboleli a nesúdavali do kolien.
Blbci budu aj boli.
Mne sa cudzí staeší chlap prihovoril, či a ako kojim a ako by som mala a ako bol on. Pomohlo sa mi nezrútiť len môj vlastný postoj, uvedomenie si a odstup. Lebo ľudia radia a vyčitajú ako na páse a pritom nevedia o tebe nič a ešte naj chceme len tvoje/ vaše dobro. Akurat tak pokoj z duše vykradnúť.
Nie si povinna nikomu nič vysvetľovať.
Pokojne aj my nechceme viac deti, je odpoveď, alebo To je naša sukromna vec. Usmev na par sekund zamrzne ale pôjde sa ďalej s neakými hranicami. Moje naše a do tohto sa nemáte právo trapiť.
Ak sa na to necitis, vobec nad tym neuvazuj. Ak budes chciet dalsie, ten pocit pride sam… na konci dna budes ty ta, ktora sa o tie deti bude starat a ty vies najlepsie ako sa citis. Mne pri prvom bolo extremne zle ( celodenne zvracanie do 7 mesiaca ) a nedokazala som si predstavit dalsie… a potom to prislo. Ludia su taki, ze su schopni sa aj slobodnej matky spytat kedy bude druhe. A pytataju sa aj taki, co deti nemaju vobec;). Mozno by si mohla odpovedat, ze my budeme mat druhe, ked vy budete mat prve/ tretie 😄. Respektive protiotazkou. Ja mam pocit, ze niektori sa to pytaju len aby mali “navrh” a v podstate im je uplne jedno, kto kolko ma deti. Tebe je teraz takto dobre a mysli na svoje dusevne zdravie. Vsetko ma vyhody aj nevyhody, zivot sa neda nalinajkovat podla sablony. Riad sa sebou. Dolezite je aby ste boli vy zdravi s v pohode 🙂
Spravte ako vy budete chciet. Naši maju rozdiel 4,5 roka a ako kazdí surodenci sa aj pohraju aj naťahujú denne 300x. 🤷♀️ . Mne osobne prospelo ist po prvej materskej na rok do prace
Keby si mala aj jedno jedine dieta je to tvoja vec. Nechapem ze sa vobec nad tym pozastavujes, riesis na koniku a narovinu im to nepovies do oci. Ved to je tvoja rodina, co sa ti maju co do toho starat iny?
Vsak nepocuvaj druhych, snad nezijes svoj zivot, co druhi povedia? Urob podla seba, a nik ti nezaruci, ze budu parťáci. Povaha robi svoje, bud alebo.
Majte druhé dieťa, len keď sa vy ako rodičia budete cítiť na to. Tí čo vám radia, nebudú pomáhať v ťažších chvíľach. Vstávať po nociach, znášať/počúvať plač a pod.
Ahoj. Úplná blbosť nepočúvaj nikoho ako načo ja mám dve deti rok po roku a nikdy viac jeden má 3 a druhá 2 ako ľúbim ich všetko ale niekdy mám pocit že tento blazinec nikdy neskončí kľudne aj 5 ročný rozdiel a kľudne môžte mať aj jedinacika veď to je vaša vec
Nemyslím si že je to nový trend, ani že ženy súťažia koľko detí stihnú porodiť v čo najkratšom čase. Ja mám medzi deťmi malý vekový rozdiel a mám aj viacero kamošiek čo to takto majú, ale všetky otehotneli len preto že túžili po ďalšom dieťatku, nie preto že sa to teraz nosí. Možno to berieš citlivo lebo si mala ťažkosti s otehotnením a mala sa ťažkú cestu k prvému dieťatku, čo úplne chápem, a otázky okolia sú nevhodné a netaktné. Neverím však že to niekto z tých ľudí myslí zle alebo že sa chvasce že on má deti krátko po sebe a ty si neschopná.. Každý to cíti inak, niekto chce malý vekový rozdiel, niekto zase väčší.. každopádne ani jedna možnosť nezaručí to, že deti na seba nebudú žiarliť a budú parťáci. My máme rozdiel 1,5 roka a aj sa pobijú, občas žiarlia, ale ľúbia sa najviac na svete a ja by som nič nemenila🙂
Ja mam medzi deťmi 3,5 roka a je to super. Staršia už bola samostatnejšia keď sa menšia narodila, aj mi už vedela co to pomôcť a sú super partačky. U mňa menší rozdiel neprichádzal do úvahy.

Môžu byt parťáci, nemusia ... Ja mám sestry, medzi ktorými je rozdiel 14 mesiacov. Od mala boli ako nebo a zem. Rozdielne vo všetkom, ani veľké kamošky neboli. Aj teraz sú dospelé uz, žijú v jednom meste a nestretávajú sa.