Mám oprávnené výčitky ako mama pracujúca na plný úväzok?
Ahojte. Mám strasne vycitky svedomia, že som zla mama :(
Moja dcéra ma rok a tri mesiace. Od jej 6 tich mesiacov pracujem na polovičný úväzok, aktuálne kvôli lepšej ponuke idem na plny. Pracujem 2x do tyzdna z kancelárie a 3x do tyzdna mám HO. Počas HO ju mám 2x doma, praca mi to dovoľuje, síce sa jej cely cas nevenujem na 100% ale chodíme von, čítame si knihu, staviame kocky atd atd.. 3x do tyzdna chodí dcéra do jaslí. Okrem toho ju beriem kazdy deň von, 1x do tyzdna v rámci obednej pauzy stíhame plavanie pre deti. Ale ja mám pocit že je to malo, že by som mala byt doma a chodiť s ňou napríklad viac na krúžky. Doobedu sedíme na záhrade. Ja mám notebook pri sebe ona sa hra a keď skoncim ideme na prechádzku cca 2hodiny. Ja neviem, je to malo? Mám opravnene vycitky? Snazim sa jej po práci a cez víkend venovat na 300% - žiadny telefon, televízor le sa hráme, učíme sa…
ja by som pri takom malom dieťati výčitky mala, nič v zlom..ešte sa narobíš celý život, ale deti máš malé len raz..a toto obdobie tak rýchlo újde..so všetkými deťmi som bola doma do 3 a pol roka a s posledným dieťatom 4 roky, najkrajšie obdobie..
ja som sa tesila ked som musela nastupit do prace, aj ked ma skrelo ze maly ma len 1,5roka a uz musi ist do jasli ale mne uz doma hrabalo a to som bola na telefone kvoli praci ci som chodila pre tovar so synom. inym mojim znamym vyhovovalo byt doma roky rokuce, ony chceli byt doma, a tak kazde 2-3 roky dalsie dieta, jedna dala po rodicaku vypoved a ostala doma a venuje sa online skoleniam, dalsia bola po rodicaku na urade prace a potom si zalozila pro forma zivnost aby sa pocas dna mohla venovat svojim cinnostiam(domacnost, deti, jej zaujmy) a v noci potom robi nejake fusky aby mala nejaky prijem.
vsetko je to o tebe a o tvojich potrebach, povedz si co ty potrebujes k tomu aby si bola spokojna a co potrebuje tvoja mala. teraz ked sa na to spatne pozeram tak ja som rada ze syn siel v tom 1,5roku do jasli. ja som kazdy tyzden videla na nom ake neuveritelne pokroky robi tam s tymi starsimi detmi, on sa tam naucil chodit na nocnik, co doma bol len plac a strach, za tie roky co tam bol, tak ako on sa ucil od starsich deti, tak aj on bol potom ten, ktory ucil tie drobatka. ja som za, byt s dietatom ale netreba ho roky izolovat od kolektivu a kto tvrdi, ze 40-50minutove kruzky nahradia celodenne interakcie, tak ten podla mna nema vsetko v hlave v poriadku.
osobne mi tiez prislo ze sama si toho kladies na seba vela aj po pracovnej stranke aj mas velke naroky co sa tyka starostlivosti. je v poriadku nechodit na kruzky v takom veku a je ok byt doma ci ist len na ihrisko alebo zobrat odrazadlo a prejst sa. nie je to vsetko o tom ze teraz sa musi chodit na baby plavanie, baby jogu, baby balans, ci kadejake ine baby. syn je prvak a na kruzky zacal chodit ako predskolak aj to len kvoli tomu ze to mali v skolke pocas spanku, tak sme len vyplnali cas aby sa tam nenudil lebo uz po obede nespaval. teraz v skole ma taktiez kruzky pocas druziny, a sam povedal ze aspon mu to rychlejsie prejde.
netlac zbytocne na pilu 🙂 rob tak aby ste spoli obe spokojne a stastne. jasne a netreba zabudnit ani na manzela ;)
ja som sa tesila ked som musela nastupit do prace, aj ked ma skrelo ze maly ma len 1,5roka a uz musi ist do jasli ale mne uz doma hrabalo a to som bola na telefone kvoli praci ci som chodila pre tovar so synom. inym mojim znamym vyhovovalo byt doma roky rokuce, ony chceli byt doma, a tak kazde 2-3 roky dalsie dieta, jedna dala po rodicaku vypoved a ostala doma a venuje sa online skoleniam, dalsia bola po rodicaku na urade prace a potom si zalozila pro forma zivnost aby sa pocas dna mohla venovat svojim cinnostiam(domacnost, deti, jej zaujmy) a v noci potom robi nejake fusky aby mala nejaky prijem.
vsetko je to o tebe a o tvojich potrebach, povedz si co ty potrebujes k tomu aby si bola spokojna a co potrebuje tvoja mala. teraz ked sa na to spatne pozeram tak ja som rada ze syn siel v tom 1,5roku do jasli. ja som kazdy tyzden videla na nom ake neuveritelne pokroky robi tam s tymi starsimi detmi, on sa tam naucil chodit na nocnik, co doma bol len plac a strach, za tie roky co tam bol, tak ako on sa ucil od starsich deti, tak aj on bol potom ten, ktory ucil tie drobatka. ja som za, byt s dietatom ale netreba ho roky izolovat od kolektivu a kto tvrdi, ze 40-50minutove kruzky nahradia celodenne interakcie, tak ten podla mna nema vsetko v hlave v poriadku.
osobne mi tiez prislo ze sama si toho kladies na seba vela aj po pracovnej stranke aj mas velke naroky co sa tyka starostlivosti. je v poriadku nechodit na kruzky v takom veku a je ok byt doma ci ist len na ihrisko alebo zobrat odrazadlo a prejst sa. nie je to vsetko o tom ze teraz sa musi chodit na baby plavanie, baby jogu, baby balans, ci kadejake ine baby. syn je prvak a na kruzky zacal chodit ako predskolak aj to len kvoli tomu ze to mali v skolke pocas spanku, tak sme len vyplnali cas aby sa tam nenudil lebo uz po obede nespaval. teraz v skole ma taktiez kruzky pocas druziny, a sam povedal ze aspon mu to rychlejsie prejde.
netlac zbytocne na pilu 🙂 rob tak aby ste spoli obe spokojne a stastne. jasne a netreba zabudnit ani na manzela ;)
@lauruska_sumienka to si pekne napisala, dakujem 😊
Nemaj vycitky, ja sa tolko nevenujem decku a to ani nepracujem😆 urcite si dobra mamina a pokial tam pre dieta si, ono si urcite nebude panatat, ze si pocas toho aj pracovala
Áno. Máš oprávnené výčitky. Neviem, koľko si kojila dieťa, ale dieťa má byť kojené čo najdlhšie. Naši ma šupsli do jaslí tiež v roku a nikdy som im to nezabudla. Trauma na celý život. Až na to, že oni ma tam museli dať a ty ako píšeš robiť nemusíš, ale chceš. Tak malé dieťa má byť do troch rokov výhradne s matkou. Mám taký pocit, že si si sem prišla od žien vypýtať iba pochvalné reči, že si super matka. Za mňa teda absolútne nie. Ale je to iba môj názor, ktorý súvisí s mojimi prežitými vecami v mojom živote. Matku nenahradí nikto v takom veku. Mňa by zaujímalo, ako tvoje dieťa zvláda tie jasle. Určite sú súkromné. A keďže platíš, tak podľa mňa ti ani nič zlé učiteľky nepovedia, aby o teba neprišli.
Pre mňa si na základe opisu lepšia mama ako mnoho ďalších, dieťaťu sa venuješ naplno, a ešte popri tom stíhaš aj prácu a školu.. tomu s prácou úplne rozumiem, ja som rovnaká, na tom nie je nič pohoršujúce a na jasliach tiež nie... Tak ako niektoré ženy nechápu teba, ja som napr. nikdy nechápala ako niekto môže byť dlhodobo doma na reťazovej materskej, každý sme iný... Vyzerá, že ty máš veci dobre usporiadané, ja by som nemenila nič. Ak by predsa len si mala pocit, že je toho na teba veľa a chceš byť len doma s dieťaťom, aj to je ok a vždy vieš ísť späť na rodičák.
Pre mňa si na základe opisu lepšia mama ako mnoho ďalších, dieťaťu sa venuješ naplno, a ešte popri tom stíhaš aj prácu a školu.. tomu s prácou úplne rozumiem, ja som rovnaká, na tom nie je nič pohoršujúce a na jasliach tiež nie... Tak ako niektoré ženy nechápu teba, ja som napr. nikdy nechápala ako niekto môže byť dlhodobo doma na reťazovej materskej, každý sme iný... Vyzerá, že ty máš veci dobre usporiadané, ja by som nemenila nič. Ak by predsa len si mala pocit, že je toho na teba veľa a chceš byť len doma s dieťaťom, aj to je ok a vždy vieš ísť späť na rodičák.
@bbalin Ja tam vidím aj výhodu v tom, že takto podchytila včas dobrú pracovnú dobu, ktorá sa jej zíde najmä neskôr, keď dieťa podrastie a pôjde do škôlky, školy. Koľko žien si nevie nájsť poriadnu prácu po rodicaku, lebo nedokážu si nájsť robotu s takou pracovnou dobou, aby vykryli transport deti do a z inštitúcií, učenie sa s nimi, varenie atď. Často preto zostávajú v horšej, často menej kvalifikovanej robote.
Ja celkovo nechápem tie odsudzovacie komentáre. Autorka nikde nepíše, že pracuje len tak, lebo sranda. Ženy, ktoré sa vrátia skôr do pracovného kolobehu na to majú vážne dôvody: peniaze, či povaha práce, ktorú sa len tak nedá zavesiť na klinec na pár rokov, alebo proste jej pocit, že musí robiť AJ niečo iné okrem materských povinností - keby takáto žena toto v sebe poprela a prinútila sa sedieť len doma a riešiť iba starosť o dieťa, tak"scvokne" a pre to dieťa to nebude lepšie, ale práve naopak. Nepíšem o extremoch, kedy po šiestich týždňoch a pod. utekajú späť robiť a hodia dieťa niekomu inému opatrovať, tam (pokiaľ na to naozaj nie sú priam existenčné dôvody) by som tiež povedala, že načo to dieťa teda mala .. ale nesudim.
Vždy sa vyzdvihuje to trojročné minimum a ja nejdem spochybňovať výskumy, ja s tým dokonca súhlasím. Ale práve tu, na tomto mieste sa v auguste, v septembri roztrhne vrece s témami mám trojročných deti, ktoré sa už musia vrátiť do práce, ako: nedarí sa mi dieťa odplienkovat a o týždeň ide do škôlky, kde mi ho v plienkach nezoberú, čo mám robiť?? Dieťa nám reve každý deň v skolke. Dieťa sa mi pokakava v školke zo stresu. Dieťa nechce v školke jesť a plače. Naozaj len mizivé percento žien vtedy radi zostaň doma, lebo chudák dieťa bude mať traumu, ešte nie je pripravené. Vtedy sa už zrazu nepozerá spoločnosť na tie potreby dieťaťa, ale povinnosť matky v práci už sme mat prednosť pred traumou čerstvo trojročného dieťaťa.
Vôbec nie si zlá mama. Sú mamy,ktoré sú doma ale nevenujú sa vôbec deťom. Buď sú s kamoškami na káve alebo na mobilie. Nie je dôležité či si non-stop s dieťaťom ale ako kvalitne tráviš s ním čas a či dávaš dosť lásky.
Moja dcéra chodila do jasliciek a páčilo sa jej tam. Presne tak, nie všetky profesie sa dajú zavesiť na klinec a tiež nie je sranda všetky vedomosti zabudnúť .... tutulkamie 3 roky doma, predsa zanecha riadne stopy..

Ja som bola s kazdym dietatom doma 4r Lebo Tak som to chcela u nas skolka zacina v 4r . Uzila som si ich u nas to ma vacsina naopak nemaju ten luxus ( neplatena materska) byt stay home mom. Chodila som snimi vela von do detskeho centra , cestovala ., urcite to bolo pre okolie zvlastne ale Mne je jedno co si myslia druhy podstatne je co si myslim ja žijem svoj zivot pre seba . Chapem ked teba bavi iny system ten ktory mas . Nie je praca len o $ ale aj psychohygiene. Vela zien sa neciti bez prijmu sebavedomo schopne. Ty mas zit tak aby si sa ty citila dobre. 1r dieta nepotrebuje kružky . To je skor socialne vyzitie pre tie mamicky . Podstatne je vediet ci si robis vycitky svedomia z tvojich vlastnych pocitov ze naozaj to tak citis ze nieco dietatu podstatne chyba.. Alebo su to len myslienky ktore ti podstrcilo okolie ? Validaciu nehladaj u druhych hladaj ju v sebe . Vzdy lepsie tak ako to mas ako Keby si sa mala nutit byt na materskej a upadat na duchu nespokojna nenaplnena. Dieta potrebuje najviac zo vsetkeho spokojnu a vyrovnanu matku .Akym sposobom to dosiahnes je len na tebe . Len toho mas iz dost vela tak nedavaj do vsetkeho 300% Lebo vyhorIs treba mat aj svoj relax .