Mám ostať doma s dieťaťom alebo pracovať?
Neviem vôbec čo mám robiť, už mi to nedá spávať posledný mesiac :D dcérka môže ísť od septembra do škôlky a ja do práce. (Prácu by som si musela nájsť) no chcela by som už niečo zarobiť a trochu sa socializovať na druhej strane počúvam názory že mám byť ešte doma užiť si kým je dcérka malá, vyrastie rýchlo. Tak sa bojím že budem potom časom ľutovať že som s ňou neostala doma, no teraz ma to dosť láka do tej práce. Druhé dieťa neplánujeme. Čo by ste robili vy?
@natalka2548 so starsou som bola doma 3 roky, retazovo prisiel syn. A to mi uz zacala po 5 rokoch doma hrabat a vzala som aspon 1/2 uvazok. Za mna fantazia! 2 x v tyzdni idem do prace, mam dovod sa ,,poriadit'' 😂, vypadnut z domu a od deti a aj vyplata k rodicaku potesi. Deti su zatial statsie v skolke a mladsie s muzom, takze win win pre oboch, spokojni sme vsetci. Neviem ako tvoje dieta, ale moje sa uz doma nudili a ja som uz nijako raz nedokazala vymysliet natolko pestry program ani nahradit im kolektiv
Cauky ja som po 2 detoch cakala 3 jak sa narodila uz mi fakt chybala socializacia a to sme medzi tym vstavali dom jedno dieta v skole druhe v kociari a tretie v bruchu😂 vtedy to bol masaker manzel v zahranici riesila som vsetko ja dieta do sedacky a letis urady vyplacat robotnikov atd vyberat veci do domu, preslo to potom mi chybala nejaka socializacia ked sa narodila 3 tia tak som po roku isla do školy 😂akurat som skoncila dieta ma 3 roky a v septembri sa chystam do prace ale este si uzijem prazndiny
@natalka2548 s prvym a jedinym ti radim ostat dokedy mozes. Fyi ja mam 3. Pri 3.mi ostala v jeho 2 rokoch moja mama, inak by som nesla robit. Je to sice celkom nuda, ale dietatu to treba.
@natalka2548 je to ako to cítiš ty, a najmä, ako je na to pripravená dcérka. Mladsia sla do skolky v 2r8m, staršia veruže pôjde až po 3 rokoch keď bude mat. Ta je ešte naozaj babo...
@natalka2548 Niekto lutuje, ze ide do prace a niekto lutuje, ze nesiel do prace skor. Zavisi od povahy, od dietata, priorit, aku ma zena pracu, ci si chce budovat aktivnu karieru ci nie... Ja som ostala doma, lebo peniaze sme az tak surne nepotrebovali, chcela som dceru vychovavat podla seba a nevidela som na nej, ze by jej este akutne chybal kolektiv, socializacia co sme sa snazili jej zabezpecit, jej stacila. Aj som si vravela, ze do prace budem chodit este zvysok zivota, ale ju si uz neuzijem, ked bude vacsia a nebude ani chciet byt tolko so mnou. Plus samozrejme choroby, meskanie z prace, to tiez nie je uplne idealne. Snazila som sa nejako si privyrobit, nakolko sa dalo.
@natalka2548 ak máš prácu na skrátený úväzok, vezmi to. Ak je osemhodinový, neber, je to veľa pre tak malé dieťa byť od mamy preč.
@natalka2548 ak vyslovene nemusíš ist do prace kvôli peniazom ( alebo iným dôvodom), ešte s ňou zostaň. medzi druhým a tretím rokom sú detičky najsladšie, najmilšie, už rozprávajú, sú to takí strašne zlatí miniludia, rýchlo to ubehne ..ostaň s ňou a úži si to...
No ja neviem čo chces počuť ,ale ženy v iných krajinách majú 12tyzdnov voľno a potom hajde do práce. A tiež si chcú užívať deti. Komenty nečítam tak neviem všetko,ale musíš sa dohodnúť s manželom ako ste na tom finančne,či môžeš ostať alebo vám treba peniaze a aké máš dieťa. Či potrebuje byť s tebou ešte doma a zvládnete to materiálne alebo musí ísť do ms. To sú veci ,ktoré my za teba nevyriešime a každá odpoveď bude len zavádzajúca. Každopádne, matka je tu pre dieťa aj keď musí do práce ... Všetci sme to prežili, aj takí ,ktorí boli v jasliach.
Necitala som ostatne komentare, ale ja si myslim ze zena ma pracovat. Potom si rozdielite povinnosti okolo dietata s manzelom.
@belllinka ty si nejako mimo,si si nevšimla,že teta je úplne iná,že
@mamamasama napísala,iba,že mala prácu snov a vybrala si deti. Nikde som sa nedočitala čo robí,iba vecnú odpoveď k téme,takze áno,vyzeráš akoby ťa závisť plieskala🤣🤣🤣pre niekoho je práca snov taká a pre druheho onaka,dosť logicke. Niečo ťa viditeľné žerie a dosť to spamujes. Keď sa ti nepáči,kontaktuj danú osobu súkromne. Inak pôsobia dosť jednoducho a zavistlivo,čo je škoda.
Zostaň doma ak ťa financie netlačia, fakt rýchlo vyrastú.. mám doma skoro 15 ročnú a ozaj neviem kedy sa to stalo, že o tri roky je "dospelá" užívam si aspoň menšieho ale občas ma prepadne smútok keď aj on vyrastie a už sa nebude chcieť tak silno túliť, pofukat, chodiť na výlety ako teraz 🥹🙂
Dieťa v tomto veku už potrebuje kolektív, v ktorom sa naučí rešpektovať iných, prijímať a akceptovať ich názory a to detí aj dospelých. V škôlke bude pod vplyvom odborných výchovných aktivít, naučí sa veľa aj toho, čo doma sa často považuje pri domácej výchove za priskoré. Čím skôr začne navštevovať kolektív, tým viac vyzrieva, je šikovnejšie, má lepší prehľad, je sebestačnejšie a dobré sa cíti v kolektíve, kde si ľahko nájde nových kamarátov. Po 44 rokoch pedag. praxe na ZŠmôžem povedať, že deti, ktoré navštevovali škôlku až v prípravnom predškolskom ročníku alebo vôbec nie, sú oveľa pomalšie, vyžadujú viac individuálneho prístupu, ktorý si aj vynucijú na úkor iných detí, málo samostatné, menej si dôverujú, neznášajú sa dobre so spolužiakmi, často si agresívne vynucujú to, čo oni chcú,neskôr sú z nich agresori a ich prospech aj v budúcnosti je horší.
Zostať doma a nepracovať, znamená nechať sa vydržiavať vlastným mužom na úkor rodiny. Každý odpracovaný deň je potrebný do dôchodku aj keď ten je ďaleko. Nedávno sme sa tu zaoberali ženou, s ktorou sa jej muž rozviedol v dôchodkovom veku, lebo si našiel inú. Ona celý život bola v domácnosti, nikdy nepracovala a tým nemá nárok na dôchodok ani soc. dávky v dôchodkovom veku. Zo zákona tu prichádza vyživovacia povinnosť detí podľa ich možnosti a príjmov. Na jedno dieťa vyjde minimálne niekoľko stovák mesačne, ktoré svojej matke musí každé jedno mesačne platiť ako výživné na rodiča. Zvládnu to deti a ich rodiny? Dokážu ju financovať tak, aby z toho, čo jej dajú, dokázala sa uživiť, platiť byt a všetky náklady potrebné k životu? Ak je odpracovaných dní málo (počítajú sa pri výpočte dôchodku odpracované dni a nie roky), dôchodok je tak malý, že ťažko je z neho vyžiť. Na to však treba myslieť v mladosti. Ako si za mlada ustelieš, tak budeš žiť v starobe. Zázračné švajčiarske dôchodky sú nereálna hlúposť, na každý cent treba zarobiť v mladosti.
Nech, ja som nebola odkázaná na peniaze, manžel ako riaditeľ podniku zarobil dosť, no ja by som si nemohla vážiť samu seba, keď by som sa nechala mužom vydržiavať. Mám predsa svoju hrdosť a dôstojnosť a neznížila by som sa do pozície prostitútky vydržiavanej vlastným mužom, ale snažila som sa prispieť do domácej kasy, koľko sa dalo. Preto ani pri 3 deťoch som dlhšie doma nezostala. Manžel si ma za to do konca života vážil, nikdy sme nemali nezhody kvôli financiám, resp. ich míňaniu. Plne som dôverovala jasliam aj škôlke a vyplatilo sa to. Všetky tri sú skvelí ľudia, nikdy nemali problémy so správaním, akceptovali dospelých a bez problémov vyštudovali aj VŠ.
Tiez mi to vrtalo hlavou, no videla som na dcerke ze potrebuje ine impulzy, deti, nove prostredie proste nie len mamicku. A aj sa som citila ze sa potrebujem aj sebe venovat, a inym veciam. Mna cakali v praci, a uzivala som si to, konecne sa obliekat (nie leginy...teplaky), nove vlasy.... Citim ze to potrebovala aj dcerka aj ja...aj nase financie a napokon aj nase manzelstvo. Nelutujem, ale daj na seba, na svoje pocity . Niekedy po roku ma napadbe ze aaaa minuly rok ame toto a takto....ale dnes su to uz ine impulzy napr.vystupenie v skolke, nove kamaratsva. Kazde obdobie ma svoje caro

@nyusika
@daniela.ho veďna mňa nereagujte, keď vás tak iritujem