Mám ostať doma s dieťaťom alebo pracovať?
Neviem vôbec čo mám robiť, už mi to nedá spávať posledný mesiac :D dcérka môže ísť od septembra do škôlky a ja do práce. (Prácu by som si musela nájsť) no chcela by som už niečo zarobiť a trochu sa socializovať na druhej strane počúvam názory že mám byť ešte doma užiť si kým je dcérka malá, vyrastie rýchlo. Tak sa bojím že budem potom časom ľutovať že som s ňou neostala doma, no teraz ma to dosť láka do tej práce. Druhé dieťa neplánujeme. Čo by ste robili vy?
@natalka2548 ja ti poviem tak - ja som vsetky tri deti dala do jasliciek a isla do prace. Mala som viac dovodov, jednym bolo aj to, ze som tym detom nevedela dat kamaratov v rovnakom veku, vsetky tie basnicky, pesnicky, tanecky. Mna to doma ubijalo. Nic ale absolutne nic som nezmeskala. Prve kroky urobili so mnou, odplienkovala som ich ja, vsetko co som ich vedela naucit, som ich naucila ja. Co som nevedela - ako som spomenula - im dala ucitelka v jaslickach. A to najmensi tam isiel ako 11 mesacny. Ked sa dalo, boli sme doma, ked nie, bol tam. Ale co bolo najdolezitejsie - bolo to moje vlastne rozhodnutie. Nikoho som do toho nenechala kecat, nebodaj rozhodovat za seba druhych. Nelutujem, urobila by som rovnako. Akurat, ak mozem odporucit - najdi naozaj kvalitne zariadenie, kde je naozaj par deticiek. Alebo kamosku na materskej - jej pomoze par evri a ty budes mat cas na pracu. A nikdy sa neobvinuj. Nic nezmeskas, nestratis, ten cas utecie rovnako.
Pre mna je dolezita kvalita spolu straveneho casu, ako jeho kvantita.
@natalka2548
teraz akurát čítam, že bude mať len 2 roky. Nedaj. Ja som dala maleho k opatrovatelke, mal 2,5 roka a mrzí ma to. Zvykol si ale bolo to skoro. Riesila som jednu situaciu a preto som sa tak rozhodla. Pokial teraz nebudem musieť, neurobím to. Aj teraz chodí do škôlky, no nemáme tu rodinu. Je fajn vedieť, že mu je tam dobre, ucitelky sú super. Druhym dôležitým faktorom u nás bol aj jazyk. Zijeme v AT, muz pracuje, domov príde podvečer. I ked on s malym hovorí len nemecky, bolo by to malo, tak nech ma dobrý štart v skole neskôr.
V dvoch rokoch je skoro - teda v prípade, že ozaj sa dá.
Matke samozivitelke nebudem písať ake je krásne byt aspim do 3 rokov doma s dietatom, pokial by nemala v takom prípade ani na chleba
Tam treba zhodnotiť priority a je to od prípadu k prípadu.
Inak pokial bol maly doma, bol do 2 rokov 2x chory. Odkedy bol v kolektíve, je skoro každý mesiac minimálne týždeň doma. Keby som mala chodit momentálne do prace, už mám asi 4tu. Netuším, kde by mi tie ocr tolerovali tak často.
2r zrejme jedine dieťa by som už teraz do škôlky nedávala ani omylom.
@belllinka posledna vec k tvojej osobe. Napisala som tu, ze mam pracu snov. Nenapisala som aku. Ty si to vytiahla, takze evidentne ti to lezi v zaludku, ak mas potrebu na to poukazovat.
Ja by som v 2 rokoch nedala do škôlky. Dieťa som sa rozhodla mať s manželom a tým pádom ho nedám do jasliciek a ani do škôlky do troch rokov. Ale to je môj názor. 💪🙏 Ja inak “milujem” keď nejaká mamka povie, že ma napr.3,4 deti ale každé dala v pol roku do jaslí😆🤣 Ah jaj, čiže ma dieťa ale reálne sa mu absolútne nevenuje do troch rokov lebo veď miluje pracu a to dieťa je tak či tak minimálne pol dňa bez mamy chúďatko.. tak potom prečo sa chváliť, koľko ma deti keď ich vychovala buď opatrovatelka alebo boli v jasliach, škôlke? Ale samozrejme každá mamka to mame inak, niekomu su prednejšie peniaze a niekomu vlastne dieťa ☺️
@natalka2548
A myslis si, ze pracujuci rodicia si neuzivaju deti? Napr. tvoj manzel? Predstav si, zeby zahlasil, ze dava vypoved a ide si "uzivat deti".
Ja si myslim, zze je to o tvojom nastavení. Vacsina zien vo svete zacina pracovat po par tyzdnoch, max mesiacoch od narodenia dietata.
Ak si sikovna, mas v zivote nejake ambicie, urcite chod do prace.
@belllinka a nie je praca snov individualna a pre kazdeho z nas ina? niekto ma pracu snov modelku, herecku, niekto ucitelku, smetiara. Ja napriklad pracu s analyzami, cislami, v kludnej firme, bez podriadenych...letusky napriklad obdivujem, ja sa v lietadle citim neisto. a aj keby tak "len" upratovala, tak co? Aj to moze byt pre niekoho praca snov...zasli ste obe trochu do zabomysich vojen..
@natalka2548 nečítala som celú diskusiu,ale to som sa dočítala,že je ešte malinká🫣,len dva rocky,ak s ňou ešte rok ostaneš doma,nič jej ,ani tebe neujde.A ak ju dáš do kolektívu,radšej rataj s tým,že môže byť často chorá,tak možno pár mesiacov nechoď do práce,aby si jej bola k dispozícii,ak ochorie.Ja som bola doma tri roky,lebo som vedela,že druhé nebude,a neľutujem ani chvíľu❤️.
@belllinka budem ti oponovať, ale letuška nie je len nejaka čašníčka. Byt letuskou je sakra náročné. Musíš mat veľkú klasifikáciu a školena na obrovské množstvo situácii, ktoré musíš vo vzduch zvládnuť. Nechápem prečo si ludia myslia, že letuška je nejaká čašníčka. Byt letuskou je úžasná činnosť a aj veľmi náročná.
@natalka2548 nepočúvaj okolie.... Počúvaj svoj vnútorný hlas... Ved dieťa môže byť v škôlke pol dna kým si nájdeš pracu. Budeš vidieť ako to zvláda, ako to budete mat z chorobnosťou atď.
@belllinka prácu snov ma predsa každý inu, snáď nechceš ostatným hovoriť čo môžu mať ako sen.. a že iba "čašníčka, upratovačka" - aj keby.. nedávno tu bola téma o upratovacke v škôlke a ženy sa predbiehali ako žiadnu prácu neodsudzuju a neznevazuju.. tak tu to vidno ako je to v praxi.. 😒
@autorka a aká je tvoja dcéra? Je na škôlku pripravená? Toto by bolo premna najzásadnejšie z rozhodovania.. osobne som bola doma 10r lebo 3 deti som mala v priebehu 4roch rokov, každé sa do škôlky dostalo až ako 4r, ale v Tom veku aj až boli dostatočne pripravené na kolektív.. (no najmladší aj od 3r by sa mu pacilo, bohužiaľ nebolo miesto) bývali často choré, sú alergici a prácu som si našla takú aby som mohla stále najviac času venovať im.. neľutujem ani rok čo som bola doma, som rada že som ich mohla vychovávať ja.. do práce by som šla aj skôr, ak by bola možnosť - u nás jednoducho nebola a tak som šla až keď sa dalo.. ja by som na tvojom mieste ak je dcéra pripravená na škôlku, hľadala prácu na skrátený úväzok aby si s ňou mohla byť čo najviac aj naďalej..
Neboj sa! Uzijes si ju. Je celkom pravdepodobne, ze ju budes mat stale doma choru 😀
Moja ide do skolky od septembra. To budemat 3,5 roka a myslim ze to je akurat. Mne nechybal kolektiv vobec. Som introvert a aj tak su vsade len ohovaracky a faloš. Mam aj 9 rocneho syna a preto si uvedomujem ako to ubehlo. Vidim ako stale viac chodi von s kamaratmi, ze uz nas tak nepotrebuje. Cize dcerku som si chcela uzit. Pre mna je cas na RD supet. Ziadny zhon, stres. Ked pojdem do prace to uz budeme len v jednom kolotoci a ani si neuvedomim ako rychlo deti vyrastu.
@natalka2548 keď má toľko asi by som počkala ale to každá mamička má inú povahu a aj dieťa, sama najlepšie budeš vedieť no myslím si a potvrdilo to veľa odborníkov že je lepšie v tomto počkať ..ja som čakala a neľutujem, ale to je moja situácia, každý je v inej..pekný deň.
@natalka2548 odpoveď na tvoju otazku je pre každého iná...musíš nájsť čo vyhovuje vašej rodine a vašej situácii...ja som nastúpila do práce keď dieťa malo 2 roky, mala som dozvuky poporodnej depresie a myslela som, že obom nám tak bude lepšie...pre nás to však nebolo dobré, vkuse choroby, teda dokola adaptácia, kopa stresu a plaču...plus som mala pocit že nič z toho života nemám, že ráno ledva stihnut prácu a poobede sa ponáhľať za dieťatom aby sme spolu boli aspoň nejaký čas ale reálne som bola z práce unavená a čakali ma už len domáce povinnosti..pediatricka nám opakovane odporúčala ju z kolektivu vybrať, a okolnosti sme mali také, že s ňou nakoniec mohol byť pár mesiacov manžel a teraz ja čakajúc súrodenca...s mužom sme sa dohodli, že kým budú deti malé, v práci zvolníme
, nemáme rodinu a pomoc blízko, jeden z nás bude mat skrátený úväzok, prípadne nejaký čas ostane doma, rezervu na to máme...inak čím je dieťa staršie, tým sú tie aktivity s ním zaujímavejšie, je to už parťák a je to iné ako len kŕmiť a prebalovat cely deň...ja som si medzičasom usporiadala priority a vnímam to celé inak...vyskúšali sme si obe verzie...deti rastú naozaj rýchlo a tých pár rokov sa nám nikde nestratí...okrem toho nie sú len možnosti "sedieť doma" alebo "fulltime robiť", medzitým je xy rôznych možností a scenárov, hlavne treba robiť tak ako to cítiš a s čím si stotožnená
@natalka2548 uži si maličku narobiš sa ešte dosť v živote
@natalka2548 3 roky môžeš byť doma s dcérou. Načo sa ponáhľať do práce?
Pracovať budeš celý zvyšok života. Tie roky, ktoré stratíš s tým, že neuvidiš dcéru vyrastať, nebudeš pri nej keď je to pre ňu ešte dôležité, budeš neskôr ľutovať. A žiadne peniaze to nenapravia.
@natalka2548 u nás to bolo tak, že som sa nevedela dočkať návratu do práce, aj ked len na polovicný. Vrátila som sa, ked mal malý necelé dva roky :D a teraz to fest lutujem, chýba mi ten cas s ním, ale zasa vsetko si vynahrádzame, sme ako dva cecky, uzivame si spolu kazdu chvilku... teraz cakam druhe a aj prveho si nechavam doma a nechodi do skolky lebo byval casto chorý 🙂 takže dobiehame.
Ja by som na Tvojom mieste sla do práce, lebo teraz v tejto chvíli to potrebujes pre svoju pohodu a stastie, kedže ta to tam taha.. a možno si o to viac budes uzivat vikendy a spolocny cas s dietatom
@esterr_ka prosím ťa, ona si tu odporuje v každej téme. Raz napíše, že už 15 rokov robí letušku a stále s radosťou chodí do roboty, pritom je už 8 rokov na reťazových materských, v ďalšej napíše, že nepracuje lebo si vybrala starostlivosť o deti. Potom píše, že robí doma na HO, popritom stíha doma vyučovať domškoláka a predškoláka a behať okolo ročného dieťaťa. Potom že má pracu snov a v ďalšej téme, ako je rada, že vypadla z roboty na materskú lebo to tam bolo hrozné, že z toho mala až žalúdočné vredy 😂
@belllinka v úplne cudzej téme na cudzí dopyt sa hadáš s "IBA" čašníčkou v lietadle?! Ti preskočilo? Si zaloz vlastnú tému a tam o nej nápis esej, keď Ti tak strašne leží v žalúdku a teda podľa všetkého sa zda, že si jej najväčší fanúšik na MK, keď o nej toľko vieš!? A pre každého je práca snov niečo iné tak ako sa každému páči iný chlap, iné meno pre dieťa, iné oblečenie a atď. okrem toho, Ty si nikdy vo svojej práci snov, ak ju vôbec máš, nemala zlý deň? Nikdy si nepotrebovala pauzu, vypnúť, mozno si s tým chcela seknut? Alebo si nerobila popritom aj inú robotu na HO, lebo si možno musela alebo chcela len skúsit niečo iné, nové alebo len vypnúť od detí na chvíľu? Otras🤦🤦🤦
@natalka2548 ak Ťa vyslovene netlačia peniaze, že si v životnej núdzi a ak naozaj ďalšie dieťa neplánujes, ostan s ňou doma do 3 rokov, lebo nikto nikdy Ti ten cas s ňou nevráti, nikdy! Ak si chces privyrobiť, postraz komusi dieťa, že ho vezmeš von alebo chod upratovať kdesi na 2 hodinky denne alebo dva razy do týždňa - ponúk je mnoho, prídes aj medzi ľudí a bude tam ticho a vypnes, zajdi si len tak do restiky alebo kúp niečo pre radosť alebo s kamoškou na kávu alebo má nechty...aj tu je moznosti veľa....držím pastický✌️
ja som si rada uzila cas s detmi doma, bez ranneho vstavania a nahanania do/zo školky a roboty. praca ta počká ešte rok, ak to pre vás nie je finančné nutné, dala by som prednosť času s dieťaťom. ten sa už nevráti. ❤️
@belllinka kks dobre sa tu strapnujes 🤦🏻♀️
@natalka2548 ja mam tiez jedno dieta, dalsie nebude a veru luto by mi bolo ist skor do prace, ono velmi rychlo vyrastie ☺️

@amelia89 áno rozmýšľam nad tým že asi by to bolo fajn riešenie, aj by sme si obe postupne zvykli 🙂