icon

Mamičky jedináčikov

8. máj 2022

Ahojte mamicky jedinacikov. Chcem sa spytat. Nelutujete s odstupom casu, ze ste sa rozhodli mat len jedno dieta a pri tom jednom to aj zostalo?

jana_eyre_2
10. máj 2022

@saeedi jasne chápem, ono ja som to tak všeobecne na celú diskusiu myslela..

h2
10. máj 2022

@silvike Ale to je niečo, čo sa nedá vyskúšať. Veď to dieťa sa už potom nedá dať preč. Ja nie som človek, ktorý nutne potrebuje vlastnú skúsenosť, aby sa nejako rozhodol. To, že nemám druhé dieťa nie je preto, že si to nikdy za žiadnych okolností neviem predstaviť a určite by som to nikdy nechcela. Keby som mala napríklad dvojičky, alebo by sa nejakou náhodou podarilo druhé neplánovane, bola by som ho prijala s láskou. Len proste nemám tú potrebu a túžbu ho bezpodmienečne mať.

luccija
10. máj 2022

@fialka555 nesúhlasím, ze najlepší dar pre dieťa je súrodenec.Resp.by som to opravila, že strašne záleží na povahach deti a to nikdy nevieš, takže hop, alebo trop.Moje dieťa je dosť introvert má rada svoj kľud už od malička kde sme prišli a bolo viac detí v rodine, keď sme prišli domov povedala, že konečne kľud a to mala 5-6 r🙂ja som jedináčik vždy som mala a mám veľa kamarátok.Nikdy mi súrodenec nechýbal vtedy boli časy, že sme behali po ulici...ja som bývala dosť zhrozená ako sa deti kamarátok tlckuju, kopú väčšina z nich má 3 deti viem, že to k deťom patrí, ale ja som bola z toho nervózna a vždy mi bolo tých menších ľúto🙂)aj, keď verím, že ich to do života viac pripraví ako jedinacikov zvyknúť si čím skôr na nespravodlivosť, konflikty..sebapresadzovanie.Mama v jednom kuse policajt.A vždy jedno je obľúbenejšie aj v dospelosti veď neraz to tu čítame.
Sú deti, ktoré od malička pýtajú súrodenca, chcú sa s niekým hrať, zdieľať hlavne dievčatka a potom tie, čo nie.Dcerina spolužiačka je najstaršia introvertka majú veľký dom a 2 menších bratov v 12r išla na internát študuje tanec, lebo povedala, že doma nemá kľud, chalani stále v sebe...kamarátka sa sťažovala, že má dve deti extrovertov a ona utiahnuta, taká lesná víla jemná, v knižkách, sadi si kvietky.
Snom každej mamy je, aby si deti rozumeli, tým čo to vyjde to je životne šťastie a každý deň nech tomu ďakujú.
Vôbec nezáleží od výchovy, ale pováh deti či budú parťáci či nepriatelia.Mne chodila dcéra zo školy s tým, že sa jej spolužiaci sťažovali, že musia strážiť, vyberat zo škôlky.A úprimne mne prvých 9 rokov vôbec druhé dieťa nechýbalo vôbec mali sme svoje aktivity, do 4 r choroby, potom škola, muž často na sluzobkach ja som si nevedela predstaviť znova prebdene noci, ako zosúladiť 2 deti, väčší rozdiel možno som nad tým príliš premýšľala...potom prišlo zaváhanie kvôli veku, ale v konečnom dôsledku som rada, že som mala čas, chuť a dosť sily na jedno a.Posledne roky robím s deťmi, tak tam si to vynahradim🙂ti, čo píšu všetko materiálne áno dali sme jej dosť, ale myslím, že ja som jej dala hlavne čas more času, veľa aktivít, veľa rokov som pracovala z domu, nechodila do družiny, nepoznala školské obedy dať všetko... nemusí znamenať materiálne veci.

chillibubble
10. máj 2022

@silvike 😀 tak hadam viem rozoznat ci nieco lutujem alebo nie. jasne, neviem ake to je mat dve deti, ale absolutne nelutujem ze mam len jedno a dalsie mi nechyba. to ze mi nechyba asi tiez viem posudit.

vero_29
10. máj 2022

@petrakolenikova nie neľutujem, mám rozdiel necelých 19 m..je to zahul..veľa sebaobetavia.. niekedy sú dni keď sa chcem doslova ujsť..ale zato sú zasa dni, kedy má ti moji drobci tak nabijú energiou, že vladzem existovať ďalej. A teším sa, že budú mať jeden druhého keď my tu už nebudeme.

breznica
10. máj 2022

@karamel ja to isté.zostala som sama s ťažko postihnutým synom keď mal rok a pol.kym sa objavili "ten pravý",syn mal takmer 6 a ja pred tridsiatkou s varovaním od dr., že tehotenstvo by bolo rizikové s nutnosťou ležať. Čo je nezlučiteľné so zdravotným stavom a potrebami syna. Chlap sa s tým zmieroval dlhšie,ale syna ľúbi,on jeho berie ako svojho otca.ale je mi to ľúto, vždy som chcela tri deti

silvike
10. máj 2022

@chillibubble Ked myslite...

ivik4
10. máj 2022

@silvike a co si tie jednomatky maju adoptovat 3 somalske deti a ked sa uistia ze sa na to ozaj necitia a ich rozhodnutie mat len 1 dieta bolo spravne, ich vsetky vratit jak poskodeny tovar ? Taras somariny ako voda v koši 😄😄😄
Hoc aky blud som tu uz citala, ale ty si zabila vazne tym komentarom

ajuga
10. máj 2022

Mne sa nepacia tie reci rodicov jedonacikov, ze "aspon im mozu dat vsetko"... A my, co mame 2+ deti nasim detom nedavame všetko? Ci ako 😁 mam dve deti a maju toho omnoho viac ako jedinacikovia. Uz len v tom smere, ze ich ucime byt ohladuplni jeden k druhému. Nemozem si pomoct, ale odjakziva som jedinacikov vnimala ako rozmaznancov, ako decku mi bolo jedno, ci je jedinacikom z vole rodicov alebo zo zdravotych dovodov rodicov. A teraz, keď som starsia, mi rodicia jedinacikov pridu velmi pohodlni, pohodlni obmedzit svoj zivot, cas, konicky dietatu. Pohodlni sa niekomu podriadit. Mne to pride enormne sebecke. Nečudujem sa, ze je tolko sebeckosti na svete. Teraz ale nehovorím o rodicoch, ktori slho nemohli mat deti. Hovorim o tych, ktori si proste sami urcili ze jedno dieťa a dost. Ale aj na takych ludi slnko svieti, v konecnom dosledku by sme mali kazdy kazdeho akceptovat. Co ja aj robim, len som napísala, co si o takych rodičoch myslim

h2
10. máj 2022

@ajuga Mať jedno dieťa s tým, že "aspoň mu môžem dať všetko" vôbec neznamená, že ten, čo má detí viac, im všetko nedáva. Ale že ten jeden konkrétny rodič, čo to tvrdí, by druhému nevedel dať viac. Ľudia žijú v rôznych podmienkach.
K tomu, čo si písala ďalej, o tých rozmaznancoch a sebeckých rodičoch, sa radšej nevyjadrujem. Len toľko, že máš strašne obmedzený pohľad.

silvike
10. máj 2022

@ivik4 ved prave v tom je ten hacik, ze jednomatky netusia ake by to bolo u nich s viac detmi. Oni si povedia ze to s tym jednym je super a inak by to nechceli. Ale oni nevedia ake by to bolo s viacerymi, mozno by to bolo ovela lepsie ako s jednym...ale samozrejme rozhodli sa ostat pri jednom a beru to ako najlepsie rozhodnutie svojho zivota. Fajn, asi ste ma nepochopili ako to myslim.

h2
10. máj 2022

@silvike Ale ty zase nechápeš, že niekto proste nemá potrebu, ani túžbu, mať ďalšie dieťa? Ty prečo nemáš 10 detí? Veď nevieš, aké by to bolo. Určite by to bolo super, kopec srandy, keď sa jedno dieťa poháda s druhým, ešte má 8 ďalších na výber... Proste raj na zemi. Hm?

canis_lupus
10. máj 2022

@luccija som rada, že nie som jediná divná, čo má takýto názor 😃 Pri tvojom komente som si spomenula, ako sa naposledy stretli všetky vnúčatá u svokry (malý má z chlapovej strany 6 bratrancov a sesterníc, vtedy tam boli len 4). Všade hluk, krik... Doniesli sme stolné hry, lebo som si hovorila, že malý by si s nimi možno rád zahral, ale po 5 minútach hry išiel preč, že on by chcel hrať len so mnou doma 😂 Mám veľmi rada netere a synovcov, ale vždy keď prídu, ten chaos mi len pripomenie, aká som šťastná, že mám len jedno introvertné dieťa 😁 (samozrejme keď to niekomu vyhovuje, je to v poriadku, nie je o čom)

chillibubble
10. máj 2022

@ajuga prepac, ale hadam si mozem o svojom zivote rozhodovat sama ci? hadam mozem mat uctu sama k sebe, ked chcem cas pre seba, netocit svoj zivot okolo deti, domacnosti, chlapa... hadam sa poznam natolko, ze viem co mi sposobuje stres a kedy som nastvana, nervozna a ze k tomu prispieva aj dieta. taka proste som, bohuzial.
ak som pohodlna a rada si uzivam zivot, tak som horsia ako mnohomatky? ako to teba negativne ovplyvnuje? co je sebecke na tom mat jedno dieta? mas tu niekolko prikladov dospelych jedinacikov, ktori tak boli spokojni.
mam ja pisat tebe ze si sebec, ze si si spravila deti pre potesenie seba, aby si sa mala o koho starat, alebo aby sa mal raz kto postarat o teba? tiez su tu skusenosti ludi, ze by radsej boli jedinacikovia. mam pisat na ich rodicov, ze pokazili svojim detom zivot, lebo im nedokazali zabezpecit vlastnu izbu, kruzky, skoly?

panelacikova
10. máj 2022

@miriammh nie, nechýba. okolo 9. roku bola taká smutnejšia a vyliezlo z nej, že by chcela, ale potom sa občas starala o dve malé susedkine deti (vonku ich väčšinou opatrovala) a po roku relatívne častého stretávania sa s týmito deťmi vyhlásila, že je rada, že je sama 😀 a v 11.roku už mala na to jednoznačný názor, že by nechcela. samozrejme, keby sa pritrafilo a nechala by som si ho, tak by sa musela prispôsobiť, to je jasné 🙂

panelacikova
10. máj 2022

@felicitab presne takto to vnímam aj ja (tvoj príspevok o 10:15), a tiež pochádzam z podobných pomerov a mám za sebou podobné detstvo. čiže presne viem, o čom píšeš. a absolútne súhlasím 🙂

chillibubble
10. máj 2022

@ajuga fakt ma dostal tvoj nazor, ze sme sebecke a odsudila si nas len na zaklade toho, ze mame len jedno dieta. v zivote by ma nenapadlo sudit inu matku, co napr. pride na ihrisko s 2 detmi a nevie co skor, jedno chce ist tam, druhe tam, placu ze sa nejde tam kam chce ist ono, ze aka je hlupa ked si spravila dve deti, ktorym sa nevie sucasne naplno venovat 😀 a ze vo svete je kolko sebeckosti. este ze vy ste dokonale a nesudite 🙂

panelacikova
10. máj 2022

@mija_ja to mi je ľúto, že "nie je úplne zdravý", hoci netuším, aký stupeň ochorenia/postihnutia má. tak či onak považujem za nesprávne, aby mal súrodenca iba preto, aby sa ten oňho staral ☹
každý človek si zaslúži žiť svoj vlastný život ako dospelý jedinec. čiže ak chceš pre syna súrodenca iba preto, aby sa o syna staral, tak mi je už vopred toho ďalšieho dieťaťa ľúto :(

zazkaa
10. máj 2022

Vyrastala som za socializmu na dedine. Bolo mi dopriane ozaj všetko, od veľkej detskej izby cez lásku až po všetko materiálne a aj súrodenec. Ale môžem prehlásiť, že by som bola radšej jedináčik. Viacmenej sme si rozumeli asi tak do puberty. Teraz v dospelosti sa stretneme možno 5-6x u rodičov a medzitým sa nekontaktujeme. Nemám si s ním čo povedať, sme úplne rozdielni. Ja som ukončila vysokú školu a brat nedokončil ani učňovku a to sme mali rovnaké zázemie.
Mám jedného už dospelého syna a neľutujem. Je šťastný, že je jedináčik. Keď mal asi 5 rokov, tak cca mesiac chcel brata, aj to len preto, aby s ním hral playstation 🙂 Odvtedy žiadneho súrodenca nespomenul.

kuriatko84
10. máj 2022

Máme jednu dcéru a ľutujem to a nikdy sa s tým ani ja nezmierim, že muž nechcel druhé dieťa. Keď bola menšia stále pýtala súrodenca a občas nám to aj teraz puberťáčka vyčíta, že kvôli nám je sama 😔 kamarátky sú a budú stále len kamarátky, ale súrodenec je úplne niečo iné. Ja mám o 3 roky staršieho brata a my máme super vzťah klop klop klop. Aj keď sme boli malí sme sa tĺkli ako žito, ale vedeli sme sa spolu aj super zahrať. Teraz si doprajeme skoro každý deň spoločnú rannú kávu aj keď už máme každý svoju rodinu a dúfam, že to tak dlho vydrží. Ďakujem bohu za to, že mám brata.

luccija
10. máj 2022

@ajuga to si napísala peknú hlúposť.Ja som mala doma dieťa do 5 r a venovala sa jej denne, keď ju nevzali do škôlky, potom ju zobrali a do 3 m mala nábeh na astmu a zase som s ňou bola a nechala som dobru prácu kvôli jej zdr.stavu.Vzdy mi bolo ľúto dať ju ráno v škole do družiny a ísť pre ňu o 16 tak som sa roky prácou prispôsobovala, aby mala zaujímavé detstvo a nebola niekde odložená.A, že sebeckosť a lenivosť normálne si sa ma dotkla.
Ten čo má jedinacika Ti môžem povedať, že sa musí dieťaťu viac venovať robiť mu parťáka ako, keď ma 2, 3 deti, lebo tie sa spolu pohrajú aj poklbcia.Mne je niekedy smutno za tie príspevky ako to ženy doma s deťmi nebaví a chytajú depresie a rozmýšľajú akej opatrovateľke ho strčiť a v práci vidím, že narodí sa druhé a 2,5 r dieťa je v škôlke, lebo času je málo a už je rušivý element a mamy si nechcú pripustiť, že dieťaťu by bolo lepšie doma so surodencom ...každý sa rozhodol ako to cítil.Ale mala by si trocha vážiť slová.

silvike
10. máj 2022

@h2 Chapem ze niekto CHCE mat len jedno dieta. A nech si to berie ako to najlepsie co moze v zivote mat, mat jedno dieta. Ok. To bola len filozoficka uvaha, ze nema skusenost s viacerymi detmi tak skratka nevie ake by to bolo s viacerymi, ci by to bolo pre nu lepsie ci nie.

salamistka
10. máj 2022

@ajuga to sú len predsudky a mala by si prestať sùdiť jedináčikov

salamistka
10. máj 2022

@kuriatko84 raz sa tým zmieriš, uvidíš, niekto nemá ani to jedno dieťa, aj keď ťa chápem, ani môj muž nechcel dve deti, dlhè roky som sa kôli tomu trápila a kde-kto mi radil, nech si nájdem milenca😯 treba sa zmieriť s tým, že nemôžeme mať všetko čo chceme, taký je život...inak moja dcérka sa nikdy nesťażovala, że je jedináčik...ja mám sestru a máme super vzťah

mirkava
10. máj 2022

@ajuga 🤣🤣🤣 to sa ti mam klaňať lebo ty máš dve deti? Mňa sa tvoje slova dosť dotkli, keďže sme chceli mať aj druhe dieťa... nepodarilo sa.... preto sme horší rodicia a dieťa máme rozmaznané? Dosť úbohý názor....

ajuga
10. máj 2022

😅 Na som napísala len svoj nazor, nic ine. A ak ste dobre citali, pisem na konci, ze v konečnom dosledku je to kazdeho osobna vec kolko bude mat deti, proste mate jedinacika? Mate, ok. Ideme dalej. Neriesim. Ja som napisala len moje pocity, nie ze to takto realne je, ale evidentne som niekomu stupila na otlak. Mna sa tiez dotkli reci mnohych, ze radsej jedno dieta a dat mu vsetko ako mat viac deti. Akoby pri viacerych detoch dochádza k obmedzovaniu napr kruzkov, lepsej stravy ci ako nerozumiem v com su dve plus deti ochudobnovane. Ale ok, je to vas nazor, ok, ideme dalej. Nebudem sa rozculovat kvoli tomu, alebo zeby som po nociach kvoli vasmu nazoru nespala 😉

chillibubble
10. máj 2022

@ajuga nestupila si mi na otlak, mne osobne je jedno co si o mne ludia myslia(a obzvlast ked ma absolutne nepoznaju). pises o sebeckom svete, ale sudit cudzich ludi ti nevadi. pre mna by bol svet lepsi, keby sa ludia starali o seba a nie do druhych.
a ver tomu, ze dcere som svoj zivot podriadila teda zasadne. ale istu cast pohodlnosti si mienim nechat, lebo som tu aj ja. aj ja potrebujem priestor a cas pre seba.

ildiko36
10. máj 2022

@ajuga preco sa vadite pre boha, ved autorka sa neoziva,to bude tiež asi vymislena téma, niekto sa zabáva ako tu sa naťahujú ženy 🤔

jana_eyre_2
10. máj 2022

@ajuga ono sú podľa mňa veci, na ktoré netreba mať žiaden názor, pretože sa nezainteresovaného človeka nijako netýkajú.. a jedna taká vec je aj počet detí cudzích ľudí.. 😉

h2
10. máj 2022

@ajuga Ale veď som ti vysvetlila, ako je to myslené. (Príspevok dnes o 14:59.) Že ten, kto napíše, že by dvom a viacerým deťom nemohol dať všetko, píše zo svojho pohľadu, o svojej vlastnej situácii. Nie všeobecne. Tak ako sa ťa to môže dotknúť, keď to nie je o tebe?