icon

Mamičky jedináčikov

8. máj 2022

Ahojte mamicky jedinacikov. Chcem sa spytat. Nelutujete s odstupom casu, ze ste sa rozhodli mat len jedno dieta a pri tom jednom to aj zostalo?

h2
10. máj 2022

@isabella15 Ďalšia, čo nie je schopná prijať iný názor. Ver tomu, alebo nie, ale existujú ženy, čo deti mať nechcú.

hederamonstera
10. máj 2022

@isabella15 a mozno nie;) nie kazdy chce mat deti, co je na tom nepochopitelne?

miriammh
10. máj 2022

@panelacikova a nechyba jej surodenec?

anika2007
10. máj 2022

@petrakolenikova ja som vzdy chcela jedno a mam 4 deticky.a je to to najlepsie rozhodnutie v zivote.10rocne,9r,7r,4r.

anika2007
10. máj 2022

a myslim ,ze clovek nema lutovat ,ze ma jedno dietatko ,pretoze v zivote su rozne situacie,aj velmi tazke,zdravotne,socialne a ine.takze ci ma niekto 1 alebo 5 deti asi to tak malo byt.myslim ,ze je to dane i zhora.ani to neni nahoda ,ze sme sa narodili prave na Slovensku.treba zit zivot naplno v laske a a nelutovat ,ze ma niekto 1dieta ,lebo zivot utecie ako voda............

biibiana
10. máj 2022

@ailiba jeeemine ved uz som to tu pisala aspon 4x a pisem posledny krat. Ja som nikdy nekritizovala zeny s 1 dietatom ani som nepisala nikdy a nikde, ze je to sebecke. Pisem, ze kazdy nech si to uz riesi v sebe podla vlastneho zivota 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Narazala som len a len na ten pojem - dat vsetko. A to vsetko matky oznacili ako dovolenky, oblecenie atd. Len toto ma tu irituje. Pretoze urpimne? Naozaj take zeny a matky su, chcu vsetko materialne zabezpecenie a az trosku prehnane... Pretoze ak matka napise ze ma jedno dieta lebo na viac sa neciti z osobneho ani financneho hladiska je to uplne ina vec! Ako ked niekto napise lebo chce aby jeho jedinacik mal vsetko! Tak prosim neprekrucajte moje slova pretoze ja som nic take nepisala! Mam osobnu skusenost so zenou ktora nechce viac deti lebo jej to nevyhovuje cisto z komfortneho aspektu svojho zivota ktoreho sa nechce vzdat aj ked jej jedno dieta si surodenca uz niekolko rokov ziada. Nikoho neodsudzujem vsetci mame svoje dovody a zivoty a kazdy jeden je iny. Bodka! A to, ked sa niekto obranuje tym, ze so svojimi surodencami nevychadza dobre, ze naco mu su..je vec vychovy a vztahov v rodine od utleho detstva
- vo vacsine pripadov. Takze ciste vyhovorky. Vztahy sa buduju cely zivot. Pokial chcem aby sa moje deti mali radi tak sa budu mat lebo si na tom davam zalezat aby bola rodina a laska priorita jeden.

canis_lupus
10. máj 2022

Ja som zo 4 detí a ľutujem, že nie som jedináčik 😃 Zatiaľ mám jedno a druhé by som možno chcela, ale zatiaľ prevažuje viac negatív ako pozitív. Určite záleží aj na povahe dieťaťa, môjmu 3r súrodenec zatiaľ absolútne nechýba, vyslovene hovorí, že nechce, aby som mala ďalšie dieťa 😂 Ja som život s 3 súrodencami nenávidela. Špeciálne pre @biibiana tu dám iný pohľad - vždy som mala rada svoj kľud, ticho. Doma stále vreskot, veľa ľudí. Zdieľanie izby so súrodencami bolo pre mňa peklo, žiadne súkromie, vždy som si aspoň snažila usporiadať nábytok tak, aby bola izba predelená na dve polovice 😃 Na dovolenky sme chodili na Slovensko, max autom do Chorvátska, čo som po tých 12 rokoch už radšej odmietala a ostávala doma. Do reštiky/cukrárne sme chodili minimálne, lebo platiť 3 a 6 ľuďom je rozdiel. Také klasické krúžky v škole/CVČ zaplatíš aj 4 deťom, ale napr. jazdenie na koni bolo tabu, aj keď som strašne chcela. Aj keď sme mali relatívne normálnu rodinnú klímu, nijaké extra problémy, so žiadnym s mojich súrodencov nemám blízky vzťah, a to mám dve sestry, jedna z nich od mňa mladšia iba o rok a pol. Preto som sa rozhodla, že deti max dve, aj keď v momentálne situácii si neviem predstaviť mať druhé, áno, hlavne po finančnej stránke. Možno som materialista pre väčšinu, ale chcem, aby mi dieťa chodilo do dobrej školy, kde bude mať príjemné prostredie a bude sa učiť inak ako memorovaním a som ochotná za to zaplatiť, keď v tej škole bude tráviť denne polku svojho času. Chcem, aby som mu bola schopná zaplatiť exkurzie do zahraničia, akýkoľvek koníček, ktorý bude chcieť robiť. Brať ho na výlety do zahraničia a aby ma vlastnú izbu (hej, tieto dve veci chcem presne preto, lebo mne to bolo odopreté). A keď nemám na to dopriať to dvom, tak si to druhé proste neurobím.
Chlap je tiež zo 4 detí a súhlasí, že by chcel max dve. Ten zase robil svojim sestrám au-pair, kým jeho kamaráti chodili spolu po škole von, on chodil po sestry do škôlky/školy.
Takže pointa? Nie každému dieťaťu chýba súrodenec a nie z každého jedináčika vyrastie sebec a egoista, ak ho dobre vychováte 😉

ailiba
10. máj 2022

@isabella15 nemyslim si, ze to tak ma kazdy... Samozrejme, nie kazdy, kto nema deti ich nema, lebo ich nechcel, ale su aj taki.

felicitab
10. máj 2022

@canis_lupus S týmto sa absolútne stotožňujem. Ľudia, ktorí hovoria, že deťom stačí len láska evidentne nikdy nezažili pocit nedostatku alebo im bolo celý život do hlavy vtĺkané, že ten nedostatok je v poriadku.
@biibiana Tiež ponúkam pohľad na vec z druhej strany. Vyrastala som v chudobnej rodine s jedným súrodencom, oblečenie z druhej ruky, žiadne rodinné dovolenky - boli sme raz na Slovensku, krúžky len tie zadarmo, žiadna jazyková škola, strava mimoriadne jednoduchá. Celé detstvo som túžila jazdiť na koni, ale neboli peniaze. Potom prišiel ďalší súrodenec. Na strednej som nebola na lyžiarskom ani žiadnom inom o niečo nákladnejšom výlete, do kolektívu som aj preto veľmi nezapadala. Aj pri kamarátkach som sa cítila hrozne, veľakrát som nemala ani len na Kofolu. Knihy som čítala len z knižnice. Na VŠ som šla čo najbližšie, lebo neboli peniaze na ubytovanie a sociálne štipendium mi nedali, bola som na "hranici". V malom okresnom meste som si našla brigádu až na druhom stupni, dovtedy som prežívala viacmenej na rožkoch s maslom. A preto chcem mať len jedno dieťa a dať mu všetko. Lenže v mojom ponímaní to všetko znamená dopriať mu vzdelanie, voľnočasovú aktivitu či krúžok, po ktorom bude túžiť; aj výlety s rodinou, Nie drahé dovolenky, značkové oblečenie a hračky od výmyslu sveta, ale pocit stability a hlavne možnosti do budúcnosti.

macka9
10. máj 2022

@dudos ľutujem , mám 15 ročného syna ,a ja mám sestru aj brata , poznám surodenecku lásku a aj keď sme toho možno nemali veľa pre mňa to ,že mi mama dala súrodencov je všetko a nič mi nechýbalo.

anika2007
10. máj 2022

@felicitab to vsetko pre dieta neni vylety,skola......ale zdravie.lebo ked pride choroba vsetko pada.a to je jedno ci ma niekto 1 alebo 10 deti dolezite je nech su zdrave.vylety po celom svete a vysoke skoly su na prd ked je clovek chory.takze zdravie je vsetko!.

biibiana
10. máj 2022

@felicitab Rozumiem, a takto som to aj ja opisala uz vyssie v niektorom prispevku. Absolutne sa stotoznujem s nazorom, ze by chudobne rodiny nemali mat vela deti pretoze naozaj budu trpiet. My sme priemerna rodina s 3 detmi a nemyslim si, ze mojim detom nieco chyba. Pisem len, ze vela zien to vnima trosku inak, automaticky ako keby 2 a viac deti znamenalo chudobu, ze o nieco pridu, alebo neviem uz nemam energiu to rozobera, ale to materialno ma nahnevalo. Tiez som z extremne chudobnej rodiny. Matka alkoholik, otec chodil na cele mesiace prec. Vyrastala som viacmenej sama. Mam stasriu sestru o 5rokov. Teraz mame super vztah, denne sme v kontakte a som za to vdacna 🙏 Vsetko chapem vsetko respektujem nic nesudim ✌️😀

biela_sova
10. máj 2022

Ahoj, ja som jedinacik. Som stastna a nikdy som netrpela pocitom menejcennosti. Mala som vela kamaratov, necitila som sa osamelo. Ak to tka citite ze staci jedno, smelo do toho🥰

rybka16
10. máj 2022

Ja som jedinacik a surodenec mi nechybal nikdy, ani v detstve, ani v dospelosti. Som velky introvert, nemam rada okolo seba vela ludi, uplne to zo mna vyciciava energiu, takze mat nejaku spolocnu izbu so surodencom by pre mna bolo utrpenie. Uz na strednej som bola na intraku, a tam to spolubyvanie v jednej izbe s kamaratkami tiez nebolo uplne podla mojho gusta, tak som bola rada, ze aspon doma mozem byt chvilu sama so sebou.

Dieta mame s muzom jedno a dalsie uz nechceme, ani ja, ani on. On ma sestru, s ktorou si nemaju co povedat, s ktorou si v jednej izbe cele detstvo liezli na nervy. Zaroven sme ludia, pre ktorych rodicovstvo nie je zase uplne raj ma zemi, takze jedno dieta nam bohate staci, dalsie by sme uz psychicky aj vztahovo znasali asi dost zle. Sme spokojni v trojici, lubime sa, a staci nam to takto.

simca06022011
10. máj 2022

@isabella15 ano presne tak, nechcela som ist do detailov.

mija_ja
10. máj 2022

@panelacikova no pretože nie je "uplne zdravy" a je realne možne že bude na mna alebo na niekoho odkazany cely život, žiaľ. Ale vlastne aj tak by bolo nefer čakať od surodenca aby sa cely život staral, tiež ma pravo na svoj život. Skratka je to tak ako to je .

chillibubble
10. máj 2022

je "vtipne" ako tu matky viacerych deti hodnotia matky jedinacikov, ako im ide o peniaze o materialne veci, ako lutuju tie deti. pritom otazka stala, ci matky JEDINACIKOV lutuju ze mali len jedno dieta(nazorov je tu dost ze nelutujeme), ale matky viacerych deti komentuju tie matky jedinacikov...
my sme s jedinacikmi spokojne, nase deti su spokojne, ale citame tu ako mame peniaze ako prioritu a ze surodenec pre dieta je to najlepsie 😀
btw. jediny kto rozmaznava moje dieta a kupuje mu fakt vsetko na co si ukaze, je moja mama, matka dvoch deti 😀

chillibubble
10. máj 2022

@biibiana "vsetko" tu len jedna napisala ako oblecenie a dovolenky. ale drzis sa toho slova vsetko v zmysle materialne veci, ako kliest...

leyah
10. máj 2022

@chillibubble veď sme na MK. Zadáš otázku A, dostaneš odpovede B-Z 🙂, čítam to tu ako matka jedináčika a ak sa niekedy založí skupina pre nás ,,jednomatky,, , hlásim sa všetkými desiatimi😉

h2
10. máj 2022

Mne príde vtipné, keď nejaká žena napíše, ze síce má viac detí, ako pôvodne plánovala, ale bolo to najlepšie rozhodnutie a nikdy to neľutovala. No jasné, že neľutovala, keď už dieťatko je na svete a ľúbi ho. Predsa žiadna normálna matka nenapíše, že ľutuje, ze má dieťa a že by ho radšej nemala.

saeedi
10. máj 2022

@chillibubble ved preto lebo maju patent na materstvo, take netolerantne mudrlantky mam najradsej

saeedi
10. máj 2022

Zatial mam len jedno dieta a tak na 99% ostaneme iba pri tom jednom. A to vobec nejde o peniaze, rovnako by sme vedeli zabezpecit aj tri. Mne je moje psychicke pohodlie prednejšie ako mať za každu cenu viac deti, lebo “ved sa to patri, ako by to bolo mať len jedno dieťa”. Je mi seriozne jedno či sa to multimatkam pači alebo nie. Nechcem byť zena, ktora je psychicky vyčerpana a kriči na deti, na muža, na psa, na predavačku v obchode.

Len dodam, že mam sestru vekovo velmi blizko, ale teda uprimne je to katastrofa. Uplne odlišna povaha, asi pred pol rokom som ju odstrihla a kym sa neskonsoliduje neplanujem znovu obnoviť vzťahy.

jana_eyre_2
10. máj 2022

@saeedi vacsine multimatiek je to naozaj úprimne jedno koľko má iná žena deti 🙂

saeedi
10. máj 2022

@jana_eyre_2 tak potom sa tu asi zbehla ta menšina

blanblan
10. máj 2022

Dcéra má 14 a ľutujem to. Lepšie povedané mrzí ma to veľmi ale jednoducho si na 2 netrúfam ani finančne ani psychicky. Viem že by som to dala keby som musela ale o Tom to nemá byť.

jana_eyre_2
10. máj 2022

@saeedi je to možné, že ano..

myslím že najlepšie by bolo keby sa ženy nemali potrebu hodnotiť a porovnávať s okolím, ale to je asi naivná predstava 😅

potom by NEvznikali také posudky ako ťažko žijú mnohodetné rodiny, deti tam trpia nedostatkom a matky sú plošne psychicky vyčerpané čo kričia na všetkých naokolo a na druhej strane aké ochudobnené bývajú deti bez súrodenca a matky jedinacikov sú pohodlne..

saeedi
10. máj 2022

@jana_eyre_2 Ja si myslim to iste,

napisala som, ze ja by som to tak mala, nechcem viac deti lebo na to jednoducho nemam. A nehanbim sa to priznať.

silvike
10. máj 2022

@h2 Ono rovnako vtipne vyznieva aj tvrdenie jednomatiek ze to nelutuju ze maju jedno a vzdy to takto chceli a pod. pritom nikdy nezazili a neskusili ake to je mat tych deti viac.

6mia6
10. máj 2022

@isabella15 toto ma zaujima prosím, ako to teda robia? Čo robiť viac inak? Vždy rozmýšľam kde ti "rodičia" urobili chybu. Pritom samy dobre vychádzajú s ľuďmi s deťmi ale deti medzi sebou nie.

vero_29
10. máj 2022

To je veľmi zlá otázka.. samozrejme, že maminka ktorá má jedno dieťa nebude hovoriť, že ľutuje, že má len jedno dieťa.. je to o zvyku.. keď nezažila mať 2 deti nemá s čím porovnávať. Tu skôr by som sa pýtala dospelých ktori su ako jedninackovia, či ľutujú alebo nie.
Už som sa neraz stretla s názorom, že im to je ľúto, ale nakoľko nezažili danú situáciu mať súrodenca, nevedia o čo prichadzaju, takže veľmi zlá otázka.