Maminy introvertky, ako to zvládate?
Ahojte maminky. Dufam, ze nikto tento prispevok nepochopi zle, nechcem sa stazovat, viem ze toto su "luxusne" problemy.
Ide o to, ze ja ako introvert som vzdy pre seba potrebovala relativne vela casu, t.j. byt sama so svojimi myslienkami, mam rada ticho a klud a pod. Predtym ako som mala dieta som si to nevedela predstavit byt matkou, cudzie deti mi vacsinou liezli na nervy, nikdy som nebola "makka" z babatiek. Moja mala mala nedavno 2r a celkovo to hodnotim ako super byt s nou a mat ju, urcite mi nelezie na nervy (teda aspon nie stale :D). Len mi skratka chyba ten cas pre seba. Este donedavna aspon spavala poobede tak 2h a to bolo super, taky refresh v strede dna, to mi uplne stacilo, bola som s tym spokojna. Aj ked som ten cas malokedy vyuzila pre seba, skor som robila nejake veci, vybavovacky na PC a pod. ale uz len to ze som mala neruseny cas kedy som sa mohla sustredit mi super pomohlo. No len teraz prestala spavat cez den a aj v noci spi skor pomenej a ja citim ze ten cas mi dost chyba. Moj manzel sa super stara, po praci ju vezme von alebo sa s nou hra, cez vikedny tiez, takze naozaj sa nemozem stazovat no ale to je stale nejak "malo" v poslednej dobe odkedy nam vypadol ten denny spanok.
Ma niekto podobne "problemy", prip. nejake tipy ako sa s tym vysporiadat?
Prosim neukamenujte ma tu, viem ze su zeny, ktore toho musia zvladat ovela viac, no toto nema byt sutaz ze kto sa ma horsie.
Priklanam sa k jasliam. Prospeje jej to, bude mat iny program, posocializuje sa trochu🙂
Ja ti rozumiem. Mám syna, ktorý už bude mať 12 rokov,ale je fyzicky postihnutý, čiže sa mu musím venovať nonstop, lebo sám nezvláda nič- nepohybuje sa po dome, nevie sa sám najesť, napiť,nevie si vziať nič do ruky,je plienkovany.zaroven je ale veľmi akčné dieťa, takže nonstop si vyžaduje pozornosť a obsluhu.pre mňa je vykúpením to, že aspoň zase po zmiernení opatrení chodí do školy denne na dve hodiny,ale do 6 rokov to bolo o drzku, lebo do škôlky mi ho nevzali a od 2 rokov cez deň nespaval.ja som rovnako ako ty, že rada trávim čas osamote, čítam si,pobicyklujem sa po hore alebo len tak chillujem a veľmi mi takýto čas osamote chýba
Tież som introvert, ale keď som chcela dcèrku socializovať, musela som sa premôcť a chodiť medzi ľudì alebo volať rodiny s deťmi na návštevu, ja čo som bola stále ticho som dokola vysvetľovala malej čo môže a čo nie, ešte aj prácu mám takù, że robìm s ľuďmi a to je ešte vyčerpávajucejšie
Miesto napriklad odlozenia do jasliciek by som zapracovala na spanku. Je velmi malicka na nespanie, asi jej ten spanok chyba, preto aj spinka menej v noci, je preunavena zrejme. Cim menej spanku cez ten, tym horsi spanok v noci - toto u nas platilo. Znie to nelogicky, ale logiku to ma 🙂 aky mate rezim spanku? Isla by som touto cestou, aby som tem spanok vratila. V 2r je spankova regresia, posledna taka velka, a skoro vsetky deti prestavaju spinkat, v zmysle, ze je zrazu s tym problem, nechcu, dlho zaspavaju atd. Zaklad je nedovolit nespinkat 😉 a uvidis, o 2 tyzdne si zniva rada na obed odpocinie.
Introvert... najhorsie je pre mna ze vsetci si myslia ze som divna na ihrisku... neviem naviazat komunikaciu, neviem sa bavit o blbostiach a cas pre seba potrebujem kazdy den aspon hodinu. Nezazijes, nevysvetlis.
Tiez som toho nazoru ze 2r.je malo na to aby uz nespavala cez obed. Moja si este rada pospala aj 5rocna,ale potom som jej to uz postupne musela zrusit ked mala nastupit do skoly😁 Mne to vyhovovalo,spavala som s nou alebo som si za 2h stihla porobit co som potrebovala.
Mam 3 deti a hladat ten cas pre seba je zazrak. :D Musis najst,co ta nacerpa. Mna hlboky rozhovor s manzelom,psycho,kamoskou... a cez cely den si robit pre seba male pauzicky... a odmenovat sa.. 🙂 Kavicka,sladke,sprcha,spanok,cvicenie,citanie,hudba,pobyt vonku... meditacia/modlitba pomaha... troska sa odreagovat.. Urcite ucit malu,ze mas svoj priestor rada,nastavit hranice,aby si vedela aspon 15min 2x denne byt sama vo vedlajsej izbe.. A nech ju berie von manzel ci aj niekto iny s nou travi cas.. Je vela sposobou proste.. Napis si,co by pomihlo tebe a skusaj..navzdavaj..a zapoj to do rutiny.
@autorka jasne, ze ju nepriviazes 🙂 ja som nedovolila v tom zmysle, ze som mu stale opakovala, ze ma lezkat, ze si potrebuje oddychnut, citala som mu knihu, rozpravala, chytila za ruku, ked chcel odist z postele, nie, lezkaj, nepojdes sa teraz hrat, teraz sa spinka. Ked bolo treba, aj dorazne NIE. Totiz on spanok potrebuje aj teraz, ked uz je vacsi. V 2r mal krasnu regresiu, spat ani za svet, ale trvala som na lezani v posteli a zaspinkal vzdy, lebo bol unaveny, aj ked sa branil. Teraz ma zase obdobie, kedy ide v pohode spinkat na obed. Nie sam od seba, ale ked poviem, ze ideme tak ide
@marzuz89 diky za tipy 🙂 zatiaľ to nevzdávam tak uvidíme ci to bola len fáza
U nás bolo stanovené, že hodinku musia ležať, nemusua spať, ale musia ležať, aby si telíčko oddýchlo a väčšinou zaspali. Nevedeli, koľko je to hodinka, tak som povedala, že prídem po nich. A ja som naozaj po hodinke prišla. Keď spali, tak spali, ak nie, povedala som, že môžu vstať z postele. Ale nesmeli sa hrať, aspoň nie akčne a hlučne. Prípadne som pri nich ležala, ale tak, aby som vedela bez zobudenia od nich odísť (ak som to mala v pláne, niekedy som mala v pláne zostať s nimi a spať 😂).
ja mam 3 prirastky 3,5r 2r a 1r 😀 som rezimovy typ - aj ja si myslim, ze tvoja dcerka este potrebuje spat cez obed - to jedine tak docielis, ze ,,donutis,, ako vyssie pisala mamicka, ze nedovolis vstat - ja som som zatial problem so spankovou regresiu nemala ani u jedneho synceka a nacasovala som ich vsetkych tak, ze cez obed mam cca hodinu+ pre seba, nevarim, neupratujem (surfujem na nete, citam knihy, pozeram serialy) 🙂 a potom si davam 1-2x do tyzdna taky vecer, ze prosto ponocujem do 2-3 v noci.. nevadi mi, ze sa nevyspim, jednoducho nie je ina moznost, potrebujem to.. hoc aj manzel je s nimi, neviem sa uvolnit vtedy, potrebujem fakt klud, ktory mi poskytne az noc, ked deti spia a su ticho 😀
@lydiasabolova to ponocovanie neznie uplne zle (neviem ci si pocula vyraz "bedtime procrastination"), tiez to niekedy robim no nie az tak dlho do noci, tolko vydrze nemam 🙂. Ja som prave skor rozmyslala nad tym ci nezacnem vstavat nejak brutalne skoro, napr o 5-tej :D
Ja ti rozumiem. Tiez ten cas vyuzivam na psychicky oddych. A aj moje dieta malo v 2,5 roku obdobie, ze nechcelo spat. Uz sa to upravilo asi po 3 mesiacoch. Ked nespal cez obed skoro rano vstaval. Drzim prst nech sa spanok cim skor upravi.
som silna introvertka, nikdy som nehladala ine matky na spolocne prechadzky, ihriska, bola som rada sama s detmi. Ale obidve isli do jasli aso 14 mesacne, vsetkym to urobilo dobre, boli skoro samostatne a spolocenske a ja som isla robit lebo mi to velmi chybalo.
teraz maju 11 a 8 a ked nemam aspon raz za dva tyzdna pol dna na seba, som frustrovana, nervozna...manzel uz ma pozna a vie ze som samotarka a ten cas mi musi dopriat.
@lydiasabolova a ja som si myslela ze som jedina sibnuta, ze som do 2 hore aby som bola sama a potom sa nevyspim 😂 dakujem 🙏
Inak som vdacna za tuto temu, lebo som si myslela ze skoro vsetky mamicky proste musia byt komunikativne a na ihrisku koketovat a ze len my sa ihrisku vyhybame 🤷♀️ No ale dobre vediet ze je nas viac 🙂 Ako niektora vyssie pisala, nemam problem sa porozpravat ale len s obcas si s niekym sadneme tak, ze si viem predstavit priatelstvo.
@carduelis nuž ja chodím do pràce o hodinu skorej, aby som si v kľude mohla vypiť kávu a prečìtať maily 😁
No tak ja si myslim, alebo aspon som si vzdy myslela, ze som introvert, ale ja som zacala praveze vyhladavat spolocnost inych matiek...rozumejte, ze tak raz za tyzden na hodinku pokecat s niekym....ale teda neviem teraz, asi nie som az taky introvert 🤣 ale to co tu pisete doverne poznam..... moje hobby su knihy, serialy, spanok a oddych pod dekou s cajom/kavou...takze od kedy mam dieta nastal problem, lebo nemam za hobby vylety, prechadzky, ihriska, kaviarne kde je vsade kopa ludi a hlavne cudzie deti a krik a nerada objavujem nove miesta, mam z toho stres...takze kvalitne vybavenie pre novopecenu matku😅 ale teda ja sa potrebujem nejak socialne angazovat a pokial mi neposlu z prace nieco co treba vybavit, tak potrebujem s niekym pokecat, rozanalyzovat nejaku myslienku a podobne. Nemam radu pre autorku, skor som sa sem prisla inspirovat a vydesit buducnosti, lebo momentalne dieta spava 2x denne a kedze nespi uz treti raz, tak vecer spi skor a mam kopu casu na serialy 😅 samozrejme na ukor vybuchnutej domacnosti, ale ja to potrebujem proste a som rada ze nie som jedina.
o bed time procrastination som teda nikdy nepocula. aspon som po vygugleni zistila, ze moja bezna prokrastinacia ma ovela vacsi rozmer, a ze prokrastinujem aj vtedy, ked si myslim, ze nie 😂😂😂 vďaka. teraz sa kazdu noc budem musiet vyrovnanavat s faktom, ze pocas tzv. casu pre seba vlastne neoddychujem, ale zase prokrastinujem.
nepocula som o tom, ale vygooglila som si.. sedi to, ale co uz 😀
do 2-3 som hore preto, lebo ja zvyknem zaspat s detmi o 8mej, podriemem do 9-10, vstanem a ficim 😀 ale ak s nimi nezaspim, vydrzim tak do 1nej maximalne
ja som tiez rozmyslala nad ranom, ale rocny syncek sa mi v rannych hodinach prebudza, maval hystericke zobudzania, tak mne sa nedalo rano..plus teraz ide leto, je skoro vidno, deti su citlivejsie na pohyb v byte a my sme bohuzial docasne v 2izbaku, cize by hrozilo, ze si niektore dietko prebudim 😀
@carduelis rada som potesila 😀
Myslím si, že toto nie je len problém introvertných mamičiek. Ja sa za introverta nepovažujem a tiež mi chýbal čas pre seba, keď bol syn menší.
@marzuz89
@tncka
Update: diky za nakopnutie co sa tyka spanku. Ja blba som to skratka prilis skoro vzdala a myslela si ze ho uz nepotrebuje. Tieto 2 dni som bola trpezlivejsia, zavreli sme sa v spalni a lezala som pri nej kym nezaspala, no a zaspala obidva dni, sice to trvalo 30 a 60 min ale zaspala 🙂
@autorka to sa tesime ❤️ este par dni sa "potrapite" a potom by to malo ist zase ako pred tym. Kludne si precitaj o spankovej regresii. Tym ze to nevzdas, zachranis spanok na dalsich par mesiacov 🤗
Inak vela maminiek to pri prvom naznaku tazkeho zaspavania vzda, vykaslu sa na to, deti su potom mrzute, je to s nimi o to narocnejsie. A pritom stavci tak malo - obrnit sa svinskou 🤭 davkou trpezlivosti a nepopustit
Zdravim 🙂. Troska obnovujem diskusiu. Ako sa máte teraz ohľadom potreby voľného času? Ja som sa úplne našla v príspevku, extrémne túžim po čase pre seba, nemám priestor na dobitie bateriek a čím ďalej som viac vyčerpanejšia.

Davaj malu 2x do tyzdna do jasliciek na doobeda. Jej to prospeje, a tebe tiez.