Manžel mi vyčíta ako sa starám o deti
Ahojte napisem tak ako vsetko je. Manzel je naozaj skvely stara o deti spi s mladsim aby som sa ja vyspala. Spim so starsim cize celu noc. Liecim sa na depresiu ktora vypukla po druhom porode beriem rozne lieky z ktorych som velmi unavena. Chodim spat skoro okolo pol 9 spim do 5 rana bez prerusenia no aj tak sa zobudim a potrebujem este spat. Manzel sa nahneval rano lebo som zaspala na gauci a starsi si otvoril zamknute dvere do spalne a zobudil ich. Vycital mi ze len spim. Teraz mi vycital ze sa s nimi nehram ze na nich malo hovorim ze sa im nevenujem ze to su deti a treba chodit vonku atd. Viem ze vo vsetkom ma pravdu viem ze som zla matka. No neviem co s tym. Vsimla som si ze cez vikend alebo ako teraz sviatky som strasne vystresovana ze je doma a ze zas ma bude buzerovat ako robim vsetko zle. Ze zaconsa zase nahneva ze robim zle. Ked je v robote som kludnejsia lebo nad sebou nemam nikoho kto sleduje co robim alebo nerobim. Teraz vlastne k mojej otazke ako sa preboha zmenit a byt lepsou mamkou ? Deti maju 3.5 a 1.5 starsi chodi do skolky ma miernu formu autizmu ale je velmi sikovny no je plienkovany lebo ani to nedokazem odplienkovat ho :(
Stiahni si na uloz.to knihu o Dr praska - depresia. Najdes tam prakticke rady ako zit s depresiou. Zrejme však treba zmenit aj liecbu. K ostatnym mudrym komentom ktore to komentuju a nevedia co je depresia tak sa radsej nevyjadrujem lebo by ma vymazali. Urcite si dobra mama, za to ze si chora, nemozes.
a si si ista ze nemas depresiu z muza ? totizto mne sa z toho prispevku vooobec nepaci ako sa k tebe sprava a ta posledna veta ze som neschopna odplienkovat 1,5 rocne dieta ..nie niesi neschopna maly este nedozrel to nieje o tebe a o tvojej neschopnosti, pride mi akokeby si mala nizke sebavedomie lebo ta tvoj muz neustale ponizuje aj to ze mas stres z toho ze je doma a hovori ti ako co robis zle ? toto nebude o tvojej depresii ale o jeho psychickom tyrani, porozpravaj sa o tom ako sa sprava tvoj muz so svojim psychiatrom, ten ti rovno povie ci nahodou tvoj muz nieje ten chory ..
Vy aj citate poriadne ? Nevidim ziadny komentar kde by ju ktokolvek navadzal chytit lieky, hodit ich do kosa a len tak prestat uzivat . Treba navstivit lekara, konzultovat to. Ked stale spim z liekov, jednoducho to nieje v poriadku. Jej muzovi sa niet tiez co cudovat,je rok a pol po porode a stale nefunguje a on dotahuje vsetko za nu. Kazdej z Vas by uz praskli nervy aj ked ich mate zo zlata . Deti potrebuju matku a nie trosku
@bajka16 radis jej toto: "Kašli na lieky tie nikomu po psychickej stránke ešte nepomohli." To ostatne, co pises, je sice pekne, ked ma niekto chvilkovy splin. Aj to, ze sa ma posnazit. Ked mne pri depresii niekto povedal, ze sa mam posnazit, tak som revala este viac. Pretoze som nevladala sa snazit. Robila som vsetko, co som vladala a neslo to. A pripadala som si nemozna este viac. Takze Ty absolutne netusis, co je to mat depresiu. Radit niekomu vysadit lieky a snazit sa, no dik. Akurat tak skoci z okna. Ty si to este tak zaobalenejsie napisala, este je tu par prispevkov, ktore sa fakt nedaju citat 😪
Nanajblizsej kontrole povedz doktorovi, ze si unavena. Ale jedine ak mas ty pocit, ze si unavena. Mozko staci trosku upravit lieky. Resp. u lekara povedz o tychto svojich pocitoch.
Moj starsi vstaval o 4.30 a kreslili sme hasiace pristroje vodovkami. 🤦♀️ boli dni ked som si s nim cez obed pospala.
To, ze mensi nie je odpliekovany nie je tvoja chyba. On este nie je dozrety. Ja som mensieho skusala 5x v priebehu roka. A ked uz bol naozaj pripraveny zvladol do za 3 dni, dokonca su aj noci kedy ma suchu plienku pripadne sa aj v noci vypyta.
Takze,nie si zla matka.
Je normálne že pri takých liekoch je človek ospaly, otupeny.Ale nie je riešenie to vysadiť. To nie sú cukríky ako tu niektoré radia. Neviete čo je to depresia, dlho sa to lieči, človeku sa nič nechce, chce len skapat..sa nedá sa len tak hecnut.bohuzial..skus sa poradiť s doktorom, možno nájde iné vhodnejšie lieky, i keď pri takýchto liekoch je to na dlho, kým zaberu a podobne...viem mám skúsenosť...a muž by ťa mal trosku chápať.ty za to nemôžeš♥️♥️
Skusim tak zhrnut odpovede na vase otazky. O 5 vstavam lebo starsi takto vstava preto sa mi teraz cez sviatky stavalo ze som zadriemala na gauci. Ked chodi do skolky kazdy den ho vozim o pol 7 rano cize tam mame iny rezim. Aj ponho chodim o pol 3. Skolku mame cca 25 30 km od bydliska. Deti sa spravaju normalne su stastne hraju sa sami alebo spolu. Samozrejme obcas blbnu ako vsetky v ich veku. Ale vedia sa samy prehrat bez problemov s hrackami. Depresiu mam 1.5 roka. V oktobri som podstupila regresnu terapiu ktora mi velmi pomohla no lieky beriem stale kedze moja psychiatricka neveri ze mi z toho moze byt fajn tak nechce zatial ani znizovat ani vysadzat lieky ze takto je to v poriadku. Nespim cele dni v bezne dni kedy je maly v skolke si zvyknem pospat ked maly zaspi cez den. O domacnost sa staram periem varim upratujem vsetko ako ma byt. Depresiu urcite nemam z manzela on mi je naozaj bol aj je velkou oporou. Naozaj je velmi dobry stara sa o nas velmi mi pomaha so vsetkym. Len ako vravim vycita mi tieto veci. Ja som z toho ostala smutna po edala som mu to. Tak ze ci nema pravdu ze ci mi nestaci ozaj takto spat a ze ci si myslim ze on nie je unaveny. Vsetko beriem. Co sa tyka antidepresiv beriem brintelix medotrigin valdoxan latudu a neurol. Neurol beriem prave pred spanim lebo bez neho neviem vobec zaspat. Dakujem za rady opytam sa na najblizsej navsteve psychiatricky ze co s tym. Je to ako zacarovany kruh bez neurolu nezaspim no s nim potrebujem spat vela. Nemyslim ze sa dostatocbe o deti len ma mrzi ze moj muz to vidi inak. Robim co mozem snazim sa bojujem no nie vzdy je to jednoduche
Skus este povedat manzelovi ako Si Mu velmi vdacna: toho neni Nikdy Dost a vysvetli Mu, ze si momentalne Chora, preto Si nevykonna: nie lebo sa ti nechce, Ale preto, ze sa ti neda, Ale robis vsetko preto, aby si sa cim skor vyzdravela. A ubezpec Ho, ze vo vztahu kazdy chvilku Taha pilku, raz bude mozno aj on chory a ty budes Toto vsetko robit pre neho
To ze si po antidepresivach apaticka je normalne do urctej miery. Kamarat tiez bral a bol na tom uplne rovnako. Ja by som sa poradila s psychiatrickou. Urcite lieky nevysadzuj ako ti tu radia. Podla toho kolko liekov beries tp asi nebude len lahka depresia. Pre tvojho muza to nie je lahke, ale skus mu vysvetlit, ze je to vazna choroba. Podla mna este velmi dobre fungujes na to aky mas problem.
@heidy222 ja mu to vzdy vravim stale mu dakujem ako to so mnou zvlada aj s detmi aj ze som mu velmi vdacna. Aj mu vysbetlujem ze to s tych luekov som unavena a on stale povie ze tomu rozumie a chape to ale niekedy to tak nevyzera
@scorpionflower1 ano nie je to lahka depresia bola mi diagnostikovana tazka depresia so suicidalnymi sklonmi ci ako sa to povie. Dlho sme bojovali aby sa mi stav aspon stabilizoval a ako tak som bola v pohode ta regreska velmi pomohla no stale nie som 💯 percentna
Myslim, ze manzel ma na teba privysoke naroky. S takouto diagnozou fungujes velmi dobre. Chapem aj jeho, urcite musi aj on vselico prezivat a je asi unaveny aj on. Zisla by sa vam pomoc. Ja inak vobec nevidim nic zle na tom, ze si cez den pospis, ked ti maly spi. Ked sa hraju deti spolu, tak im tiez netreba robit animatora. Starsi ma podnetov dost v skolke, mensi ma tiez doma primerane jeho veku. Ja poznam 2 ludi s depresiou a boli spavi a apaticki ked brali lieky. Ja by som sa s muzom porozpravala a povedala mu, ze tie neustale vycitky to len zhorsuju, vsak podla toho, co pises deti nezanedbavas ani sa k nim zle nespravas. Urcite vsak s nimi treba chodit von na vzduch.
@scorpionflower1 dakujem za pekne slova 🙂 aj podporu tiez si myslim ze ked sa vedia spolu alebo sami vyhrat tak je to len dobre. A ja sa s nimi aj posalim aj rozpravam stiskame sa tulime strasne vela nemyslim ze robim nejak velmi zle no manzel ma nato iny nazor. My sa inak na nicom nehadame ani nemame ziadne ine problemy len tie jeho vycitky ohladom deti ma velmi trapia a fakt som radsej ked je tyzden a ze sme doma samy. Ja som samozrejme rada s nim aj sa tesim ked pride domov poo ede po praci ale ked je doma dlhsie ako teraz cez sviatky alebo vikendy to ma dost stresuje lebo nikdy neviem co zas podla neho urobim zle alebo zaco sa nastve. Vsetko ozaj len ohladom deti. A neviem ale ked sa starsi zobudi o piatej rano a hra sa v obyvacke ja dom pri nom neviem co take by som s nim mala robit. Ale on stale ze venuj sa mu venuj sa mu od rana. Skusala aj to odplienkovanie ale proste to nejde a on sa hneva ci bude nosit plienky do 15tich rokov. No s autistickym dietatom to nie je take jednoduche skusala som to pred casom. Skusala som to teraz cez sviatky no nejde mu to. Tak ja neviem mozno som ozaj neschopna. Manzel ze treba stale skusat. No niektore tie autisticke deti az neskor pochopia co od nich chces
Este nieco dopisem: na dusevnych chorobach je velmi zle to, ze ludia maju tendencie neverit choremu, ze chorobu ma alebo zlahcuju a relativizuju problemy, ktore ma. Vsak to aj vidis ma tych prispevkoch typu "vysad lieky a chod na cerstvy vzduch" ako keby si si vymyslela diagnozu. Mozno by bolo dobre muza zobrat k tvojej psychiatricke, nech mu vysvetli ake vedlajsie ucinky maju lieky, ktore beries a ze depresia len tak neprejde a ze pokial si pred 1.5 rokom mala suicidalne myslienky a teraz fungujes ako pises je to obrovsky pokrok a ze ti vycita malichernosti. Akoze ja nechcem nanho hejtovat, urcite ma aj on dost, ale starat sa o deti je psia povinnost kazdeho otca, takze ked ti niekto vravi ako mu mas strasne dakovat za to, ze to robi, ked mas taku tazku diagnozun, ak uplne nesuhlasim, ved si jeho zena a su to jeho deti a za svoju chorobu nemozes.
Keď čítam niektoré príspevky, fakt žasnem...Ťažká depresia so suicidalnymi sklonmi nie je "že som smutná, lebo vonku prší".To nie je sranda..
Tu sa nedajú len tak vysadiť lieky a ísť behať do lesa aby sa pozbierala. 🙉🙊. Je to skutočne vazna choroba. To akoby človeku s epilepsiou radili, neber lieky a chod si zaplávať a prejde to.
Je to aj doživotná liečba a áno, môžu lieky aj uspavat, aj tlmiť. Ale bohužiaľ bez nich sa nedá existovat
Jedine hľadať nové a lepšie znassne kombinácie a dávkovanie, a preto je liečba veľmi zdĺhavá a náročná. Tu nedá sa apelovať, že si matka, tak sa spamataj, a manzel co ak stratí trpezlivosť a neviem co... Sú prípady kde v ťažkom ataku depresie ten človek nevie ani vstať, je hospitalizovany a o deti sa stará zdravý partner, pripadne iná rodina... A nič s tým, dupľom nie vyčítať to dotyčnému on za to nemôže...
Keby mala zlomenú chrbticu a nikdy už nemohla behať za deťmi? Ci dvíhať ich, prebalovat a podobne? A musel by to robiť len muž? Tak čo? Proste by musel a hotovo..
@scorpionflower1 ano boli sme za nou aj spolu vsetko mu vysvetlila aj vsetko chape len niekedy proste asi ma dost a potom pridu tie vycitky on je taky tichy flegmaticky ale niekedy ked uz ma dost akoby sa to v nom nazbieralo a uz ked spusti tak ide ja sa ospravedlnujem prosim nech sa nehneva lebo sa nechcem hadat priznavam si chyby aj tie o ktorych si myslim ze nema pravdu no potom mu to aj poviem ze si nemyslim ze ma pravdu. Vydiskutujeme povieme kazdy to svoje a je klud. No potom sa to zas opakuje. Myslim ze asi je lepsi rodic ako ja no ja tiez robim co mozem a naozaj sa snazim
Moj synovec ma tiez poruchu autistickeho spektra, viem, ze to nie je lahke. Okrem toho, moja trojrocna este tiez kaka do plienky a za toho pana inde nechce 😀 a je uplne zdrava. Aj zdrave deti mavaju v tomto casovy sklz. Mne u nasej pri cikani fungovala plienka na poziadanie. Nemusela najprv do serbla, ale plienku som jej dala, ked o nu poziadala. Uz cika do serbla, ale inde ani za nic - ani do zachoda, ani do travy, tiez je to s nou tazke. Inak je tiez sikovna. Na take deti treba veeela trpezlivosti. Hnevat sa manzelovi nepomoze ani vyvijat natlak nanho alebo na teba.
Nie si zly rodic a on nie je lepsi rodic..Je to len o tom, ze ty mas teraz problemy. Keby on ochorel, tak by rolu rodica zvladal rovnako ako ty alebo horsie. Mat depresiu a mat dieta s poruchou aut. spektra je velmi tazka situacia pre muza aj pre teba.
Ja ale nechapem, ze co by si mala akoze podla neho robit? Vymyslat nejaky speci program?
Takze zhrniem ti modelovy pripad tvojho dna.
5:30 najneskor budicek
7:00 odchod do skolky s dvomadetmi
8:30 navrat so skolky tipujem ze mladsie je hladne a treba varit a upratat takze do 11:00 uz mas o zabavu postarane.
11:00 obed? Potom dieta spi okolo 2h
13:00 by som slana hodinu von s dietatom
14:00 do skolky
16:00 prichod domov. Deti idu jest
19:00 kupanie a spat
Tak mi z toho nevychadza kedy mas detom citat,venovat sa a tak. Preco mate skolku tak daleko? Aspon jeden krat denne by malist do skolky muz.
@scorpionflower1 ja neviem ked sa vedia hrat samy alebo spolu neviem co by som mala ved podla mna je dobre ze sa vedia takto samy zahrat
@nwnw on nemoze ist do skolky lebo robi od 7 do pol 4 a to by nestihal kedze skolka je v kosiciach a on je v presove v robote. A skolku mame tak daleko lebo byvame na dedine a tu mi ho nevzali lebo jednak sa mu neuslo miesto a jednak pripadala do uvahy len sukromna nakolko je plienkovany nerozprava Do normalnej by mi ho nevzali zvazovali sme aj autisticku skolku ale ta je este dalej alebo rovnako no tam nam zas z centra neodpirucali kedze ma lahku formu autizmu zeby bol zaskatulkovany a ze v beznej skolke ho deti potiahnu co mali pravdu velmi pekne napreduje odkedy tam chodi a je tam velmi rad
Žena, ty sa vzchop 🙂 ale len v tom zmysle, že sa začni ľúbiť - veď si na seba strašne náročna. Máš 2 deti s malym vekovym rozdielom, autistu, domacnost funguje, skolku 30km daleko. Si skvela, ako to zvladas a nie neschopna. Ja ti len hovorim klobuk dole, naozaj skus s doktorkou prebrat obmedzenie liekov a zvysok prace musis spravit ty sama. Naucit sa netrapit vycitkami druhych a uzivat si zivot. Ma byt aj o radosti, nie o tom, ako dobre splnas naroky druhych. Drzim ti z celeho srdca palce, je vobec zazrak, ze pri tejto kombinacii liekov fungujes. Drz sa ;)

@nevenka ty čo čítaš? Môj príspevok asi nie. Hovorím jej akurát tak to že nemôže prespať celé dni a musi mapllno fungovať kvôli svojím deťom ktoré sú ešte malinké. Teraz ju potrebujú to je fakt.
A ak je pre teba stereotyp byť medzí ľuďmi, na čerstvom vzduchu, a užívať si rodinu niekde prírode na výlete tak sa daj prosím liečiť ty