icon

Mať, či nemať tretie dieťa?

26. júl 2021

Ahojte, chcem vedieť, ako by ste sa rozhodli v mojej situácii. Skúsim stručne popísať.
S manželom túžime po treťom bábätku, mame doma 2 dievčata, mne ťahá na 30, som 2 roky po sekcii. Čoskoro sa mam vrátiť do prace (ak ma teda šéf zoberie naspäť , a pravdupovediac ani neviem ci sa tam chcem vratit), tak rozmýšľame, že by sme skúsili stihnúť dovtedy, aby som mala reťazový pôrod. Po 30tke dieťa už nechcem. Ak sa vrátim do prace (hlavne ak si nájdem vysnívané zamestnanie) , bude ťažké sa opäť odhodlať a už by som sa na to zrejme nedala. Teraz som rozbehnutá. Co ma tak odrádza, je naša hypotéka ktorú budeme splácať ďalších 20 rokov, nemame ešte úplne dokončený dom. Ďalšia vec, mala som predčasne akútnu sekciu. Kolobeh vyšetrení, ťažký začiatok, atď. Bojím sa ze by sa to zopakovalo. Avšak túžim kojiť, túžim po prirodzenom pôrode, túžim po chlapčekovi (co viem bud alebo). Hlavne aby bolo zdravé. Rodina hovorí, že v dnešnej dobe stačia dve. Prosím vás hlúpe komentáre mi ani nepíšte, chcem si len prečítať vás názor.

Strana
z2
lusyc
26. júl 2021

@vanda323 ďakujem.

mirkakab
26. júl 2021

@janickacrazy To nieje strašenie, to je len úvaha, že aj to ju môže postretnúť. A ďalšia vec, ja mam tiež vš a platila som si ju sama, takže kľudne to môže aj tak dopadnúť.

annamalaga
26. júl 2021

Ono. Dnes sa fakt treba zamýšľať , koľko deti sa dá zvládnuť a vychovať v tejto dobe. Ja by som bola rada aj za jedno a naviac by som si asi netrúfla. Obdivujem mnohodetné rodiny. Je to zaberak pre nich.

masinka
26. júl 2021

my sme boli v podobnej situacii ako ty, mali sme dve dcery s rozdielom 2 roky, bola som po dvoch sekciach. Do povodnej prace som sa nemohla vratit lebo moje oddelenie zrusili, tak ak by som si nasla novu, uz tak skoro by som nad dalsou materskou nemohla uvazovat. Ked mala mladsia cca dva roky, nechali sme to na prirodu s tym, ze ak otehotniem tak, aby z toho bola retazova materska, tak fajn, ak nie, tak to zatial nechame tak a pojdem si hladat novu pracu. Podarilo sa, mame teraz tri baby, medzi prostrednou a najmladsou je 2 a 3/4 roka rozdiel. Aj ked som bola doma cca 8 rokov, novu pracu som si bez problemov nasla a vsetko je tak ako ma byt.

cuculiatko88
26. júl 2021

Nas treti nebol v plane a predsa sa rozhodol prist k nam😁😁...nelutujem to,mala som ho ako 29 rocna tiez dva roky od sekcie...pokial nebudete zivorit tym zeby prislo tretie babo,chod do toho...deti su radost ❤️❤️❤️

autor
27. júl 2021

@cuculiatko88 a rodili ste po sekcii prirodzene?

cuculiatko88
27. júl 2021

Nie ,tretia bola tiez sekcia

janickacrazy
27. júl 2021

Ja som mala tiež tri sekcie a bez problému. Máloktorý lekár po 2 sekciách nechá rodiť prirodzene.

autor
27. júl 2021

@janickacrazy ja mam zatiaľ 1 sekciu za sebou

janickacrazy
27. júl 2021

Aha, tak to by ťa mohli nechať rodiť aj prirodzene.

autor
27. júl 2021

@janickacrazy túžim veľmi po prirodzenom pôrode, chcem to zažiť

zlatyk16
27. júl 2021

Ked to financne zvladnete preco nie 👍... my mame tiez dve ❤ a chceme tiez tretie❤ tiez by som to chcela stihnut do 30tky ale to uvidime o rok ako financne na tom budeme tiez hypo aj pozicka takze je to vo hviezdach

abcmajacba
26. nov 2022

@lusyc ahoj. Ako to vidíš s odstupom času? 🤗

lusyc
26. nov 2022

@abcmajacba ahoj. Zle mi bolo ešte celý druhý trimester. Komplikácie sa mi postupne nabaľovali, k vysokému tlaku, co som mala v predchádzajúcich tehotenstvach pribudla aj tehotenska cukrovka. Natrafila som však nahodou na super doktorku na Antolskej, ked som tam raz v nedelu utekala s podozrením na odtok plodovej vody v nejakom 27.tt. Ten sa našťastie nepotvrdil, ale doktorka mi hneď podchytila ten tlak, navyšovala mi lieky tak, ze sme vydrzali pokope skoro az do planovej sekcie v 38.tt, malý (do tretice chlapček) sa však sam vypýtal o týždeň skôr, takže zas akútna sekcia, hoci krvny tlak sa ešte dal vydržať. A som veľmi šťastná, deti sú nádherné, je to starostí, ale to musí byť. Synček je trochu spomalený, cvičíme Vojtovku, chodime na rehabilitacie, verím, že vsetko dobehne. Už ma rok a týždeň. A hned ako bolo možné, som vybavovala papiere na sterilizáciu, aby som to náhodou neprešvihla.

abcmajacba
26. nov 2022

@lusyc aha no super 😍 ďakujem za odpoveď. Naša mladšia má tiež rok aj týždeň a chcela by som ešte jedno len ešte nie sme na 100% rozhodnutí 😊 hlavne si neviem predstaviť ako podeliť ten čas na 3 deti, prácu a domácnosť 🤦🏻‍♀️😊

mikadooo
26. nov 2022

Mám tri. Našťastie sa nám do toho rodina nemomtovala, ale to bude tým, že ja som to nejak nespomínala, že chceme aj tretie. Tak možno preto 😁. My sme im len oznámili, keď už bolo zarobené. Ozaj druhá sa narodila akútnou sekciou po mesačnej hospitalizácii v nemocnici a tretí bol prirodzene (3r. a 3 mesiace roky po druhej). Čo sa týka hypotéky, máme ju a mali sme ju aj počas mojich rodičákov a nikdy sme neboli nejak finančne "na hrane". Byt sme si pomaly zveľaďovali, keď to išlo. Teraz už robím aj ja, takže teraz už je to s financiami úplne v pohode. Aj keď tú hypo stále ešte máme 🙂.

abcmajacba
26. nov 2022

@mikadooo oko super 😍🥰 v akom veku máš deti? Nezdá sa ti že máš na ne málo času? A medzi sebou deti vychádzajú dobre?

mikadooo
26. nov 2022

@abcmajacba teraz majú 5, 8 a 11. Väčšinou sa hrajú samé. Najstaršia už nemá záujem sa hrať, to je na striedačku mobil, knihy a vonku s kamoškami. Prostredná je úžasné dieťa, ktoré sa jednoducho hrá samo od malička mala, tzv. dieťa za odmenu 😁. A tretí ešte veľmi často ma ťahá do hry, ale rád aj "pomôže" v kuchyni, atď. Vedia sa spolu zahrať, ak teda chcú. Najstaršia sa hráva občas s prostrednou, keď sa jej chce, ale väčšinou skôr spolu tvoria niečo. Prostredná sa hráva s tým malým, keď sa jej zas chce 😄. Ináč sa hrajú každý sám. Občas sa hrajú aj všetci traja, ale to dlho nevydrží, tak do 10 minút je buď hádka, alebo nejaký plač a niekto niekomu robí zle. Robota v pohode, oni sú počas dňa v škole a škôlke. Keď sú chorí, tak robím doma, jednak popri nich (zapnem telku alebo vytiahnem plastelínu, kinetický piesok, pri tom vedia pekne sa prehrať) no a potom večer dorábam čo treba. Jedlo moc nestíham variť, takže mávame špagety alebo iné rýchlovky, alebo donášku pizzu a varím potom skôr lepšiu večeru, popri večeri robím s prostrednou úlohy. Najstaršiu už neriešim, tá si robí povinnosti do školy, kedy chce ona. No a či sa im málo venujem 🤷. Ja ani neviem... Nejaké výčitky z toho nemám, ja mám pocit, e stále je niekto okolo mňa a niečo potrebuje, alebo sa o niečom rozprávame, atď. 😄. Dokonca niekedy dávam poradovník na ich žiadosti, keď všetci traja niečo urgentne potrebujú 😁😁😁. Takže vlastne si ani neviem predstaviť, ako sa im venovať "viac", ale asi by sa to dalo, napríklad teraz 🤭. Ale tak jeden spí, druhá si číta a tretej sa aktuálne venuje manžel a džube ju že teraz si dáva ešte jesť 😄.

abcmajacba
26. nov 2022

@mikadooo 😁 no super teda. Páči sa mi tvoj prístup, je cítiť z teba taká pohoda 😍

ladyk001
27. apr 2023

ahoj ako to dopadlo? 🙂 ja som v rovnakej situacii prave :D

kvetinka75
27. apr 2023

rozhodnutie je na tebe. Nikto nevie čo bude, čo sa stane a nestane. Ja by som v dnešnej dobe zostala pri dvoch deťoch.

ladyk001
27. apr 2023

@kvetinka75 a prečo v dnešnej dobe? aká je tá dnešná doba?

yoxinka
27. apr 2023

Žiadna z nás ti nebude k dieťaťu vstávať, nebude ho vychovávať, kočíkovať, riešiť veci. My sme mali dve, túžili po treťom. Ja som mala strop rodenia v 35 rokoch, potom som už rodiť odmietla. Mužovi som povedala, že môžeme mať tretie bábo, pokiaľ kúpime dom (v trojizbáku by sme tretie dieťa nemali) a pokiaľ sa on aj naďalej bude plnohodnotne zapájať do výchovy a starostlivosti o deti (ja nie som matka oddaná deťom nekonečne akoby som ja ani neexistovala), ja sa chcem aj realizovať, mám svoje túžby, sny, potreby. Mám fantastického manžela, ktorý je skvelým otcom, partnerom a sme výborný tím. Vieme sa zladiť, dohodnúť. Keby toto nemáme, tretie dieťa nechcem. Keď som zistila, že som tehotná, chytila ma panika, že to môžu byť dvojičky. Máme v mužovej rodine viacero dvojičiek. Bábo bolo len jedno a po jeho narodení som mala pocit, že už sme všetci, tak som bola spokojná, že všetko je ako má byť. Musíte sa rozhodnúť vy s mužom, nikto nevidí vašu situáciu, možnosti. Je to len na vás, nedá sa radiť, podľa mňa.

kvetinka75
27. apr 2023

@ladyk001 no taká že všetko sa zdražuje, ľudia trpia rôznymi chorobami, deti tiež. Ak by som mala dve zdravé deti, a boli by sme aj my zdraví, tak by som si užívala to čo mám a zbytočne si nekomplikovala život. Mne sa v poslednej dobe zvýšili výdavky na stravu kvôli rôznym intoleranciám a to že dosť. Nemienim si odtrhať od úst alebo kupovať menej kvalitné potraviny. Manželovi sa zhoršil zdr. stav. Hrozí mu operácia, dlhodobejšia PN, príjem sa zníži. A neviem ako to všetko ešte celé dopadne. Je tu ešte viac vecí kvôli ktorým by som ja zostala pri dvoch deťoch. Ale u každého je iná situácia a každý si musí zvážiť sám či do toho ísť alebo nie.

yoxinka
27. apr 2023

@kvetinka75
Aký je s dnešnou dobou problém? Žijeme v najlepšej dobe aká kedy bola. Kedy bola lepšia doba? Moja prababka prežila dve svetové vojny, veľkú hospodársku krízu (bratia jej odišli do Ameriky, nevrátil sa ani jeden), skrývala sa v pivnici pre znásilňujúcimi Rusmi počas druhej svetovej, prežila komunizmus, studenú vojnu, jadrovú krízu, Černobyľ … Otec jej zomrel vo vojne, ona sa starala o ostatných súrodencov spolu s mamou. Celý život sa nadrela ako kôň. Nemali elektrinu, často nemali čo jesť, spali všetci v jednej izbe … a to sa bavíme iba o období od roku 1912, kedy sa moja prababka narodila. Pred tým bolo ešte horšie. Čo furt máte s tou dobou? Veď si preštudujte trochu histórie, ako sa kedy žilo. My žijeme totálne luxusný život a ešte aj na tom správnom kontinente.

maxalla
27. apr 2023

Ja by som do tretieho na tvojom mieste asi nesla. Ale je to vase rozhodnutie, s ktorym budete musiet zit. Nikto iny, ani statistika z MK, to za vas nerozhodne. Dufam, ze budes so svojou volbou aj po rokoch spokojna, nech uz bude akakolvek 🙂

kvetinka75
27. apr 2023

@yoxinka ja som napísala svoj názor. Tvoj ti neberiem. Otázka znela, mať či nemať. Odpovedala som. To, aké doby boli v minulosti, to do úvahy neberiem. Moja prababka sa narodila v 1897 - om . Tiež mi rozprávala ako žili. Ja žijem teraz, mám určité predstavy, určitý štandard a nejaké ciele. Nebudem porovnávať doby, len preto, aby som niekoho presvedčila aby mal tretie dieťa. Ja zase nepochopím, ako to stále môže niekto vyťahovať. My žijeme teraz a tu. Tak sa riadim tým čo je teraz a nie tým, čo bolo kedysi. Autorka nech sa rozhodne ako to im vyhovuje. Tým debata pre mňa končí.

Strana
z2