Mať toľko deti, koľko dokážeš uživiť

ivangeline
4. júl 2023

To je kolko deti? Existuje vzorec na vypocet? 🙂

marsmykkok
4. júl 2023

Tak myslím, že základ je mať prácu, nie na rodičáku kupovať plienky z rodičáku a ked rodičák nebude a náklady budú stúpať, nebude na nič, lebo matka nezamestnaná, z otcovho príjmu sa platí hypotéka. To je podľa mňa toľko detí, aby si im mohla dať plnohodnotnú stravu, slušné oblečenie, kúpiť školské pomôcky, zaplatiť nejaký krúžok v čom vynikajú. Nemusia mať mikinu za 100 eur, iphone, ale zase by nemali chodiť ani v 20 ročných veciach z charity, nemať na nejakú krúžok alebo šport, neskôr nemôcť ísť na vysokú a tak.

doriiis
4. júl 2023

Toľko,koľko dokáže uživiť jeden rodič v prípade absencie druhého rodiča.Tolko,koľkým dokážeš dat rovnaké podmienky na život,vzdelanie,zabezpečenie.
Môj nepopulárny názor je že v prípadoch ak má niekto viac ako 3 deti....tak nato doplácajú väčšinou tie najstaršie deti.

beata_k
4. júl 2023

@ivangeline Vzorec neexistuje. Avsak existuje zdravy rozum.

ivangeline
autor
4. júl 2023

@beata_k ...a co ti tvoj zdravy rozum hovori...

beata_k
4. júl 2023

@ivangeline Ukaz mi byvanie a bankovy ucet a ja ti poviem

dorothee
4. júl 2023

Poznam rodiny,ktore maju jedno dieta a nevychadza im to,ale aj take co maju 3+ a ziju pekne..Neviem,tazko povedat..Treba dostatocne velky priestor,styri deti v panelaku sice vychovas,ale radost asi susedia mat nebudu..Taktiez auto,vacsie rodiny uz potrebuju zvacsa sedemmiestne,oblecenie uz v dnesnej dobe neni podla mna velka polozka,kazdy sa toho zbavuje,je rad ked to ma komu posunut,deti mozu dedit po sebe oblecko..Najvacsia financna zataz je urcite pri detoch jedlo a vzdelanie..

ninusa221
4. júl 2023

Podľa mňa aj primeraný počet deti - keď už budú mať vlastne rodiny aby som im vedela pomôcť.

lucia147852
4. júl 2023

Toľko, aby som im vedela poskytnúť slušný život. Nemusia mat značku od hlavy po päty, ale kvalitnú stravu, vzdelanie, aj nadštandardnú zdravotnú starostlivosť. Aby som nemusela plakať, že nemám eurá má krem, pretože aj moje 5te dieťa je atopicke. Že nemusím kupovať 20 centove umelé jogurty, len aby mali čo to do úst.

hiro
4. júl 2023

No. Co sa tyka oblecenia, jedla tak to je nic. Ale ak das 150€ na skolu + 50€ na jedalen x pocet deti tak to je uz ina palka...

ivangeline
autor
4. júl 2023

@beata_k Mozes dat priklad,kde je hranica...kedy deti nemat vobec. Kedy jedno. Dve. A kedy si ich dovolit viac. Napr. v dome? Este je pripustny byt na plnohodnotny rozvoj deti?

hiro
4. júl 2023

(Teda ak zena koji, oblecenie je X moznosti ziskat zdarma + tie moderne skladacie plienky tak do 3r dieta vlastne nestoji nic. Az potom sa to zacina nabalovat)

beata_k
4. júl 2023

@ivangeline Pozri ked si nevies dat dokopy 1+1, tak ti radim max jedno.

heleninamama
4. júl 2023

Moja babka vždy hovorila, že žena má porodiť len toľko detí, o koľko sa dokáže postarať, aj keby sa mužovi niečo stalo. Vedela o čom hovorí, lebo pomerne skoro ovdovela a mala 4 deti. Našťastie mala aspoň dom a pozemky.
Súhlasím s tým, ale okrem primeraného bývania a dostatku peňazí by som ešte zohľadnila aj čas. Už tri deti sú na hrane, ak sa s nimi mám po práci učiť, venovať sa im, byť s každým občas osamote...

dskjhfdlkdjhl
4. júl 2023

@ivangeline Clovek, ktory ma zdravy rozum, tak si vie aj s touto otazkou poradit sam, resp. so svojim partnerom. Nie je to len o peniazoch, je to celkovo o nastaveni. Niekto zvladne slusne vychovat 5 deti a niekto ani jedno. Ziaden vzorec na zivot neexistuje.

petulda333
4. júl 2023

To vazne? Tak si spocitaj naklady vas dvoch dospelych a kolko ti ostane. Skus si rozpisat co stoji dieta a rozhodni sa. My s muzom by sme uzivili aj 4 deti,ale nechcem. Co ak sa casom rozideme,alebo jeden z nas ochorie ci nebodaj zomrie? O 2 deti sa jeden postara,ale o viac uz tazko. Samozrejme,ak by sme mali na ucte tisice a viac eur,tak kludne viac. No byt bez penazi,prace,byvania a splodit viac deti je chore

ivangeline
autor
4. júl 2023

@dskjhfdlkdjhl Tato odpoved sa mi paci. ;) Cakam rozne odpovede. Ved rozne zivoty zijeme. V jednej z diskusii zaznela tato hlaska,kt je v nadpise a je celkom popularne sa nou ohanat,tak zistujem,co si pod tym ludia predstavuju.

klarissa25
4. júl 2023

Vzorec? To asi v osadách nepoznajú ci?

marsmykkok
4. júl 2023

@ivangeline A máš teda viac detí ty a bojíš sa, že by si neprešla sitom, že či ich uživíš? Alebo prečo sa pýtaš?
Ako kojenca uživíš bez problémov, prežije aj v darovaných veciach, na tvojom mlieku, plienky môžeš aj látkové prať. Ale problém je neskôr, čím staršie dieťa, tým väčšie náklady, Ak bude pohybovo nadané vieš mu zaplatiť napríklad nejaký šport, kde budú náklady vyššie? Ak bude chcieť ísť na špecifickú strednú daleko od bydliska zvládneš zaplatiť internát a stravovanie, ktoré vyjde viac ako doma? Rovnako ak pôjde na vysokú, vieš pomôcť aspoň s tým internátom, stravou? Lebo hlavne prvý ročník na vš je časovo náročný a okrem prázdnin sa tam veľa brigádovať nedá.

nwnw
4. júl 2023

@ivangeline ja mam vycitky svedomia, ze svoj cas neviem venovat druhemu v takej miere ako prvemu. To som bola doma aj on do 4r,covid tak muz na HO... Mladsieho len odkladame koli praci.
Cize pre mna jedno dieta bolo primalo a dve privela. Dalsie by sme tiez uzivili rovnako, ale nedokazali by sme sa im venovat casovo...

viestta
4. júl 2023

@ivangeline to nie je hlaska, ale zidovske prislovie. Pravda overena rokmi. Vzorec o mnohych premennych, ktore si musi dosadit kazdy sam, pretoze kazdy z nas povazuje nieco ine za dolezite a kazdy z nas ma inac nastavene zivotne hodnoty a priority. V kazdom pripade deti sa nerobia na to aby sa s nimi kalkulovalo, deti mame predovsetkym milovat a do tej lasky patri aj naplnenie ich potrieb. ICH potrieb, nie nasich, ani nasich ambicii.

petulda333
4. júl 2023

Este doplnim skusenost tu so susedmi. Zijeme tu 2r,ale pozemok patril mojej rodine vzdy,travila som tu kazde volno. Takze,susedia o 5 domov dalej. Muz po 50,zena 49. Maju 4 deti, 19,, 15,,6 a rocne. Vodu vozia na voziku v bandaskach z cintorina. V zime neviem odkial,kedze vodovod je vypnuty. Elektrina im vacsinu roka nejde. Obaja bez prace. Ked minuly rok zacal skolsky rok,tak na rodicku v skolke hned pytala ulavy,lebo nemaju z coho zit. Takze odpustene zrps,poplatky mesacne. Stravu platili nonstop pozadu,ze ich nahanali ucitelky. Chudata deti,nikdy ziaden vylet,nic. Pretoze nemaju peniaze a cakaju na pridavky.
Druha rodina zije o ulicu dalej. Vekovo neviem,muz pracuje pre obec. Zena nerobi. 2 deti, jedna prvacka a druha bude mat 3r. Minuly rok v lete som ich prvykrat stretla na ihrisku,deti v potrhanych veciach, lopatky zlomene,ruksak potrhany.
Takito ludia by mali zvazit ci im vobec deti treba. Netreba tym detom dat uplne vsetko,ale aspon zakladne veci ,aby mali pravidelne a aby sa nemuseli hanbit za zivot aky ziju vdaka rodicom

liljana
4. júl 2023

Na splnenie biologickej tuzby zanechat nieco po sebe staci jedno. Idealne su dve, aby si v zivote pomahali. Nad dve si uz treba rozmysliet, ci sa dostatocne venujete tym dvom, ci stihate pracovat, aj ich vychovavat, ci tym dvom nic nechyba a nebude chybat po dalsich detoch. A ci ich zvladne clovek vychovat aj neskor popri praci sam. pre pripad rozchodu, umrtia,... Nema vyznam mat 6 deti, chodit do prace za minimalku a deti vychovavajte sa same a zvyknite si na chudobu, ze nebudete mat to co ine deti.

aeruginosa
4. júl 2023

Padli tu velmi dobre odpovede ako napriklad tie, ze je fajn mat tolko deti, kolko by vedel v pripade nudze uzivit len jeden z rodicov.. A myslim, ze nie je dolezita len ta materialna, financna stranka, zazemie, ale aj cas, ktory tie deti potrebuju a ktory im rodic vie poskytnut. Jedna vec je zabezpecit deti financne, druha je sa im aj venovat, mat s nimi vztah, zazitky, vychovavat ich... nie ako jeden neslavne znamy „politik”, tzv. otec naroda…

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
4. júl 2023

@petulda333 prečo ten chlap 50r nepracuje? je zťp alebo čo vlastne...

mandzula
4. júl 2023

@ivangeline nezabudajme ani na to, ze deti nie su len o peniazoch, ale aj o energii a case, ktore sme schopni a ochotni im venovat.

pinkgirl
4. júl 2023

Hovorí sa: malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti. A je to pravda. Keď prídu deti do puberty tak náklady vzrastajú - či v záujmoch dieťaťa, štúdium na strednej škole ako vybavenie, internát, doprava, či vodičský preukaz, potom VŠ.
Vzorec na rodičovstvo neexistuje, ale žime do výšky našej peňaženky😉.

mikadooo
4. júl 2023

@ivangeline pre niekoho "dokážeš uživiť" znamená značkové handry, kočík za 2000e a podobne. Pre iného - handry a kočík zo sekáča/od kamošky a "uživíme aj to šieste". Rovnako - krúžky, návštevy rôznych voľnočasových aktivít, jedlo (halušky vs. steaky, prípadne bio eko avokádo,...). Takže - je to čisto subjektívne. Vzhľadom na to, že na Slovensku už dávno deti bežne hladom neumierajú, evidentne to my Slováci nejak vieme, kedy je dosť 😁.

kristinapetronela
4. júl 2023

@beata_k presne zdravý rozum 👍👍👍

jozinzbazin2
4. júl 2023

Mna zamrzeli deti,doteraz mi to proste hlava neberie,cim to je,ze deti nemaju svedomie.Dcera sa hrala s jednou kamoskou,su 5ti byvaju v malickom domceku,1 izba kde spavaju vsetcia.Ale velmi ma zamrzelo,ked mi zmizlo 20eur tam kde sa hrali,potom mi syn vravi,ze aj inej mamicke zmizlo 20eur z policky,to bol zase najstarsi.Ja naozaj chapem,ze nemaju tolko peniazkov ale takto cudzim brat.To naozaj svedomie vobec pusti?

petulda333
4. júl 2023

@deti95060810 to neviem. Velmi sa s nimi nerozpravam. Ich debaty vzdy boli len o tom,ze je vsetko drahe,cigani vsetko dostane,tetky na urade su lenive a neskoro posielaju peniaze. Zenu poznam viac,je tu z dediny a chodila so sesternicou do triedy. No nic blizsie. Akurat od jednej susedky,ze su lenivci a nonstop na davkach