Mať toľko deti, koľko dokážeš uživiť
To je kolko deti? Existuje vzorec na vypocet? 🙂
@liljana áno, čím je dieťa väčšie náklady sú tiež väčšie, či na pomôcky do školy, cestu do školy, krúžky, nehovoriac o tom že taký teeneger zje toho aj za troch dospelých ľudí často a to je pri dnešných cenách tiež riadna položka. Naopak, pre malé deti sú náklady minimálne, málo zjedia respektíve jedia materské mlieko, sú to skôr také rozmary dospelých, kopa oblečenia, ktoré nevynosia a vyrastú, aby mali každú hračku a z 95 percent z nich sa nebudú hrať ako 5 minút.
@hiro aj som ti chcela dať za pravdu, v podstate aj súhlasím, že čím menšie dieťa, tým menšie náklady (to len ujo Bugár v tom mal bordel 🙃), ale ty zas opisujes úplne že ideálny minimalistický stav. A tým že jeden Nurofen za rok a to je všetko, si ma normálne vytočil 😅. Mám v podstate zdravého syna, ale už len pri takom bežnom miminovskom exéme som nechala v lekárni pár desiatok eur. A nie jednorázovo. Zas vždy treba rátať s tým, že nie všetko bude ideálne. Ani to kojenie nemusí byť, ani plienky nemusia sadnúť každému dieťaťu najlacnejšie, oblečenie stačí z bazaru, ale aj najmenšie topánky niečo stoja (a nie málo), nejaké hračky, knižky. A to sa stále bavíme o zdravom dieťati, čo tiež nie je samozrejmosť.
@slovakboy no vidno to aj tak ritualov mame dost aj s otcom dietata.. kym starsi nechodi do skolky,bol stastne dieta. Mladsi detto... Jednoducho dnesne deti su krute,protivne a nonstop maju potrebu druheho zhadzovat. Jedno treucuje a ventiluje si zlost na celej rodine a druhe reve po nociach. Nevyrastali sme v bavlnke,ale mali sme kamaratov, partiu uz od krpcov. Moji nemaju kamaratov. Deti sa uz nehraju vonku, alebo sa nevedia hrat vobec.
@nwnw zvláštny názor. Myslíš, že v minulosti deti po nociach nerevali? Môj brat bol vraj hrozne dieťa a to ma cez 40 😅. Ani s tým, že sa dnešné deti nevedia hrať nesúhlasím. Neviem, kde bývaš, ale u nás sú plné ihriská detí, malých aj väčších, starší hrajú futbal, florbal, naháňajú sa po meste na kolobežkách...Skôr by som hľadala problém doma než takto zovšeobecňovala.
@kristiii "ale aj najmenšie topánky niečo stoja (a nie málo)" - ako som pisal, prvemu som aj kupil zo dvoje nove namakane topanky a co z toho? Mal ich dokopy par krat a isli na bazar... Teraz ked pozeram tak tu na bazare je v ponuke 8500 topanok pre deti do 3 rokov v cene max 2€. Alebo ak chce niekto este viac usetrit tak 3100 ponuk v cene do 1€.
Tak je to idealny stav ked dieta nie je chore (nejako chronicky) ale zase myslim ze to nie je nejako vynimocne ze su male deti ktore nestoja skoro nic.
Naopak teraz starsie deti nas stoja niekolko stoviek mesacne...
Inak ak sa tu spominaju zidovske prislovia,tak v ich kulture je casto otazkou hrdosti a dobrej vychovy zabezpecit potomkovi aj byvanie,nejaku nehnutelnost,co by uz v nasej kulture az tak vitane nebolo,vsak?
@nwnw jaj tak to môže byť, s týmto sme aj my mali problém, keď sme bývali v Čechách na dedine, všetci zavretí doma na dvore a my jediní na ihrisku 😅. V meste to je úplne iný svet, tu sú ozaj ihriská stále plné detí.
@hiro no môj teda zodral statočne niekoľko párov aj ako malinký, keďže od 10 m behal a kočík neznášal. Nemôžeš na základe svojho dieťaťa takto paušalizovať. A z bazaru by som ja zrovna topánky pre dieťa nekupovala, akože hocičo iné kľudne, ale topánky nie.
každý má iné podmienky, takže vzorec by ti bol na 2 veci.....
@tululu hlavne vzdelanie, kultúru, umenie, rozhľad o svete (cestovanie) ... o tom asi nikto nemusí diskutovať, že aj to niečo stojí €, a je to veľmi podnetné prostredie, podmienky pre rast. Mnohé osobnosti židovského pôvodu zanechali po sebe významné diela, (vedomosti), z oblasti medicíny, literatúry, architektúry, umenia... nominianti na Nobelovu cenu...Myslím si, že je to zásluhou výchovy a vzdelania= podnetné prostredie.
A to asi vždy bolo, aj je tŕňom v oku. Priznať si vo svojej maličkosti, že Človek nie je len suchým chlebom a lopotou živý 😉 je pre niekoho veľmi ťažké....
Ja napríklad nechápem tu vetu, čo je tu často spomínaná kde sa najedia dvaja naje sa aj tretí. Ja mám 2 deti, žijeme v byte a viem že tretie by sme si dovoliť nevedeli ani z finančného a ani z psychického uhla pohľadu. Nežijeme si zle, deti majú všetko a tretie neprichádza do úvahy. Ani z kapacitných dôvodov.
@candii ja s tebou súhlasím. Zodpovedné rodičovstvo by malo byť aj o racionálnom zhodnotení svojich možností. Odporcovia vždy zaútočia hrou na city, emócie a vytknú, že všetko prepočítavame na peniaze, že peniaze nie sú všetko. Súhlasím, nie sú všetko, ale zohrávajú veľkú rolu v podmienkach a možnostiach.
Zároveň nesúhlasím so všeobecným názorom, že dieťa, nemusí mať všetko, a keď to dostane je rozmaznané, sebec, egoista... Záleží od rodičov a výchovy!!! Máme vo svojom okruhu pár rodín, kt. si žijú nadpriemerne, deti navštevujú bilingválne gymnázia, Erazmus, VŠ v zahraničí, ako deti chodili na plavecký výcvik, lyžujú perfektne, tanečná škola, hokej, ZUŠ... Deti sú vychované, poznajú svoje hranice, žiadny Tiktok, IG..., podieľajú sa na domácich prácach, pomáhajú babke na záhrade..
Sú si vedomé toho, ako rodičia majetok nadobudli. Rodičia ich od mala vychovávali v zmysle, že veci si treba vážiť, a nič nie je samozrejmosť. Podporujú spolu s deťmi DD, deti keď boli menšie osobne napiekli medovníky a zaniesli deťom do DD+ sa zriekli svojich pár hračiek v prospech detí v DD....
Veta, že jedno vychováš pri druhom, treťom.... je podľa mňa zaužívaná kdesi od roku 1940 keď deti v hojnom počte behali bosé po dvore, žuli kôrku chleba a pásli kravy na lúke... V ľuďoch je to hlboko zakorenené. Aspoň ja to tak vnímam.
@candii tak tomu nechápem ani ja. Ako keby tá strava pre tretie bola zadarmo a to bolo všetko, čo dieťa potrebuje.
@jamimo súhlas. Pretlcť sa dokáže veľa rodín ale žijú reálne alebo len prežívajú a žijú pod tlakom? Moja dcéra sa napr. sama rozhodla žiť bez soc. sietí. Tak áno, má niečo založené, ale to používa na komunikáciu. Žiadne sledovanie videí a pod. A sama dospela k tomuto záveru. Pôvodne som chcela 2 deti ale vlastné mi bolo dopriate jedno. A asi to tak malo byť. Neviem si predstaviť ako by som teraz zvládla dcérine ,,požiadavky,, a to sú tie, ktoré si uviedla - Erazmus, štúdium v zahraničí, cestovanie - má kamarátky ktoré brigádujú, žijú alebo študujú v zahraničí, tak chodí tam počas prázdnin, okrem toho má intolerancie- brutál ceny potravín a pritom nie je rozmaznaná, pomáha aj druhým. Okrem toho som chcela, aby sa vedela lyžovať, plávať, korčuľovať a to tiež niečo stálo. Nech má vzdelanie, nech cestuje, venuje sa niečomu. Popri tom má aj brigády. Ale zase nič prehnané, žiadne vyhadzovanie peňazí.
@kvetinka75 Úprimne? Takým rodičom všetka česť. Lebo zodpovedné rodičovstvo, láska, trpezlivosť, výchova, investícia času a financií do dieťaťa je záväzok, zodpovednosť a "práca" minimálne na 20 rokov.
Nuž, ale ak si niekto myslí, že sa žije len z lásky a taniera polievky, tak klobúk dole. Škoda len, že prax, život, a aj príspevky na MK nám ukazujú opak.
Prajem pekné leto 🏖️
@jamimo a tak vediem aj moje deti
Nemajú sociálne siete
A to má starší už 17
Majú najnovšie iPhony a notebooky a oblečení sú v top značkách ale makajú zarovno s nami
Chalani umývajú upratujú peru
Starší maka má brigáde vo Vinohrade už druhé leto a nefrfle
Venujú syn študuje za hasiča sú veľmi empaticky a pomáhajú
Dcérka chce byt lekarka
Venujú sa športom aktivitám
Nič im nedáme len tak musia si to zaslúžiť
Lubime ich a trávime s nimi veľa času
Obaja z manželom sme z chudobnejších rodín
A všetko čo mame sme si sami nadobudli a to dávame deťom za príklad
Nič nie je samozrejmost ani zadarmo
Tak ja si myslím, že to kde sa uživia dve, uživí sa aj tretí, je skôr z minulosti. Kedysi neznamenalo narodenie dieťaťa výpadok príjmu matky, matka sa za pár dní spamätala a potom išla na pole robiť robotu čo predtým, dieťa zobrala so sebou. A také malinké dieťa veľa nezjedlo, nejaký kúsok jedla sa našiel a vlastne to pre rodinu bolo aj dobré, že budú mať viac pracovnej sily ak trocha povyrastie (deti pracovali od predškolského veku) a bude mať kto obhospodarovať polia, starať sa o zvieratá môžu ich mať potom viac a budú sa mať lepšie a tak. Ale dnes je doba inak, inak sa živíme, iné možno sebarealizácie a je to trocha inak.
@kristiii no presne.zijem v satelite, takze moji su na ihriskach bud doma,v okolitych dedinach alebo v mestach... Len ma mrzi ze nemaju takych tych kamosov na cely zivot. Maju v skolke nejakych, ale s nimi nema spolocne konicky. Neviem to nijak zariadit, aby boli spolu trosku aj mimo cas v skolke. Vikendy sme dost aktivne mimo domu a cez tyzden sa snazime po skolke hybat. 😄
https://nypost.com/2024/06/23/us-news/elon-musk...
No prosim, ked sa chce tak sa da (aj paralelne viacero) 🙂

A co vacsie deti? Co skolka, poplatky. Chcu znackovy mobil, lebo aj ine deti maju a posmievaju sa im. Chcu sa pekne obliect, ist na pizzu, do McDonalda s kamosmi,... Co kruzky v skole - anglictina, lezenie, gymnastika,...? Kludne 100-200 eur mesacne a viac. Co tabory v lete, kludne 300-400 eur za leto na dieta a kludne aj viac, ak na to rodina ma. A to sa bavime o jednom dietati. Teraz krat tri, styri, pat ...