Máte aj vy pocit, že ste zlá matka?
Ahoj mamičky. Aj vy máte dakedy pocity že ste zlá matka napríklad keď zakričíte na drobca svojho pripadne ho capnete? Ja mám teda vždy pokazený cely deň a výčitky. Keď si spomeniem na tie kútiky úst ktorým bolo do placu 😟 Máte to aj vy tak? Či len ja som taká precitlivelá? A otázka čapli ste dieťatku aj takému menšiemu okolo 2rokov? (Samozrejme nie silno) ďakujem za reakcie
@gulisko, blbost. Nehovorim, ze som na deti nikdy nenavrieskala alebo im necapla po ruke, kym boli mali. Ale cim su starsi, tym viac zabera vysvetlenie bez vrieskania alebo prikaz (ehm, obcas s vyhrazkou, no... Napriklad: okamzite si uprac izbu, ak chces mat nadalej mobil.) V zivote som dietatu nedala “po papuli“ a ani jedno som nemusela mlatit. Maju 12 a 4,5, ziadne babetka... A to mam temperamentne deti, ziadne poslusne teliatka...
Prosim vas hlavne sa tu zas neslepicte.zi a nechaj zit.nech si kazdy vychovava svoje deti podla vlastneho uvazenia a tak,aby sa za ne teraz ani v buducnosti nemusel hanbit.niekedy ani par slov nepovie tolko ako rucne strucne za par sekund.deti potrebuju pravidla a pevne hranice a nech zvoli kazda mama sposob podla najlepsieho uvazenia a situacie.krasny den vsetkym 😉
Ďakujem za reakcie maminky 😊 je tak každá mama nech si vychováva podľa uváženia (aj keď chudák malé dieťa čo dostane ako sa pani vyjadrila po papuli 😟). Ale poznám aj takú mamu ktorá dala po holom zadku malému 8mesacnemu, tak asi každý podľa svojho svedomia. Ja sa tu sťažujem kvôli jednému capancu po zadku a niektoré nemajú problém aj horšie ale teda je to na nich. Takisto sa prikláňam k reakcii jednej mamičky, ktorá opisovala situáciu z ihriska. Nechodíme veľa na ihriska, keďže mame dvor ale vždy keď ideme natrafíme na nejaké dieťa ktoré sa buď saca, ohadzuje, berie hracky.... čuduj sa svete mamička poväčšine stokrát upozorni a potom sa radšej tvári že nič nevidí aby mohla ďalej vykecavat s kamoškami alebo hľadieť do telefónu.... to teda nepochopím. V tomto prípade asi radšej po riti ako stokrát vykrikat (aj keď tu by si zaslúžila skôr matka). Každopádne ďakujem za toľko odpovedi, ani som nečakala; že sa vás toľko zapojí a opise aj vlastne skúsenosti. Pekný slnečný deň 🌼🌞
Ja som zistila, že kroikom nič nedosiahnem - mám dva a pol roka, ale niekdy si fakt musím zakričať - napríklad nes, keď som ho hodine bláznenia sa na ihrisku mu povedala, že ideme domov, hodil sa mi o zem, vrieskal ako neviem čo - ale skôr mi to pripadalo tak, že mu to ani nie je ľuto, ale ako keby sa do toho kriku nutil, bola tam ešte jedna mamičlka, cítila som pred nou totálne neschopná, mala som mu vtedy chuť riadne capnuť po zadku - no a napríklad včera bol vo vaničke, nešla mu nsabrať voda do krhličky, takm taký krik spustil, aky keby ho rezali...do prdela - ovládame všetky číslice, vie rátať do desať, pozná niektoré farby, pozná teyty pesničeik, takže rozum má aj na 5 rokov, ale prečo fakt má to odbie vzdoru? Tak nech sa potom aj správa ako 5ročný alebo ako starší - alebo si budem nosievať so sebou časopis a teraz ked je teplo, nech sa váľa aj pol hodiny, aspon si niečo prečítam - lebo čím viac mu dohováram, či už potichu alebo aj nahlas, tým menej to pomáha - a posledná vec - dnes bol na odrážadle, jazdil jak ďábel, furt miá hovorím -pomalšie - trt ma poslúchal - párkrát sa zrúbal, ale aj tak aj nadalej jazdil rýchlo - fakt to dnes bolo veselé - no a umývanie vlasov - to už fakt je iná kapitola
@dadka_bb biomatky?😂😂co to s tym ma spolocne?ja naozaj nerosumieim tomu oznaceniu biomatka...aka je to matka??co ma spolocne bio s capnutim resp.necapnutim alebo nosenim deti alebokojenim(to som uviedla par prikladov pri kt.sa toto spojenie biomatka pouziva)a po rukach som detom necapla a po papuli ako si napisala uz vobec nie..par krat po riti ale iba malo aj to bolo take ze ma vytocili az az..asi som iba polovicna biomatka😂..nic v zlom ale toto ma vzdy dostane
@bielamacka3 prosim ta, to, ze vie farby a podobne je irelevatne, raz ma 2,5 roka a takuma aj nervovu sustavu aj rpezivanie. Proste sa ako 2,5 rocny spravat bude, kazde dieta ma obdobie vzdoru od reakcii matky a jeho temperamentu zavisi ake bude dlhe a hlboke. Moj sa bezne zrutil, ked neslo napojit lego kocky...pre nich je to dolezite a emocie nevedia ovladat, proste ich valcuju. Teba dakedy daco envytoci, ked ti to nejde, mna dakedy tak, ze az nadavam a to mam 35 a sebaovladanie, co potom chudak 2,5rocny. Ty opisujes uplne normalne reakcie uplne normalneho dietata v tom veku a si z toho na prasky. Nechapem preco.
@kattullka jedno dievcatko bralo mojmu hracku na pieskovisku. A potom mu zrutilo jeho kopku a hadzalo nanho piesok. Otecko ho vzdy upozornil.... kazdopadne ked nepomohlo zbil ho po zadku. Dievcatko plakalo. On mu povedal nech si len reve. Uprimne? Mne to bolo neprijemne ze to tak riesil. Bolo mi dievcatka luto. Vzdy je tu moznost fyzicky ho idniest zo situacie ak nechape ci neposlucha..... existuju krajiny kde bitky nie su a deti im neskacu po hlave.... da sa to naucit a drzim ti palcr
Deti v Anglicku su vychovavane super liberalne. Do nekonecna sa s nimi rozpravat, dohovarat, debatovat, snazit sa prisposobit, tolerovat. A ide im to skvelo - vlastne dieta by som nedala do anglickej skoly kde je sikana, agresia, segregacia, arogancia na poriadku dna. Anglicko kompletne v socialnom rozklade, na channel 4 je milion serialov ako pubosi piju, fajcia, nechodia do skoly, biju svojich rodicov, su agresivni od batolata po dospelost a rodicia zalamuju rukami. Ou ej, nova doba. Na konovi by sme mohli zalozit forum ako nevychovavat svoje dieta, a vsetky serialy ktore idu v anglicku tam vkladat ako nefungujuci priklad modernej vychovy.
Nas ma 13 mes. A ked jedine co cely den chce je hryzt mi bradavku, a ked mu nedovolim bije ma, kope a kuse vsade indea vrieska ako najaty, tak vtedy ano, capla som uz po zadku. Nie silno, ale ano, a nelutujem ani si nevycitam. Nenecham si predsa odhryznut prso, nie? 🙂
@ebi88 maly prsozrutik 😂😂
@alby2014 Ale!!!!! Koľko detí v jeho veku toto ovláda? Ano, sú také, ktoré už 3ročné čítajú encyklopediu, len neviem, čo potom robia v škole, musia sa strašne nudiť ...a inak keď sa mi zasekne internet - všetkých poslancov v Národnej rade pospomínam A čo sa týka toho Anglicku, to je tá demokracia ☹
Ja neznášam,keď vidím ako mama capne takému malému drobcovi na ihrisku po riti :-/ existujú ženy,čo svoje deti nebijú, pre mňa je bitie detí riadny stredovek, moja mama nás tiež nefackala.
Ono to celkom nedáva zmysel,veď mužovi doma tiež neplesknem,keď je neposlušný 😀
Fyzické tresty sú zlyhanie nervov matky,nie mini-pidi dieťatka,všetko sa dá riešiť inak.
Skús brať výchovu s väčšou ľahkosťou,nevytáčaj sa za maličkosti a daj sa do psychickej pohody hlavne ty 🙂 potom bude všetko vporiadku 🙂
@alby2014 No, aj ja som si toto hovorila, kym neprisli deti. A nie kazde pochopi po vysvetleni, mam doma tri exemplare, kazde ine, na kazde musim uplne inak. Hlavne najstarsi je nepoucitelny, mozno uraduje aj jeho ADHD... Ale su aj horsie dni, u nich aj u mna a teda niekedy zaberie az jedna vychovna... Ale popri tom dookola vysvetlujem a vychovavam a verim (ine mi nezostava), ze ich vychovam dobre a budu z nich dobri a slusni ludia.
Moja ma 5 rokov a este som jej necapla..(i ked obcas si v duchu poviem tak by som ta vyplieskala, ale strach z vlastneho zlyhanua resp sebaovkadania mi to nefovoli)...ale nuekedy mam vycitky aj ked ba nu nakricum hlavne vtedy ak som ja unavena a nervizna cize ma rozculi aj malickost....nie som za "vychovne", lebo ha sko dieta son dostaka tzv vychovnu za kazdu maluckost (aspon si to myslim) a povedala som si ze ja tak dieta vychovavat nebudem...som presvedcena ze sz aj ine metody a nemyslim si ze som dokonala....
@bielamacka3 preto, lebo vedomosti nejdu ruka v ruke s psychoemocialnym vyvojom. Aj keby vedel natatat do milion, stale je to male dieta ktore nevie predvidat a emocie s nim zmietaju. Ty ho mas naucit ako sa zvladaju v klude a ako sa veci riesia a nie nanho skriekat, bit ho a nadavat nanho tu na konovi.
@babulkomale sak mu nenadava, normalne pise ze mala chut ho capnut ked robil cirkus a ze dohovaranie nepomaha.
Nas inak robi to iste, cele ihrisko na nas ziza ked si nechce dat obut topanku napr. Tak to je krotenie divej zvery...takze ja uplne chapem aj take mierne “ohovaranicko” vlastneho dietata, co pravda to ne hriech, vie byt jak sto certov, ano a co :D ale ja ho nalozim do kocika, priputam a ideme domov spat, ked toto zacne.
@bielamacka3 by si sa cudovalo kolko 2,5 rocnych deti dokaze ratat, farby dokocna po anglicky etc. ( moj ne, moj ledva zacina hovorit a najradsej sa hraje s bagrom v piesku), jednak toto nic nedokazuje a neurcuje, ci dieta bude inteligentne a ako mu to pojde v skole a druhak plati, ze emocne je to proste stale 2,5 rocne dieta, ktore sa emocie uci spracovavat. Cim skor prispejes k tomu, ze sa to nauci, tym skor sa prestane valat po ihrisku... Bitka a krik inak toto obdobie len predlzia a zhorsia. :D
@kattullka áno mám výčitky a dnes už viem, že je to moje zlyhanie. Rešpekt sa dá vybudovať aj inak. Byť pevný, láskavý, a niekedy aj prísny je ťažšie ale efektívne. Ja mám skôr problém s tým, že v ťažkých chvíľach som kričala, až mi raz moja dcéra povedala, mami, keby si ma radšej zbila, len už nekrič... 😂 Dnes sa už na tom smejeme. Mladšieho syna som čapla asi 3x a pozrel sa na mňa skúmavo, akože "To bolo čo, o čo ti ide?" A normálne som si pripadala ako blbec. U nás funguje skôr rázne verbálne napomenutie. To mi ide veľmi dobre. Hneď je v pozore aj pes 😎 Prvé zložené súvetie môjho synátora bolo "No, tak to v žiadnom pjípade!" 😁 Takže asi tak
ja som dala po riti len raz ked sa mi hodila o zem. videla chlapceka ked to urobil dostal co chcel. cely den so si to vycitala. moja je dost citliva staci zvysit hlas a uz ma slzicky na krajicku a uz sa ide mojkat maminka prepac. S muzom sa an8 hadat nemozeme😊
@rajna nas si len opatrne lihal na zem. Len som sa usmiala a povedala mu ze pockam, nech mi potom povie ked budeme moct ist. Viac ako 10 sekund to nikdy netrvalo, polezal si aj pred bankou v OC 😀 nevidim dovod za toto dieta bit a skriekat nan. Toto ma vobec nemohlo rozculit, ved na to sa da pripravit ze deti to robia. Horsia bude puberta 😉
možno to závisí aj od toho, či je matka unavená atď...keď je prepracovaná, tak si pokričí
@bielamacka3 mam dve deti s rozdielom 19 mesiacov, vies aka som unavena? Mega a napriek tomu sa snazim nekricat a nebijem ich...lebo to je rpedsa moj rpoblem, ze som unavena, nie ich...vychova predsa nie je ventilacia unavy a frustracii na detoch... ( resp. clovek yb i mal uvedomovat, ze to robi a ieco s tym robit)
@alby2014 ono sa to vobec neda zovseobecnovat.. kazda sme ina, niekto zvlada unavu lepsie (aj to v urcitych fazach zivota), iny horsie, niekto ma taku povahu, iny onaku povahu, niekto ma ine deti, ako ta dalsia, niekto ma taky den a onaky den, atd, atd.. ani rovnaka situacia sa neriesi vzdy rovnako..
ja mam medzi prvymi dvoma detmi taky isty rozdiel a urcite ked boli take male ako ich mas teraz ty, som veci riesila omnoho viac kludnejsie ako sa casto teraz u mna stane.. cim to je? aj unavou, aj prepracovanostou.. ano, urcite ty by si to co ja riesila lepsie ako ja, ale nemas moje deti, mas svoje.. kazdy sme individualny a nie sme stroje aby sa VZDY "podla spravnosti".. (ano, ty to asi podla spravnosti dokazes riesit vzdy, to je super a gratulujem, snad ti to vydrzi navzdy.. ale opat, nie sme vsetci rovnaki)
@jana_eyre ja enhovorim, ze mi nerupnu nervy....jasne, ze rupnu....ojojjoj...ale pointa je v tom uvedomit si, ze MNE rupli nervy a je to napr. tym, ze malyv noci nespal, lebo zuby a starsi reve, lebo nutne chce poezrat Masu...ale v tomto veku defacto ani jeden z nich nemoze za to, ze mu bud idu zuby, abo chce rozpravku... uvedomit i, ze je to moja frustracia a skusit to inak...nabuduce. Lebo materstvo je podla mna proces, kde sa da stale zlepsovat a ucit sa. Ak budu starsi, tam uz do interakcii vstupuje aj dieta a niekedy reakcia mamy, moze byt aj chybou dietata ( ooooooo puberta). Kazdopadne sa ale bavime v diskusii o malych detoch, zakladatelka pise o dvojrocnom...
mojmu vyšli zuby tak, že to bolelo mna, keď ma pohryzol 🙂, ale serie ma, že veľakrát pri prechádzaní cez cestu mi nechce dať ruku - inak je dobríé von si brať niečo na čítanie, ked sa bude válať po zemi, bude leto - v zime by už to bolo horšie - ked sa hádže doma, tak idem a zapnem si PC, on potom príde za mnou - samozrejme, musím kuknúť, či tam blízko nie je dačo na zranenie - raz sa mi hodil pred obchodom, nejaký muž šiel okolo a tak sa na mna pozrel chápavo, ja na to - "Chcete ho?" a on, že nie 😀

Takže mam vo veku 12, 8, 2 roky. Pri malých deťoch sa dá hrozit nono zvýšit hlas. Čím su starší tým to na nich menej platí. Môžte si aj hlas vykričat a bude vám to prd platné. Nie som zastanca bitiek ale verte že pride situácia v ktorej to je nevyhnutné. A nebude to o tom ako vy dokažete zvladnut svoj hnev ale o tom aby si dieta uvedomilo tak tu je stop a viac to nespraví.