icon

Máte aj vy pocit, že ste zlá matka?

kattullka
5. máj 2018

Ahoj mamičky. Aj vy máte dakedy pocity že ste zlá matka napríklad keď zakričíte na drobca svojho pripadne ho capnete? Ja mám teda vždy pokazený cely deň a výčitky. Keď si spomeniem na tie kútiky úst ktorým bolo do placu 😟 Máte to aj vy tak? Či len ja som taká precitlivelá? A otázka čapli ste dieťatku aj takému menšiemu okolo 2rokov? (Samozrejme nie silno) ďakujem za reakcie

bielamacka3
24. jún 2018

prosím, pridám sem moj prispevok, neviem založiť novú tému...Vrátila som sa predvčerom z nemocnice, kde mi vyberali maternicu- dieťa bolo ten čas u mojej mamy - včera už ma stihlo nahnevať, ale ok, naša chyba, bol unavený a išiel neskôr spať - ale dnes...Ráno zžchvat zlosti už neviem za čo a po poobedňajšom spánku - spal dosť, takže nemohlo to byť z unavy - robil scény, že nechce olovrant, nakoniec ho celý zjedol, ale predtým sa aj 10 minut váľal po zemi, potom dalšia scéna, lebo sme spravili takú hroznú vec, že sme mu dali topánky naopak, ale hned sme to aj opravili, napriek tomu záchvat zlosti možno aj 15 minút...Večer zase, plače že je unavený a keď si má vyzliecť nohavice, aby teda mohol isť spať, tak sa začne hrať, manžel pri nom sedí aj neviem koľko a ani hlas na neho nezvyši, ja dieťa prezlikeaž nemožem, po tej operácii sa nesmiem namáhať...fakt by som radšej bola, keby poznal max tri písmenká a žiadne číslo, ale aby nechytal take záchvaty zlosti - on sa váľa po zemi aj niekolk razy denne kvôli uplynym blbostiam...a už som si spomenula, prečo bol záchvat ráno, má dom z krabice a ten mu nešiel postaviť ..je to chlapec takmer 2 3/4 roka má - asi som ja na vine, že to robí a že nemám autoritu...beky mi zase niečo napíše, ale fakt by ho mala vidieť

ikissedagirl
24. jún 2018

@kattullka "teraz ma nenavid, neskor mi podakujes". Pri vychove treba byt proste niekedy tvrdy. Ked napriklad take 1,5-2rocne strka prsty okolo zasuvky, tak mu radsej capnem, nech si zapameta, ze sa to nesmie opakovat ako ho nechat kopnut sa od elektriny. Ked bude rozumnejsie, jasne ze mu vysvetlim, co a ako a preco.

zooeynka
24. jún 2018

@bielamacka3 no tak ho nechaj vyzurit, ved raz ho to prejde. A s tvojim muzom my tu na MK nepohneme...

alby2014
24. jún 2018

@bielamacka3 normalna faza vzdoru, uplne normalna.

oli18
24. jún 2018

Matka capla dvojročnému dieťaťu po riťke a svedkom bola detská psychologička. Tá povedala, že dvojročné dieťa ešte nevie pochopiť, prečo dostalo. Treba to dieťa odpútať od tej zlej činnosti.

tarvika
24. jún 2018

mozno je to reakcia na odlucenie. asi si bola dlhsie v nemocnici. mojej malej trva nejaky cas kym sa adaptuje naspar na mna, ked je cez vikend u tatina. a to je pravidelne a len dva dni. chvilu je uplne vzdorovita, zlostna a placliva. len spracuva pocity z odlucenia. cize skus len byt trpezliva, nezakazovat negativne pocity ale pomoct ich spracovat.

bielamacka3
24. jún 2018

@alby2014 ale niekolkokrát denne? a dlhšie som nebola, iba 5 nocí...a možne je aj to, že som si odvykla a preto mi tie záchvaty pripadaju tak hrozné - ale pravdu povediac si myslim, že naozaj dnes to bol rekord

maminecka2
24. jún 2018

@bielamacka3 Moja mala toto obdobie pred casom- mala cerstve 2 roky. Horor! V kuse sa hadzala o zem, vrestala, trucovala, trvalo to kludne aj pol hodinu. Niekedy v priebehu hodiny na ihrisku vacsinu casu vrestala hodena o zem... Len ked sa praskla do piesku preniesla som ju na beton a pokracovala tam. Trvalo to mozno mesiac, nastastie ju to pomaly preslo. Teraz uz len obcas reve, uz dava aj "herecke revy", skusa co zaberie. Ja ju necham, nech si poreve, potom utrieme slzy a ideme dalej.
Prejde to, neboj sa. Teraz by Ti mal muz viac pomahat, aj s tym oblecenim- nech ho schmatne, prezlecie, umyje a da spat, inak to nepojde.

mala_katie
25. jún 2018

@oli18 neviem mne psychológ povedal, že nie je dobre odputavat, pretože dieťa sa musí naučiť vyrovnať so situáciou.. A známy (súdny patolog) že dieťa do 2-3 rokov nerozumie vysvetlovaniu, že skôr mu dôjde, že spravil niečo čo nemá, keď mu capnes po zadku.. Ovšem nie z celej sily...

mala_katie
25. jún 2018

@bielamacka3 je to úplne normálne obdobie vzdoru.. Dnes už stihol chytiť hysak, lebo som sa v posteli odtiahla.. Včera pol hodinu,lebo som si dovolila nakrájať mu masovú guľku a on chcel celú.. Toto je obdobie, keď si deti uvedomujú že sú iná osobnosť a snažia sa o presadenie,pripadne ich psychika to nestíha.. Najlepšie urobíš, keď sa s tým zmieris, že to tak je a budeš skúšať, čo na neho platí, lebo raz to bude to, druhý krát zas ono.. Druhé dieťa mat nebudeš, tak si užívaj toto.. Možno ťa poteší, ale vraj deti, ktoré majú náročnejšie obdobie vzdoru, majú jemnejšiu pubertu.. A môžs byť, že sa to trochu zhoršilo, keď si bola preč, no nemyslím si.. Mam dieťa presne v rovnakom veku a mame fázy - raz je lepšie, raz horšie, pripadne vnímam, že to je častejšie aj keď je horšie počasie.. Ináč toto je najhoršie, ale aj najdôležitejšie obdobie.. Teraz treba nastavovať mantinely dieťaťa.. Ústupky by mali byť minimálne.. Nechať ho vyhucat.. U nás, už keď to nezvládam, odnasam ho vedľa do izby.. Nie možno najhumannejsie, ale aj ja vtedy potrebujem pár sekúnd..

alby2014
25. jún 2018

@bielamacka3 neviem, ty si si nikdy neprecitala ziadnu knihu o detskom vyvoji ci co? Moj sa zrutil este aj ked som mu zlomila banana, bo on chcel cely...( ale on mal take stavy kratko) a stale sme opakovali, ze ekd nam to povie tak to vyriesime, ale ekd bude revat tak nevieme mu pomoct. plus som vzdy popisala pocity, ( vidim, ze si smutny, lebo si chcel cely banan), navrhla riesienie otvorime novy a zlomeny spapa brat? Das si vacsiu polovicu ? Ak pokracoval dalej odniesla som do izby s veotu, ze kludne nech place, ze ujo hnev raz odide a prisla o 3 minuty a opytla sa ci uz odisiel a ci chce objat 99% bol kludny a chcel sa mojkat. To, ze tebe to pride kao prkotina, pre neho je cely svet a emocie ich este valcuju, plus i bola prec, vzdy, ked som bola prec trvalo par dni po navrate kym a maly zrovnal...
@mala_katie ja som ucitel, je to asi vacsia kvalifikacia ako patolog a tu ti vravim, ze uz aj viac ako rocne dieta rozumie vysvetleniu primerane veku. Ja fyzcke tresty neuznavam vobec, nebijem, necapem, pre mna osobne su to len moje nervy, co by som ventilovala...u nas v rodine sa tiez nebilo a normalne sme vyrastli, mame vysoku skolu vsetci traja a lubime mamu. Hranice nastavis aj nak ako fyzickym trestom...

mala_katie
25. jún 2018

@alby2014 ja nevravím ze nenastavis.. Ale reagujem na to, čo si napísala ze odporúča psychológ, ja psychologom už neverím, odkedy som videla dieťa jednej z nich, ako si s ním nevedela rady.. No, a ten súdny patolog ma kopec doktoratov, robil na detskej onko a pod.. A ma svoj názor.. A áno.. Učiteľ v škôlke je top.. Tam sa stretavas s rôznymi typmi deti a musís byť fakt dobrá, aby si to ustala.. Aj keď keby ja prídem za malým, či ujo hnev odišiel, tak by ma ešte dokopal (videl to na ihrisku).. Žiadne dieťa podľa príručky nevychovas..

domculik
25. jún 2018

@mala_katie joj no len bodaj by vsetci ti ucitelia v skolke top naozaj boli 😒 . ako hovori
@alby2014, fakt sa to nezda ale vobec to nie je jednoduche tie deti psychologicky spracovat. ked sa to ale clovek nauci, stoji to za to 🙂

alby2014
25. jún 2018

@mala_katie na 95% deti funguju klasicke psyhologicke postupy, velmi odporucam knihu Ako hovorit, aby nas deti pocuvali.

bielamacka3
27. jún 2018

Chcem sa opýtať...moje dieťa tretí večer po sebe strašne vyvádzalo, ked sme mu vypli duck tv, pričom sme mu to nevypli naraz, ale sme ho na to upozornili, že o chviľu vypnenme...napriek tomu chytil taký záchvat zlosti, že ma šlo poraziť. Najradšej by som mu telku zakázala do konca mesiaca, ale jedna na inom fore mudrovala, že dieťa si zákaz pamätá len v ten istý den - čiže keby ráno robilo zle a večer mu nedám duck- ale ked robí zle večer a ja ho cchem nejako potrestať tak ako? Lebo necchem byť ani despota a ani nejaká chuderka, s ktorou zametá ani nie trojročný...a inak predtým, ako som sa vrátila z nemocnice, bolo všetko ok, normálne odišiel od obrazovky, ked sa mu povedalo, dokonca aj sám od seba, neviem, čo sa deje

bielamacka3
27. jún 2018

Opíšem vámdnešné ráno - najprv sa rozčuľovaL, žE MU NEJDE NIEčO S HRAčKOU, POTOM, žE NECCHE PLIENKU, NA KTOREJ BOLO ASI PáR KVAPIEK NACIKANé A INAK BOLA SUCHá, POTOM žE IDEME VON KRIK, NEJDEME VON KRIK, VRIESKAL, žE NECCHE HELmU NA HLAVU - SKRáTKA OD DEVIATEJ RáNO DO PO, JEDENáSTEJ MAL AJ ZO šESť ZáCHVATOV ZLOSTI - pochybujem, že iné deti sú také, v nedelu dvadsať minut mal záchvat zlosti, lebo sme mu dali naopak vonkajšie topánky, sme mu ich sice hned prezuli, ale napriek tomu ten záchvat tam bol aj potom tých 15-20 minút, takisto v nedelu záchvat, lebo necchel olovrantovať, nakoniec to sice zjedol, ale 15 minut sa váľal - tak čo vy na to? má dva a trištvrte roka

mala_katie
27. jún 2018

@bielamacka3 uistujem ťa, že je to úplne normálne.. Tiež boli chvíle, keď som s ním chcela ísť za psychológom, keď toto robí.. Sú dni a sú dni.. Väčšinou si takéto, keď ten spánok je nekvalitný, alebo naopak, niečo dobieha.. Niekedy len tak, lebo sa chce presadiť.. Veľa dáme vysvetlovanim - pred a po záchvate.. Počas nemá význam.. Vysvetľovať jednoducho.. Ja som čítala vďaka tomu veľa článkov, ako má rodič prežiť obdobie vzdoru, ja si už robím srandu, že nikde nepíšu, ako to ma prežiť dieťa... Alebo že ho ani do hniezda záchrany nemôžem odniesť, lebo by mu trcali nožičky.. Treba to brat s nadhľadom. Pochopiť to dieťa.. Pre neho je fakt dôležité, čo chce.. Nevie sa inak vyjadriť.. Veľakrát pomôže dat mu na výber : okej, budes kričať, alebo pôjdeme von za deťmi(niekedy keď nemám energiu, tak aj na zmrzlinu). Nechces jesť, nemusíš, budeš hladny.. A nechám to tam.. Pripadne mu poviem, že proste jeho krik na mňa neplatí a ignorujem to, že vrieska, robím si svoje.. Vypni sa voči tomu. Je to v prvom rade jeho boj s vlastnými emóciami.. A nie, nemajú všetci také deti, každé má iný temperament..

jana_eyre
27. jún 2018

@bielamacka3 pozyvam ta k nam, uveris ze aj ine deti su take.. moj ma zachvat zoosti asi 50x do dna za vsetko niekedy trva 20minut, niekedy aj hodinu (plus noc minimalne 2x aspon na hodinu).. reve tak az ho vystiera.. je to na nervy, ja cakam kym ho tie najhorsie nervy prejdu a potom sa snazim zmenit jeho pozornost.. nje vzdy to ide.. su proste deti, co nervacia az moc (moj treti) a su co nenervacia (moja druha dcera) a su deti nervaci niekedy (moj prvy).. ja len dufam, ze toto nebude trvat vecne, lebo uprmine, meliem z posledneho.mam dojem..

dadka_bb
27. jún 2018

@jana_eyre moja takto vystrajala asi raz, dostala po pysku a bolo zrazu po vystupoch . nechapem matky co to psychicky zvladaju naozaj.ja nemam nervy , viem ze je to hrozne.ale ja by som to dieta fakt casom znenavidela,a to mi za to nestoji. obdivujem mamy co toto maju na dennom poriadku. kamoska mi napisala sms minule ze chodi s malou na ihrisko na opacny koniec mesta,lebo na nasom sidlisku sa za nu hanbi. niekde musi byt chyba, vo vychove.... moje dieta je ukazkove,chvalia ho cudzi, podakuje, v obchode skusi vziat cukriky, ale poviem jej ze sme sa dohodli na cucoriedkach a ona tie cukriky vrati do regalu. mozno je to uz vekom, a mozno tym ze ja som kazdy vystup okamzite stopla bud krikom,alebo capancom po riti. a bolo. pamatam si raz ako fakt az tak skriekala ze som jej dala po pysku. nezvladla som to bio ucebnicovo,ale tak sa mi ulavilo, a tak si to zasluzila.a myslite ze sa to opakovalo? 🤣 stacilo ze som na nu zazrela a opytala sa ci chce dostat 🤣🤣 nebojte sa,teraz to nerobi, a kazdy den ma bozkava a vravi ze ma lubi najviac na svete.takze sa nebojim ze nedokonci strednu skolu, a ze nepojde na vysku, a bude vyvrhel a nikdy sa nezamestna ako varuju mudre knihy .nevyzera ze ma traumy.. a vlastne zijem aj ja, a uplne kludne a zboznujem ju aka je teraz poslusna 😍😍 takze ja sa drzim hesla bit bit bit 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

jana_eyre
27. jún 2018

@dadka_bb ano, ja si ta pamatam, ty si ta dokonala.matka, s tebou tazko diskutovat o niecom.. 😁😁 robis si zasluhy za nieco co ma kazde dieta inak.. vies, uz aj mne usla ruka par krat a vies co on? reval este viac a dlhsie.. ale zbytocne ti tu budem nieco pisat, ked ty mas vzdy len svoju dokonalu pravdu, vsetko vies a vsade si bola.. 😉

dadka_bb
27. jún 2018

@jana_eyre sak ved pohode. ja sa nebudem hadat.tebe sa hadze dieta o zem mne nie 🤣🤣

asia83
27. jún 2018

@kattullka Hajáj, ale bez toho to nejde. Ja vás chápem. Je nám ich ľúto, sú krásne, milé, naše. Lenže "ohýbaj ma mamko, dokiaľ som ja Janko, keď už budem Jano, neohneš ma mamo". Dieťa musí mať hranice, treba mu ich určiť. No a ako? Dohováraním? Myslíte, že to drobné stvorenie má rozum dospelého človeka? Určite rozumie, ale nie všetkému a tak, ako by sme si to predstavovali. Musí sa zvýšiť hlas, capnúť. No treba veľa aj rozprávať, dohovárať, hovoriť o svojich pocitoch pred dieťaťom (Hnevám sa, keď ma neposlúchaš. Maminka bude smutná, keď to urobíš). Snažiť sa vyhnúť negatívnym formuláciám, typu: NErob to, NEchoď tam... Skôr: Prečo to robíš?, Prečo tam ideš?. V neposlednom rade, sme len ľudia, nie stroje. Je normálne, že nám občas prasknú nervy.

plutvonozec
27. jún 2018

Ahojte. Moje skúsenosti. Veľa zavisí aj od povahy dieťaťa. Môj syn bol vždy pokojné dieťa, s ktorým sa dalo vždy bez kriku dohodnúť, ale asi v 2 rokoch sa raz hodil o zem pri odchode z ihriska. prekročila som ho a išla ďalej.Viac sato neopakovalo. Dcéra je iné kafe. Škôlkové obdobie záchvaty zúrivosti a rev. Capla som len 2 krát a ešte horšie až strácala dych. Stále som sa len prihovárala, a keď bolo veľmi zle vyšla som z domu. Vekom sa to zlepšovalo. Teraz má takmer 9 rokov, ale tvrdohlavá je stále, tak často bojujeme🙂. Je náročná na výchovu a stále vyžaduje pevné nervy.

sono2
27. jún 2018

@kattullka nie nemám.

alby2014
27. jún 2018

@dadka_bb Prepac, ale teraz ti napisem nieco velmi nepekne. Ty aj z opisu na mna posobis, ako matka, ktorej dieta by som byt nechcela. Zbit dieta po ustach vo veku pod tri roky???????? To, kde si videla?
Ujasnime si to:
a/ faza vzdoru je normalna faza pre deti vo veku 1,5-3. NORMALNA
b/ Kazde dieta ju ma a malo ( ano aj deti v minulosti, moj brat sa pravidelne mame hodil o zem, ked sme sli domov z piesku v roku 1986 a nebol jediny...to, ze si to generacie pred nami nepamatuju, ja volam spomienkovy optimizmus)

c/ Je x sposobov ako to riesit a prezit.

Ja mam syna ako ty, vzdy sa s nim da dohodnut o zem sa nehodil, max. reval..ani raz som ho nezbila, ani raz, vzdy som skusala pristupovat inak...a vies aka je na tom moja zasluha? Asi 20%, lebo to je povaha a geny...on je pokojny introvert a vychovavat ho je velmi lahke. A nikdy nikdy som ho nezbila, necapla nic a mam rovnaky vychovny vysledok ako ty. Ja zakricim stoj a on stoji a v herni pijem kavu a obcas kuknem na dve deti, ako matka roka vyzeram... Je to proste o pvoahe, namixovani genov, atmosfere rodiny. JE TO O STASTI. Mladsi syn je nervacik po mamicke a uz v jeho 14 mesiacoch vidim, ze to bude fun.
Odporucam sa ti nepovysovat nad matky ako je @jana_eyre ( raz s tebouu pojdem na kavu, fakt si mi velmi sympaticka) , kedze ona ma tri deti a vie viac o tom, co a ako... mas jedno, jedno dieta ziadne dieta a tvoje skusenosti su neprenosne a rozhodne si nemyslim,ze vo velkom odporucat bitku ako riesenie fazy vzdoru je OK.

Nezlyhali rodicia,ktorym dieta sa hodi o zem vo veku 2_3. Zlyhala matka, co to riesi ako ty. Tot moj nazor.

alby2014
27. jún 2018

@dadka_bb btw ..veta, ona si zasluzila a mne sa ulavilo je typicky priklad, preco btka nema zmysel... TEBE sa ulavilo...ty si dospely clovek a bit po ustach male dieta je NONSENS.

bielamacka3
27. jún 2018

Mne napríklad vadí, že pri mne sa zlostí, až mám nervy v.... Ale keď ho jeden - musím napísať zasran, lebo bol mladší - poškriabal na tvári, tak sa rozplakal a nevrátil mu to. Takže sa bojím, aby z neho nevyrástol boxerský mech. Ale ešte v takom veku neviem, či pochopí, že má vrátiť.

alby2014
27. jún 2018

@bielamacka3 ty chces, aby tvoje dieta sa bilo? Si normalna? Deti sa naucia riesit konflikty, idealne nie bitkou a nasilim ( k tomu by mali byt vedene). OMG.

minutka
27. jún 2018

asi tolko k dnesnej demokratickej vychove... tolko nevychovanych deti ako je v sucasnosti... ucim 9rokov (pubertiakov) a je to jedna katastrofa

alby2014
27. jún 2018

@minutka ja ucim 11 rokov pubertiakov a nemam tento nazor.