icon

Matky po 40tke

15. jan 2023

Ahojte. Zaujimala by ma osobna skusenost s materstvom, ak ste dieta mali 38r. a neskor. Bezne sem pisu zeny, ze to zvladaju uplne v pohodicke. Pisu vsak o tehotenstve a prvych rokoch po narodeni. Mna by skor zaujimalo, ako to zvladate neskor, ked su deti v skole. Napr. 50tnicky s desatrocnymi detmi. Ake mate pocity na rodicovskom? Nesmeju sa vasim detom, kvoli veku rodicov? Aka je realna skusenost? Ako to vnimaju deti?

autor
15. jan 2023

@ropucha6 dakujem

lyci
15. jan 2023

spytala som sa svojho skoro trojrocneho, co si mysli o svojej starej 40 rocnej mame a teda nechapal, co riesim. a vsetci znami sa ma aj v 40ke pytaju, kedy bude druhe, tak to asi nebudu z tych, co by sa smiali 50 rocnym na rodicku. s inym nazorom som sa zatial nestretla.

zuzinka888
15. jan 2023

@blontimka mozem vediet vcom je to nezodpovedne voci dietatu. Ako to myslis?

marsmykkok
15. jan 2023

@zuzinka888 v tom, že si užije dieťa rodičov málo mladých myslím. Je iné ak má dieťa napriklad v 25tke svoje dieťa, babka má 47 a plno síl. A je iné ak má dieťa svoje dieťa v 25 a babka má 65, to skôr už treba sa starať o ňu. Nie sme bohovia,.ľudia sa dožívajú viac rokov, ale nie viac rokov v kondícii 30tnika, po 60 tke človek stráca výrazne mentálne a fyzické sily a je postupne odkázaný na starostlivosť svojich detí. A aké to je ak vtedy dieťa ešte študuje na vysokej alebo si zakladá rodinu a musí okrem toho riešiť aj starobu svojich rodičov?

zuzinka888
15. jan 2023

@marsmykkok no ked to ja osobne porovnam tak nesuhlasim. Ale beriem, ze mas iny nazor. Len tolko - kto si koho kolko uzije nerozhodujeme my.( Boh , vesmir, osud..) U nas tento tyzden su dva pohreby. Pan cez 80 ma 40 rocnu dceru- najmladsiu moju susedu. A potom 35 rocna zena - deti neviem ci predskolaci alebo v skolke. Tak kto si koho " uzil" viac? Viem je to pripad 1 z mnohych ale tym detom mamku nic nevrati aj ked mala len 35. Dokonca lekarka.

vroni
15. jan 2023

@marsmykkok, neviem, v akom svete zijes ty, ale tu zeny okolo 50 buduju karieru a uzivaju si zivota, nenapadlo by ich hrat sa na babicky a pestovat vnucatka. Nemaju na to cas ani chut. A teda nepoznam ziadnu 65 rocnu zenu, o ktoru by sa bolo treba starat. Mas dobrych 20 rokov sklz vo vnimani reality.

miadi
16. jan 2023

@blontimka
Ty si jeden egoista s detinskymi nazormi. Ak ta matka mala neskoro v 40 tak preco si taka spokojna sama so sebou ze zijes? Uplne nevdacne decko si. Tvoja mama mà 74 a co ? Uz je neskoro Lebo nevladze tebe okolo deti behat ? To je vrchol egoizmu vycitat vlastnej mame ze ta nevladze suplovat. Takze je stara a zbytocna a pre teba vzdy taka bola . Chudera zle ta vychovala, mna mala mama mlada v 24 no ma tolko chorob ze dr jej davaju tak 10r zivota Mozno tu nebude tak dlho ako tvoja mama. No nie je to o veku ale o cloveku a ty s tvojimi sebeckymi kecami nemozes mat dobry vztah s mamou . Lebo ty si vzdy chcela a budes chciet mladu mamu 🤣budes nieco kecat o egoizme? Ja mam urcite lepsi blizsi vztah s mojimi detmi ako ty hoci som ich mala po 30. Lebo nemam take primitivne nazori . Moje deti su stastne a zboznuju ma, nechceli by inu mladsiu mamu. A mala som ich v pravy cas. Tak ako to vyslo zivotom. Tvoja mama neurobila chybu ze ta mala v 40 ale ze ti nevstepila viac ucty k nej viac lasky. Dovolila aby z teba vyrastol sebestredny jedinec. Keby tvoja mama rozmyslala ako ty Isla by na upt a neexistovala by si.

marsmykkok
16. jan 2023

@zuzinka888 ale štatisticky určite viac zomierajú určite napríklad ľudia 60-65 ako 35-40 či nie? Tak u nás bolo tento týždeň aj parte 4 ročného a teraz mám tvrdiť že je to bežné? Našťastie nie, rovnako ako tí 35 roční. A ja nepíšem tak ani o umierani ako u ubudani síl. Začiatky demencie, problémy s cievami, cukrovku nevidíš tak na prvý pohľad na človeku ako cudzia. Ale už to dieťa o tom vie a doma to vidí a nemyslím že človek napríklad v 20tke má riešiť ako rodičom ubúdajú sily a báť sa o ich zdravie.

marsmykkok
16. jan 2023

@vroni nehovorím starať úplne, ale vek už poznať. Vek neoklameš. Ja chápem, že realita je krutá, ale treba si ju priznať. Proste čím žena staršia je tak tým je riziko vyššie že sa skráti u dieťaťa čas, kedy bude mať matku zdravú alebo medzi živími. A ja nepíšem že napríklad 50 ročná babka má len pliesť svetre a strážiť vnúčatá. Ale ak rodičia niečo majú raz za rok napriklad vedia sa na ňu spoľahnúť. 65 plus by som osobne malé dieťa nenechala na dlhšie.

pink_lady
16. jan 2023

@marsmykkok môj otec 82 je úplne sebestačný rovnako mama 78

andreatytler
16. jan 2023

Nechapem ze toto niekto riesi.
Mala som syna ako 46 rocna a muz ako 57 rocny. Stalo sa ze si ludia myslia ze je to jeho dedko. Ja som opravila ze je to otec a islo sa dalej. Nikto nic neriesi. Mame vek na to aby sme boli babka a dedko a tak ak ma niekto oslovi ako babka, nebudem sa na to urazat alebo hnevat. Normalne zivot.
Ak sa synovi budu smiat ine deti, bude sa s tym musiet vysporiadat tak ako sa bude musiet vysporiadat s kopou dalsich veci.

pink_lady
16. jan 2023

@blontimka mama ta mala v 40 a keď si mala 13 už bola na dôchodku? V 53? Jedine invalidnom alebo vysluhovom🤦

mateson
16. jan 2023

@miadi bola napísaná osobná skúsenosť,tak ju nepresviedčaj .Halóó , autorka budíček

vroni
16. jan 2023

@marsmykkok, ved ti vravim, ze mas o 20 rokov posunutu realitu. Moja mama i svokra este v 75 behali po exotickych dovolenkach, boli plne sil a hlava im fungovala bezchybne. Ano, inak ako cloveku v tridsiatke, ale dieta by som im dala uplne bez obav a problemov aj na mesiac. O desat rokov uz to bolo inak, tam uz bolo treba pomahat a nie ze by oni pomohli nam. Neviem, kolko ludi po 60 poznas, ale evidentne vela nie. Okrem tych, ktory maju umieranie ako zivotny program.

oliolijanka
16. jan 2023

Ked som bola na zakladke, prvy, druhy-rocnik, moja mama este nemala 30 a spoluziackina mala cez 45.
Ani nas nenapadlo sa spoluziacke vysmievat. Prave naopak. Obdivovali sme jej mamu.

Spoluziackina mama bola oproti inym mamam taka vyrovnana, bola to uz osobnost. Vedela vo vsetkom poradit, pomoct. Salutovala pred nou aj nasa 23 rocna triedna ucitelka, ktorej sme sa vsetci bali.
Bola to dama. Vlasy si cesala, ako bolo v minulosti zvykom, do nejakych takych vln. Nase mamy boli vtedy moderne, kratkovlase. Ale konkretne ja, inych neviem, som stsle obdivovala tie vlny😊

Teraz po skoro styridsiatich rokoch, zije aj moja aj spoluziackina mama. O vnucata sa staraju obe rovnako.

Moj mal nase dieta az okolo pätdesiatky a jedna starsia pani, ked raz kocikoval, ho pochvalila, ze aky vzorny dedko, ze sa tak stara o svoje vnuca. Hrdo ju poopravil, ze o dieta a doma sme sa na tom zabavali.
A tiez mi minule jeden starsi kolega hrdo zdeloval, ze on ma este pubertalne dieta, lebo sa im postastilo, ked on mal 49 rokov a zena cez 50. Necakali to, ale ze sa stalo a teraz je to ich najväcsie stastie, aj preto, lebo druhy syn im zomrel pri autohavarii.

Byt oznaceny ako dedko alebo babka, to nie je ziadna hanba pre normalnych, spokojnych ludi.

svetlonos
16. jan 2023

@blontimka
Neviem ako ty ale ja som chcela deti pre nas a nie aby sa mi o nich starali babky a dedkovia. Mozu sa s nimi potesit ale na starostlivost su v prvom rade rodicia!
Zijeme dost daleko od rodiny, takze nejake strazenie nehrozi. Moja mama je fit, robi na 3 smeny, s vnucatami v pohode a vyzera kepsie ako dnes mnohe mc donaldove 200 kilove 16 tky. Ze zvladne mentalne aj fiz. viac je tiez jasne.
Ale nemam ju na opatrivanie, na to mam opatrovatelku a skolku. A keby aj bola starsia tak by som riesila za pochodu- tiez opatrovatelkou. Ona sa casom o mamu tiez uz nemohla starat, musela pracovat, tak zial isla do domova dochodcov.
Je to vsetko o zivotnych podmienkach, genoch a mentalnom nastaveni - samozrejme aj zdravi.
Nie vsetky zeny v 50 zvladaju a nie vsetky musia strikovat.

alazala
16. jan 2023

Dcéra sa mi narodila tesne pred 40, teraz má 12, podľa všetko Ok, normálne ako pri staršej dcére (12 rokov rozdiel). Nikto mi babka nepovedal, ani sa nečuduje. Je pravda, že s manželom vyzeráme mladšie, snažíme sa starať o seba. Jediný fakt jediný rozdiel je , že sme na mladšiu menej prísni ☺️

lavinis
16. jan 2023

@marsmykkok no na tu nezodpovednosť sa dá pozrieť z viacerých uhlov
Je zodpovedné mať dieťa kým človek nie je dosť finančne zabezpečený? Je zodpovedné priviesť dieťa ak nemám vlastne bývanie a musím sa tlačiť v byte s rodičmi? Je zodpovedné mať druhé dieťa keď padám na hubu už pri tom prvom? Je vôbec zodpovedne vzhľadom na stav planéty mať viac sko jedno alebo dve deti?
Takže keď sa bavime o zodpovednosti tak se vším všudy ;)

zorkahorka
16. jan 2023

@blontimka ano, aj pre mna je to neskoro, ale zial, nie vzdy to v zivote ide tak ako si planujeme my... tiez s muzom uz tolko nevladzeme a tuez ma mrzi, ze sa možno nedozijem ani vnucat 😀 ale nikto nevie, ako to bude o 20 rokov. Nase deti su uplne ina generacia a vstupuju do uplne ineho sveta a buducnosti ako my. Mozno budu mladi opat zakladat rodiny v 20-tke 😀, popri tom studovat a zarabat 😀 a my mizno este budeme vladat s barlou v ruke aspon tisnut kocik 🤣

ziabs81
16. jan 2023

@blontimka a kde su zaruky u mladych mam? Resp. mladych rodicov?? Ja som rodila v 39 prve (vytuzene po 9 rokoch cakania). Partner mal 49. Keby bolo na mne, mala by som dieta skor, ale nie kvoli veku. Kvoli tomu, ze som deti chcela odjakziva😊 no priroda to zariadila inak. Ako to zvladam? No ako kazda mama, co ma doma nespavca od narodenia🙈 dokonca su v mojom okoli ovela mladsie baby, ktorym dietatko spava lepsie, su pomaly na pokraji zrutenia a vyzeraju vycerpanejsie a starsie nez ja. My sme s partnerom vzdy boli dost aktivni ludia a vyzerali sme mladsie, takze tu si myslim problem nebude ani o par rokov. Dufam😀 ano, aj mna obcas trapi, ze dokedy budeme takto vladat, dokedy so synom budeme, ci sa dozijeme stuzkovej, vnucat,… ale vies co? Uz sa nad tym pomaly prestavam zamyslat. Preco? Pretoze v poslednom case v mojom okoli zomrelo viac zien a teda podstatne mladsich odo mna. Zivot nema zaruky. Mladsi clovek moze vyzerat starsie, moze skor zomriet a naopak starsi moze byt vitalnejsi, vyzerat mladsie… A ludia si predsa vzdy radi vsimali druhych, aby nemuseli riesit seba😊 a keby mi aj niekto povedal babka tak vies co? Nevadilo by mi to😊 mam krasneho, zdraveho, vytuzeneho syna❤️

ziabs81
16. jan 2023

@marsmykkok mam pocit, ze v dnesnej dobe maju viac zdravotnych problemov mladi ludia, nez ti starsi… ved kolki uz beru lieky na tlak a podobne

fineta
16. jan 2023

@ziabs81 presne, život nemá záruky. Tým si vyjadrila všetko. Keď som otehotnela s malou, mala som 38 a v tom čase mi zomrela spolužiačka na zákernú chorobu. Jej syn mal vtedy 12 rokov. Kto by to bol predpokladal? Nikto. Načo riešiť otázky tohto typu? Pre mňa sú hrdinky všetky ženy, ktoré sa rozhodnú prijať dieťa v akomkoľvek veku. Je to často o zodpovednosti aj k sebe samej a nie iba k dieťaťu. Autorka má zbytočné dilemy, pretože celé je to tak individuálne že až...

kvetinka75
16. jan 2023

@blontimka veď to, že každý píše o druhom alebo ženy ktoré rodili v 35ke a majú niečo po 40ke. Autorka sa pýta na tie ženy, ktoré majú 50 a majú 10 ročné príp. menšie deti. Zaujímavé, že všetci to v pohode zvládajú a ja čo mám kámošky, ktoré rodili v 40 ke - teraz majú okolo 50-55, tak majú toho plné zuby. Riešiť školákov, krúžky, prázdniny, + rodičov a niektoré už aj svoje zdr.problémy.
Občas niektorú nazvavli babkou, ale to by som neriešila, dnes ozaj človek nevie. Mám 2 spolužiačky zo strednej a rovnaký rok sa jednej narodila dcéra a druhej vnučka. Takže je to individuálne. Mňa by to skôr zaujímalo po tej psychickej a fyzickej stránke.

kvetinka75
16. jan 2023

@pink_lady no kedysi pri 3 deťoch išli ženy do dôchodku v 54ke. Takže mohla byť v predčasnom.

ziabs81
16. jan 2023

@fineta presne😊 ja mam pomaly 42 a este aspon jedno by som chcela. A budem ich vychovavat tak, ze ak im uz nebudem moct byt napomocna, pripadne tu uz nebudem, aby boli pripraveni do zivota a zvladli to🙏 a tiez si myslim, ze vzdy budu mat okolo seba ludi, co im radi pomozu, ci uz z rodiny alebo dobrych priatelov❤️

fineta
16. jan 2023

@ziabs81 pozeráš sa na to skvelou optikou. ❤

ziabs81
16. jan 2023

@fineta dakujem moja❤️

zuzinka888
16. jan 2023

@marsmykkok tak ked to chces statisticky- troska si prestrelila o 20 rokov😂.Priemerny vek dozitia na svk je skoro 78 rokov. Takze mam 40 a ked pojdem do dochodku budem mat 72 a moje dieta 33-34 rokov. Takze dufam ze bude aspon 15 rokov samostatne. Ak Boh da🤗. Ja konkretne od 20 som sa osamostatnila a k rodicom chodim len na navstevu- vikend ked treba nieco(ako malovat, ). Otec ma 69 mamka68 vsetko si riesia sami. A kedze ani jedno moje dieta nema mamahotel ale jasne pravidla, predpokladam ze okolo 20 pojdu z domu. Npr. Na internat. Alebo za pracou . A nebudu mamicke sediet pri zadku.

beata_k
16. jan 2023

Ako tak citam tvoje komentare, ty dieta uz nemaj. Nie si s tym stotoznena a dieta to vyciti. Kup si psa. Ci aj na to si stara a nebudes mu stihat?

autor
16. jan 2023

@beata_k Chod sa liecit. Ak niekto polozi otazku, meznamena to, ze sa jedna o neho.