Matky, skončil vám naozaj život kvôli deťom?
Ahoj. Zovsadial pocujem nazory ze ked si zalozime rodinu, skonci nam spokojne obdobie, spanok nic moc na 10 rokov, už budem iba prikovana doma, akoby nam skončil život. Pride mi to ozaj hodne negativne a aj moja blizka rodina o tom tak rozprava ze este s rodinou mame cas, ze potom uz zo zivota nic nebudem mat, nikam sa poriadne nedostanem ako zena.
Mam 28 r,dlhodoby vztah, sme samostatni par, zaciname tuto temu rozoberat aktivne lebo sa vo mne prebudza tuzba po dietati a taktiez druhy faktor mi pride strasne upokojujuca myslienka ze nebudem musiet riesit na chvilu riesit pracu , ukazovatele , terminy, emaily ale budem mat volny prirodzeny rezim starostlivosti o dieta a domacnost atd.
Triezvo vidim a chapem ze hlavne prve obdobie je tazke, ale naozaj je to tak negativne pre zeny ? Je tu niekto kto si moze povedat ze si uzil svoje babatko a matersku s rodicovskou aj napriek tazkym chvilam a bol maximalne spoko ze nachvilu nezije svoj povodny zivot praca/ volny program/spanok ? ze jeho zivot aj po rodicaku ked uz kombinoval rodinu a pracu nebol automaticky horsi? Tuzim pocut viac o tych zenach, ktore su spokojne a pozitivne o tejto teme.
Na babo sme 2ja, bez pomoci starych rodicov, oni sa moc nechcu angazovat v tychto smeroch.
@pralinka25 hlavu hore všetko sa dá deti podrastú a bude lepšie ja teraz môžem brať ešte aj súkromne 3,5 alebo 4 hodiny buď idem naspäť do práce o 17,30,alebo o 18 ešte ťahavam do 21,30 čo som doma tak za ten čas sa učím s prvačikom, upracem ,operiem,nakrmím, detičky a behom naspäť do práce 5 dní v týždni takto ťahám 11 denne syn je na VŠ tak ešte 2 roky kým dokončí Mgr.,to musím dať
@alexis617 no to mas slusnu divocinu.
Obe materske boli najkrajsie obdobie mojho zivota, o nic som neprisla, nic mi neskoncilo.
Normalne som pokracovala aj vo svojich zalubach, chodila do fitka, von s kamoskami.
Pre mna byt na materskej nieje nic narocne, s 1 dietatom urcite nie. 2 su dajme tomu vacsi zahul, ale stale sa to da krasne zvladnut.
Tazsie pre mna je skor ked nastupis po detoch do prace a musis sa starat o deti, domacnost a este mas aj pracu, ale aj napriek tomu stiham moje konicky a kamosky.
Velmi zalezi na tvojom nastaveni.
Podotykam ze prve dieta som mala v 39 a druhe v 42
@pralinka25 všetko sa dá len treba si v tom nájsť sistém deti sú naučene byť ticho nekričia, nehadajú sa prakticky si všeci aj začali po sebe umývať riad tak je to teraz už dobre a samozrejme keď som v práci a muž má nočnu, alebo poobednu strážia 6 ročneho pohrajú sa s nim, upracu hračky ja niekedy prídem už spí len občas je hore dávam ho do rannej družiny tak je unavený a z práce si ho vyberám nekúpim cestou je to v pohode staršie deti len skúšam a vysvetlim im ak nechápu učivo
Ono ako sa vravi, skusenost je neprenosna. Mozem a rada ti poviem tu svoju, ale ty to budes prezivat zas nejako inak a po svojom. Stoji za to to skusit. Mne trochu chyba cas pre seba...ale inak bol ten zivot pred detmi taky dost prazdny. Robota, doma, nejaka kniha, vylet... Ale kedze som ani pred detmi nebola vysadena na poriadok ci upravu zovnajsku, nezazivam teraz nejake kulturne soky 😅 praveze ma tie deti velmi obohatili v mnohych smeroch. Preusporiadali priority, otvorili oci, rozsirili obzory, naucili trpezlivosti, tolerancii... a ze vsetko sa da, len za aku cenu 🙂
Ahoj, podla mna to sa neda opisat… ono ano, zivot sa prevrati na ruby, na velmi dlhu dobu nebudes moct ist kedy chces, kde chces, alebo aj ked bude vacsie tak bez stresu co je s dietatom ci je vsetko ok, atd… vkuse sa budes pytat ci si dobra mama, rodicovstvo a vychova sa neda vypnut, dieta Ta zrkadli, nasava Tvoje spravanie nonstop ..to je podla mna natom to najtazsie ze ked v niecom zlyhavas ako clovek tak to nechcene prenasas aj na dieta ( vzorce spravania atd.) ale zaroven je to tak strasne naplnujuce, proste zivot bez deti je prazdny.. ale musis byt aj Ty tak nastavena ze sa chces obetovat, a tu obetu robis z lasky ( proste sluzba dietatu, ked je chore, ked sa treba s nim ucit, ked mu treba stale varit atd. ) ono ta sluzba z lasky vie byt naplnujuca ak ju neberies ako bremeno ktore chces zhodit na babku, skolku atd. .. ale ktoru robis z lasky k dietatu…
Urcite je rodicovstvo tazke, necakala som ze to take bude, pride mi to ale ako prirodzene vyustenie zivota , najprv si dieta, potom mlady clovek .. starosti nikde a je prirodzene ze potom clovek preklopi do takehoto niecoho… o com by bol zivot keby si si ho uzivala sama s muzom? Ked vidim bezdetne pary, sice dovolenky, vecere atd. pride mi to strasne prazdne taky zivot len pre seba sameho. Ja by som svoju rodinu nedala za nic, a nevratila by som casy pred detmi… s nimi je to tazke, bez nich by bolo este tazsie 🙂 drzim palce! Treba do tej vody len skocit a neobzerat sa 🤣
@katkaseiner nehovorím ze viem ako funguje materstvo, zas nerobím sa, že som najmúdrejšia mamka na svete to nie :D zo všadial počúvam ako je 600 nedelie ťažké, depresívne, že sa nevyspim, ze kojenie je problém, preto som sa pripravila, hľadala info, bola som ready, že nemusí to byť jednoduché, že to velmi ovplyvní nás vztah a nemusí len pozitívne. Proste ma prekvapilo ako hladko to šlo, ako prirodzené medzi nás 2 zapadol náš syn. A to ze ma len 2 mesiace - na každý deň keď sa mení sa teším, so všetkým čo to prinesie. Plač, choroby, zuby milión ďalších veci, to spoločne zvládneme. A ten pocit ze som JEHO mama, na nezaplatenie.
@katusik456 ale ved ja ti to neberiem, neber ma v zlom. Netvrdim ze deti su dobre a zle, ale nie kazdé bábo je bezproblémové...ja som bola s dcerou na maslu...paradoxne keď sa syn narodil, zvladala som 2deti lepsie ako predtym jedno... Len teda mat deti cloveka obmedzi a dost. Niekto vie odlozit deti na vikend starkym...ja som nemohla nikdy...obcas tam sice prespali ale zo zvyku som od skoreho rana čumela do plafona...proste to nevymyslis. Teraz maju moji 9 a 12 a poviem ti, občas je to zas o držku...hoci zas inym sposobom...
No ja teda my sme sa rozhodli mat dieta neskoro celkom v 35, lebo dovtedy som proste po dietati nikdy netuzila. Bola som samostatna mala som vybudovany vlastny biznis naozaj slusne som si vedela zarobit. V 30tke som sa teprv len odstahovala od nasich do vlastneho cestovala som a proste milovala som svoj zivot bez zavazkov. a v tej 35ke som si povedala a uz by sa patrilo to skusit. No lenze 2roky sa nedarilo tak sme sli na IVF a bam podarilo sa hned, tak v 37 mam jedno nadherne uzasne dievcatko a aj ked mi ten zivot akoze skoncil tak v mojom veku som uz vedela, ze ma ten zivot az tak nenaplnal a teraz citim, ze ma zmysel🙂
no a v 38 prirodzenou cestou neplanovane bude druhe🙈.
Ale pointa. Castokrat ma premkne pocit, ze ma mrzi, ze som nezacala skor, ale nemala som stastie na partnera. Ak mate partnera, ktory do toho chce ist neodkladajte to. Nikde nie je napisane, ze sa vam to cez IVF podari na prvu supu.
Drzim palce. Lutovat to urcite nebudete♥️
Mne život začal s mojím synom mám taký dojem 🤎🥹 je to radosť najväčšia
@katkaseiner jasne v pohode rozumiem, ze detičky sú povahovo akékoľvek a tak to ma byt. Ja zas obdivujem len menší vekový rozdiel a 2 detičky zvládať, uz sa inak pozerám na mamky s 2 deťmi. Stačilo mi strážiť 2 a pol ročnú neter cez deň spolu s mojim synom a mala som dost 😀 a to sa už s nou da ako tak dohodnúť, nie ako keď bola menšia a krik bol pre všetko.
@katusik456 no ja som si teda nevedela predstavit fungovat s 2 detmi... s jednym sme skolku stihali tesne na 9.00, dokonca som 2x musela volat aby s nou pocitali s jedlom, ze nestihame.... reku ked bude este aj maly, do skoly pojdeme tak na 9.30... aaaale nie. Fakt je to o chlp lepsie uz s 2ma
moja mama paradoxne velmi chvali obdobie, ked sme boli male, šikovné, dobre sa učili..na oca sa nemohla velmi spoliehat vo výchove, mala toho na pleciach dosť..z jej slov som vyrozumela, pre ňu to boli najšťastnejšie roky, vždy o tom hovorí s takou nostalgiou
Zalezi ake mas dieta, ak je ZŤP tak ti skoncil zivot ak ho nedas do ustavu. Je to tak, aj ked niekto trepe ze nie... So zdravym je to okej. Ale je narocnejsi ten zivot po rodicovskej, ze po praci uz nemas volno. Ja stale hovorim,ze bezdetni ludia by nemali byt taki zruteni.

@alexis617 jasne tak to sa da. u nas je to smrt lebo pracujeme v rovnakom case a kedze muz zaraba neporonatelne viac a jeho prijem je pre nas nepostradatelny ostava to na mne. toto je pre mna najhorsia sucast rodicovstva veru.