icon

Môžem dvojročnej dcére zrušiť poobedný spánok?

derdia
17. apr 2020

Ahojte zienky prosim Vas, mala 2 roky 2 mesiace spava po obede od pol jednej nejake dve hodinky.

Lrosblem ale je,ze napr.aj teraz este stale nezaspala....uspava manzel.Je plna energie a nie nie zaspat.Nechcem jej kradnut poobedny spanok, ale my tiez potrebujeme aj zit...a nie len vecer padnut od unavy do postele...myslite,ze to bud evelmi zle pre jej vyvoj ,ked jej zrusim ten poobedny spanok?Dakujem za odpovede....

poopsie
18. apr 2020

@olivnik ja som bola v škôlke a pracovala som s detičkami vo veku 2.5-4 roky..moja svokra je učiteľka mš.. Takze mna poucat nemusíš, keď sa jej nedá zaspať tak nedá, ani ja som nespávala v škôlke a určite som jej nekradla spánok.. Ona ho nechcela.. A prosim ťa bábätko je prehnaný výraz....to už je len úžasné na jej psychiku keď mi vraví, že do škôlky nechce ísť lebo tam musí spať, má z toho hrôzu .. A potom keď konečne zaspi je 14.00 a budíček a potom reve jak najata..

tatisna
18. apr 2020

Môže byť také obdobie že nechce spať poobede. Alebo ju treba viac unaviť - čo tak dlhá prechádzka doobeda?Ale náš malý to má tak že keď poobede nespi tak večer ho uložiť je ťažké, je úplne rozhádzany,vymýšľa,žiadna únava. Takže u nás je výhodnejšie spať poobede.

senta_sofia
18. apr 2020

@derdia ani jedno z mojich troch deti v tomto veku nespavalo, lebo ak nahodou zaspali, tak sme boli hore do polnoci, takze ak ti vydrzi a nebude mrzuta a nezobudi sa ti vyspata o 2 hodiny, ked ju vecer ulozis skor spat, tak neries. Potreba spanku je individualna, dotiahne to mozno dlhsim spankom rano alebo ozaj odkvicne skoro vecer. A mozno sa nezmeni nic,nevyskusas, nevies

mikadooo
18. apr 2020

@derdia ja som svojej dcére spánok zrušila, respektíve zrušila si ho sama 😁 proste nezaspala, cez deň to bolo náročné, že bola stále hore, ale konečne večer zaspala medzi 20-21.00, čo predtým skákala do neviem koľkej. Nemala vtedy ani dva roky. Či je to dobré pre vývin, alebo nie, neviem, jednoducho som ju nevedela uspať, nezaspala..... 🤷. V troch rokoch šla do škôlky, kde sme skúšali asi týždeň že bude aj spávať (škôlkari spávali dve hodiny, ona zaspala ledva poslednú pol hodinku, to info nám od učiteľky) a zas jedna ruka hore do jedenástej... Ja som bola teda po tom týždni ako zmangľovaná, už mne večer klipkali oči a ona sa so mnou rozprávala v postieľke niečo a ja už mikrospánky na koberci 😄. Za mňa len toľko že každé dieťa je iné, takže nikto nevie, ako by to vypálilo pri Vašom dieťati, keby zrazu poobede nespalo. U nás stačí že zavrie oči na desať minút (občas zaspí na dlhej ceste autom) a večer môžeme robiť žúrky 😄. Ona mi aj často v posteli hovorí, že maminka ja neviem zaspať a staršia sestra v tej istej izbe už píli drevo veselo (tá zas nikdy nemala problém zaspať, už je školáčka a aj teraz si občas poobede zalezie a zdriemne 🙂).

senta_sofia
18. apr 2020

@lucinkab ja nerozumiem takym komentarom ako je ten tvoj, dojebat a vybavene... si poradila paradne, dufam, ze sa citis lepsie

vevinaaa
Autor odpoveď zmazal
vanilka83
18. apr 2020

@derdia no skuste skor nastavit ten vecer tak nejak inac... Skuste byt doma vecer uz taky v klude tichucko ziadna telka a stále dookola tie iste ritualy vecer co vecer vecera potom kupel nakremikovat pomojkat sa pomodlit pripadne a precitat rozpravku lahnut si k nej a spievat po tichucku alebo pustit na YouTube nejake relaxacne upokojujuce melodie skrabkat kazda zena tu ma s detmi ibe rezimi zvyky a ritualy na to sa nepozerajte aj my mame podobne ako vy ale mne to uz nevadí zvykli sme si na to a urcite by som jej poobedny spanok nebrala ved aj pocas tej doby si mozte oddychnut vylozit nohy vypit kavicku. Deti co nespia cez obed chodia strasne skoro vecer spat uz o 7mej ale potom vas rano z postele tahaju uz o 5-6tej vsetko ma svoje pre aj proti. My uz sme si s muzom tak zvykli a prispôsobili sme sa my jemu ked zaspi je niekedy aj 10 hod. Vecer ale my si vtedy ešte spolu normalne do 12tej pozrieme spolu film dame pivko pokecame dame sex a ideme spat az po pol noci

chrissie_kf
18. apr 2020

@lucinkab no podla tvojho komentara som naozaj nemala mat deti 😂dalo sa to napisat aj milsie , ale co ma zaujima je, ze preco ma 2 rocne dieta zaspavat same? Moj starsi ma 4 a chce aby sme boli pri nom, co i tak som lebo uspavam aj mladsieho spolu s nim .

vevinaaa
18. apr 2020

@derdia nie nadarmo sa vraví že každé dieťa je iné. Mam 3 deti z toho 2 spavali ukážkovo od určiteho obdobia spavali už len 2x do dňa do cca 1,5roka. Naša najmladšia od cca 10mesiacov nepotrebuje spavať 2x do dňa a tak spinká len 1x do dňa a 2 až 2,5h. Ak sa zobudí skôr že ju niečo zobudí tak je veľmi mrzutá. Dieťa určite vie kedy je jeho čas a či treba spinkať aj na obed. Ak niečo chceš zmeniť tak si zaveď režim. Napr. Môj synček na obed ľúbil vymýšlať a neskoro zaspinkal a potom sme aj neskôr večer zaspali. Ráno cca 7 až 8 hore,tak sme doobeda boli na prechádzke, alebo robili iné aktivity aby sa unavil, napr. Jašili sme sa 🙂. A dávala som ho spinkať o 11tej do pol hoďky zaspinkal, a večer o 7sme ukladali a o 8mej už búval. Ale robili sme tak že padlo 7 hodín žiadne hranie, ani bláznenie ale príprava na spánok. Totiž naš synček je také žihadlo rychlo sa rozblázni a potom sa s ním ťažko.
Chce to režim, neviem o koĺkej rano stávate, možno je príčina to že je málo unavená alebo načasovaný zle režim neskoro ráno stáva, dlhý obedný spánok.... Treba skúsiť ale určite zrušť spánok nie je riešenie. Ešte aj deti do 7rokov by mali na obed spinkať lebo sa im vyvíja mozog. To nám povedala psychologička keď sme sa radili ohľadne spánku v školke. Naše deti v školke nespinkali (mala som deti len na pol ďná v školke) ale doma spinkali každý deň. No každé dieťa je iné, keby ide o 5 a viac ročné dieťa ten spánok možno už tak netreba ako u tak maličkého. Skúste zmeniť časový režim možno sa polepší

karrinka
18. apr 2020

Myslím, že rušiť spánok nie je dobre rozhodnutie, každé dieťa je iné, no každé jedno veľmi akčné a do troch rokov by určite pospať malo. Súhlasím s niektorými mamičkami, radšej skrátiť na hodinku, dobije baterky, no večer bude dobre spinkať. Treba skúšať. Môj poklad ma 2.5roka, spi cca od 12.30,cca hodinku 15min,vecer spinka od 20.30 v pohode do rána6.30.skusaj,nevzdavaj👍👍👍

lucinkab
18. apr 2020

@chrissie_kf tak ked si myslis ze je to normalne cakat kym zaspia ,tak co sa tu stazujes ze muza nevidis....

yipsylonka9742
18. apr 2020

Moja 2,5r. Spi od jednej poobede do stvrtej a ja s nou😊 a potom vecer od cca 9tej do siedmej rana... zaspava do 15min uplne v pohode - mi miesto citania knih pred spanim si spievame.... uplna tma v oboch pripadoch jedna dve riekanky a spinka ako babo ...

matilda72
19. apr 2020

Este.jedna vec ma napalda v 2 rokoch nastava regresia zo spankom, takze ja by som vydrzala ana a stalw.ju ukladala spat ci uz bude alebo nebude ale pokusit sa aby sibaspon oddychla, co ja viem citajte.knizky, rozpravaj jej rozpracku alebo u nas bolo jedno obdobie pocuvat tie audiorozpravky z lidla a ona zacane casom zase spat...nasa v 2 rokoch mala tiez regresiu zaspavala nam aj vyse hodiny a to ona zaspavala do 20min tiez som zvazovala nedat spat na obed ale nevzdala.som to ono to casom prejde

dadka_bb
19. apr 2020

A co robite cez den? Ak mate denny rezim ze ste doma, hrate sa doma, kukate tv, tablet atd tak podla mna na obed spat nemusi. Ak ste cele dni vonku na dvore,je vybehana tak si potrebuje prespinkat na obed. Podla mna je to individualne. Moja v 2 roch spala 2x a horko tazko sme presli na jeden 😂😂 teraz ma 5 a nespi uz vobec. O to horsie ze v skolke ich nutia, takze sme mali horor.ucitelky ju nemali radi lebo bud sa jej musia venovat ze si kresli, alebo ju nehaju lezat ale to zas kecaju a vyrusuju 😃😃 urob ako citis a nerad sa cudzimi. Nedaj ju spat , a budes mat vecer pokoj. Aj ja tak mam teraz. Mala zaspi 19.30 a ja mozem jest sladkosti a kukat cennet 😂😂😂😂😂

denka81
19. apr 2020

@poopsie a to 2 hodiny potichu leží v posteli? U nás v škôlke spávajú 2 hodiny a ak dieťa nespí nesmie vyrušovať a musí ležať v posteli

evkamotka
19. apr 2020

@derdia kedy rano vstava? Ja mam 2.5 rocneho a uz dlho ho budim o 6-6.30 aby mal rezim aj voci obedu, veceru.
Vecer co robite? Mate ritualy? Telka bezi?, navstevy do poslednej chvile, jasenie vecer? Proste nieco. Ak aj tak nic, ja by som sa proste zmierila ze nespi, mozog nemozog, vyvoj nevyvoj. Tiez je to len statistika ze vacsina deti spi, urcite nie je jedina nespiaca 2 rocna na svete

poopsie
19. apr 2020

@denka81 to neviem či je uplne potichu ale pozoruje učiteľku a učiteľke vadí že nemôže odísť z triedy a spraviť si kávu a klebetit.. Ked mala 2.5 roka sla do skolky a rok normalne spala.. Zmenila skolku a tu nespí.. Z jej reči vyplyva to že učiteľka je z nej taka zufala že si knej sadne na lehatko a snazi sa ju uspat hladkqnim po chrbte.. Ale jej sa to nepaci.. Ani jej otec nespaval v skolke.. Skrabal omietku takze mal co robit... Svokra ju uspavala ked u nej bola ale tiez rezignovala...

danielita18
19. apr 2020

Treba vydrzat len,ja by som urcite tak malemu dietatu spanok nebrala,naša má 2roky 3mes.a tiez zaspava vecer okolo 22aj neskor,uz som tiez z nej na nervy a to spí 1,5h maximu cez deň,ale zase spí celú noc a vstava rano medzi 8-9,uz som sa ju pokusala aj skor zobudit aby cez den skor zaspala a to vobec nepomohlo akurat tak bola cela celé doobedie urevana a ja som nic pri nej nerobila a malý ked bol v jej veku bolo to to isté a nakoniec malý spával do 5rokov,mala do dvoch rokov spala cez den 2,5 aj 3h a vecer bez problemov okolo 21h zaspala ale ako sa zacala pýtat tak sa jej to narusilo a zacala sa budit na cikanie ale tak zase som rada ze sme bez plienky,odnaucila sa pekne sama

danielita18
19. apr 2020

@matilda72 presne dodrzat ten spanok

chrissie_kf
19. apr 2020

@lucinkab ja som sa nestazovala, ze muza nevidim.... Mna len zaujima, preco ma 2,rocne zaspavat same - to odovodnenie, to je vsetko , Nemam nic proti ak zaspava same hoci aj od roka ak to niekomu vyhovuje. Mne nevadi zasa , ked pol hodku z vecera venujem uspavaniu detom, urcite ich nebudem uspavat do maturity😂

nela82
19. apr 2020

@derdia zrušiť spánok dieťaťu pre vlastné pohodlie-čas strávený s manželom...ach aj....to sú tie dnešné super bio matky🙏no mamina,asi ťa teraz nepoteším-no dieťa potrebuje tiež veľa toho v živote-a nie je na baterky...žial🙏🙈to si na to mala myslieť skôr,ako ste si to dieťa urobili.😉

denka81
19. apr 2020

@poopsie aj moje deti mali také obdobie, ale spánok som odpustila Adamovi až teraz, keď je doma. Predsa len ráno spí o čosi dlhšie, ale večer musí ísť spať. Doma zaspáva vždy len so mnou, ale v škôlke úplne sám a vždy zaspí.
A celý deň vydrží?

sashabb
19. apr 2020

@derdia ono v podstate keď sama spať nechce, tak jej žiadny spánok "neukradneš" 👍

sashabb
19. apr 2020

@nela82 ano alebo nútiť poobede dieťa spať, len aby mamička mala od dieťaťa klud 👏 tlieskam a potom tu máme diskusie ako neklape manželstvo atď.
Ono mať dieťa neznamená byť otrokom dieťaťa.

nela82
19. apr 2020

@sashabb aj,ty vnímaš malé diťa ako možnosť,že môže byt otrokom...aha.No zaujímave.Malé deti,malé starosti...veľké deti,veľké starosti-ak vám to teraz neklape-potom už nebude vôbec😉

lucinkab
19. apr 2020

@nela82 dakujem,konecne niekto s normalnym nazorom

poopsie
19. apr 2020

@denka81 jasne ze cely den vydrží...

nela82
19. apr 2020

@lucinkab ako nepochopím,ako môže matka dávať na prvé miesto manžela,ked je už nie len manželkou,ale a matkou.Dieťa sa na svet predsa nepýta.To dieťa potrebuje opateru a všetko čo k tomu patrí.Ten čas s manželom si predsa môžu vytvoriť kedykoľvek je to možné-prečo rozdeluju dieťa-manžel.Rodina má byť na prvom mieste-nie dieťa...či manžel...proste rodina.Teraz to dieťa potrebuje spať-matka zruší dieťaťu spánok,lebo s atak sama smanželom rozhodli...nemajú na seba čas.OK.Aj ked dieťa to potrebuje-no rodičia rozhodli-spať nebudeš a bodka!Neskôr pôjde dieťa do školy a prídu domáce úlohy-učenie...celodenné ulohy-kolko krát.A dieťa môže mať k tomu aj problém s učením...vtedy sa s tým dieťaťom treba učiť takmer stále-čo urobí táto mamička?No asi nedá dieťa do školy-zruší školskú dochádzku-ved predsa musí mať čas na manžela!Ked bude dieťa často chorľavé a v nemocnici...samozrejme táto mamička s dieťaťom do nemocnice nepôjde-ved musí byť doma s manželom...predsa nebude otrokom vlastného dieťaťa....choré a zároven-smutné.No dôležité je pre dnešné matky-vlastné pohodlie,dovolenky,kávičky......
@derdia

lucinkab
19. apr 2020

@nela82 presne...mam v dedine taku...vzdycha a ziju so svokrovcami ti sa staraju o jej 2deti...a ona nic nestiha.... A este mi povie ze lebo ma 2deti aj ja mam.... A ked jej muz videl ako fungujeme my...skoro odpadol.a chcel od nej viac 😂😂😂😂 tak sa uz nestretavame 😂😂😂😂

nela82
19. apr 2020

@lucinkab poznám takú ...a to mala vtedy len jedno dieťa a nič nestíhala,nič sa nedalo,lebo má dieťa...