icon

Môžem dvojročnej dcére zrušiť poobedný spánok?

derdia
17. apr 2020

Ahojte zienky prosim Vas, mala 2 roky 2 mesiace spava po obede od pol jednej nejake dve hodinky.

Lrosblem ale je,ze napr.aj teraz este stale nezaspala....uspava manzel.Je plna energie a nie nie zaspat.Nechcem jej kradnut poobedny spanok, ale my tiez potrebujeme aj zit...a nie len vecer padnut od unavy do postele...myslite,ze to bud evelmi zle pre jej vyvoj ,ked jej zrusim ten poobedny spanok?Dakujem za odpovede....

ochechulatko
Autor odpoveď zmazal
mogaa
18. apr 2020

@derdia spánok zrušiť môžeš ale problém bude keď nastúpi do škôlky...tam musí v čase spánku minimálne ticho ležkať, inak ak budú mať adaptačný program ti ju môžu chcieť vyradiť...

selema
18. apr 2020

Ja mám síce už väčšie deti, ale obe popoludní nespávali od 2 rokov. Ak som ich dala spinkať poobede, večer nie a nie zaspať skôr ako o 23:00. Tak som ich prestala dávať spať poobede a večer zaspali už o 19:00 a spali celú noc. A nemám pocit, že by im to nejako uškodilo 😉

denka81
18. apr 2020

Nevydrží a nakoniec okolo piatej zaspí a o cca desiatej ju budete mať hore.
Spánok jej nechajte a skúste dodržiavať režim. Zvykne si. Syn najprv večer zaspával aj hodinu, teraz do 5 minút spí. Vydržať

nambia
Autor odpoveď zmazal
olisim
18. apr 2020

Naše dvojičky od mala majú režim a dodržiavame ho. 12-15maju poobedný spánok a večer v posteli o 20 spai cca do 7mej. Niekedy poobede nechcú spinkať, ale aj tak ležia v postielkach, čítajú si knižky, hrajú sa, rehocú. A buď na hodinku zaspia ešte alebo aj 2-3x vôbec nespali. Nevyberám ich von z postele keď nespia, oddychujú a ja si porobím čo potrebujem....

mimikas
18. apr 2020

Moj mladsi je taky, od 2 rokov poobedny spanok proste nepotreboval. Ja netusim preco ale ak pppbede nespal tak o 8 spal a spal do 6:30. Ak nahodou zaspal proste vecer zaspat nemohol. Teraz ma necele 4 roky a ked bol v skolle a spal ppobede vecer chodil spavat o 22:00, prpate su to taky ludia co nepotrebuju tolko spat. Moj muz spi o tretinu menej ako ja a mladsi je cely on.

katka533
18. apr 2020

@derdia tak moj ma skoro 5 a stale tak , vecer zaspi o pol . 10. Ale proste bez toho je horsie. Myslim, ze tak male dieta to ani nezvladne

poopsie
18. apr 2020

Ja som mojej malej zrusila cca vtakom veku.. Lebo hodonu som ju uspavala poobede.. A to som jedine ja zaspala.. A potom vecer dalsiu jodinu.. No uz som bola na prasky.. Ked nespi cez obed ide spat o 19.00 a ked bola mensia aj o 18.00..a nemusime do 22.00 s nou bojovat ako ked ja jej nahodou podari zaspat v skolke.. To potom nemozme ani ziadnu psychohigienu pachat

evkamotka
18. apr 2020

Moj manzel od 3r nespaval.... A ma 3 vysoke skoly :D
Inak a kedy sa rano budi? Kebyze ju rano budis, aby naobed isla skor, zobuddila sa skor a vecer sla potom spat skor?

livi07
18. apr 2020

@lenqua_12325 súhlasím 👍

miiceencoovaa
18. apr 2020

@derdia neviem ako to bude u nás, ale mojej kamoske malý prestal spávať na obed sám. Resp mala ten istý problém ako ty. A veľakrát ho uspala až o 14:00 a spal jej až do 17:00. Večer ešte o 23:00 nespal...takze spánok zrušila a teraz jej pekne zaspí o 19:00 a spi do rana 🙂 len to ma v škôlke horšie lebo tam spať musia a večer zas zaspáva neskoro 🤷‍♀️ Ja mám 16m syna a veľakrát mi na obed už spať nechcel (mal take obdobie), tak som ho dala až o 14:00 (bežne chodí o 12:00) a večer šiel takisto neskoro spať. Ale on od narodenia vstáva extrémne skoro (najskôr o 4:00, potom 5:00 a teraz 5:30 🤦‍♀️), takze na obed musel spať lebo do večera by nevydržal. Teraz spí väčšinou hodinu (niekedy 3h) ako kedy. Ale tiež to vidím tak, že keď bude mať dva roky, tak prestane na obed spávať, ak bude chodievať večer neskoro spať. Ale to len z toho dôvodu, že vstáva strašne skoro.

lenqua_12325
18. apr 2020

@livi07 ďakujem 😉

sashabb
18. apr 2020

@mogaa prosim ťa načo ju strašíš? každé dieťa je iné, prečo by mali mať problem v škôlke? Môj nemal vôbec. Bezproblemov tam zaspal, aj keď doma už dávno nespával.
V škôlke maju úplne iný režim.
Horšie bolo skôr to, že v škôlke spal a doma zaspával o desiatej večer. To je fakt super pre 3r. dieťa ísť tak neskoro spať.

majuska77
18. apr 2020

Ja by som to nechala asi tak,alebo ju mozno.po hodinke spanku budila. U nas to je zase opačne.Čo by som dala za to keby moja dcera tiez 2roky a 2mesiace kazdy den poobede spavala 2hod.Niekedy nespi vobec ale poobede je yz poriadne mrzuta,no spat ani za svet.Vecer mi potom sice zaspi tak.o siedmej-osmej, ale ten poobedny by sa fakt zisiel.

lucinkab
18. apr 2020

@derdia no.... Spanok na obed zacina o pol 1 ...velmi neskoro ... Druha vec...kedy rano vstava? Treba fat rezim a o 7 mej budit....obed ideal 11:00-12:00 max v posteli.... A vecer o 20 tej....vy si nastavujete pravidla....no ak ich nemate...dieta robi co chce.... A rusit spanok? Neurologovia neodporucaju kedze mozog sa do 6r vyvyja... Riskujestak pri teplotach krce z vycerpania kedze deti do 6r nemaju zimnicu ale krce... No nechapem na co si robia deti...neurcia hranice,nemaju pravidla
.decko stavaju na piedestal.
.. a potom su tu taketo prispevky. 🤦 A 2r by malo zaspavat same...

maminka1986
18. apr 2020

@derdia moj ma 4roky! A poobede potrebuje stale spať, 2roky a rusit spánok? A v škôlke potom ako bude? Ked budu otvorené? Tam deti spia poobede a vzdy zaspia aj tie co nespavaju poobede.

maminka1986
18. apr 2020

@sashabb a aky maju iny rezim v škôlke?? Ked doobeda idu von ako aj doma ked su? Vstsvsju rovnako o pol 7? A chodia v škôlke spat skor o 12, ako doma ked su a zaspia?

marion09
18. apr 2020

@derdia moja sama prestala chcieť ísť poobede späť.dietatu musí dozrieť psychika na to aby nespalo poobede,ak sa nebráni poobednemu odpočinku netreba jej ho brať.rodicovstvo nie je o pohodlných večeroch.

lenkike
18. apr 2020

Skúste dcérku naučiť zaspávať samú...mojej tiež strašne dlho trvalo zaspať, či ju uspával manžel alebo ja...bolo to na nervy 🤦 tak som si povedala, že dosť a naučili sme ju zaspať samú... chvíľu to bol boj, ale nakoniec sama zaspala rýchlejšie, nemalo ju čo rozptyľovať...mala vtedy 17mesiacov a mne to veľmi pomohlo, lebo o 2m jej pribudla sestrička...to už by som neviem ako zvládla, uspávať ju, keď som mala ďalšie dieťa. Stojí za to zabojovať a nastaviť pravidlá, dieťa to pochopí, ak neústupite...držím prsty 🤞

majusska202
18. apr 2020

@derdia dobrý deň, ja mam v takom veku syna velmi dobre si toto obdobie pamätám. Bola som uz zufala ze on dospal. Mali sme dni ze nespal potom ze zaspal o 3 poobede. Ja ani meviem ako a prešlo to znova zaspí o pol 1 a spi dve hodiny. Moj názor je ze nepolavte. Ja som k tomu mala mladšiu dcéru a plus vysokú a zvladla som, takže zvládnete. Ale samozrejme je to na vas ako sa rozhodnete. Ale myslik si ze spanok pre deita je dôležitý

katkalubkova
18. apr 2020

ja by som ten spanok urcite nerusila, moze sa stat ze to je len nejake preklenujuce obdobie. Spanok je pre dieta nenahraditelny! Treba byt trpezlivy..., este by som pockala.

olivnik
18. apr 2020

A čo v ms ? Aj tam spávajú... No ale k otázke. Ja by som tak malému dieťaťu nikdy nezrušila spánok. Áno ,môžeš jej ublížiť. Detský mozog nedokáže tak fungovať ako mozog staršieho dieťaťa ci dospelého. Nutne potrebuje oddych aj počas dňa.Daj ju spat presne o 12:00 hneď ako sa naobeduje a na hodinku a večer už o ôsmej ľahnúť a spat. Pár rituálov na ukludnenie napr kúpeľ, hudba, obľúbená rozprávka kľudne to dookola aj dve tri ,decko to potrebuje. Deti potrebujú režim

poopsie
18. apr 2020

@olivnik a co v MŠ? Nič keď nespí v MŠ tak nespí.. Len nesmie vyrušovať..

katkalubkova
18. apr 2020

@poopsie tiez nesuhlasim, aj ked ide dieta spat neskor vecer, ale ono ten poobedny spanok potrebuje. Potom treba rano vstat skor, aby sa to cele posunulo. Ked dieta potrebuje odpocinok, treba ho nechat spat! Ja som bola v tomto neoblomna , chudata moje deti 😀

kotulicek
18. apr 2020

@derdia ahoj takto to presne boli unas . Dcéra spala cez obed a večer 10h.. a ešte nič ... Skús určite skrátiť spánok nasilu zobudiť po hodine a uvidíš čo sa bude diať alebo skús ráno skôr zobudiť aby išla na obed skôr spinkat .... inak niektoré deti potrebujú poobedny spánok niektoré nie ... Proste je to tak moje od 2 rokov nespavaju staršiu dávam len do obeda do škôlky ...a krsna mama čo má dospelé deti povedala že jej 3 dcéra od roka nespala celý deň...a čo mala robiť deti sú rôzne keď dieťa potrebuje spánok samé si ho vypita ...

siska53
18. apr 2020

@tanyan
Su deti, co prosto spanok aj samy vynechaju..nas starsi od 16m.. po 3.roku v podstate poobede nespaval . Do skolky siel az ako 4,5rocny..a tam zaspat aj vedel... Ale.. zas potom nevedel vecer zaspat.. vedela som.presne, kedy v škôlke spal a kedy len lezal.. Takze kvoli skolke by som sa urcitr neobavala zrusenia spanku.

@derdia mozes skusit jej ho skratit.. nasa zvykla spavat aj do 15-15:30. Ale akonahle som.zistila, ze vecer zaspi najskor o 22, tak som.jej spanok skratila do 14-14:30 najviac .. potm.zaspavala ako predtým, cize do 21 spala.. t

poopsie
18. apr 2020

@katkalubkova dam ti moju dcéru na týždeň a potom sa porozprávame, kto koho zlomí.. Ma 4 roky a nespáva v škôlke, učiteľky strieľajú šampanské, keď náhodou zaspí...nezlomili ju traja pedagogovia s dlhoročnou praxou.. Možno si ty tak jedinečná..

olivnik
18. apr 2020

@poopsie vieš ako je deťom dobre keď si pospia? Ja učím v malej triede... A poznala som x prípadov typu - nespí takže ani sa nepokúšajte... Samozrejme , že spalo po čase ako si zvyklo a tie oddychnute,spokojné tváričky su na nezaplatenie. Nikdy som nenutila spat stačí ako si písala len nevyrusovat, ale som za poobedny spánok. To len táto chorá , ubehana doba chce ešte aj bábätkám ukradnúť hodinku spánku,ktoré potrebujú

olivnik
18. apr 2020

Inak ešte jedna podstatná vec..kedy ráno vstáva? Lebo ak dieťa vstáva okolo 8-9tej tak jasné že poobedny spánok je pase. Zaspi ti najskôr o 15:00 a potom večer už spat nechce. Moja dcéra roky vstáva o 6:00. Ide spať o 12:30 a večer o 20:30 ale má 4r... Keď mala 2r tak už o 8:00spala . To časové rozmedzie je dôležité.