icon

Muž chce štvrté dieťa. Viacdetné rodiny ako to zvládate?

19. júl 2022

Ahojte . Mám dve deti s exmanželom . Sú to už pomerne velkaci syn bude mať 10 rokov a dcéra ma 8 rokov a teraz mám s partnerom bábätko takmer 10mesacne. Muza mám skvelého . Staršie Deti ho volajú ocko a majú ho veľmi radi a on ma rad ich . Proste žijeme ako kompletná rodina kde nie ke cítiť že prvé dve deti nie sú jeho . Ale môj chlap chce veľkú rodinu on pochádza zo 4 deti aj jeho rodičia atd . No s on chce ešte ďalšie dieťa ale teraz . Ja mám po 30tke on je odomna mladší o pár rokov ale vekový rozdiel medzi nami nie je badateľný . Ja mám prvé deti s malým vekovým rozdielom len 17 mesiacov ale bola som na ne prakticky sama . Teraz mám veľkú oporu v mužovi lebo mi pomáha naozaj vo všetkom . V domácnosti aj s deťmi . On uprace, navarí , operie, vonku porobi všetko , sadi aj s deťmi pomáha . Aj k malému nemá v noci problém vstať . No ja sa bojím pristáť na ďalšie dieťa či to už na nás nebude veľa . Nemáme sa zle , aj na výlety chodíme . Ja stíham aj pracovať pri rodičovskej keď on je s malým .
Dokonca vďaka nemu nie sú staršie deti závislé na mobile či tabletoch , ktoré dostali od vlastného otca. Rozbili ich a zakázali sme ďalšie kúpiť . Odvykačka trvala niekoľko mesiacov kým prestali vystrájať . Žijeme na dedine takže možnosti zbaviť sa je veľa . Chodíme bicyklovať , na turisktiku , na prechádzky , na ihriska proste venujeme sa všetkým deťom fakt najviac ako sa len da . Ale bojím sa či už pri ďalšom toho budeme toľko stíhať . To budeme potrebovať väčšie auto , viac pozornosti a čo ak malý bude žiarliť ? Veľkí nezistila tešia sa zo súrodenca. Aj oni s ním pomáhajú . Ako chápem, že v dnešnej dobe je nadštandard mať aj dve deti nie to ešte tri alebo 4. Ale my sme veľmi akčný a asi by sme sa s menším počtom nudili. A financie nie sú problém . Nie sme bohatí ale deti majú vždy všetko , ba aj viac ako potrebujú . No čo by ste mi na to povedali ? Áno rozprávali sme sa o tom s partnerom a zhodli sme sa že keď posledné dieťa tak opäť s malým vekovým rozdielom nech ma aj maličký parťáka ako sú starší no stále mám v sebe pochybnosti .

17alexis
20. júl 2022

A za zenu si ta kedy vezme? Podla toho by som naplanovala pripadne stvrte, ale teda neviem-neviem, stat sa moze hocico a ostat so styrmi detmi...

adeladulova
20. júl 2022

A ja tazko uvazujem ci uzivime druhe, a to mame celkom dobry spolocny príjem

krekerce
21. júl 2022

My mame tri deticky 4,5, 2 a 6 mesiacov a je to obrovska radost. Ja pochádzam tiez z velkej rodiny a bolo to super. K tvojim obavam by som skor povedala tolko:
1. ked maly bude mat partaka, bude ti jednoduchsie, nie tazsie, lebo ked aj druhe babo trochu vyrastie sa budu spolu hrat
2. tak ako zeny pisu vyssie....jedno dieta navyse nie je taky velky rozdiel...ono sa potom zariadi do rodinneho programu
3. Ak mate na to financne podmienky, potom nie je co riesit...tolko rodin si to vobec nevie dovolit.
4. Mne osobne sa pristup bez tabletov paci (my napriklad nemame telku doma). Treba si uvedomit aj to, ze je uzasne ze viete detom poskitnut podmienky na ich zdravy vyvoj (pohyb, pobyt v prirode, zdrava strava, milujuci rodicia, ktori si pomahaju)....vela deti to nema a ked im to viete zabezpecit, mozete pokojne mat aj viac.
Treba sa ale urcite este rozpravat s partnerom, ocividne nie si presvedcena na 100%, tak si to rozoberajte kym si to nevyjasnis sama pre seba.
Drzim palce

katika9145
21. júl 2022

Ahoj, ja mam 4 deti a zatial je to v pohode....ale mame 7 miestne auto, ktore sme si kupili uz pri 3 detoch kvoli vacsiemu priestoru a anibsme netusili,ze bude 4.😊, ale tesime sa, manzel ju vola taky nas posrobek🤣 je to krasne, na katastroficke scenare nemyslim, myslim, ze tie si nepripusta nikto...snazime sa tak zit, aby bolo dobre, aj deti aby sa necitili menejcenne, ale zaroven nemusia mat vsetko, na dovolenky k moru chodime kazdy rok....je to na vas...myslim, ze to mas ok...ja mam 4 za sebou s max 2 rocnym odstupom, tak je to krasne aj psycho zaroven🤭

katika9145
21. júl 2022

@eeffka chodime na dovolenky k moru kazdy rok, na 2 tt a vyjde nas do 2tisic🤷‍♀️ale ideme autom, v tom nevidim ziaden problem....deti to cele miluju...nemusi byt letecka dovolenka, ked na to nie je...hlavne, ze spolu a pohoda

sickynickyobsadene
21. júl 2022

Ja by som nešla do 4dietata.
- Ukrajina,fakt nevieme či to neprejde do 3 svetovej
- inflácia potraviny aj nehnuteľnosti
- chces len deti zabávať alebo aj im niečo dať na štart do života?Vidíš ako je všetko drahšie a bude len viac,nemyslite na to ako budú vaše deti zadlžené keď sa budú chcieť osamostatniť? Možno na to ani nebudú mať a budú u vás.

eeffka
21. júl 2022

@katika9145 kolko deti mas? Mne je jedno ja mam 2. Ja som si tiez chodina na dovole ku autom do HR, ked sme mali 27r hypoteku 60perc z platu a prerabali sme. Docasne sa to da, ale na 20r nie. Ale som rada ze proste ako tu niekto pisal sa nebudem musiet uskromnovat rodina lebo tento rok ide Janka/Hanka/Ferko na lyziarsky napr.
Ze budem detom vydelovat zmrzliny, jogurty...

toscania
21. júl 2022

Odporúčam Ti skupinku Mnohodetne rodinky tu na MK, podľa mňa naj skupina tu na MK...sama mám 4 deti a aj keď sa v živote môže stať všeličo a z "lásky sa človek nenajé", tak to absolútne nie je všetko....môžeš mať deti iba dve alebo dokonca iba jedno a život sa niekedy dokáže tak otocit o 188 stupňov, že ráno je všetko všetko ok a o dve hodiny uz môže byť všetko úplne v prdeli....takže, hor sa do našej skupinky Mnohodetne rodinky ;)

oskvarka
21. júl 2022

No ak nemáš mať s toho pocit že bude navyše...ale keď už tu bude tak nebudeš mať....a s tým partakom máš pravdu...mladšiemu sa zíde hlavne keď deti majú väčší odstup...žiarliť mladší je možné že bude ale tak to asi nieje dosť dobrý dôvod na to menšieho nemať ...a keby je na mne tiež by som povedala že teraz nech je čo najmenší vekovú rozdiel...my sme strašne chceli 4 deti už keď sme sa brali s čo najmenším vekovom rozdielom a do 35 ...žiaľ nešlo to tak jednoducho ale do 37 sme to stihli...a nakoľko sú ešte všetci do 7 rokov niekedy je to dosť veľa hluku a neporiadku na mňa ale to sú len ťažšie chvíľky ktoré prejdú a zase video slniečko...😘 ...

renata_b
21. júl 2022

Záleží to na Tebe. No ak je to super otec, pomáha Ti s deťmi a nič Vám nechýba, myslím, že by som to neriešila. Mať deti je dar. Mám kamošku, ktorá mi vravela, že štvrté bábo bolo to najkrajšie, čo sa v ich rodine mohlo udiať (a to ho neplánovali, proste sa stalo). Ste mladí a zvládnete to. Len by som počkala "až po svadbe", čo už nie je ďaleko 🙂 Držím palce a želám Vám veľa šťastia, nech vám to vyjde.

mircalla
21. júl 2022

@katika9145 Ja som uz dovolenky autom zrusila, ale pre tolko ludi je to najlepsie riesenie. Bola som teraz na tyzden za 3300 all inclusive + fakultak s 2 detmi, autom ma to vzdy vyslo lacnejsie, ale uz som chcela trosku daco ine ako apartman, mala som pocit, ze si tak ani neoddychnem a vkuse riesim stravu a beham do obchodu, pripadne umyvam riad. Takto som mala dokonaly relax.

lenka1441
21. júl 2022

Pre mňa osobne už 3su veľa,nieto ešte 4 ..ale každého osobná vec.To už musíš ty vedieť či si pripravená na 4dieťa,ale ber do úvahy,že neviem čo bude za rok,dva aj to že ostatné deti sa vyvíjajú puberta atď .Ešte k tomu máte malinké bábätko ....Už nebude toľko času keď príde ďalšie dieťa .Keď jej vám teraz super povedz si : načo to "kaziť" ....

zenulkaaa
21. júl 2022

Ak sa lubite a ty nemas problem mat dalsie dieta, tak nevidim problem. Nemozes rozmyslat sposobom, ze co ak sa raz rozideme.. to by si potom nemohla ist do ziadneho vztahu. A vlastne raz zomrieme, tak naco by sme zili.. ja som kludne aj za 4 deti, ak su na to financie a ak to obaja partneri chcu.

sidicek
21. júl 2022

Ja sa čudujem, že si išla do 3. dieťaťa bez svadby, keď už máš za sebou rozvod a teda 1 zlý výber partnera už máš za sebou. Koľko si vlastne so súčasným partnerom? Ja by som určite počkala ci bude všetko také úžasné aj také 2-3 roky po svadbe .

martinajurkechova
21. júl 2022

Ak to utiahnete finančne, tak nie je nad čím rozmýšľať 🙂.

marsmykkok
21. júl 2022

Ja nechápem to, že čo najskôr, že každé dieťa musí mať parťáka... To v okrese nemá nikto deti len vy? Ja som jedináčik a teda sama som nebola, vždy bola nejaká suseda alebo sused, neskôr spolužiačka, s ktorými sme si boli veľmi blízke a trávili spolu všetky voľné chvíle. A čo poznám všetkých čo majú medzi sebou 2 ročný rozdiel, tak si akurát liezli na nervy a hádali sa, nehrávali sa spolu. Práve naopak, takí čo mali rozdiel 4,5,6, 7 rokov mali krajší súrodenecký vzťah.

uradnikova
21. júl 2022

Do takychto podmienok urcite ano. Dieta je ten najvacsi dar. Ja mam 4, nie az tak vsetko ruzove ako u vas,ale neolutovala som ani sekundu,aj ked su to deti velmi narocne,ale o tom je moj zivot

uradnikova
21. júl 2022

Inak niektore argumenty tu...fakt nechapem. Bude to asi tym,ze kazdeno naplna nieco ine. Mna teda stastne deti a vela deti...odporucam skupinu Mnohodetne rodiny,tam najdes pochopenie a nazory skusenych v tejto oblasti.

dominikamacakova
21. júl 2022

@marsmykkok ja som to pochopila tak, že deti si ich nechtiac rozbili a potom už zakázali kúpiť nové

erifl
21. júl 2022

Presne ako píšu baby, záleží od toho či sa na to cítiš a či to zvládneš, ja si myslím že je lepšie mať tri a venovať sa im ako 4-5 a možno budú sedieť len na mobiloch lebo nebudeš mať čas na všetky...ja vidím aké je to náročné s tromi, malý sa nám pošťastil tretí a žiaľ nenarodil sa zdravý...nedala by som ho za nič na svete ale je to náročné dieťa aj živé, uplakané...ešte okrem toho všetky tie zdravotné komplikácie... prvé mesiace boli pre mňa masaker...muž hovorí haha keby si bol prvý ani súrodencov nemáš 😀😀😀 ale to na odľahčenie...človek musí zvažovať aj takúto možnosť...tým sa nechcem sťažovať, malý je pre nás dar...ale ja som tip, ktory potrebuje mať všetko pod kontrolou a mám super rodinu , ktorá nám pomáha...inak by som to nezvládla...a to som mala celkom iné plány že tých dvoch už mám veľkých ako si to budem užívať...nieže by som si to neuzivala, ale tak mi preletel rok že ani neviem ako a Bohu ďakujem že tí dvaja sú už samostatní, aj keď ideme do nemocnice na sa kto o nich postarať....to tá ale neodradzam....no ja s mojou povahou by som už ďalšie dieťa nedala....

lacibo
21. júl 2022

By som pockala..si mlada..aj v 40 porodis v pohode..dovod: vsetky deti su este vo veku, kedy sa im musis dost venovat..nie su uz dospele..to by bolo ine..zase je pravda, ze rozdiel medzi 3. a 4. By nemal byt velmi velky..to by sa spolu velmi nezahrali..ty sa musis rozhodnut..vsetko ma aj za aj proti

simca06022011
21. júl 2022

Ja na tvojom mieste, ak sa na to citis idem do toho teraz, iste by som necakala. Otazne je ci ty chces 4deti, on ma realne jedno... ty sa citis na 4? A treba zvazit aj rizika, uz po 30tke clovek zvykne aj chorlaviet, 40tnici bezne... atd. Poistky napr. zabezpecit. A uplne s tebou suhlasim, lepsie odtocit dve male deti naraz, ako 3r doma a potom dalsie tri a kedy si tie deti vacsie deti potom uzijes napriklad. Ak nechyba nic starsim, venujes sa im dostatocne, lebo to ze ste im zakazali mobily je sice fajn, ale nie je to vsetko, nemusia byt az take spokojne tie deti ako sa ti zda :D Tak by som do toho isla, dajme tomu odsvadbovala by som, potom by sme sa po par mesiacoch do toho pustili...

autor
21. júl 2022

@mircalla len pre tvoju informáciu mám kariéru vlastný biznis a celý čas popri všetkých deťoch a povnnostiach aj pracujem . Čo je také hrozne na mojom pravopise ? Píšem rýchlo a nie všade sa mi podarí použiť diakritiku no rýpať chod inde prosím . Urážať sa zas nenechám . Nie som žienka v domácnosti ani som nič také nepísala . Ale hlavne, ze pre teba to je zjavne

mircalla
Autor odpoveď zmazal
mircalla
21. júl 2022

Mas tam dost vela zlych y/i. To nema s rychlostou nic pisania nic spolocne. Pokial o nic nevies, niet co dodat.

makodob
22. júl 2022

@marsmykkok myslím si, že pre dieťa je dosť doležité mať súrodenca. Deti čo majú súrodencov sa vedia viac deliť, sú tolerantnejšie k iným deťom. Je to však všetko aj o výchove rodičov. Jedináčikovia sú sebeckejší, nie preto, že by chceli byť, ale preto, že majú všetko pre seba a nemaju prirodzené prostredie vytvorené na to,aby sa delili o všetko. To je do života z mojho pohľadu veľmi doležité. Dosť hlavne dnes na dospelych ľudoch vidno ako vyrastali, dnes je veľa sebeckých ľudí, každý rieši len seba a nikto od nikoho nechce nič, lebo sám sa. Tu nejde len o hranie a susedov, je to veľké plus do života mať súrodenca vo všetkých ohľadoch. Je to moj názor.

autor
22. júl 2022

@mircalla poviem ti to polopate hej :D sa neposer z môjho pravopisu keď už mám byt úprimná 😂😂😂 no čo dodať . Nechápem tomu tvojmu pokiaľ o nič nevieš . Ešte, ze ty nemáš problém s vyjadrovaním 😂 ale inak mier smejem sa . Načo som tu niečo vôbec písala keď je to tu plne sliepok ako ty a ja 😂😂😂

katika9145
22. júl 2022

@eeffka mam 4 deti a zatial nic nevydelujeme, nastastie, da sa to, to je problem dnesnej doby, blahobyt, plne brucha a egoizmus...to nepisem o tebe,ale tak vseobecne😊

katika9145
22. júl 2022

@mircalla jasne, ved je to docasne....sak vsetko sa prisposobuje veku deti, ale dovolenku pri mori si neodpustim😉 inak all inclusiv pohoda, no tyzden je strasne malo pre mna, sak to ani sa nespamatam a ide sa domov....2 tt tak akurat...

eeffka
22. júl 2022

@katika9145 ja osobne nepoznam hmmm majetne viacclenne rodiny, len take kde panboh dal ale peniaze zabudol 4x pribalit.