Na čo ste prišli až počas materstva?
Ja v poslednej dobe čítam nejaké odborné články a dozvedám sa, že starostlivosť o dieťa vôbec nie je taká ako som si myslela. Vždy som si myslela že je to intuitívne, že každá vieme čo máme robiť, ale čím ďalej tým viac objavujem rôzne veci ktoré by sa mali či nemali a netušila som o nich. Teraz mám úplne strach, že niečo zanedbam lebo budem nedostatočne edukovana
@simona20201309 ti si jedina ktora suhlasi, zrejme je tu viac mamičiek ktora vychováva podla knižky, mne je jedno len mi je lúto tych deti, to zakazovať , to nedať, este je skoro a dieta hladuje ale je to ukážkovo podla knížky😅
Ja mam 3deti a nikdy som im nič nezakazovala, a pritom pri dvoch malých detoch po 40 mam aj 21r slečnu, a nikdy som snou problemy nemala.Vzdelana, slušna a inteligentna a sama som ju vychovavala bez chlapa
Prišla som na to, že najdôležitejšie je dať na vlastný vnútorný pocit, že dojčenie sa znormalizovalo hlavne, ked som sa dala ja vnútorne do kľudu a pohody a s odstupom času som si uvedomila, ze mlieko ozaj trochu ide na mozog, lebo prvý rok si pamätám tak hmlisté a potom sa mi zrazu tak rozvidnelo 😂
Pre mna zatial najtazsie horucky. Dostali sme coronu ja aj deti v tedy starsia cca 22m a mladsi 10m. Vsetci horucky, bolo nam zle aj mne, muz v zahranici. Velmi som sa bala. A pri tychto situaciach mam strachy nespim, ked sa nieco deje. Bola som na nervy ked som malej nevedela znizit horucku, bojovali sme s obkladmiy s cipkami, so sirupom, k tomu ma objimali a ja som nevedela nijako pomoct. Toto beriem za najhorsie, velmi som sa bala a myslela som stale na najhorsie, plakala som. Jednoducho som sa bala o svoje deti ako nikdy o nic. To plati ak im nahodou zabehne, az prestanem dychat, zacnem sa potit a panikarit. Pred 5 rokmi mi niekto zomrel v naruci a od toho momentu mam depky zo vsetkeho. V tej chvili som ostala v panike ze som iba vrieskala a plakala. Nastatsie som nebola sama a aj ked druhy podal prvu pomoc (zial jednalo sa o infarkt) do dnes sa bojim v takychto situaciach sama a je to na nervy.inak som aspon myslim silna
Ahoj,hlavne som veľmi skoro pochopila,že dieťa nie je podľa šablóny. Niekedy aj najlepšie mienená rada nie je vhodná pre konkrétne moje/tvoje dieťa. Mama veľmi veľa vecí rieši intuitívne (a je to dobre). Mama musí byť odvážna. Mama je ten najdôležitejší človek pre malého človeka, ktorého privedie na svet. Materstvo je krásne, je to nový rozmer lásky, ktorý prežívame každý deň (aj noc). Bábätká dosť plačú, kým mamy prídu na to, čo im chýba. Ale dáme to💪
@puertorico aj topánky 😅😅
vela je intuitivnych, no nejke veci o vychove sa aj docitas, ktore to cele rodicovstvo ulahcia alebo aspon pomozu nasmerovat, resp. vysvetlia, preco je nejaka reakcia lepsia a nejaka horsia. Urcite sa toho netreba drzat na 200% ale zapojit aj zdravy rozum. Co funguje na jedno dieta, nemusi na druhe.
Ja som si uvedomila jednu vec, a to, že...
JA SA UČÍM OD DIEŤAŤA A ONO ODO MŇA
... Je to veľmi zjednodušené, ale naozaj je to tak. Je dobré si prečítať, nechať si poradiť, navštíviť lekára, aspoň má človek pohľad, skúsenosť od ktorej sa dá odraziť. Ale v závere treba použiť vždy vlastnú kreativitu a prístup, pretože čo platí u jednoho u druhého nemusí. Každý si musíme tým svojim prejsť. Je to asi akýsi rozvoj a rast. U nás doma nikdy nič nefungovalo ako z príručky, ani rady čo iným fungovalo atď. Ale ani ma nikdy nikto nepodporil, čo som vtedy najviac potrebovala. Zo všetkých strán sa valily rady, odporúčania, kritika atď. Takže, asi je to klišé, ale urobiť to čo cítiš, že je dobré urobiť. Budú pády, sklamania, smútok, možno hnev, ale to všetko je úplne v poriadku, pokiaľ na konci príde uvedomenie. Čo sa v živote stalo už neovplyvníme, ale čo sa ešte len stane, to ovplyvniť môžeme 😉. Držím palce, každá milujúca mama chce pre svoje deti to najlepšie.
Zistila som hlavne vela o sebe.
Čítať, informovať sa a vzdelávať sa je dobre. Ale nepreháňaj to. V jednej knihe sa dozvieš, že máš kŕmiť, orebalivat a dávať spať podľa hodiniek a medzitým nechať revat, v druhej knihe píšu, že máš mať dieťa v šatke na sebe 24h denne a kojiť na požiadanie do 3 rokov... Úplne protikladné rady. A ako vždy, nie je jedno správne riešenie. Treba si vyskúšať co bude vyhovovať tebe, tvojmu bábätku a tvojmu partnerovi.
Ja som moc nechcela spoločné spanie, ale bolo to najlepšie riešenie. Neplánovala som kojiť do 2, 5 roku, ale nakoniec to tak bolo.
Dve rodičovské mantry: otrepané, ale veľmi pravdivé - je to iba fáza! 😁
A potom: jediná konštanta v živote s dieťaťom je zmena. A to nie len zo strany dieťaťa, ale aj rodiča. Treba sa prispôsobiť, skúšať nové veci.
A hlavne, dat na intuíciu, na "brucho". 😘
@ichbinich ja nečítam knihy, zameriavam sa skôr na vyslovene odborné články z oblasti výskumu a hľadám najaktuálnejšie info. Ale príde mi, že je toho tak veľa ani nie tak z oblasti výchovy ale skôr starostlivosti o novorodenca, že sa bojím aby som to zvládla aj ja aj dieťa. Viem že naše mamy nič také ako PubMed nepoznali a vychovali nás aj bez toho, ale ja som v tomto velký perfekcionista a hlavne nechcem zanedbať nič hlavne z toho zdravotného hlavička. Netuším ako je vhodné novorodenca polohovať, teraz čítam o zavinovačkach, nosítkach, snažím sa nájsť vhodný spôsob ktorý by vyhovoval hlavne mne a bol zdravotne nezávadný atd. Milión veci ktoré sa pred pár rokmi robili sa teraz už berú ako no go a veľa veci ktoré sa neriešili, sa teraz už riešia.
CHapem. Ale pozri, Indiani deti doslova privazovali na rovne dosky a tak nosili, pricom v Afrike su deti v satkach na chrbte mamy a urcite nie na rovnom. A aj v severnej Amerike, aj v Afrike, sa tie deti naucia chodit, behat a pod. 😉
Pokial ho nezavesis v troch mesiacoch do "pavuka", ale bude mat dostatok priestoru a mopznosti spoznavat sam seba a svoje okolie (otacat sa, mat podnetne hracky), tak si myslim, ze nebudes robit nic "zle".
A ano, mas pravdu,este pred par rokmi sa odporucali uplne ine veci, ako teraz.
Inak odporucam ti knizku "The Wonder Weeks" (neviem, ci vysla v slovencine), to je o roznych "skokoch" vo vyvoji, ktorymi babatka prechadzaju. Je to pekne vyvsetlene, aj s prikladmi. Dokonca su ku tomu priklady s hrami, ako babatko pri kazdom takom "skoku" podporovat.
https://www.thewonderweeks.com/baby/books/the-w...
@ichbinich ďakujem za odporučenie
Ze klamu aj deti ktorym rodicia nikdy neklamali..ani s cumlom ani s certami.
Ze moje sproste reci co som mala ako bezdetna sa mi v plnej miere vratili aj s urokmi.
Ze je to chvilami hrozna praca, ale stoji za to.
Ze mozem niekoho tak velmi milovat, ze ziadna ina laska sa tomu nevyrovna.
Ze sa mozem o niekoho tak velmi bat, ze mi je az na omdletie.
Ze sa dokazem za niekoho postavit a bojovat ako mama levica.
Ze sa tesim ako ma vyzvrtaju na stuzkovej ♥️
@babulkomale krásne...až na tú stužkovú, ktorú sme museli kvôli korone vynechať
Nerob z toho takú vedu. Novorodenec chce len jest, spat, prebalit, trosku pohojdat a kľud. Žiadna veda to není.
Keď si si neni istá spýtaj sa pediatra.
Ja co som sa naučila až pri deťoch je ze som vlastne v práci nonstop, žiadna pracovná doba, ze si odrobim 8 hodin a mam svoj kľud. Nonstop pohotovosť hlavne pri malých deťoch.
Slovo sloboda nadobudlo nový rozmer, až teraz chápem co to je, keď mi niekto postrazi deti a ja mam chvíľku čas pre seba. Toto som si neuvedomovala predtým.
@salamistka ja si este par rokov pockam 😍

Prišla som na to že aj súrodenci môžu byť ale úplne odlišni a na každého platí úplne niečo iné a vermi veľa veci riešiš za pochodu a vermi ak máš dieťa ,ktoré je úplne iné ja mám autistkou tak sa blbostami prestanem úplne zaoberať a začneš sa prispôsobovať tomu čo je naozaj nutne