Najskôr rodina, potom kariéra
Sú tu aj ženy, ktoré to v dnešnej dobe majú naopak - najprv rodina, a potom kariéra? Cítim sa občas ako divná. Počas vysokej školy som mala 2 brigády v odbore, potom počas štátnic som otehotnela a tehotná po škole som sa už nezamestnala. Porodila som 1. dieťa, po 2,5 roku druhé dieťa a až teraz na prahu mojich 30. narodenín sa chystám prvýkrát normálne pracovať (t.j. nie na brigádu). 99% mojich známych to má naopak - najskôr práca, a potom deti alebo väčšina mojich rovesniciek (z VŠ) deti ešte ani nemá a venujú sa len postupu v kariére. Ja som so svojím životom aj s rozhodnutiami v ňom zatiaľ spokojná, nemám pocit, že som niečo zameskala. Veď niekto pokročil v budovaní kariéry a niekto iný (ja) zas pokročil v budovaní rodiny. Ale občas mám pocit, že sa na mňa ľudia (len ženy, muži toto neriešia) pozerajú cez prsty, že som si toľko rokov dovolila byť na rodičovskej dovolenke, bez práce. Som divná v tomto svete?
@darina77 Nerypem, ale nepaci sa mi aky model autorka prezentuje. Je totiz nerealny.
Precitaj si autorkyne prispevky, alebo moje citacie jej prispevkov.
Autorka sice vystudovala, ale potom sa hned hodila na desat rokov na matersku (nikdy nerobila! ci je to zahodene studium, alebo nie, o tom mozme polemizovat) a teraz jej muzik a znamy dohodili, sice mizernu, ale aspon nejaku pracicku.
Ona to tu prezentuje: studium, ziadna praca/prax, 10 rokov materska a TERAZ KARIERA.
Ja s tym nesuhlasim a len tvrdim: studium, ziadna praca/prax, 10 rokov materska a TERAZ ZIADNA KARIERA ALE MANZELOM DOHODENY JOB. A ano, je super ze ma pracu, ale vela zien v jej situacii taku moznost nikdy nemusi mat.
Tak nech autorka prezentuje realitu: 10 rokov na materskej bez akejkolvek praxe a MAM OBROVSKE STASTIE, ZE MI MUZ NASIEL ROBOTU. A viem, ze vela zien by bolo v mojej situacii na pracovnom trhu nepouzitelnych.
Ja osobne s tym nesuhlasim a je to nefer voci zenam...nechapte ma v zlom, ale je to vacsinova realita.
A ja urcite nezavidim, nemam totiz autorke co zavidiet, ale tento prispevok nie je o mne, takze nepojdem do detailov ze preco.
@number19 keď vieš vypichnúť presne citácie vek ti unikol ? 😁😄😄😄 Inak to že sa niekto za niekoho prihovorí je normálne, ak by si mala tú možnosť urobíš to,ja som sa včera prihovorila tiež za jednu pani, dnes mi volali že ju budú volať na pohovor, to či uspeje alebo nie už v mojich rukách nieje ale v jej , tak isto či sa v práci osvedci
@number19 ja nič neprezentujem. 😃 Píšem o svojom živote a hneď na úvod sa pýtam, či to má niekto podobne - áno, našli sa ženy, ktoré to majú podobne, nie som úplná rarita. V závere sa pýtam, či som divná - áno, našli sa ženy, ktoré si myslia, že som divná (vrátane teba). Ja beriem kritiku, ak je vyjadrená slušne. Ale ten spôsob ako to vyjadrujes, ako na mňa utocis a píšeš opakovane dezinformácie bez toho aby si si to aspoň overila (10 rokov materskej), to je proste už tvoja vizitka, nie moja. Vypovedá to niečo o tebe, nie o mne
Nenapadaj moju osobu len preto ze sa vyjadrim k tvojmu prispevku tak ze ti to nevyhovuje. Ja na forach nepretriasam svoj zivot s dezinformaciami. Ty si pridala prispevok, ja nie. Musis zit s kazdym nazorom, ktory sa ti k tvojmu prispevku vyjadri...
Nezijem na SK, neviem ako dlho sa tam da byt na materskej...ale, nejde o pocet rokov, ide o to, ze si nikdy v zivote nerobila...chytas sa trapnych argumentov...praca ti bola dohodena, a nerobis ziadnu karieru...
Necudujem sa ze mas dojem ze ta niekto povazuje za divnu.
Divná si kvôli tomu, ze máš potrebu niekomu vysvetľovať svoj život. Bola si na materskej, teraz máš robotu... ok... good for you... či čo ako? A ty riešieš, že ťa iné riešia 😃 či chceš počuť ako si ti to úžasne vyšlo a všetky ostatné sme divné?
Samozrejme, ze aj v tejto dobe maju zeny deti a potom az pracu/katieru, vidiet to aj tu v diskusiach, ked +-20 rocne pisu, ze su tehotne.. takze nie si ziadna vynimka.. netreba riesit inych, zi si svoj zivot najlepsie ako vies a ako si si ho zariadila
Pises, ze si spokojna, tak naco tato diskusia?
keď to tebe takto vyhovuje, tak je všetko OK, názory druhých nerieš
Autorka: do Policajneho zboru alebo ZVJS beru kazdeho, su radi, ze im tam niekto ide 😂😂😂 uvidis, ze to nie je praca pre kazdeho, ale nechcem ti brat iluzie. Tiez som studovala pravo a poviem ti tak, ze v 30ke mas takmer nulovu sancu na pravnicku profesiu. My sa v praxi nestihame orientovat v zmenach pravnej upravy, nieto este ty, co si uz zabudla uplne vsetko od statnic.
A este jedna vec. Sice sa “utesujes” ze uz mas deti a teraz ides robit “karieru”, ale tvoje bezdetne spoluziacky su advokatky, sudkyne, prokuratorky...ty budes makat ako tretotriedna policajtka za 800 brutto, posluchat prikazy cloveka, co ledva skoncil strednu skolu a za par rokov ti prepne z prace na policii. Ako vystudovana pravnicka uz v 30ke nikdy rozbehnuty vlak nedobehnes. Budes pracovat, zarabat, ale o pravnickej kariere by som uz nesnivala.
@natalienka12 tu prvú vetu si mala adresovať @number19 a nie mne 😃 ja viem ako to tam chodí a že sú radi, že sa tam niekto vôbec hlási a netreba k tomu žiadnu tlacenku. O právnickej kariére ako advokátka/sudkyňa/prokurátorka a podobne nesnívam, môj cieľ je tam pozícia, na ktorú sa vyžaduje právne vzdelanie, ale k tomu sa tam musím prepracovať. Nástupný plat je 997 v hrubom. Inak všetko, čo píšeš, je pravda.
Myslím, že to či začneš pracovať v 18-19 po maturite alebo po 1.,2.stupni VŠ alebo v 30,40,50 je každému jedno. Zamestnávateľovi nejde o to koľko máš rokov ale ako pracuješ, či si spoľahlivá, či nerobíš zbytočné chyby, ako sa vieš začleniť do kolektívu...
Ako si si zariadila tak mas, ja som to mala zas opacne, skola, svadba, praca, byvanie, veelaa zazitkov a teda vyburit sa no, no a nasetrit, aby sme nezili pocas md z ruky do huby, ale mohli si dovolit stale to iste,no a prac.zmluvu mam na dobu neurcitu, hned po md nastupujem do prace a tiez tento zivot nelutujem a teda syncek ma dobre zazemie, vsetko co potrebuje, nemame ziadne povdacnosti a zavazky voci rodine, takze som tomu rada... Tiez si ho mozem dovolit hocikam zobrat, kupit mu aj rozne nove hracky, tiez nesetrime na potravinach... Pocas md smeij si dali aj nakladnejsie veci do bytu, kozeny gauc, klimatizaciu, ratanove velke sedenie... Takze je to sice materialno, ale aj zas aj citovo a psychicky je lepsie, ked nemame depky z coho zaplatit ucty, ci za co kupime plienky... Tiez co dost zien riesi, vlzle vztahy so svokrovcami, lebo su vsetci na hromadke v jednej chalupe...
A ak si vystudovana pravnicka, co je dost tazka skola, kamoska skoncila pravo, ma 32 r.neustale sa vska stale uci, studuje, zvysuje si kvalifikaciu.. To nedobehnes a uz pr detoch si to neviem realne predstavit, kamoska je bezdetna, slobodna a karieristka trochu, neviem kazdy sme iny zase a to je aj dobre... Len mna by stvalo, vlastne spolu dokopy kolko rokov, energie, casu som dala skole a prd z toho.
Autorka: A aky je problem? Ani na miesta vysetrovatelov a skratencov nemaju bohvieaky zaujem, lebo stale je to praca v zbore a nie kazdemu vyhovuje. Ja nerobim v PZ, ale policajtov poznam a u nas su volne miesta na 2 vysetrovatelov a nevedia ich obsadit. Teraz tam maju jedneho cakatela co vystudoval socialnu pracu preto musi robit cakatela a ist na vysetrovatelske skusky. Ak nesnivas o pravnickej kariere, aky je problem? Pracu mas a nazor inych zien ti moze byt u prdele. Drzim palce. Mozno si zvyknes, praca v zbore aj maju aj kopu socialnych vyhod.
Ale inak presne sú tie reakcie niektorých z okolia o tomto. To prečo si študovala takú ťažkú školu, aby si potom išla na matersku? Prečo zostavas s každým dieťaťom 3 roky doma? Prečo sa nesnazis vybudovať si karieru ešte pred 30tkou? Pre mňa je to divné, ja mám na prvom mieste rodinu, deti a neplánujem kariéru v tom zmysle ako sa tu píše - advokácia a podobne. Ja si kariéru predstavujem v zmysle začať niekde na nízkej pozícii a postupne sa vypracovať na vyššie pozície. Dnešná žena má ale asi venovať veľkú pozornosť rodine, práci, sebe, všetkému, robiť všetko vo veľkom a hnať sa za dokonalosťou. Keď taká ale nie je, tak je pre niektorých divná 🙂
To nie je pravda. Ja som napriklad ako absolventka prava nemala ani frajera. Cize ked by som aj chcela rodinu a bola rodinne zalozena, co som, tak nebolo tu rodinu s kym zalozit. Zivot to zariadil tak, ze svojho muza som stretla az pred 30kou. V case svadby som uz mala justicnu skusku. Robim v odbore. Ty si proste mala stastie na zivotneho partnera v inej etape zivota a myslim si, ze si sa rozhodla dobre. Neries cudzich ludi. Oni neziju tvoj zivot.
Autorka. Z ktoreho prispevku mi mala natalienka12 adresovat prvu vetu? Vyjadrila sa 2x.
Len ma zaujima co ta ohladom mna zaujima.
@number19 prvá veta je len jedna 😂 prvá veta prvého príspevku. už naozaj.... Netvár sa, že nevieš. To je vysvetlenie ako stvorené pre tvoje domnienky, že miesto som mala vybavené...
Autorka a aké reakcie si čakala? Žiješ v tejto krajine tak vieš aký je tu väčšinový spoločenský názor nato. Či si si myslela, že tu je diametrálne iná spoločnosť s inými názormi? Tak ako si si zariadila svoj život je len tvoja vec aj keby si s právom bola celý život žienka domáca tak to každému môže byť jedno. Poznám ženy ktoré sú kariéristky a nemajú žiadne deti a nepríde im to divné, poznám ženy, ktoré nikde nepracovali a tiež im to nepríde divné to isté aj ľudí, ktorí nešli na VŠ jednoducho si ži svoj život a nerieš názory ostatných ty vieš čo je pre teba najlepšie a čo nie. To, že drvivá väčšina z práva ide si urobiť kariéru na justičné, advokátske a ostatné skúšky je najmä preto, že potrebujú tam využiť to, čo sa naučili za tie roky a nie preto, že skôr by nechceli rodinu len po 10 rokoch sa učiť stovky strán teórie, desiatky zákonov, ktoré by sa zmenili a zabudli by bolo nelogické.
Autorka: ty si nenapisala, ze ides do PZ, nezainteresovany clovek nevie, ako funguju pomery v PZ a ze tam doslova beru kazdeho, lebo su radi ze im tam ludia s vysokou skolou vobec idu. Nikto ale nevie, co skutocne praca v zbore obnasa a co vsetko tam budes musiet pretrpiet a zniest. To ludia mimo odboru nevedia a myslim, ze to celkom nevies ani ty. Preto sa
@number19 domnievala, ze mas miesto vybavene, lebo je v povedomi verejnosti zafixovane, ze do statnej sluzby sa inak ako po znamosti neda dostat.
Autorka: Ved si to sama napisala, ze ti tam pracuje muz a poznas 10% uradu v ramci tej statnej sfery kam nastupujes pracovat....tak asi si nesla na pohorov ako anonym.
Je super ze ides robit.
Nic proti, ale netreba hovorit o kariere, lebo to sa moze dotknut zien, ktore to po pracovnej stanke dosiahli dost daleko aj bez manzela, majuc zaroven funkcnu rodinu s detmi.
To do coho ides ty je protezovany job, kde sa velmi sama nemusis presadit a pravdepodobne nebudes mat vela sanci vyuzit svoje vzdelanie po takej dlhej pauza.
Takze tu nehovorme o modele, dala som matersku s 2 detmi a teraz mam este z nicoho (ziadna pracovna skusenost) karieru.
Ty nemas karieru, manzel ti nasiel nejaku pracu. Ozvi sa po 10 rokoch a potom tu trep nieco o tvojej kariere po dvoch materskych.
@number19 V tomto s tebou nesuhlasim, ak jej manzel je radovy policajt asi tazko jej nieco vybavil. A ver mi, do policajneho zboru vezmu velmi radi vysokoskolaka, lebo fakt tam nikto nechce robit.
@number19 do PZ sa nerobi pohovor ako do sukromnej sfery, tam je vyberove konanie vratane fyzickych testov (beh, plavanie a neviem co este, kedze som to neabsolvovala, presne neviem).
Autorka: A vážne sa čuduješ, že ti @number19 píše, že si sa do práve dostala po známostiach? Veď sama si napísala v jednom príspevku, že ideš pracovať tam, kde robí tvoj muž a poznáš tam 10% zamestnancov. Je super, že si prešla 4 kolami pohovorov a musíš vyhovieť aj po zdravotnej stránke, ale určite na teba nepozerali ako na úplne cudzieho človeka. Či chceš, alebo nechceš, to je fakt. A drvivá väčšina žien hľadajúcich si prácu po rodičovskej proste túto výhodu nemá. A obzvlášť keď nemajú absolútne žiadnu prax v 30-tke. Tvoj pohľad na vec mi príde značne zidealizovaný.
A tiež by si mohla trochu mierniť prezentovanie ako málo zarobíš. Tých 997 eur v hrubom nemá veľa žien s dlhoročnou praxou na svojich pozíciách (teraz nehovorím len o VŠ vzdelaných), resp. mnoho študovaných ľudí pracujúcich vo svojom odbore, ktorí majú tú smolu, že pracujú v sektore spadajúcom do tabuľkovej mzdy.