icon

Najskôr rodina, potom kariéra

2. jún 2021

Sú tu aj ženy, ktoré to v dnešnej dobe majú naopak - najprv rodina, a potom kariéra? Cítim sa občas ako divná. Počas vysokej školy som mala 2 brigády v odbore, potom počas štátnic som otehotnela a tehotná po škole som sa už nezamestnala. Porodila som 1. dieťa, po 2,5 roku druhé dieťa a až teraz na prahu mojich 30. narodenín sa chystám prvýkrát normálne pracovať (t.j. nie na brigádu). 99% mojich známych to má naopak - najskôr práca, a potom deti alebo väčšina mojich rovesniciek (z VŠ) deti ešte ani nemá a venujú sa len postupu v kariére. Ja som so svojím životom aj s rozhodnutiami v ňom zatiaľ spokojná, nemám pocit, že som niečo zameskala. Veď niekto pokročil v budovaní kariéry a niekto iný (ja) zas pokročil v budovaní rodiny. Ale občas mám pocit, že sa na mňa ľudia (len ženy, muži toto neriešia) pozerajú cez prsty, že som si toľko rokov dovolila byť na rodičovskej dovolenke, bez práce. Som divná v tomto svete?

autor
3. jún 2021

@felicitab veď práve preto som to prezentovala ako "málo", pretože toto nie je pozícia, pri ktorej sa dá hovoriť ako o nejakej spravenej kariére. A tiež je to len prvé číslo v tabuľke...

meluela
3. jún 2021

@number19 ja mam tiez dobru skusenost s tymto ... po skole dlhe roky na predlzenej rodic., mala som nervy ako sa zamestnam a uplne v pohode na prvy pohovor len tak cez profesiu, dobra vcelku slusne zaplatena praca v odbore. Tak ale treba asi vediet nieco ci si trh ziada, jazyky a aj nieco naviac, byt zorientovana v diani nie preto ze treba, ale preto ze to cloveka naozaj zaujima. Plus BA a predcovidovy pracovny trh, ktovie ako je to teraz.

autor
3. jún 2021

Moja prvotná idea nebola rozoberať tu kde budem pracovať, aku kariéru (mám možnosť) spraviť a čo vôbec znamená slovo kariéra pre jednotlivca... Ale zistiť, či sú aj iné ženy, ktoré to majú takto a možno si prečítať také uistenie (ako tu párkrát zaznelo), že nezáleží na tom, aké predstavy majú o našich životoch druhí a ako nás posudzujú, dôležitá je vlastná spokojnosť.

u2jana
3. jún 2021

Uráža ťa to preto, lebo kdesi hlboko vo svedomí vieš, že majú pravdu ;) keby si s tým bola ok, tak sa to tu neriešiš... ako vravim máš job, ok... nerieš ;)

felicita027
3. jún 2021

@u2jana to ma hneď ako prvé napadlo už pri prečítaní názvu diskusie človek, ktorý je vnútorne ok s tým ako žije nepotrebuje riešiť názory druhých a človek, ktorý nemá vlastný názor tak si ho potrebuje takto získať.

elementissa
3. jún 2021

@number19 anooooo ;) v piatok som este plakala, ze nic, v pondelok posledny naplanovany pohovor, s manazerkou sme si super sadli a v utorok som uz mala ponuku v maili 🙂 a je to korporat, prene tam, kam som chcela ist a este aj pozicia taka, aku som chcela asi najviac 🙂 dakujeeeem

elementissa
3. jún 2021

@luccija vela veci som si uvedomila az neskor. A hlavne, otehotnela som v "zlom" obdobi. Chcela som otehotniet pocas toho, ako som mala full time job, aby bola dobra materska, ale nedarilo sa, lebo praca bola velmi stresujuca a mne sa spustila retaz fyzickych problemov z dlhodobeho stresu. Dala som vypoved, nasla si inu pracu, ale na zivnost, este som sa ani nerozbehla poriadne a bum, 3 mesiace po prechode do novej sfery som ostala tehotna. Na rizikovom velmi zlom tehotenstve, ktore ma takmer stalo zivot. Tiez som chcela mat dieta mlada, nemala som odkial vediet, ze tehotenstvo moze byt az take hrozne, netusila s predtym, ze 8 mesiacov budem na infuziach... Chapes, to su veci, s ktorymi prvorodicka absolutne nerata. A ked som prisla do novej prace, verila som, ze sa rozbehne a dobre bude. Ale po 3 mesiacoch som otehotnela a ostala som PN, bez prijmu a kedze som bola zivnostnicka, tak aj bez materskej. Ver mi, ze tak som si to nepredstavovala a nevidela som dosledky toho, ze "ved nechame tomu volny priebeh". Inak ma tato skusenost velmi poznacila a nikto by ma uz nedotlacil do dalsieho tehotenstva. Ja to vnimam ako rusku ruletu.

luccija
3. jún 2021

@elementissa tak to ano velmi zly zaciatok.Mas to za sebou vies co chces, mas pracu nech sa dari🙂

number19
3. jún 2021

@elementissa Tak gratulujem. Neverila som tomu, ved vies, ale super!!!! 👍

777januska777
3. jún 2021

Autorka neber to tak, vieš ono vacsina bab je zvyknutá na zivot samostatnosti, na nikoho sa nespoliehat, ani na muža. Ale ja osobne si myslím, ze je to veľmi veľký tlak na človeka a potom aj tie baby sú také nervózne a nepríjemné. Podľa mňa je krásne a úžasné, že si našla manžela, ktorý ti rozumie a podporuje ta. Lebo pravdepodobne aj pre neho je rodina dôležitá. On mal pocit zodpovednosti k rodine a k tebe a pre neho osobne to pravdepodobne dávalo a dáva pocit mužnosti, ktorý muži tak potrebujú. A tebe to dáva pocit istoty, ktorú zas potrebujú ženy. V dnešnej dobe je krásne vidieť tieto vzťahy, netráp sa týmito babami, bud šťastná a vďačná za svoju rodinu a za radosť ktorú máš. Podľa mňa osobne mas oveľa viac ako väčšina bab na koniku. 👍

autor
3. jún 2021

@777januska777 ďakujem za pekné slová. Uisťujú ma v tom, že som na správnej ceste, lebo je to presne tak ako píšeš.

elementissa
3. jún 2021

@luccija
@number19 dakujem dievcata 🙂

mamutka
3. jún 2021

Autorka, musíš už nieco pochopiť. Píšeš, že ty máš na prvom mieste rodinu, deti a pod, až potom prácu. No, omyl. Väčšina zien ma na prvom mieste rodinu, deti. Nie ze ty si divná, lebo ti je rodina viac. Už si to nenahovaraj. Iné ženy ale museli po skole makať na jedlo a strechu nad hlavou, nemali chlapa, ktorý by povedal ze on sám zaplatí všetko jedlo, nájom, nábytok, dovolenku, poistky, telefón, auto, handry.... Asi ťažko budú ženy hneď rodiť deti, keď musia najskôr zarobiť. Mala si len šťastie na chlapa co bol zaopatreny a našiel ta dosť skoro na to, aby si rodila hneď po škole. V takej situácii by veľmi veľa žien riešilo najskôr deti a až potom pracu. Takže to nie je nejaká výnimočná neštandardna voľba, ľudia sú tlačeni okolnosťami a podla toho si vyberajú. Áno, niektorí si po skole vyslovene užívajú a aj keby mali podmienky na rodinu, odkladajú to, ale nie je ich zas až toľko. Proste ženy musia najskôr makať a potom rodit. Ak máš pocit, že sa cítiš divne medzi ženami po 40tke, ktoré majú rovnako staré deti, možno je to naozaj len pocit. A možno si naozaj úplne iná, pretože ony toho v živote už museli preskakat oveľa viac ako ty a museli sa riadne obracať, pretože nemali na ruziach ustlané.

777januska777
3. jún 2021

@mamutka no myslím si, ze keď si prečítaš príspevky co su tu adresované autorke, tak sa nečudujem, ze sa cíti divne. Práve tie ženy co "Nemali na ruziach ustlane" sa tu do autorky navazaju, ze keby nemala chlapa nema ani robotu, ze len vďaka nemu niečo ma, medzi riadkami je to neschopná baba, ktorá sa nevie o seba postarať a musi sa spoliehať na chlapa a isto po čase tu bude písať ako chce od neho odísť a podobne. Autorka sa len brani, ja sa jej nečudujem, ze sa cíti divne, ked ju ženy až priamo odsudzujú zato, ze sa dovolila spoliehať sa aj na muža.

autor
3. jún 2021

@777januska777 tiež to takto vidím, že väčšina žien, ktoré najskôr riešili kariéru a až v neskoršom veku deti, si potrebuju dokazovať niečo a navážať sa tu do mňa. Neviem prečo sú ženy takéto, muži na toto nikdy nenarazaju, neriešia to. Presne toto som mala na myslí aj v úvodnom príspevku. Tieto typy žien, ktoré sa na mňa pozerajú cez prsty zato, že som si dovolila byť 6 rokov doma bez práce. Môj to berie automaticky, že sa postará o rodinu aj finančne.

gazpalm
3. jún 2021

Drzim palce , neviem co tu zeny do teba skacu🤣 ja som mala deti v 21 a 23 popri skole a ked som mala 25 a pol roka nabehla som do prace ,len tak som si pol roka pred ukoncenim rodicaku rozposlala zivotopisy ,lebo doma ma uz islo utrhnut 😆 a presne ,teraz mam 32 a do prace velmi rada prijmem mamicky v mladom veku uz s detmi,su drave,pracovite a vedia si manazovat cas...teda vacsina ...presne si pamatam seba ,drela som ako diva ,lebo ma to po tych rokoch pri plienkach jednoducho strasne naplnalo ...teraz uz mam volnejsie tempo 😆 som rada ,ked mam dovolenku

1gabriela13
3. jún 2021

No ja si práve myslím ze si dobre spravila. Ak by som mohla vrátiť čas, tak aj ja porodim hneď po výške, síce len jedno dieťa, ale podľa mňa to je oveľa výhodnejšie. Co sa týka pracovných skúseností, ak máš vyštudovaný nejaký odbor tak sa tomu môžeš venovať kľudne aj neskor. A keď si šikovná ako si písala ze si prešla pohovorom, tak nemá ta co trápiť to, že až teraz začínaš pracovať. Vonkoncom zamestnávateľa keď si prijatá to vôbec nebude zaujímať ale si mala pracovné skúsenosti ak si prácu odvedies ako máš. Ja si myslím ze si rozhodla správne. A to ze kto si co myslí, to ťa nemá čo trápiť. Ženy sú zákerné tak i tak, takže ak by si mala haldu pracovných skúseností, našli by si iný dôvod pre ktorý ťa môžu ohovárať😄takže teš sa z rodiny a nič ti neušlo.

mamutka
3. jún 2021

@777januska777 mne sa zdá, že tu do nej vyslovene skákala len jedna, s tým, že job jej dohodil muž, ale tak možno mi niečo uniklo.
Mne to cele príde na hlavu vôbec riešiť, na čo dokola písať, že tie co najskôr riešili kariéru na ňu pozerajú inak? Veď je to blbosť, už som to písala, tie ženy neriešili kariéru! Makali na živobytie. Zamestnať sa a platiť účty a zarábať na splátky hypo, to nie je to, že si žena zvolila kariéru. Máloktorá tu reálne ma nejakú kariéru, nie len proste prácu. Keď to niekto vidí takto, nech sa potom nečuduje, že sa naňho divne pozerajú.
Áno, ženy to unavuje, keď im mladé babenky "môj chrustik zarobí na všetko" alebo "ocko mi kúpil byt" naznačujú, že pre ne je rodina naj, lebo rodili skôr a tie co rodia po 30tke sú karieristky. Mne sa nechce veriť, že dnes, keď na všetko treba driet, mladí si ledva zozenu bývanie za ťažké prachy, všetko ide do hypo a pod, ešte niekto myslí, že ženy rodia deti po 30 kvôli kariére. Sak to je pre boha len nutnosť nejako zarábať a neostat s dieťaťom pod mostom. Je úplne zbytočné zaoberať sa tým ako na ňu pozerajú iné ženy. Kokos, ja mam 45 rokov, malé deti a jazdím MTB, na mňa sa ženy pozerajú ako na vadneho dementa, ja by som mohla rozprávať 😅 na čo riešiť iných, každý máme iné podmienky. Čím viac to bude baba rozpitvavat, tým viac negatívnych reakcií môže nájsť. Nech si každý užíva život ako si zariadil, kým nikoho neotazuje a svoje deti miluje, tak je to top matka, či už rodila 20, 30 alebo 40 ročná

777januska777
3. jún 2021

@mamutka a vidíš a každá (alebo skoro kazda) co musela makať na živobytie sa na druhú co mala po výške deti pozera ako na chuderu. A prečo vlastne? Mala iné možnosti, iný odrazový mostík v živote no a co? Každý mal v živote niečo lepšie niečo horšie. Lenze ja skôr mam pocit, ze zeny chcú tu co mala to "stastie" si založiť rodinu prijam nenávidia a akoby ju chceli trestať za to, ze si vôbec dovolila mat inú možnosť inú výhodu ako ony. Nedoprajeme, ale najradšej by sme ešte stazili. Lebo však nebudú mať nejakú výhodu. Verejná mienka je drsná a ak ma okolo seba väčšinu ľudí co sa na ňu pozerajú ako na divne, tak aj ona si divne pripadá a asi sa chce uistiť, ze to je normálne to co ma.

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
basska_b
3. jún 2021

@strapatapupava chápem, ale ja to mam s mojimi rodičmi dohodnuté. Určite by som im nevesala na krk nieco, čo nechcú. Ale oni sa na to vyslovene tešia už dnes a počítajú dni. To len dnes je taká doba, že aby každý dal každému svätý pokoj 😁

mamutka
3. jún 2021

@777januska777 nemyslím si, že to je také zlé, snáď zďaleka nie každá tak pozerá, ale hlavne asi treba prestať riešiť tie kariérne veci, lebo to je cele o inom. O tých podmienkach pri štarte a pod. Určite jej práca urobí dobre, je fajn byť v kolektíve a hovoriť aj o iných veciach ako varení a detských programoch. Možno si potom nebude tie pohľady a reči ani všímať. Možno ma vyslovene poblíž zenu/ženy, čo jej sproste závidia, je to smutné, ale takých mame v okolí žiaľ mnohí. Tí ľudia pritom človeka reálne ani nepoznajú. Mne je jedno, čo kto ako ma, hlavne nech je dobrý človek.

quaxi
3. jún 2021

ja som na tom rovnako. Divna som, a som na to hrda 😀 Popri skole som pracovala na pol uvazku uz v odbore, takze som na konci skoly mala 3r prax. 22rocna som si brala hypoteku, vdaka tomu ze som tie prace mala na TPP, tak nam hypo tesne vysla. Po VS rovno na matersku, ktora pri 2 detoch trvala cez 6 rokov. Bolo to velmi tazke, hypoteka na krku, sice sme velmi setrni a aj sme mali aspon trosku nasetrene ale ulava z financneho hladiska prisla az ked som sa zamestnala. V 30tke som hladala pracu, v zivotopise 3 roky praxe kedysi davno, kvalitna VS (IT) a 6 rokov MD. Myslela som ze nemam najmensiu sancu. Na profesii som nasla ponuku na moj dream job, junior poziciu. Ozvali sa, tak som sla na svoj jediny pohovor, zobrali ma, odvtedy tam robim. Ziadna protekcia, nikoho som tam nepoznala a v zivote som nic nemala vybavene po znamosti. Praca mi sadla, z uplneho juniora som sa postupne za 7 rokov vypracovala na experta a nasledne manazerku. Ponuky na inu pracu dostavam niekolkokrat mesacne. Do svojho timu som uz zobrala niekolko zien v podobnej situacii takze minimalne u nas mate sancu 🙂
Deti sme mali neplanovane a nikdy som to takto nechcela, ale nakoniec mi to vyslo najlepsie ako mohlo a som za to velmi vdacna. Keby som si to planovala ja, myslim ze by som deti odkladala tolko, az by som sa ku nim nikdy neodhodlala, a to by bola skoda.

zuzanockamt
3. jún 2021

@basska_b nejde o to, že chce mať každý pokoj...my už napr. so starými rodičmi nemôžeme počítať na opatrovanie, majú zdravotné problémy a vek 70+ ... A moji sú napr. po 40 rokoch práce s deťmi totálne vyhorení

gazpalm
Autor odpoveď zmazal
littlebubble
4. jún 2021

@basska_b Nie je to pravda.Napríklad moja mamima by sa z vnúčaťa tešila.Čaká ju však ešte viac ako 15r práce.A svokra tá sa teší, ale už na nás tlačí lebo za pár rokov už nebude schopná behať za dieťaťom kedže už teraz je na dôchodku.

Vek starých rodičov je dnes už vysoký kedže ich deti majú deti po 35/40 alebo sú ešte pracujúci.Dnešná nová generácia už vôbec nebude mať na pomoc starých rodičov.Kým budú mať deti tak ich rodičia už budú mať cez 80.

rain294
5. jún 2021

ahoj, ja som rovnaky pripad. pocas mojej vysokej sme sa s muzom zobrali a promovala som uz tehotna, planovane, manzel uz zarabal. teraz cakame druhe babatko. takze planujem este macimalne dva roky na RD a zacnem hladat pracu. pocas posledneho polroka som mala 3 ponuky, ale kedze som tehotna, odmietla som ich. mam vystudovany IT odbor a velmi dufam, ze nebudem mat problem najst nieco. hoci ano, toto je smer, kde je pokrok asi najvacsi. manzel s tym nemal problem, chceli sme to takto obaja. ale ano,aj ja mam pocit, ze ludia divne pozeraju (napr.svokrovci, proste neberu ma plnohodnotne, vsak som este nepracovala..). kamaratky, ktore si uzivaju zivot, bez deti, taktiez nechapu.nic nelutujem, poznam az prilis vela pripadov, kedy kariera bola dolezitejsia (ved aj celkom normalny postup, ze najprv zabezpecit sa a potom planovat rodinu) a deti bohuzial neprichadzaju. je to kazdeho osobna vec, ak si takto spokojna, neries, a nech sa ti dari 🙂

autor
5. jún 2021

@rain294 ahoj, ďakujem ti a aj ja tebe prajem, nech sa ti darí a určite sa ti aj bude dariť po rodičovských dovolenkách pri hľadaní práce. Viaceré baby tu písali, že v IT nie je taký veľký problém s prácou aj v takejto situácii. Mňa tiež nie práca trápi, ale skôr to nepochopenie okolia. No trápi.... To je silné slovo, len skrátka ten pocit, že či som nejaká divná 😃 Začala som si ale všímať iné mamičky v škôlke, čo sa týka toho že nosia deti do škôlky na 8mu a prichádzajú pre buď medzi prvými o 3tej alebo niektoré dni dokonca už na obed pred spánkom... Tak je mnoho mamičiek, ktoré sú na rodičovskej dovolenke s mladším dieťaťom ako ja alebo ďalšie, ktoré mladšie dieťa ani nemajú a asi teda nepracujú alebo maximálne na polovičný úväzok, keď to takto stíhajú.

elementissa
5. jún 2021

Autorka a ako ty vies, ako tie ine mamicky robia? Lebo ak si zaregistrovala, tak za posledny rok bola vacsina prac presunuta na HO. Kludne moze ta mamicka zacat pracovat o 6tej, jej muz moze byt tiez na HO, tak on rano dieta nakmi a oblecie, ona si potom na chvilu odskoci, zoberie dieta do skolky, vrati sa domov a pokracuje v praci do 14:30.
A pred tretou je naspat po dieta. Niektore dni moze prist po dieta pocas obednej prestavky, da ho spat doma a ona sa vrati opat k praci. Ak mas home office a flexibilnu pracovnu dobu, tak si vies menezovat ako pracovat. Ja dieta v skolke nemam a napriek tomu pracujem. A ano, vela zien, ked sa vrati po materskej do prace ma 6h uvazok, takze stihaju vyzdvihnut dieta zo skolky. Nie vsetky zeny lopotia v obchode alebo fabrike a nevedia si usposobit pracovnu dobu. Ale to vobec nebolo predmetom diskusie. Ty si sa pytala, ci to aj ine zeny maju tak, ze hned po skole rodili a nemali ziadne pracovne skusenosti. To absolutne nesuvisi s tym, kto kedy prinesie a vyberie dieta zo skolky.

matkahelka
5. jún 2021

@elementissa v ziadnom korporate nemozes zacat o 6.00, to po prve. pracovnu dobu mas sice z casti variabilnu, ale ak sa europske pobocky otvaraju o 8.00, ty budes na prd online od siestej. po druhe, na SR je uboho malo firiem, ktore ponukaju iny ako klasicky uvazok. a po tretie, neviem si fakt predstavit fungovat doma s 3r.dietatom na HO 8.5- 9 hod. ako to mam trebars ja teraz. potrebujem sa plne sustredit, kedykolvek mozem mat neplanovany hovor a 90% veci riesim online. ja som mala problem doma fungovat so skolackou, ktora je samostatna a nie so skolkarom. a nieze ja, ale u nas vo firme si nikto nedovoli s deckom za zadkom robit, lebo ten vykon je potom taky -aky je. takze ja rozpravkam o tom, ze tie mamicky, ktore su o 12 ci 15 ready vyberat deti zo skolky, lebo su na HO, fakt neverim.