icon

Najskôr rodina, potom kariéra

2. jún 2021

Sú tu aj ženy, ktoré to v dnešnej dobe majú naopak - najprv rodina, a potom kariéra? Cítim sa občas ako divná. Počas vysokej školy som mala 2 brigády v odbore, potom počas štátnic som otehotnela a tehotná po škole som sa už nezamestnala. Porodila som 1. dieťa, po 2,5 roku druhé dieťa a až teraz na prahu mojich 30. narodenín sa chystám prvýkrát normálne pracovať (t.j. nie na brigádu). 99% mojich známych to má naopak - najskôr práca, a potom deti alebo väčšina mojich rovesniciek (z VŠ) deti ešte ani nemá a venujú sa len postupu v kariére. Ja som so svojím životom aj s rozhodnutiami v ňom zatiaľ spokojná, nemám pocit, že som niečo zameskala. Veď niekto pokročil v budovaní kariéry a niekto iný (ja) zas pokročil v budovaní rodiny. Ale občas mám pocit, že sa na mňa ľudia (len ženy, muži toto neriešia) pozerajú cez prsty, že som si toľko rokov dovolila byť na rodičovskej dovolenke, bez práce. Som divná v tomto svete?

ivasteva
2. jún 2021

@zuvelyn Tak pri jednom dieťati som aj ja mala viac času, ale až okolo jedného roka mi to prišlo,že je to jednoduchšie. Dovtedy sme riešili veľa zdravotných ťažkosti s dcérkou, bolo to náročné. A keď prišiel synček ,tiež mal zdravotné problémy, proste veľa sa riešilo vkuse lekári, ja som bola z toho dosť hotová a vystrašená... No a čo sa týka toho ako som myslela robiť to správne...to som myslela výchovu, prístup k dieťaťu, nie že mu behám nonstop za zadkom. Snažím sa deťom čo najviac venovať, ale nezabúdam aj na seba.chodim športovať, stretavam sa s kamoškami. Je super, že ty stíhaš aj prácu, ak si ty spokojná aj dieťa , nieje čo riešiť. Ja som si deti začala viac užívať práve okolo toho jedného roka, najmä krúžky a nechcela som si to "kaziť " pracou. Ale nuda teda nehrozila , a najmä keď sme počas korony zostali všetci štyria doma.😅ale v podstate aj mimo korony, domácnosť a deti ťahám ja , pretože manžel dlho robí a priznávam som z toho unavená....Už teraz sa bojím, ako to budeme zvládať na jeseň ,keď budeme robiť obidvaja....

zuzanockamt
2. jún 2021

Tu nejde ani tak o plat, ale o to,že ako si sa k tej práci dostala...áno, áno, vieme, našla si na Profesii 😉 A jasné,že bez praxe a po toľkých rokoch doma si nemohla nič vyššie čakať

autor
2. jún 2021

@number19 neviem kto ti ako ublížil, že takto reagujes, ale ako som predpokladala, ideš si ďalej svoje. Bolo by pre teba prijateľnejšie, keby som si prácu nenašla vôbec alebo našla o 30 km ďalej, len aby som v tej práci nikoho nepoznala? Alebo o čo tu vlastne ide. Ja som bola zvedavá, či aj iné ženy to majú podobne ako ja, že najskôr mali rodinu a až potom pracovali. Keď si ty myslíš, že som divná 🤷 tak prosím.

avery95
2. jún 2021

Autorka, ahoj, hlásim sa k tebe 🙋😁 o pár dní štátnicujem a o pár týždňov čakáme prvý prírastok (a v najbližších rokoch snáď pribudnú aj 2-3 😁). S manželom sme mali takúto predstavu už dávno. Vždy som chcela byť vekovo bližšie k svojim deťom (samozrejme to je každého vec) a keď budem mať 40-45 budem s nimi chodiť po výletoch, budem im vládať a budeme kamoši 😀 taká zidealizovaná predstava. Ale hlavne, škola, práca, to to vždy bude a vždy sa nejaká nájde..ale naše telo stárne a nemusí byť stále jednoduché otehotnieť. Takže držím palce, nech sa darí 😉

rmm
Autor odpoveď zmazal
autor
2. jún 2021

@avery95 držím ti palce, nech ti všetko vyjde ako si praješ 🙂 ja si tiež idealizujem tie roky okolo 40-50 s už relatívne veľkými deťmi. Okolo seba mám dosť veľa žien, čo majú deti tak staré ako moje, ale už sú 40-50-rocne. Práve pri nich mám pocit, že som nejaká divná.

number19
2. jún 2021

Mne nikto neublizil. Ja som sem nepridala nejaky dezorientovany nerealny prispevok.

Ty so ziadnou praxou (vystudovane pravo pred 10 rokmi) dostanes pracicku v robotke svojo muza a prezentujes to ako najprv deti a potom kariera.A kto to este dal. A vsetci sa na mna divaju aka som divna. Ja s tym suhlasim. A vies preco? Lebo takto to nefunguje: mozno v 0,1%.
Muzicek ti totiz vybavil robotku a ty si nahovaras ze len kvoli 5 rokov prava si akoze sikulka ktore si teraz este dokazala najst robotku bez akejkolvek predoslej skusenosti.
Nechapem co sa tu snazis prezentovat?

loginexistuje
2. jún 2021

za mna ue uplne v pohode urobit si to tak ako to tebe a tvojmu manzelovi vyhovuje
ja osobn som robila uz pocas VS potom som rok odrobila po skonceni skoly a porodila v roku a pol som zobrala ale inu pracu (po odna sa nedala zvladat s dietatom) ked malo dieta 4 roky presla som na povodny typ prace a tam robim doteraz mne vyhovovalo ze dieta bolo skoro ale zasa som nebola bez praxe
ale mame v rodine zienku co neodpracovala ani rok (ma uz deti aj dospele) m t vyhovuje

kazda situacia a ludia su jedinecny

mame rodinnu znamu ma sedem deti bola dlho na RD a potom mala pracu v administrative muz jej vybavil a tak t funguje proste na odporucaniach nikto nechce vziat zenu co po par odpracovanych dnchnriesi ocr pn a pod
a teda plus ma vysoke naroky na plat

nech sa ti dari predpokladam ze je to armada a zvladnes t vsetko co k tomu nalezi

autor
2. jún 2021

@number19 máš nejaké komplexy zo svojho života?

autor
2. jún 2021

@loginexistuje ďakujem. Tiež si myslím, že je v poriadku to, na čom sa manželia dohodnú a nie to, čo si myslí spoločnosť/druhí ľudia o ich rozhodnutiach. Ja sa snažím byť vždy chápavá a empatická voči tomu, čo mi druhí hovoria o sebe a akosi očakávam to isté spätne, ale niektorí ľudia presne ako sa ukázalo aj tu, majú nejaké komplexy alebo čo. Potrebujú mať vždy navrch, dokázať si, že sú lepší ako druhí pre niečo...

number19
2. jún 2021

Nie, ja osobne nemam komplexy (osobne, profesionalne). Nemam totiz z coho ich mat, mam ale pracovne/zivotne skusenosti.
Svojim zivotom tu ale zaroven nepotrebujem nikoho deprimovat. A hlavne, beriem na vsetkych ohlad. Lebo nie vsetci maju take moznosti, stastie a predispozicie na taky zivot aky ja mam a tak to tu nebudem pretriasat na fore...ako napriklad ty.
Tymto z mojej strany tuto celu temu koncim (ty si tu ale nadalej prezentuj co chces)...prajem ti vsetko dobre v tvojej praci a hlavne prajem taketo iste pracovne "moznosti" vela inym zenam s detmi (ci s praxou, alebo bez praxe)...

elisebah91
2. jún 2021

Ahoj, nie nie si divna. Necitala som komenty...niekto sa na deti a rodinu citi skor ako ty, niekto neskor...moze to vyzerat kadejako no a co? Je to tvoj zivot a vase rozhodnutie...akoby ta materska bola ozaj dovolenka..haha...ja mam 30 cakame tretie, tiez budem dlho na MD, nevadi...raz do roboty pojdem..

oblecenie99
2. jún 2021

Študovala som to co ty, robila big kariéru, vekovo sme cca rovnako na tom.. Keby som mohla vrátiť čas, robím to opačne, teda tak ako ty.

autor
2. jún 2021

@oblecenie99 wow, toto ma zaujalo. prečo taký obrat? Kam si sa až dostala vramci kariéry, ak môžem byť zvedavá?

oblecenie99
2. jún 2021

Ale rýchlo dodám, že možnosti ako ty som na to vtedy nemala.

oblecenie99
2. jún 2021

Hm, ja som končila v ročníku, kedy zaviedli 5 ročnú koncipientsku prax.. Potom som sa nemohla cca rok zamestnať v odbore.. Ked sa to konečne podarilo, tak som akurát končila 5 ročnú prax keď prišla správa, že krátia na 3 🤦‍♀️ navyše sme vtedy boli na svadobnej ceste a sme si povedali, že z jedného pokusu dieťa asi nebude.. Čiže som otehotnela hneď na prvý pokus, tak som akurát pred advokatskymi kúškami 😀 ale už s dieťaťom. My sme boli len dvaja na všetko, naši pomáhali ako vedeli, ale v podstate sme riešili najprv bývanie, hypo, svadbu sme platili sami, potom tam bola vysnena svadobná cesta tak sme na to šetrili, potom prišiel malý 🙂 iba ľutujem, že roky prešli rýchlo a neviem, či stíhame aj druhé, keďže sa chcem vrátiť teraz do prace.. Preto ta otočka. Vždy som chcela mať dve deti, ale nechcem pustiť aj z prace, už som pre to veľa urobila,.. Uvidím co prinesie budúcnosť 🙂

autor
2. jún 2021

@elisebah91 tretie dieťa, to už je niečo, skláňam sa pred tebou 👏 tiež si myslím, že v tej práci bude človek vselijak ešte mnoho rokov, deti sú malé len raz a pokiaľ to rodinný rozpočet dovoľuje, prečo by sa žena mala nahlit do práce pred dovŕšením 3 rokov dieťaťa

autor
2. jún 2021

@oblecenie99 už chápem, človek by chcel aj to, aj to, ale naraz sa všetko mať nedá. Ja som zas upustila od koncipientury, keď som zistila, že v našom regióne taku prácu ponúkajú zadarmo. Nechcem byť otrok. Uprednostnila som preto najskôr rodinu a že po prvom dieťati sa rozhliadnem po práci. Druhé dieťa, som vravela mužovi, že si urobíme tak o pár rokov. Ale on chcel veľmi po sebe deti, aby boli parťáci a že určite potom, keď si začnem budovať nejakú kariéru, už nebudem chcieť ísť opäť na materskú venovať sa 3 roky dieťaťu. Keď tak čítam, čo píšeš, tak tiež by sa mi nechcelo ísť v tvojom prípade do druhého dieťaťa po toľkej obete, ktorú si urobila pre kariéru. A že jeho už aj čas tlačí, o 8 rokov je starší odo mňa a nechce mať malé dieťa na staré kolená. Tak som súhlasila, že to skúsme a keď sa zadarí, má to tak byť, keď nie, tak nie. Jasné že sa tiež na prvú šupu zadarilo, ale to si mala vidieť tie ťažko skryvane sokove reakcie okolia.

zuzanockamt
3. jún 2021

Autorka - Super si sa prispôsobila mužovi, to tiež zapadá do skladačky táto info - len on, on, on a ty poslušne plníš ...

autor
3. jún 2021

@zuzanockamt predpokladám, že feministka ako si ty by sa nikdy neprikonila k mužovmu názoru. Nieže ťa niekto onalepkuje ako poslušná a submisivna. Môj muž nechcel, aby som tam išla robiť nekvalifikovanu robotu. Práveže si predstavoval že sa budem uchádzať o vyššieho súdneho úradníka alebo v centre právnej pomoci. Takže toto ako si ma tu zaskatulkovala, že poslušne plním, je rovnaká škatuľka ako feministka na teba

leuchtturm
3. jún 2021

anonym: ona nie je feministka, len zavidi a na internete kope, kde sa da

sticker
zuzanockamt
3. jún 2021

@leuchtturm čo závidím? Plat 750 v hrubom 😂 ?

liljana
3. jún 2021

Vacsina ludi sa snazi zarobit, ked su mladsi a bez deti, potom postupne uberaju na tempe. Venuju sa rodine a uzivaju. Ak si uzivas v mladosti, bude sa ti starsej tazko zvykat stihat za mladymi v pracovnom tempe a este aj stihat deti po praci. Cim viac rokov, tym je menej sil na vsetko, najmä na pracu.
Je kazdeho vec, ako si to rozdeli, energiu a sily a ako dlho zostane doma. Lebo ak sa nahodou rozidete, najcastejsie od "velkorysych" muzov, co chceli a suhlasili, aby zena bola dlhodobo doma,(lebo mali svoje pohodlie) je najtazsie dostat nejake normalne vyzivne na deti. Budu "rozhorceni", ved oni jej uz umoznili nepracovat pocas manzelstva, co este chce od nich po rozvode. Najma ak sa rozidu v zlom. Co vacsinou ano, lebo v dobrom ludia zostavaju spolu.

leuchtturm
3. jún 2021

@zuzanockamt clovek sam spokojny so sebou nema dovod rypat do druhych 😉

autor
3. jún 2021

@zuzanockamt písala som to v niektorom príspevku, je to už v čistom 😃 tu ozaj nie je čo závidieť, len nechápem prečo ma sudis

zuzanockamt
3. jún 2021

@leuchtturm aj ja to vravím 😉

leuchtturm
3. jún 2021

@zuzanockamt tak si to uved aj do praxe

sticker
zuzanockamt
3. jún 2021

@leuchtturm rozkaz 😂😂😂 aj ty podobne, aj pani autorka

darina77
3. jún 2021

@number19 prečo máš potrebu neustále rýpať do autorky. Závidíš? Nevidím dôvod aby si právnička nenašla prácu aj bez známostí.

zuvelyn
3. jún 2021

Dámy a nie je to jedno? Ved aj keby ju do roboty niekto vyslovene pretlačil, je to len špička ľadovca. Pracovať za nu nebude nikto, presadiť sa bude musieť sama.