icon

Návštevy počas šestonedelia

elalala
4. mar 2023

Ahojte, skusím sa opýtať aj tu. Aký máte názor, či preháňame alebo zamýšľame normálne? Alebo ako ste to mali vy s prvým dieťaťom.
Čakáme prvé bábätko, tak nemáme skúsenosť...s mužom sme sa zhodli na tom, že keď prídeme z pôrodnice, chceli by sme byť sami. Povedala som, že už teraz mám strach z toho, ako to budem po pôrode zvládať, aká bude malá, ako nám to spolu pôjde, vlastne aj ja ako sa budem zotavovať. Povedala som, že by som bola najradšej aspoň prvý týždeň úplne sama, len my traja doma, aby sme si na seba zvykli ako rodina. Potom nech prídu moji rodičia a svokrovci na pár hodín pozrieť malú, ale to stačí, proste chcem mať v šestonedelí pokoj. Môj muž to úplne chápe a súhlasí a povedal, že dobre, takto to bude, mám pravdu. Medzi rečou som tak nenápadne svokrovcom (ktorých mám inak strašne rada a máme super vzťah) povedala, ako to vidím, že v tom šestonedelí chceme byť sami, ale 1 návšteva na chvíľu bude v pohode a moja svokra sa len zasmiala a povedala, nech si to vyhodím z hlavy, oni sa na malú hrozne tešia. Nereagovala som na to, už predtým sme sa pochytili, tak som nechcela spúšťať ďalšiu takúto debatu. Tak mi povedzte, ako ste to mali vy? Stanovili ste si hranice alebo bolo vám to jedno? Mám na mysli pred vašim prvým bábätkom. Nechcem byť zlá, viem, že sa na vnučku tešia, ale my to tak proste cítime.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
motogirl699
4. mar 2023

@elizabet173 áno, to je na dlhšie 😅

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
orangiiina
4. mar 2023

@elalala toto poznám. Tiez som preto stresovala. Čaká ma to druhýkrát a zase sa ku mne svokra sťahuje na cele šestonedelie. Moja diplomatická odpoved je: “uvidíme v danej situácii ako bude, ci bude babo pokojne a ja sa budem cítiť na návštevu. Ak to bude neúnosné a nebudeme to zvládať, poprosime aj o vašu pomoc.” Ja spokojna, ona spokojna.
Možno bude babo take dobre a bude spinkať a ty sa budeš naozaj vyborne cítiť, že tu návštevu aj oceniš 🙂 ak to bude zle, tak im to v danej chvíli odkomunikujete. Jednoducho povieš, že zavoláte, keď sa budeš citit lepšie alebo babo bude napr. menej plakat. A hotovo.

mamelka
4. mar 2023

Urob ako to cítiš, pri starších dvoch to bolo lebo ,,chceme vidieť,, pri tretej to bolo ako som ja chcela a cítila. Musim za mňa napísať,že som si to najviac užila,vychutnala, po sekcii, v sestonedeli bolo pre mňa prvoradé zosúladiť sa s bábätkom a hlavne aby sme si na seba zvykli, ja som potom ponúkla prechádzku, vidia babatko,bábätko pospi, prevetras sa.

mamelka
4. mar 2023

@ildiko36 to,že ty nemáš,,problém,, neznamená,že druhá žena tak chce robiť. Ja som tiež deti nenechavala a nemali nikdy problém v škôlke. Pri najmladšej je to iste a keď príde brat jej krstný tak sa po ňom vesa a vidieť,ze ho ma rada a to sme 3m nemali navstevy

konikkon
4. mar 2023

@elalala hneď prvé dni boli u nás rodičia, naši súrodenci. Ja týchto ľudí neberiem ako návštevy. Mne to padlo vhod, keď si bábätko popestovali. Doniesli koláč, jedlo, uvarili... Moja mama chodila prvé dni každý deň, ja som si zatiaľ dala dlhú sprchu, manžel poupratoval a podobne. Nemala som úplne najkrajšie šestonedelie, bolo veľa plaču, mne každá pomoc, opora a rada od mamy či svokry padli vhod. Ale dôležité je, že JA som to takto chcela. Dôležité je, čo TY chces a podľa toho si zariad. Neakceptuj nič iné a buď sebecka. Inak, ja si neviem predstaviť, že mi svokra/mama povie, že si mám niečo vyhodiť z hlavy a že si ona urobí aj tak po svojom. Chápem ťa.

scorpionflower1
4. mar 2023

@elalala ach, ano, ja som tiez bojovala s rodinou v sestonedeli. Nechcela som navstevy a stale na mna robila natlak hlavne muzova sestra, vraj aj ona musela prijimat navstevy a rozpravala mi ako v porodnici ked jej syn konecne prestal plakat, tak aj ona zaspala po dvoch neprespatych nociach a ked zaspala za 30 minut ju zobudila navsteva. Porozpravala mi toto a potom odo mna chcela, aby som zazila to iste. Holt niektori ludia dbaju viac na tradicie ako na zdravy rozum.
Sestonedelie sme boli sami, aj ked nam furt vyvolavali a ked dosli (muzova rodina) dcera mala 8 tyzdnov. Svokra sa s nou odfotila sadla si na gauc a potom uz len kricala na mojho muza, aby jej dolieval vino, ja som bola zavreta v spalni, lebo som kojila a mala stale plakala. Ale doniesli navarane, to je fakt.
Odvtedy tu svokrovci neboli (svagrina ano) stale cakali, ze ja budem chodit nevyspata 150 km s parmesacnym dietatom k nim, aj ked vedeli, ze mi reve ako tur uz po 5 minutach v autosedacke.
Nechcem, aby to vyznelo prilis kriticky, ja ich mam rada, su fajn, ale denne by som sa s nimi nevedela stretavat, myslime uplne inak. Oni su velmi na take tradicie, ktore sa mne nepacia - ked sa narodi dieta tak sa hned idu opit a tak. Ja toto nemusim.
Moja mama to zobrala lepsie, aj ked jej to tiez trochu vadilo aj moja sestra bola nafucana, ale muselo ju to prejst. Ja si jednoducho nemyslim, ze je nutne, aby 10 clenov rodiny navstevovalo niekolkotyzdnove dieta. Najprv som sa ja musela naucit fungovat v novej situacii a nechcela som pri tom nikoho len mojho muza, bola som strasne unavena, mala v noci nespala, spavali sme cez den a nepotrebujem, aby mi tu niekto prisiel, ked mozem chvilu oddychovat. A okrem toho, bolo chripkove obdobie.

mamelka
4. mar 2023

@scorpionflower1 som toho istého názoru a ešte aby človek aj návštevu obskakoval a keď vyzeráš doslova ako vygrcany rezanec aby si sa tvárila fresh, happy, obskakovala,varila a mala aj upratané. Ja som neriešila kto sa urazí a kto nie. Keby štvrté čakáme spravim to isté. A pozerám konečne na to čo treba našim deťom a nie co vyžaduje okolie.

scorpionflower1
4. mar 2023

@mamelka ano, ja tiez myslim, inak taketo situacie este prisli aj po sestonedeli, napr. moj synovec je u mojej mamy, ochorie tam a ja tam mam prist s 3-rocnou dcerou a ked nedojdem; tak mam nadute telefonaty od matky, ze preco nedojdem, vsak ona navarila., ze som moc uzkostluva atd. Xy situacii pocas covidu atd. atd. Ale uz ich tolko neriesim, nech si myslia, co chcu. Keby mam druhe, spravila by som to rovnako.

mamelka
4. mar 2023

@scorpionflower1 my sme počas covidu boli na SK a sme ponúkli z muzovej strany aby prišli na terasu, že na vzduchu dáme caj/kávu, uvidia Máriu. Prišli svagrovci, jedna (nová svagrova) chcela ísť dovnútra. Ja som povedala,ze je covid a mame malé bábätko,že sa bojím. Ja som pri prostrednej skončila v nemocnici kde jej priedušky piskali lebo sa chodilo po navstevach,návštevy k nám lebo ,,sa patrí,, a vieš kto mi vtedy pomohol? NIKTO, muž musel 720km cestovať z DE na SK aby mohol ku staršej, čiže ja už v prvom rade pozerám na nás

eternity24
4. mar 2023

@elalala normálne rodina ku mne mohla prist. Sestra, tety. Doniesli mi nakup, alebo prišli iba tak na chvíľku. Na zosúladenie sa s dieťaťom som mala času dosť a aj priestoru.

zapalkazapalkova
4. mar 2023

@elalala my sme sa s muzom vopred dohodli, ze budeme sami a navstevy az ked ich zavolame (co nebolo skor ako 2 tyzdne). Babo sme im ukazali cez facetime, aj sme im poslali fotky, ale chceli sme byt sami a nastavovat sa na babatko a novy zivot + nechcelo sa mi ich obskakovat po takom vykone ako je porod.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zapalkazapalkova
4. mar 2023

@elizabet173 moju rodinu nemusim, ale na zaciatku mi vadili aj poznamky, ze nieco robim zle. Ale po tych 2 tyzdnoch iba s muzom to bolo uz v pohode aj s navstevou. Len su ludia a ludia. Niekto chape, ze niekedy nevladzes uribit ani tu kavu (zalezi od porodu) a donesie aj navarene alebo pomoze. A su ludia, kt prídu, sadnu do obyvacky a cakaju kavu (niekedy aj kolac) trosku podrzia dieta a padla
Pri druhom to bolo už iné, to ti bola babka castejsie aby postrazila aspon 1 dieťa 😁 a varila

scorpionflower1
4. mar 2023

@mamelka aaano, ja som zvadzala taketo boje cely covid. Aj teraz este zvadzam zas kvoli inym chorobam. Dcera zacala do skolky chodit, chytila tam covid, mala velmi dlho teploty, bola pozitivna dva tyzdne, zapchaty nos mesiac a svagrovci s dvomi detmi sa tyzden po tom snazili prist na navstevu s dvomi skolopovinnymi detmi pricom im isli zatvarat skolu kvoli chorobnosti (ale riaditelka si este predtym neodpustila celoskolsky vychovny koncert) nuz holt boli sme s nimi vonku, v decembri. Chcela som mat Vianoce bez chripky. A tieto situacie sa nonstop opakuju, aj moja rodina vie zavarit. Bratranec si urobil svadbu, ked bolo 10-tisic nakazenych denne, moja teta oslavu 60. a vsetci sa strasne cudovali, preco sa.nezucastnujem. Uz ma to unavuje, stale im dookola vysvetlovat, pochopenie v tomto nenajdem, pre nich som prilis uzkostliva a cudna. Moja dcera ma 39.5 ked okolo nej prefrci jedna virusova castica, ked je chora nespim aj 6 noci, lebo ju musim kontrolovat kazdu hodinu. Prednedavnom som raz zaspala a nezobudila som sa teplota jej vystrelila z 36.5 na 40.5 behom 45 minut Po kazdom ockovani taketo teploty...ale to nikoho z nich nezaujma, kazdy ju chce len vidiet na 2 hodiny aka je roztomila. Nepomoze nikto.

nevenka
4. mar 2023

@elalala vies co, ja som rodicov a svokrovcov nebrala ako navstevu. Svokra mi prisla pozehlit, navarit, umyt riad, spravila si kavu. Ja som po stvrtom porode mala taky vysoky tlak, ze aby som neskolabovala, tak mi prisla na tyzden pomahat mama a potom svokra. Nie ze navsteva. A riesit, co je navarene, nenavarene. Rodit som musela ist tiez tak, ze doma ostalo ako po vybuchu, musela som ku koncu lezat, aby mi neletel hore tlak. A z prvej poradne v nemocnici rovno na porodnicu. Moje 2 mamy su strasne super, ony to brali tak, ze treba pomoct a na oslavy a oficialne navstevy bude casu dost. Prave takato mama a svokra chcem raz byt. Ak budu mladi potrebovat pomoct a budem vladat, tak pridem, ak ma zavolaju na kavu, tiez pridem. Ale nebudem cakat, ze po porode ma budu obskakovat. Neviem, co su to za zvyky...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
petamich
4. mar 2023

manzel mal dva tyzdne dovolenku a pocas tych dvoch tyzdnov tu nebol nikto, tak sme to chceli a velmi jasne sme to aj dali najavo a napokon sme dobre spravili, kedze ja som sa tak tazko zotavovala, ze dva tyzdne som nevedela sediet, chodit, aj statie mi robilo problem, prejst k pediatricke o dva domy dalej bolo utrpenie 🤷‍♀️ nastastie u nas to vacsina pochopila aj ked svokra povodne tiez chcela prist do porodnice ale akceptovala, ze musi chvilu vydrzat a potom prisli rodicia a svokrovci 🙂

scorpionflower1
4. mar 2023

@nevenka ja mam taku mamu, co pomoze, ale ma tendenciu strasne stresovat a je nevroticka, ja som vedela, preco ju tam nechcem, lebo nonstop urevany novoridenec by ju stresoval do takej miery, ze by ona stresovala mna, mama ma nikdy nevedela podporit. Navyse, musela by u nas spat a my sme cele dni a noci pochodovali s malou po byte, takze by bola totalne nevyspata aj ona. Navyse, muz bol doma 6 tyzdnov, on sa o vsetko postaral. Svokra by pri nas vydrzala mozno jeden den, ona je zvyknuta na svoje pohodlie a placuce dieta ratovat nebude. Ona by k nam prisla oslavovat a pripijat. My nemame az taky blizky vztah.

zuzana9393
4. mar 2023

Podľa mňa sa tým úplne zbytočne zaťažujes. Po narodení dieťaťa a veľa zmení. Možno budeš ozaj ubolena, mala bude náročná a nebudeš chcieť doma nikoho. Ale napríklad je som bola na druhý deň po pôrode fit a neviem si predstaviť byť 2 týždne len s mužom a dieťaťom, nie to ešte 6. Veď potrebuješ ísť aj trochu na vzduch, do obchodu atď.... Takže podľa mňa to bude aj s tými návštevami v pohode. Ak sa svokra nahlási nevhod tak proste poviete, že mala je zla, alebo ste v noci nespali a idete si oddýchnuť. A hotovo. Budeš riešiť keď to príde. Veď treba aj ich chápať, že sa veľmi tešia. Ja by som toto napríklad svojej mame nevedela spraviť, že 6 týždňov dieťa neukazem.... ale zase aj oni musia chápať, že ich tam nechceš mať nasackovanych hneď po príchode z pôrodnice.

marca12
4. mar 2023

@elalala Cele to beries nejako velmi komplikovane a uz dopredu sa zbytocne stresujes. Ja by som sa uz viac o tom s nimi nebavila,nevyvolavala zbytocne dusno. Budete to riesit,ked nastane taka situacia. A uz vobec nepec ani nevar,ved to kazdy chape,ze zena,ktora pride z porodnice sa predsa nebude zvrtat v kuchyni a robit niekolko chodov.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzuliatko18
4. mar 2023

@animus áno, aj ja som mala.postarane o riešenie tejto dilemy vďaka covidu. Rodičia, svokrovcov aj súrodenci bývali v inom okrese, takže kvôli zákazu nemohli prísť. Nemusela som teda riešiť návštevy.
Jediné čo mi chýbalo, pôvodný plán bol, že mi príde mama na pár dní pomôcť (ona sa tešila na bábätko, a ja som teda mala dosť ťažký pôrod, muž v robote od rána do večera) a to nešlo, takze som musela dosť rýchlo nabehnúť aj na domáce práce aspoň základné. Ale nejako sme to dali, muž keď prišiel z roboty robil čo mohol.
Návštevy prvé boli asi po 2 mesiacoch, keď sa uvoľnili opatrenia

jesenzima
4. mar 2023

Podľa mňa to trochu preháňaš ...

elalala
autor
4. mar 2023

@jesenzima Týmto si neskutočne prispela do debaty😂

elalala
autor
4. mar 2023

Dakujem, baby, chcela som počuť skúsenosti žien, vela závisí od toho, aky bude pôrod, ja budem dúfať, ze budeme s bábätkom cim skor fit a fungovať😊

scorpionflower1
4. mar 2023

@elalala ono to zavisi aj od toho aku mas rodinu, ci ta vedia podporit, ja to tak moc nemam, nasi nevedia byt pre mna oporou a z muzovej strany chceli prist 6 naraz aj s malymi detmi, takze to ee uz len kvoli chorobam. Ja si myslim, ze je to v tych prvych tyzdnoch zvytocne, ak ti nechcu prist vyslovene pomoct.