Návštevy počas šestonedelia
Ahojte, skusím sa opýtať aj tu. Aký máte názor, či preháňame alebo zamýšľame normálne? Alebo ako ste to mali vy s prvým dieťaťom.
Čakáme prvé bábätko, tak nemáme skúsenosť...s mužom sme sa zhodli na tom, že keď prídeme z pôrodnice, chceli by sme byť sami. Povedala som, že už teraz mám strach z toho, ako to budem po pôrode zvládať, aká bude malá, ako nám to spolu pôjde, vlastne aj ja ako sa budem zotavovať. Povedala som, že by som bola najradšej aspoň prvý týždeň úplne sama, len my traja doma, aby sme si na seba zvykli ako rodina. Potom nech prídu moji rodičia a svokrovci na pár hodín pozrieť malú, ale to stačí, proste chcem mať v šestonedelí pokoj. Môj muž to úplne chápe a súhlasí a povedal, že dobre, takto to bude, mám pravdu. Medzi rečou som tak nenápadne svokrovcom (ktorých mám inak strašne rada a máme super vzťah) povedala, ako to vidím, že v tom šestonedelí chceme byť sami, ale 1 návšteva na chvíľu bude v pohode a moja svokra sa len zasmiala a povedala, nech si to vyhodím z hlavy, oni sa na malú hrozne tešia. Nereagovala som na to, už predtým sme sa pochytili, tak som nechcela spúšťať ďalšiu takúto debatu. Tak mi povedzte, ako ste to mali vy? Stanovili ste si hranice alebo bolo vám to jedno? Mám na mysli pred vašim prvým bábätkom. Nechcem byť zlá, viem, že sa na vnučku tešia, ale my to tak proste cítime.
@scorpionflower1 No ja som si myslela najprv, ze budu opora, ale cim bližšie k pôrodu, tym maju take zvláštne názory a predstavy ako budeme fungovat, ja som sa doteraz stale ohradila a povedala, dakujem za radu, ale urobíme to tak ako to cítime my...no oni si zatial nezvykli na to, ze ich syn je samostatný, bude mat vlastnú rodinu a uz nema potrebu sa pýtať neustale na ich rady...preto som taka na vazkach, ze aky budu mat postoj, ked sa mala narodí...rada by som si teraz určila hranice a nevytvarala potom konflikt, lebo si mysleli, ze to bude inak...no snad sa mýlim a bude to inak 🙂
@elalala drzim palce, s mojou rodinou je to niekedy tazke, nie su velmi chapavi, ale nehadame sa, vacsinou to vybavi moj muz so svojou rodinou a ja sa svojou. Ale nevedela by som napr. vedla nich byvat, aj ked to ma vyhody a postrazia ti dieta, no za cenu, ze ta stale niekto hodnoti a stale musis vysvetlovat...
@elizabet173 ja to plne chapem ale niektore mamičky to preháňajú..ja som bola rada ze som im dieta mohla ukázať, nechapem zase prečo rodičia nemôzú vydieť vnučata počas šestonedelia.Ved naši rodičia nas vychovali prečo by som mala im zakázať návštevu keď nemaju daaku infekčnu chorobu , okrem rodičov a svokru som tiez nikoho nepustila
@ildiko36 ty to nemusis chapat, ze niekto chce mat klud od nastev 🤷🏼♀️ ved ty si si spravila po svojom a ked ma nejaka zena na to iny nazor, tak to neznamena ze prehana. To ci maju nejaku chorobu ani nemusia vediet v tom okamihu.
@elalala Ahoj. Ja som mala pred pôrodom tiež takéto obavy. Ešte ani bábätko nebolo vonku a už som mala silný pocit, že si musím brániť naše súkromie, že po pôrode budem určite chcieť pokoj, nebudem chcieť žiadne návštevy a podobne. Myslím, že sú to úplne normálne myšlienkové pochody ženy v tak zraniteľnom období. Hormóny, stres, neistota. Keď som porodila, ani mi len nenapadlo odmietnuť svokru alebo mamu. Práve naopak, mala som chuť "pochváliť sa" im s bábätkom, zdieľať s nimi svoju radosť. A ak je aj tvoja rodina trochu uvedomelá, určite od teba nebude pár dní po pôrode očakávať, že ju budeš obskakovať s kávou a domácimi koláčmi. A keď im dáš najavo, že si unavená alebo nervózna, poberú sa domov.
Tak skús to brať s tej lepšej stránky - že keď prídu na návštevu, môžu ti s niečím pomôcť a ty si trochu oddýchneš. Po pôrode to môžeš brať úplne inak 🙂 Držím palce ❤️
@elalala ja by som len chcela k tejto teme dodat,ze je dobre,ze to riesis vopred. Mala som dobry porod,zlate babatko,super tehotenstvo a aj tak ma zvalcovala ta hormonalna smrst po porode. To som naozaj nebola ja. O to viac som si dakovala,ze tieto veci (navstevy po porode,predstavy o jedle pocas 600nedelia a podobne) som odkomunikovala dopredu. Lebo ubolena,krvacajuca s cudzim novym tvorom na rukach som naozaj nebola schopna argumentovat..
Dievčatá, všetky, čo tu tak zúrivo zastávate názor, že rodina má právo vidieť bábätko, si ešte raz prečítajte príspevok. Autorka predsa jasne napísala, že návšteva je ok, ale nechce mať rodinu nasáčkovanú v byte X týždňov.
@elalala tiež som to mala takto. Svokra našťastie prišla, až keď sme ju zavolali, ale ona je zas z tých, čo jej nenapadne, aby mi s niečím pomohla, ona prišla na kávu a pozrieť vnučku. No chodila len, keď bol manžel doma našťastie 😁 moja mama je naša suseda, takže tá sa zastavila každý deň, ale aj s navareným jedlom a vždy dopredu písala, či je to ok, či môže prísť, aj psa mi venčila cez deň. Keď mala nejaké rady, lebo teda moja prvorodená bola ako bábätko veľmi náročná, tak som ju zarazila hneď, že keď niečo budem potrebovať, spýtam sa. No ale u mňa bol problém s dojčením napríklad, bradavky som mala ako v ohni a najlepšie mi bolo naholo, takže to nebol práve outfit pre návštevu. Nehovoriac o tom, že som mala mesiac problém obsedieť kvôli stehom po pôrode. Ono všetko závisí od toho, ako sa budeš cítiť. Najlepšie je to podľa mňa riešiť za pochodu. Ak ti bude dobre a bábo bude spať, nech sa páči. Ak budeš ako ja, rozbitá, nevyspatá, zamkni na dva západy a dovidenia, nerieš, čo si kto myslí, ja mám aj tak názor, že naše mamy nám predkladajú len to, čo chcú, aby sme vedeli, že bolo za ich čias, čomu ja teda neverím. Určite mali aj ony problémy s deťmi/svokrami, len vieš, ako. Zlé spomienky sa vytlačia, ostanú len dobré 🙂 Držím palce
@elalala buďte sami, veď to tak má byť! Šestonedelie je pre teba na zotavenie a pre teba, bábo aj muža ten jediný čas, kedy sa máte zžiť 😊 áno, babky sú dôležité, ale určite to bez nich dieťatko zvládne, priorita si ty a keď budeš spokojná, budú všetci okolo. Tak si to bez akejkoľvek výčitky zariaďte, ako chcete. Ja čakám druhé a zrušila som aj svojim rodičom príchod zo zahraničia v dátume pôrodu. Držím ti vo všetkom palce, prajem ti krásny príchod bábätka medzi vás a hlavne, pokoj 😊
@milanemila ja to plne chapem, som zdravotnik a viem kde su hranice

@elalala ja som chcela tiez v sestonedeli mat klud a stala som si za tym a tak to aj bolo. Mne sa nepaci, ze vacsinou ludia extremne sebecky rieisa, ze ale my chceme vidiet babo a tesime sa na babo a nikto nerieso ako sa citi matka. Super, ze muz je na tvojej strane a treba to razne odkomunikovat aj ostatnym. Podla mna je ok akokolvek to matka chce, niektore zeny uz aj v den navratu z porodnice chcu mat okolo seba ludi a niektore nie. Malo by to byt podla mna cisto rozhodnutie matky.