icon

Nechcem druhé dieťa

8. dec 2020

Ahojte. Píšem anonymne, nakoľko je to citlivá téma. Dcerka ma rok a manžel by privítal už 2 dieťa. Ja sa na to necítim, mala som tazsi pôrod, aj nasledne zotavovanie. Dcérka je skvelé dieťa a nevymenila by som ju za nič. Pomaly premýšľam nad návratom do prace na čiastočný úväzok.
Bohužiaľ, s manželom sa neustále hádame od narodenia dcéry aj o drobnostiach. Podotýkam, manžel sa o dcérku stará. 2 dieťa je to posledné, na čo pomyslam, nakoľko už je toho teraz veľa. Od narodenia okrem polhodinovych prechádzok, na ktoré ju vezme manžel nemám na seba čas. Sem-tam prídu moji rodicia pomôcť, ale ako sa vyjadrili, oni majú svoj život. To im neberiem a nevycitam. Svokrovci nemajú záujem.
Takže najdlhšie som bola bez dcéry na 2 hodiny, nakoľko je aj kojena.
Teraz však rozmýšľam, či som naozaj taka zla matka žena, manželka, keď nechcem druhé dieťa, nechcem dopriať dcérke súrodenca a podobne, lebo už 2 dieťa proste nechcem. :(

Strana
z2
acrobaleno
9. dec 2020

@janinah Čo sa zmenilo? Tlak spoločnosti, tlak finančný, tlak na ženy, strach o prácu, lepší prístup k antikoncepcii, klesajúci počet "pravých" veriacich, možnosti iného rozvoja ako manželstvo a materstvo, lepší prístup k vzdelaniu a celková zmena životného štýlu. Nedá sa porovnávať, čo bolo pred 70 rokmi dakde na dedine. A aj vtedy boli páry, čo mali 1 dieťa.

acrobaleno
9. dec 2020

Nie je nič zlé na tom mať jedno dieťa. Nemusíš nikomu nič vysvetľovať, akurát s manželom sa o tom porozprávať.

maria037
Odpoveď bola odstránená
zoodiac
28. dec 2020

a preco sa stale hadate? Odporucam najskor vyriesit ten problem. Ak vam to neklape ako by malo, druhe dieta vsetko zhorsi x3
Co sa tyka dietata (prveho druheho desiateho...) to nie je nieco, do coho by sa dalo cloveka donutit. To plati aj pre zeny, co 'chcu od muza' dalsie dieta. S tym musia byt stotozneni obaja (ak to je planovane babo). Urcite sa za to nemusis citit zle, neexistuje definicia dobrej matky/manzelky a aj keby existovala, urcite by nebola podmienena poctom odrodenych deti (mozno tak v niektorych sektach).
Samozrejme, to, ze mate na tuto vec tak odlisny nazor je vazny problem vasho vztahu a nejako sa budete musiet dohodnut. Ak nikto z vas nezmeni nazor, jeden sa bude musiet zmierit s tym, ze to bude inak, ako dufal. *V tomto pripade to skor vyjde na manzela ako na teba - ak sa vam teda nestane nejaka 'nehoda'
Musis to s nim prebrat narovinu. Viem, ze to je velmi tazke, ale inak to nejde. A mozno sa zasa pohadate, mozno niekto bude velmi sklamani a mozno budete obaja. Ale inak to nejde, musite mat jasno v tom, co kazdy chce a od toho dalej odvijat vase plany do buducnosti.
Moja rada je dat vztah do poriadku a potom sa bude lahsie komunikovat aj o vaznych veciach a mozno niekto z vas zmeni pohlad na to, kolko deti by vlastne chcel mat.

Strana
z2