icon

Negatíva tehotenstva a materstva

nietzsche
17. máj 2013

Ahojte, zaoberam sa vo svojom vnutri coraz castejsie otazkou, ci mat alebo nemat dieta. Budem vdacna za zdielanie vasich negativnych skusenosti s tehotenstvom a materstvom, ktore su niekedy ocividne (napr. zhorsenie financnej a pracovnej situacie). Pozitiva su zrejme velmi subjektivne a zavisia od prezivania kazdej mamicky. Alebo najde sa tu niektora, ktora je ochotna – hoci i anonymne – pripustit, ze negativa objektivne prevazuju?
Ide mi o slusnu diskusiu, nie o provokaciu ci odsudenie. Prosim i o vynechanie prave tych subjektivnych argumentov typu “dieta je to najkrajsie, co moze byt”, “dieta je dar” a podobne.
Dakujem za vase nazory.

Strana
z3
opicaskorica
27. máj 2013

Je kopu negativ, ktore ale mnohokrat zavisia od toho ci mas v pohode decko, a ci mas babky ktore su ochotne a schopne ti pomoct... ja sa napr.vyspim uplne v pohode, mam babku vdaka ktorej mozem cestovat, ale samozrejme uz nemozem vycestovat na 3 tyzdne ako volakedy. Ja za najvacsie nagativum povazujem izolaciu na materskej, najviac to pocitujem ked je skaredo, alebo ked je decko chore a neda sa nikam ist... to je na mozog. Ale zase, k mas susedku, ci kamosku deckom v podobnom veku, tak ani toto nemusi byt negativum. Ono v zasade, pokial mas decko zdrave, tak nemas problem, zoberies ho na cesty, akurat ze uz to nie je ten komfort ako ked si bez neho.
No a druhe egativum, ktore materstvo prinasa je strach... ked ti ochorie a nevies co mu je napriklad. Ine negativa velmi nevnimam. Mam vsak teoriu, ze mat deti je strasne sebecke pocinanie, takze neodsudzujem ludi, co sa rozhodnu nebyt sebci. Ja by som mozno tiez dieta nemala, keby s to tak nehak neocakavalo a keby som nemala strach, ze by mi to raz v buducnosti mohlo byt luto, ze som ho mat mohla a nechcela som. Tera ho mam a to dieta ma robi stastnou. Najviac som to precitila, ked som mlu musela nechat doma, lebo sme museli odcestovat na 5 dni. Bol to pocit, ako ked si zamilovana uplne najviac, uplne baznivo a nedokazes mysliet na nic iba na to svoje dietatko. Nikdy som nebola nejaka faaticka na deti, dokonca cudzie deti nemam nejak rada (ale to nikomu nehovorte), napriek tomu si myslim, ze at aspon jedno dieta je uzasne...

zszudorova
4. aug 2013

TEHOTENSTVO-zmeni sa telo,bude ti zle,budes naladova,nebudes vladat hlavne ku koncu som sa napr ja citila ako mroz,rozne obmedzenia,nechodit do baru,ziadny sport...-ale mozno, niektore zeny ani nevedia ze su tehotne a mozu robit vsetko co predtym, no ja som mala rizikove a ciac menej som ho prelezela...cele tehotenstvo budes pochybovat ci si sa spravne rozhodla a sem tam ta chyti panika ze uz to nemozes vratit spät....MATERSTVO-totalna obeta!!!!!a na to sa priprav...ja co som bola zvyknuta ze sa vsetci staraju a tocia okolo mna som sa zrazu musela tocit a starat o niekoho ineho....no trvalo mi dost dlho kym som sa s tym zmierila a zvykla si na to....ked niekam chces ist,vzdy mas problem kam dat male...ak budes kojit ten problem je este väcsi...kazdy den to iste,po case to je dost otravne, UNAVA, strasna, strasna unava....budes zabijat pre par hodin suvisleho spanku, stres,strach aby sa malemu nic nestalo,aby bolo v pohode....a je toho strasne vela,to sa proste tazko opisuje, pochopis to az ked sa stanes mamou...je to velmi narocne,fyzicky aj psychicky, ta najtazsia rola a praca...ale zvladnes to,na babo si zvyknes,budes ho milovat a bude pre teba vzdy na prvom mieste a na svoje potreby sa casom vykasles a ked sa ti raz za cas podari nic nerobit alebo niekam vypadnut vies jak si to budes vazit a uzivat? je to tazke ale ma to nieco do seba a budes na seba hrooooozne hrda ze to zvladas a co vsetko zvladas a vydrzis....priroda vedela preco urcila ako matky zeny....ziadny muz by to nevydrzal.

ywet72
4. aug 2013

1. Tiež nesuhlasim že matka v 20tke je ,,ľahkovážnejšia" ako matka v 30tke, ja som mala 24 a tolko strachu od prvého momentu narodenia možno ako 5 tridsiatničok :P študovala som očkovania - každý večer vyše roka vkuse!!!! prírodné liečivá, stravu, vývoj, čo ked učiť dieťa a pod. dodnes nechodim ,,von" lebo radšej si opatrím dieťa sama a ked idem napr. kaderníčke (mám 2 ročné dieťa) STALE myslím či jedlo, spalo, cikalo a pod. 😀

2. tehu mne nezobralo nič - ani som nevedela že som tehu, žiadne problemy, nič, pôrod makačka 11 hodinová ale tak už sa zabudlo 😉

3. prvé 2-3 mesiace som sa pýtala samej seba, že to sa ani nepohnem z domu? :-O vlasy som si umývala o 5tej rano kedy sa malá budila lebo potom vstávala okolo 8mej a musela som sa venovať jej, celé týždne v nočnej košeli, prvé dni len polievka a mäso s ryžou aby ju nenafuklo :D otravovali ma všetky návštevy ktoré sa chceli dovaliť pomaly hned v den príchodu z pôrodnice. Teraz po 2 rokov zoberiem môj ,,prívesok" všade kam len chcem, či už na dovčo alebo nákupy, jasne že po ceste stojím 10krat lebo ide cikat, obedujeme o pol 11 lebo dieťa je hladné a nakupujem 10 min aj to len pre nu :D ale ked príde za mnou mamiiiiiiii, lahne si na mna a dá mi slintavu pusku - srdce na dlani by som jej dala 🙂

zuzitko74
9. aug 2013

Je to jednoducho cena, ktorú platíš za to, že máš dieťa. Niekomu sa zdá privysoká a má celý život pocit straty aj napriek tomu, že svoje dieťa miluje. Inému je táto cena ničím v porovnaní s tým, čo získal a ochotne ju zaplatí ešte zopárkrát.. A niekto sa do tohto dobrodružstva ani nikdy nepustí.

awalancha3
10. aug 2013

ach jaj............ naco sa pytat samozrejme veci......kazda zena vie, ze su to tazke obdobia, zmeny, zodpovednost, strach........Slobodnu volu ma zena len pred otehotnením, po nom a po porode, je uz zatienená materinským pudom a nemoze povedat nic ine, len ze dieta miluje a nedá ho za nic na svete. Vsetky negativa sa kompenzuju radostou z dietata.
Ak zena vie vybojovat ten boj s vlastnými instinktami matky zivitelky, strostlivej ochrankyne svojich deti, s pudom dávania života..... tak potom jej dieta chýbať nebude, a moze si zivot prezit slobodne a volne........Prečo sakra sa nemozu týmito vecami zaoberat nasi neprisposobiví obcania alebo kmene niekde v Afrike co neuzivia v rodine ani 2 deti, ale maju ich 12..... prečo si nekladu takéto otázky....? .....nech mi nikto nehovori, ze ludia su si rovní.....

nanulik
10. aug 2013

jáj negatíva, by som vedela o tom rozprávať... ale ked sa dieťa usmeje a príde a dá vám pusu, alebo vás objíme pohladká a povie "moje" v tom momente zabudnete na tie prebdelé noci, nervy a unavu.

keziah
12. feb 2014

@miskamaj ja ta neodsudzujem, mam velmi dobru predstavu, cim prechadzas. Z mojich skusenosti- mas za sebou tu najtazsiu cast materstva, zhruba okolo 5-6 mesiaca sa matka s dietatom uz dobre zohraju, dieta pomaly zacne sediet, lozit, same sa trosku zabavi a zatial mamicka moze spravit, co potrebuje, aj upratat, aj navarit. Okrem toho, casom vypustis veci, ktore nie su zivotne dolezite-napr. dokonaly poriadok a hned budes viac v pohode 😀

lucia006
12. feb 2014

Tehotenstvo bolo brutal hrozne aspon premna,porod celkom ok ,vporodnici tiez este ok ,doma sa to vsetko zacalo,spanok 0 bodov ,koliky maleho dakedy som sa zamyslela co to preboha je?ale kedmsom ho videla ,viem prekoho to vsetko robim,dnes ma 15mesiace nespala som viac ako 3 hodiny vkuse,som vycerpana,nepohnem sbez neho nikam pretoze ho ani nemam komu nechat ,spartnerom sme sa trosku odcudzili po vsetkych strankach,cely zivot sa mi obratil ,a venujem sa iba synovi,kiez to predtym som mala vela inych aktivit,ktore som musela nechat kvoli materstvu.ale verim,ze vsetko to co robim pre svojho syna sa mi raz vrati 😉

exupery
12. feb 2014

@nietzsche tehotenstvo:
-strata postavy,vplyv na plet,vlasy,nechty,
-neustaly strach o nenarodene dieta,behacky po dr.moznost hospitalizacie a pod.
Porod:
-nemam negativa,oba boli celkom fajn,rychle a bezproblemove
Deti:
-vsetko sa ti otoci o 180stupnov,nikdy,opakujem,nikdy to nebude,ako si bola zvyknuta
-vacny strach o deti,choroby,problemy
-nevyspis sa
nemas cas na domacnost,seba,sex ani nehovorim,hlavne prvy rok,a ak mas viac deti ani nehovorim
-viac deti,spapa viac financii,ak nekojis,ani nehovorim...
-nemozes ist kam chces,s kym chces,povacsine stratis kamaratov-ak nemaju deti...
nemozes ponocovat-pretoze rano musis fungovat...
-cim je dieta vacsie,je to uz lepsie,dcera ma 4roky a je to super,maly 4mesiace-katastrofa,ale ...
Nemenila by som,nikdy,chyba mi zivot pred tym,ale ...vzdy len na chvilu,potom pride dcera,obime ma,povie,ze ma ubi,syn sa na mna usmeje a je vybavene...
Proste dieta chces,tuzis po nom,alebo nie,musi to byt v tebe

lalaboo
12. feb 2014

@nietzsche to mas tak, niekto vidi ako najvacsie negativum tehotenstva, ze sa jej znicila postava...a so mnou to napriklad nespravilo nic, dokonca mam menej kil ako pred tehotenstvom... niekto sa pri dietati dva roky nevyspi a ine spi od perinky celu noc...

a ano, nech to znie ako najvacsie klise, no ten fakt, ze mas SVOJE dieta, kus seba, drzis ho v naruci a vidis ako rastie a uci sa nove veci, tak to vie zatienit negativa... suhlasim s negativami - unava, nemas cas pre seba, obeta... to nevratila by som to spat.

Mat dieta je dalsia kapitola tvojho zivota, uplne nova, vzrusujuca, a bola by skoda ochudobnit sa o to 🙂

ivinka77
12. feb 2014

@nietzsche odpovedala by som asi tak...ako si urobis, tak budes mat... 🙂 samozrejme, je to aj o stasti, ake dietatko si ta vyberie 🙂 a velmi vela zavisi od tvojej povahy !
ja osobne mozem obidve moje MD oznacit ako najkrajsie obdobie mojho zivota 🙂 a to si myslim, ze predtym bez deti mi bolo fakt bozsky 🙂 ale napr. aj s rocnym dietatkom sa da zurovat a dovolenkovat 🙂 percentualne je moj zivot mozno o 10percent obmedzenejsi ako predtym bez deti...

a este nieco...ak by si si vsetky negativa, co ti baby popisu, spisala teraz na jednu stranu, jednoznacne by prevysili to pozitivum byt mamou...ale keby si porodila a pozrela sa na ten isty zoznam znova, veri mi,ze ten pocit byt mamou prevysi zrazu uplne vsetko !

lili007
23. mar 2016

Po dietatku bud tuzite alebo nie.
Je sice pravda, ze treba zohladnit ekonomicku situaciu rodiny a schopnost partnera postarat sa o Vas kvoli vypadnutemu prijmu ale toto nove zivotne obdobie sa neda s nicim porovnat.
Dietatko Vam naplni zivot nezistnou laskou a radostou. Nudit sa uz urcite nebudete🙂
Iste, ze ked som unavena, je okolo mna neustale chaos, neporiadok a zivot je tazke vopred planovat,
nase poklady by som nedala za nic na svete. Dali zivotu zmysel.

lili007
23. mar 2016

Skuste si pozriet nove videa na facebooku znacky Bepanthen, tam je celkom vtipne popisany stav tehotenstva, materstva a veci okolo toho🙂
https://www.facebook.com/bepanthenCZSK/?fref=ts

Strana
z3