icon

Neskonalá láska k dieťaťu nikdy neprišla

7. mar 2023

Je to len vylev.
Moje dieta ma skoro rok a pol a ja stale necitim tu neskutocnu lasku, ktora mala prist hned po porode. Viete, to co hovoria - laska na prvy pohlad, neskutocny prilev lasky a bla bla...
Uz som tu raz pisala par mesiacov po porode, vela komentarov bolo, ze este to je cerstve, ze to pride... ja si myslim, ze to uz nikdy nepride a aj ked sa snazim malej davat vsetko co potrebuje, neviem si zvyknut na to, ze som mama a vyuzivam kazdu prilezitost ked s nou nemusim byt.
Ubija ma to. Mozno ak by som pocitila tu neskutocnu lasku voci mojej dcere tak by to materstvo bolo jednoduchsie. Pripadam si ako stroj. Nakrmit, prezliect, prebalit, pomojkat, uspat, pohrat sa, vziat vonku. Ked je umraucana musim vela predychavat a vzdialit sa od nej, pripomenut si, ze je to len dieta a nerobi to naschval, ze je to jej sposob komunikacie. Ale ked mam den ako dnes, ze vsetko co sa mohlo pokaslat sa pokaslalo a k tomu ma mala hroznu naladu a za vsetko je rev a ani jest a ani spat nechcela (aby som aspon trocha nacerpala energiu) mam chut to vzdat, zbalit jeden batoh a zmiznut ...

zorkahorka
7. mar 2023

mozno nie si na materstvo pripravena. planovali ste dieta alebo prislo necakane? ja mam dve deti a obdobia, kedy si materstvo uzivam a niekedy ako pises ty - som najradsej, ked deti nevidim 🙂
je to pre teba aj obrovska zmena, mozno si bola zvyknuta dlho slobodne zit a venovat sa najma sama sebe alebo partnerovi. supni malu do kocika a spolu si uzite pokojne slnecne a jarne kocikovanie, lahni si k nej, hladkaj ju a pozoruj. alebo skus aspon na chvilu robit nieco, co ta tesi, alebo si niekde sama vybehni, ak sa ti da

tara42
7. mar 2023

U mňa to tiež prišlo až po 1,5r. Mozno to ešte príde. 🙂

sisaka
7. mar 2023

Dieťa ma rok a pól, ak ťa to ubíja treba ísť nazad do prace a dieťa do jaslí, možno keď s ňou budeš menej budete si vzácnejšie a začneš si ten spoločný čas užívať a možno aj nie.
Moja kolegyňa nemá k svojim deťom absolútne žiaden vzťah (neviem, či si myslela, že pri druhom to bude iné, alebo sa zadarilo) pri prvom bola doma 6 mesiacov a pri druhom 3 mesiace a utekala do roboty. Dobrovoľne si vymieňa smeny, aby robila cez vikendy a nemusela byť s deťmi…
Predtým než to zabalíš skús ešte návrat do roboty a uvidíš, či sa niečo zmení…

henka123123
8. mar 2023

@mikadooo mam to presne tak isto

miadi
8. mar 2023

Uprimne mi ta je luto . Ja deti zboznujem a take malicke 😍 ( moje cudzie az tak nie to je individualne) ale ked to takto citis nemusis vobec byt nasilu doma. Na zapade je len stastna zena co chce byt s detmi doma do 3-4r. Vacsinou idu vsetky do prace po par mesiacoch max v roku. A deti daju do jasli. Co by bolo pre mna peklo pre teba moze byt raj. Chod do prace malu das do jasli. Nebudes robit veci nasilu ako robot. Bude ti vzacnejsia. Toto nema zmysel . A casom si Snad vypestujes hlbsi vztah taky aky by si chcela. Ved ju milujes len ta niektore veci nebavia. Tak to robis ako zombie.A citis vinu. Ale to ze by si chcela niekde zmiznut je uz moc . Chod do prace nemusis nikam miznut . Len mi tu nepis ze muz ti nedovoli. Mas pravo si vybrat a zariadit sa ako chces. Nie si nesvojpravna ani priviazana k dietatu, potrebujes zmenu Tak si ju urob. Ani vyhovorka ze jasle su drahe .. neobstoji. Tvoje dusevne zdravie je najvzacnejsie a stoji to za to.

andreatytler
8. mar 2023

Vobec nikdy nemas radost z niecoho ked si s nou? Uplne ze take momentky, napriklad ked jej cerstvo uceses vlasy a je ako z katalogu, alebo taka klasika ked spi ako anjelik?
Ked sa pozriem ja na svoj vztah k synovi, je tam casovo viac tych otravnych chvil ale potom pride taky uzasny maly moment kedy sa mi roztopi srdce a to mi staci.

andreatytler
8. mar 2023

@petamich Tak to by som na teba nikdy nepovedala ze si v tom klube🙂. Posobis velmi klasicky mamickovsky. Si laskava a starostliva.

autor
8. mar 2023

@bambieblue dieta bolo planovane, aj ked je pravda, ze mat dieta nebol moj zivotny ciel a odkladala som to kolko sa dalo. Muz ju miluje najviac na svete, on je z nej uneseny a nadseny z kazdej stravenej minuty, aj ked samozrejme ked je umamkana tak ho to mrzi. Lebo chce pomoct a mala len mama mama. Ja sa snazim kolko viem, aby nepocitovala, ze jej nieco chyba, aby citila, ze je lubena. Pomojkam vzdy ked to potrebuje. Ale ked vidim ako ine mamicky by sa hodili pod rozbehnuty vlak tak to mi nedava zmysel. Kamosky vkuse skacu okolo tych deti, pomaly za nich dychaju.
@popocathepetl mozno navsteva psychologa nie je zle riesenie.

autor
8. mar 2023

@andreatytler Ja mam stale momenty ked sa na nu pozriem a este stale nechapem, ze toto dieta je moje a ja som ho vytvorila. A take, ako moj muz povie, ze ked sa s nim pride pomojkat tak sa mu srdce roztapa, tak take som este nezazila. Samozrejme ked nieco mile vyvedie tak sa zasmejem.

autor
8. mar 2023

@miadi dakujem, ano uz som uvazovala aj nad tym ist naspat do prace, len je to komplikovanejsie, nie je iste, ze pracu budem mat, takze by som sa asi dostala do kolotoca pohovorov. Aj ked vidina novej prace je pre mna atraktivna a to ci uz u stareho zamestnavatela alebo noveho. Normalne ako som toto napisala tak mam lepsiu naladu 🫣

mironka
8. mar 2023

Ja mam 4 male deti...neboj,rozumiem Ti a ver mi,ze svoje dieta lubis,aj ked prezivas to,co prezivas....ja som si vedoma tolkych chyb,blbosti,nepochopeni,ktorych som sa dopustila voci svojim detom...aj by som niekedy utiekla,schovala sa niekam,lebo som nezvladla situaciu...necitim sa ako dokonala matka....prave naopak...ale ucim sa stale...mnoho uz viem...drzim Ti palce....je to stav...on pominie..raz...

terry658
8. mar 2023

Materstvo je náročné a nemyslím že exisruje zázračná láska. Je to prosto o budovaní vzťahu s dieťaťom. Niekto to znáša lepšie, niekto horšie. Je to asi podobné ako s láskou. Nie je to také ako v argentinskej telenovele.
Popravde bojovala som prvé tehotenstve tak ako ty, trošku sa ro zlepšilo okolo roka ale stále som si priala mať viac času bez dieťaťa. Je to šok, nemať na seba voľnú chvíľku a musieť sa o niekoho starať stále. Rodičovstvo vyplaví tie najhoršie naše stránky na povrch. Všetko sebectvo, hnev, nenávisť, prosto úplne všetko čo nemáš spracované. Teda aspoň u nás to tak rozhodne bolo.
Teraz čakám tretie a verím, že to už bude o trošičku iné. Nemám už romantické predstavy a viem presne aké je to náročné.

petamich
8. mar 2023

@andreatytler ked si citam komentare asi som ciastocne v tomto klub 🙂 u mna je to asi skor to, ze v materstve som sa asi uplne nenasla, respektive ja extrovert najvacsi som uz dost dlho doma a aj ked sa maximalne snazim, aby dni neboli "len" ihrisko a domov, chybaju mi dospeli ludia, praca....ale inak si Miska uzivam a lubim ho velmi, je naozaj uzasne dieta (mam podozrenie, ze po tatovi), aj ked teraz poriadne jeduje ale pravdou je, ze taku tu absolutnu lasku k dietatu asi nezazivam 🙂 alebo ako to nazvat

mamkalentedkova
8. mar 2023

Neboj sa ,nie si jediná ..naozaj je úplne normálne ,čo prežívaš.Pri prvom dieťati som sa tiež nejak nevedela na prvý pohľad zamilovať do syna ..Áno,bola som mladá ,mala som úplne iné plány ,moja chyba..pri jeho narodení som za alá externé študovať ,školu som nedokončila ,ale to je o inom ..Malý bol neskutočne náročný..nespal ,vkuse ho bolelo bruško..ja som už takmer nič nejedla ,strašne som schudla ..celé noci som nespala ..cez deň spal len v kočíku ,celé dni sama ..nikto mi ho nevzal ,nepobavil ..miestami som mala chuť roztrhnúť ho ako hada ..keď prešlo brucho ,začali Uby ,neskôr obdobie vzdoru..prvé tri roky to a ním bolo ťažké ,ako neriadená strela ..potom sa narodila dcéra ,ktorá mala dosť vážne zdravotné problémy ,ale inak to bolo ukážkové dieťa ..ju som milovala od jej narodenia .Kľudne ,usmievavé ,spokojne bábätko,aj neskôr poslušna ,šikovná ..ozaj ukážková ..len sme sem tam skončili v nemocnici..pri nej som si uvedomila ,že nech je dieťa akékoľvek ..živé , zdorovite ,tvrdohlavé ,najdôležitejšie je ,že je zdravé a všetko ostatné sú mikro problémy ...Ale chcelo to čas ,aby som si to uvedomila ..Teraz je najstarší syn môj najväčší pomocník pri najmladšej a sú dni keď ho vyčkával na okne a počítam sekundy ,kým príde a na chvíľu sa "zbavím" najmladšej a chvíľu sa s ňou zahrá 😁.
Milujem ich všetkých troch najviac na svete ,ale sú chvíle ,keď by som najradšej buchla dverami a šla na celý deň do práce .Tiež mi veľmi nikto nepomáha ,muž je v robote od rána do večera ..ráno je s ňou 10 minút a večer často už spí ,keď príde ..takže je všetko na mne .Svorka si sem tam príde vypiť kávičku a najesť sa ,ale malej sa nijak špeciálne nevenuje .Jediná moja záchrana sú moje staršie deti ,ale ak tie majú kamošov a svoje záľuby,takže niektoré dni sú doslova boj o prežitie 🤣.Mala je strašný nejedak,najradšej by bola len na mlieku ,každé jedlo je taká malá vojna 🤣🤣🤣 sú dni,keď to zvládam lepšie a také ,keď ide skoro o život .Ale malá je naozaj úžasná .Krásne rozpráva ,tvorí jednoduché vety ,všetko čo chce mi už vie povedať ,slovnú zásobu má fakt neskutočnú ..je to malý zbojník ,vzdorovita ,tvrdohlavá ako ja ..miluje čítať knihy ,kteslime si spolu ..rada pomáha aj pri upratovaní ..naozaj je skvelá ..ale vie má vytočiť do vyvrtky.Vsetkycj troch milujem najviac ma svete ,ale to neznamená ,že sa neteším na deň ,keď za sebou zavriem dvere a na chvíľu od toho všetkého utečiem do práce ,kde budem sama sebou ..nie len mama ,kuchárka ,slúžka a žena v domácnosti .Cítim s tebou 😊

mamkalentedkova
8. mar 2023

@petamich a úplne súhlasím s tebou 😊.My extroverti to máme asi fakt ešte ťažšie ..keď sa zrazu ocitneme v tom kolotoči.Presne tak to vnímam aj ja ,že potrebujem dospelých ľudí..ten taký ruch okolo ..chýba mi práca a keďže som robila oredajkynu v obchode pre zvieratká ,tak tam toho vyžitia bolo 😁 doma sa často cítim taká neuzitocna ..proste že nevyužívam všetky svoje schopnosti ,alebo ako by som to povedala .Ta rutina niekedy zabíja..aj keď je to raz ihrisko,raz kŕmenie lavičiek ,raz ideme do mesta ..ale stále sme v nejakom Tom rutinnom.pevnom režime 😁

petamich
8. mar 2023

@mamkalentedkova akoby si o mne hovorila, ja tiez robim v sluzbach, trosku inych ale neustaly kontakt s ludmi, klientom, kolegami - a zrazu ano auto, ano bager, aha lietadlo, lietadlo leti vysoko 😅 a obcas naozaj mam pocit, ze JA uz neexistujem, lebo ked aj niekam pridem, tak sa vlastne vsetci bavia so mnou o malom, prveho pol roka len o porode a ci kojim a teraz ci chodi na nocnik, recituje basnicky a sklada piesne 😂 ale nevadi, je to tiez nejake zivotne obdobie a snazim sa ho uzit a maleho si uzit, lebo u nas uz dalsie nebude

no nic idem ja zviest boj MMA, obliect dieta napriek tomu, ze sa mu nechce a idem na to ihrisko, aspon nam tu dolu kaviaren otvorili, tak si dam dobru kavu k tomu, pekny den 😁

mamkalentedkova
8. mar 2023

@petamich vyčaria si mi úsmev na tvári 🤣 tiež sa ideme pomaly obliekať .Boj s raňajkami je už za nami.Mala vedie 1:0 🤣🤣🤣 Dnes to budú kacicky aj s kamoškou a jej deťmi 😁 a možno dáme tiež nejakú tú kávu .Krásny dník aj vám prajeme 🥰

lalala94
8. mar 2023

@miadi súhlasím s tebou a zamýšlam sa nad tým, koľko je tu žien v tejto diskusii, ktoré aj napriek tomu, že im to doma lezie na nervy (to neznamená, že deti neľúbia), zostali aj tak doma. Ja som písala, že idem robiť na skrátený úväzok, lebo mi to príde ako ideálne riešenie tejto situácie - odreagujem sa, budem aj mentálne fungovať a viem, že sa na dcéru budem tešiť. Ja si absolútne neviem predstaviť, že by som to takto mala doma ťahať ešte rok, nedajbože dva. Pre mňa nemysliteľné. Podľa mňa je vždy lepšie ísť naspäť do práce a byť psychiky ok ako zostať doma (lebo však sa patrí). Neviem no.

salamistka
8. mar 2023

@lalala94 ja nerozumiem celkom zasa tomu, prečo majú niektoré ženy viac detí napriek tomu, keď nemajú k nim taký silný vzťah...keď sa pri prvom dieťati neprejavia tie vyššie spomínané city, tak čakajú že pri druhom, treťom, štvrtom áno? načo teda vlastne majú toľko detí, keď ich to nenapĺňa? túto otázku ale nemyslím konkrétne na teba, len ma tak napadla keď som si čítala tvoju odpoveď 🙂

oblecenie99
8. mar 2023

Toto čo prežívaš, či neprežívaš, nie je nič nezvyčajné a je to aj normálne. A je to úplne v poriadku.

barborachors
8. mar 2023

A ty si mala ake detsvo? A vztah s matkou? Ked si zodpovies na tieto otázky mozno ani psychológa ti nebude treba

autor
8. mar 2023

Joj to sa tak dobre cita, nie to, ze "trpime" doma s detmi, ale ze je nas viac a je to normalne 💕
A obdivujem tie co sa dali na viac deti, ja to urcite nedokazem.

andreatytler
8. mar 2023

To je velmi zaujimave ako pises ze nechapes ze si to dieta vytvorila. Ze ti to pride neuveritelne. Myslim ze vela mam to ma tak hned po porode, ten pocit ze odteraz bude v tvojom zivote cudzie dieta a ty sa o neho budes musiet starat.
Obdivujem ta ze to takto davas bez toho blazeneho pocitu lasky aspon kedy tedy a uplne chapem ze ta to trapi ked vidis ako si ju muz uziva.
Nepamatam si tvoju predoslu diskusiu... nemala si nejaku traumu pri porode, alebo pocas tehotenstva ze si sa bala ze dieta neprezije a z toho strachu si zablokovala svoje city k nej? Alebo nejaky nauceny vzorec spravania od rodicov. Ja by som zasla za psychologom.

autor
8. mar 2023

@andreatytler mala nedychala, ked sa narodila, sla do inkubatora. Videla som ju az na druhy den rano.
Detstvo som mala take klasicke a myslim nan pozitivne. Nemozem povedat krive slovo k ich vychove, doteraz spolu dobre vychadzame.

miadi
8. mar 2023

Skus hladat novy job. Nenechaj sa odradit Ze vraj budes viac doma lebo dieta bude chore . Ak nebyva chorlava nemusi byt. Moje deti nebyvaju chore . Dcera v skolke len nejaky kasel mala trval dlho. Ale normalne chodila do skolky dalej dr odporucila. V skole tiez nic . Mozno aj nejaky part time Keby si len nasla. Alebo cez vikend ze by bol snou jej otec . Potrebujes zmenu. Zmiznes do prace no vratis sa k rodine. A nemusis mat pocit ze je to tak zle.

andreatytler
8. mar 2023

No tak ja by som urcite isla k psychologovi. Podla mna je dost dobre mozne ze tym ze dcerka nedychala tak sa ti tie city zablokovali. Ze si nechcela prezivat traumu z umrtia dietata a tak si sa tak nastavila ze nevadi ak umrie, lebo to je cudzie dieta a ja k nemu nic necitim. Proste sa odosobnis, lebo by si neuniesla tu bolest.

miadi
8. mar 2023

@andreatytler presne to mà napadlo len uz som sla cakat 🚌 s malou.

miadi
8. mar 2023

Je mozne presne ako pise
@andreatytler ze sa ti vytvoril emocny blok. Mala nedychala tak si si nedovolila tesit sa z nej naplno. Obranny mechanizmus. Milujes ju no niektore veci robis ako robot nevies si to uzit. Lebo nieco v tebe ti to nedovoli. Citis ze by to malo byt inak . No nevies si stym pomoct. Mozno nejaky dobry psycholog by ti vedel odblokovat tie emocie.

andreatytler
8. mar 2023

@miadi Ano, ano. To sa stava aj ludom ked sa velmi sklamu v laske, ze uz si sami sebe nedovolia niekoho lubit aby necitili dalsie sklamanie.

miadi
8. mar 2023

@andreatytler Ja som mala prvy porod Strasne dlhy 38h a potom baby blues. . Ta zalubenost prisla druhy den.. no aj take vtierave myslienky ze sa jej nieco stane . Ze naco kupujem oblecko dopredu ked si ho nikdy neda… a to len mala mekonium v plodovke a cakal tam team ze ked nebude sama plakat Tak jej budu odsavat z pluc.. No vysla von s velkym revom 🤣Takze nic nemuseli snou robit ., ale nieco to urobilo psychike. Ja som ale tie myslienky negativne hnet zahnala a tesila sa z nej. Trvalo to nejak rok kym to preslo. Vacsinou tych umrti v spanku deti po roku + uz je minimalne riziko.