Nešla by som do toho znova: Skúsenosti rodičovstva a vnútorné pocity
Aj vy to mate tak? Navzdory vdacnosti a láske voči dieťaťu? Som zlý človek?
Nie nemam to tak a nemyslim si , ze si zly clovek, za to , ze ty to tak máš.
zlý človek si iba ak úmyselne robíš zlé rozhodnutie.
Zlý človek nie si, ak sa iba proste nejako cítiš.
Materstvo je šok pre mnohých.
Ale citiť sa tak, že je to náročné a vyčerpávajúce,
to je bežné aj pre tých, ktorí rodičovstvo úprimne chceli a tešili sa naň.
Človek nie je iba "mama". Je normálne že tá tvoja časť, ktorá je ty, a nie iba matka, si pýta pozornosť.
Veľa ľudí ide do rodičovstva žiaľ nepremyslene.
žiaľ spoločnosť materstvo idealizuje a celkovo tlačí na mnohých z nás, že sa just musíme rozmnožovať.
Určite si zaslúžiš čas na oddych,
rozdelenie úloh s partnerom alebo s rodinou ktorá je ochotná pomôcť,
a nájsť lepšie spôsoby
ako zvládať stres a únavu a mať viac energie pre dobro detí. A pre tvoje dobro.
Čo konkrétne ti vadí na materstve?
Aj moja mama v pôrodnici povedala - "Už nikdy v živote!" a o rok tam bola znova 😂
@fido69 ale ona nepíše o pôrode. ona píše o materstve. to trvá dlhšie, než pôrod.
Tiež to tak mám ... milujem svoje dieťa, dýchala by som zaň, to, keď som ju prvýkrát videla, bol najsilnejší zážitok v mojom živote ... no keby som sa mala ešte raz rozhodnúť, zostanem slobodná, bezdetná ... nemám výčitky, nemyslím si, že som zlý človek ... proste som LEN človek.
Asi si len unavena....keby si teraz na 3 dni odišla aj by ti to chýbalo či nie?
Ja tak tuším čo obnáša materstvo a preto som do toho nešla ani neplánujem ísť.. nemyslím si že som zlý človek
A ocko dieťaťa má tiež takéto pocity? Prečo by si bola zlý človek? Je toho na Teba asi viac ako zvladaš, tak by Ti mal pomocť ocko dieťaťa. Dieťa má vždy dvoch rodičov. Ak ho vedeli spolu ,,vyrobiť", tak by ho mali spolu vedieť aj vychovať a postarať sa. Máte byť jeden team. Ak jeden nezvláda, tak druhý by ho mal podržať už len z lásky a zodpovednosti k svojmu potomkovi, ak nie z lásky k partnerovi.
Toto som nikdy necítila.Ale po druhom dieťati som už nikdy nepocítila potrebu znova do toho ísť.Pre mňa je materstvo ľahšie s väčšími deťmi.Mam doma pubertiaka a 8 ročnú a z materstva sa práve teraz teším najviac
Nie si zlý človek,ja to cítim rovnako..Milujem svojho syna nadovšetko,život by som za neho položila,ale keby som sa mala znovu rozhodnúť,tak deti nikdy nemám..A nebolo to u mňa neplánované tehotenstvo,dlho sme sa snažili,dva potraty atď..U mňa je to ešte umocnené tým,že som s malým ostala sama keď mal 2,5 roka,takže takýto život som si naozaj nepredstavovala..Snažím sa,aby malému nič nechýbalo,aby sa cítil spokojný a milovaný,ale večer keď spí si často poplačem..
Aaale prosim ta, vela z nas ma taketo pocity. Podla mna to je normalne. Deti milujeme ale strata vlastnej identity to nesieme tazko. Ja keby ostanem tehotna s druhym, tak volim upt. A pritom milujem svoje dieta. Ale druhy raz toto…nie.
Tiez by som do toho nesla, ale bez aktualnej skusenosti by som to nikdy nevedela, takze aj tak nakoniec by som v tom opat skoncila.😀 asi to tak ma byt. Ale aspon upozornujem ine zeny, aka je realita😀
@doriiis ty už máš spomienkovy optimizmus asi.. Jasne ze aj ja by som brala 8 ročného samostatneho človeka, a ktorým sa už dá aj rozprávať, ako ročne batoľa s plienkou na zadku...som práve v tomto štádiu, preto to takto pisem
@walentina7 koľko majú vase deti teraz rokov?
Pre mňa bolo práve to obdobie 1-3 roky najťažšie.Ked začinali chodiť.🤦🏻♀️Vydrž autorka,bude lepsie
Teda moj je mega akcny, ale ja zas milujem to obdobie ked zacal chodit a je mega chutny:D zasa sa netesim na take to obdobiem 5+ kazdy to ma inak nic si z toho nerob. A inak bola som vzdy anti materstvo a anti deti😀😀
Ani ja 🙂
Nemám to tak a nikdy som nemala. Na druhej strane nemám problém priznať, že život pred dieťaťom bol oveľa jednoduchší a pohodlnejší. Píšeš, že svoje dieťa miluješ a vyvodzujem z toho, že sa snažíš byť dobrým rodičom, preto niet dôvodu ťa na základe toho považovať za zlého človeka. Rozhodnutie byť matkou sa už nedá vziať späť a pritom nik nevie, čo ho čaká, ak sa tak rozhodne. Vyrozprávaj sa kamarátke alebo svojmu mužovi, ale nikdy to nevrav pred dieťaťom ani v najväčšom hneve a únave. Ak máš ešte veľmi malé dieťa, útechou do budúcnosti ti môže byť, že čoskoro zistíš, že pri deťoch sa horšie chvíle zvyčajne striedajú s tými skvelými.
Neľutujem ze mam syna... Odjakživa som chcela deti.. A to mal syn prvý rok uplakany, nespal poriadne, každý jeden zub, ktorý mu išiel od 4 mesiacov do 2 rokov sme si odtrpeli a odplakali.. Bola som veľakrát nervózna aj na neho.. Ale ani raz som nelutovala ze ho mame.. Má 4 roky a od 2 rokov, ako mu vyšiel posledný zub je to jedno skvele dieťa.. So svojimi obdobiami samozrejme..
Je to len obdobie.
Ked mi niekto povedal, je to len obdobie mala som chut mu facnut ale naozaj to je len obdobie 🙂 ja svoje dieta nadovsetko lubim ale zeby som si odbobie materska/rodicovska uzivala, to fakt nie, teraz ma 3 a kusok a uz je to o inom, takze fakt je to len obdobie
A teda nic ta na to nepripravi a my napr. druhe ani neplanujeme (ale tak sme to mali vzdy a teraz uz duplom, druhu matersku by som uz nedala)
@tetapetra Obdobie, ktoré trvá cca 25 rokov.🤣 Človek si vydýchne až po promóciách, keď dieťa začne pracovať a žiť samostatne a má aký - taký rozum a prvé skúsenosti.
Páči sa mi, ako to vnímajú matky malých detí, ktoré si pod pojmom hrôza s deťmi predstavujú zuby a obdobie vzdoru. Dievčatá, ešte príde škola, učenie s deťmi, ak z nich budete chcieť vychovať niekoho úspešného, potom puberta, partie, prijímačky na SŠ, štúdium, VŠ, vzťahy, nástrahy života... A všetko si odseriete s nimi. Neustále budete do detí investovať svoje peniaze, čas a energiu. A často bez prejavu akejkoľvek vďačnosti.Také nespanie 2-3 roky, to boli zlaté časy materstva.
Tiež to vnímam ako unáhlené rozhodnutie pod vplyvom hormónov a s dnešným rozumom by som skončila po prvom decku. A to im aj opakujem ako najcennejšiu radu do života - mať len jedno dieťa, najlepšie po tridsiatke a keď budú mať dostatok peňazí na opatrovateľku na plný úväzok a partnera/partnerku s rovnakým zmýšľaním.
@heleninamama neviem prečo, ale tvoj príspevok vyznieva dosť pesimisticky. Ja mám najstaršieho 24-rocneho syna a úplne všetko, čo si vymenovala sme v pohode zvládli. Ďalší dvaja mladší 13 a 8 ešte niektoré obdobia nás čakajú, ale mne osobne je skôr ľúto, že už si takí veľkí.
@heleninamama nebojte sa teta najviac skúsena.... Aj my matky s malými deťmi vieme, že to ešte bude všelijaké.. Ale to neznamená, že máme ľutovať rozhodnutie mat dieťa.. Nikdy mi nikto nedal a ani nedá toľko lásky a zároveň skúšok ako môj syn..
@janickacrazy Nie všetky detí sú bezproblémové a poslušné a idú životom priamo podľa očakávania. A zas, nie každý od detí aj niečo chce. Sú ľudia, ktorým stačí, že sú, nejako vyrastú a prežívajú. Takých osudov je veľa - a presne takto to aj bolo myslené. Keď človek dieťa chce naozaj vychovať, zabezpečiť, dať mu dobrý štart do života po každej stránke, je to naozaj dlhoročná drina.
@13uzivatelka11 To je dosť smutné, že Ti nikto nedal lásku, len syn. Láska od dieťaťa je iná ako od dospelého človeka.
U nas v rodine babka vzdy hovorila bez hanby, ze byt znova mlada, uz by sa nevydavala a nemala deti. A pritom bola najlepsia babka na svete, aj mama, sestra, manzelka. Dnes ju chapem :D

v pekle ti uz ohrievaju vodu ... 😉
Nie kazdy vie, co ho v zivote caka a o tom je predsa zivot.